Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚατασκευή ιστοσελίδων με wordpressWordPress vs Joomla: Ποιό είναι καλύτερο για την κατασκευή ιστοσελίδας

WordPress vs Joomla: Ποιό είναι καλύτερο για την κατασκευή ιστοσελίδας

Η επιλογή ενός συστήματος διαχείρισης περιεχομένου (CMS) είναι η σημαντικότερη απόφαση που λαμβάνουμε όταν κάνουμε κατασκευή ιστοσελίδας. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ιστοσελίδα που θα δημιουργήσουμε.

Λογισμικό κατασκευής ιστοσελίδων

Σήμερα στην αγορά είναι διαθέσιμο μεγάλο πλήθος λογισμικών διαχείρισης περιεχομένου (Content Management Systems, CMS) που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε την ιστοσελίδα μας. Κάθε λογισμικό δημιουργίας ιστοσελίδων CMS έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Υπάρχουν κάποιοι σχεδιαστές ιστοσελίδων φανατικοί οπαδοί για την επιλεγμένη πλατφόρμα τους. Εάν δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε σε αυτό το άρθρο θ μάθετε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δυο μεγάλων ανταγωνιστών. Υπάρχουν δύο πλατφόρμες που ξεχωρίζουν μεταξύ των πακέτων κατασκευής ιστοσελίδων. Αυτά μπορούν να συγκριθούν άμεσα: WordPress vs Joomla. Ποιό είναι καλύτερο για την κατασκευή ιστοσελίδων;

Πλατφόρμες κατασκευής ιστοσελίδων

Και οι δύο πλατφόρμες είναι γνωστές για την ευκολία χρήσης τους, τις εκτεταμένες ευκαιρίες προσαρμογής και τις ενεργές κοινότητες. Παρόλο που τα WordPress και το Joomla έχουν τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, μπορούν και οι δύο να χρησιμοποιηθούν για να χτίσουν σύγχρονους ιστότοπους που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές και απαιτήσεις κατασκευής ιστοσελίδων. Εσείς θα επιλέξετε ποιο είναι κατάλληλο για εσάς;

WordPress vs Joomla: μια σύγκριση σε τέσσερα επίπεδα

Η βασική διαφορά μεταξύ του WordPress και του Joomla είναι ότι το Joomla σχεδιάστηκε για να δημιουργεί δικτυακές πύλες τύπου portal ενώ το WordPress σχεδιάστηκε για να δημιουργεί blog ή αλλιώς ιστοσελίες community type. Ωστόσο πριν αρχίσουμε να κάνουμε σύγκριση, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην περίπτωση που επιλέξετε το WordPress όσο και στην περίπτωση που επιλέξετε το Joomla, δεν θα μείνετε μόνο στο στενό πυρήνα εγγενών δυνατοτήτων του κάθε CMS. Αυτά είναι μόνο τα βασικά κομμάτια του λογισμικού. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πρόσθετων που κατασκευάζονται από ανεξάρτητες εταιρείες τα οποία ενισχύουν τη βασική λειτουργικότητα της κάθε πλατφόρμας.

Εάν δεν έχετε λάβει ακόμη την απόφαση σχετικά με το ποια πλατφόρμα είναι το σωστό CMS για να κατασκευάσετε τη δική σας ιστοσελίδα, μερικές από τις κριτικές μας μπορεί να σας βοηθήσουν.

1. Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης

Εάν συγκρίνουμε τις δυνατότητες βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης και των δύο πλατφορμών όπως προκύπτουν από τις εγγενείς δυνατότητες της κάθε πλατφόρμας, το Joomla παίρνει ένα μικρό πλεονέκτημα, επιτρέποντας στους χρήστες του να ορίσουν μετα-περιγραφές και λέξεις-κλειδιά για νέα άρθρα, όπως είναι τα εξής:

joomla meta descriptions keywords
joomla meta descriptions keywords

Όμως κανένας δεν περιορίζεται στις εγγενείς δυνατότητες της κάθε πλατφόρμας. Οι πραγματικές δυνατότητες SEO της κάθε πλατφόρμας δεν είναι άμεσα εμφανείς αν δεν ρίξουμε μια ματιά στα plugins ή επεκτάσεις που είναι διαθέσιμες για την εργασία. Από την πλευρά του WordPress, έχουμε το απίστευτα δημοφιλές plugin Yoast SEO – είναι ισχυρό, προσφέρει πολλά χαρακτηριστικά και το καλύτερο από όλα μπορεί να κάποιος να το εγκαταστήσει και να αρχίσει να τη δημιουργεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Το Yoast κατηγοριοποιεί το αποτέλεσμα SEO σε διαφορετικές περιοχές χρησιμοποιώντας ένα σύστημα φωτεινών σηματοδοτών κόκκινου, κίτρινου ή πράσινου χρώματος. Επιπλέον, το plugin σας λέει ακριβώς πώς να βελτιώσετε το σκορ σας σε κάθε περιοχή – και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, επίσης αξιολογεί την αναγνωσιμότητα της ανάρτησής σας. Το Yoast αποτελεί κορυφαίο εργαλείο για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδας wordpress.

Υπάρχουν όμως αντίστοιχες επιλογές και για το joomla. Μια εξαιρετική επιλογή είναι το Easy Frontend SEO (EFSEO). Αυτό είναι το καλύτερο Joomla ισοδύναμο με το Yoast. Σας δίνει τη δυνατότητα να εκτελείτε πολλές από τις ίδιες εργασίες – όπως την επεξεργασία των μετα-πληροφοριών σας – απευθείας στο μπροστινό μέρος του ιστότοπού σας και περιλαμβάνει επίσης μια εύχρηστη αυτόματη λειτουργία για τη δημιουργία αυτών των δεδομένων χωρίς να απαιτεί καταχώρηση δεδομένων από εσάς.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι παρόλο που το EFSEO είναι αρκετά πρακτικό, δεν καταφέρνει αν γίνει τόσο καλό όσο το Yoast. Λόγω αυτού, στη σύγκριση του WordPress εναντίον του Joomla όσον αφορά τη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης, νικητής είναι το WordPress.

2. Ασφάλεια

Όσον αφορά την ασφάλεια, κάθε σύστημα είναι τόσο ισχυρό όσο ισχυρό είναι το πιο αδύνατο σημείο του. Δηλαδή όσο ισχυρότερος είναι ο “αδύναμος κρίκος”. Συνεπώς το ερώτημα είναι: ποια πλατφόρμα είναι πιο ασφαλής από την κατασκευή της;

Λόγω της δημοτικότητάς του, το WordPress έχει ένα μεγάλο πλήθος αδύνατων σημείων στα οποί ενδέχεται να εντοπιστούν πιθανά κενά ασφαλείας. Κάθε εγκατάσταση του WordPress είναι μοναδική χάρη στις χιλιάδες plugins (υπάρχει ένα plugin για όλα) και τα θέματα που είναι διαθέσιμα για το CMS.

Αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο από την άποψη της λειτουργικότητας, της επεκτασιμότητας και της ευελιξίας. Αποτελεί όμως έναν εφιάλτη από την άποψη της ασφάλειας. Είναι αδύνατο να βεβαιωθείτε ότι κάθε plugin χρησιμοποιεί τα κατάλληλα πρότυπα ασφαλείας και παραμένει συμβατό με τις νεότερες εκδόσεις της πλατφόρμας.

Επιπλέον, το WordPress δεν διανέμεται με βασικές λειτουργίες όπως η εξαναγκασμένη σύνδεση Secure Socket Layer (SSL) στον πίνακα ελέγχου του (dashboard). Πρέπει να τροποποιήσετε τα βασικά του αρχεία για να το ενεργοποιήσετε. Ή να χρησιμοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας της βασίζονται αποκλειστικά σε plugins.

Από την άλλη πλευρά, το Joomla διαθέτει και και τις δύο δυνατότητες από την κατασκευή του. Έχει τη δυνατότητα να επιβάλει συνδέσεις μέσω SSL και επίσης έχει τη δυνατότητα 2FA. Επιπλέον, προσφέρει το δικό του σύνολο επεκτάσεων ασφαλείας.

force https
force https

Συνεπώς, στη σύγκριση μεταξύ WordPress και Joomla όσον αφορά την βελτιστοποίηση ασφάλεια, νικητής είναι το Joomla.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας για την ασφάλεια στο wordpress.

3. Δυνατότητα προσαρμογής

Και τα δύο CMSs έχουν το δικό τους κατάλογο plugins για τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις χρήσης. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τον καθαρό αριθμό των plugin, τότε το wordpress έχει τα περισσότερα.

Επίσης, όταν πρόκειται να προσαρμόσετε το στυλ του ιστότοπού σας, υπάρχουν θέματα WordPress από τη μια πλευρά και πρότυπα Joomla από την άλλη, και η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται εδώ όπως με τα plugins. Όχι μόνο είναι ευκολότερο να βρεθούν θέματα WordPress υψηλής ποιότητας, αλλά συχνά προσφέρουν επίσης υψηλότερο επίπεδο υποστήριξης και καλύτερη εμπειρία. Αυτό διευκολύνει την υποστήριξη και τη συντήρηση ιστοσελίδων. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την υποστήριξη ιστοσελίδων.

Νικητής στη συγκριση μεταξύ των δυο CMS κατσκευής ιστοσελίδων όσον αφορά τη δυνατότητα προσαρμογής είναι το wordpress.

4. Διαχείριση περιεχομένου

Τόσο το WordPress όσο και το Joomla είναι σύνθετα CMS, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν και να διαχειρίζονται σχεδόν οποιοδήποτε τύπο ιστότοπου. Παρόλο που το WordPress συνδέεται συχνά με απλά blogs, είναι επίσης μια εξαιρετική λύση για σελίδες προορισμού και ακόμη πιο περίπλοκες τοποθεσίες.

Από την άλλη πλευρά, το Joomla είναι γνωστό για την πολυπλοκότητά του – αν και προσφέρει εξαιρετική τεκμηρίωση. Μια ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί με το Joomla μπορεί να εξελιχθεί σε οτιδήποτε θέλετε, αλλά η καμπύλη μάθησης είναι πολύ πιο απότομη για χρήστες χωρίς εμπειρία στην ανάπτυξη ιστοσελίδων.

Παρά το γεγονός ότι και τα δυο συστήματα είναι αρκετά εύκολα στη χρήση, είναι δίκαιο να πούμε ότι το WordPress επιτρέπει στους χρήστες του να διαχειρίζονται το περιεχόμενό τους με μεγαλύτερη ευκολία. Ο καθένας μπορεί να εγκαταστήσει την πλατφόρμα του wordpress μέσα σε λίγα λεπτά και να ξεκινήσει να δημοσιεύει άρθρα, σελίδες ή προσαρμοσμένο τύπο δημοσιεύσεων, ενώ το Joomla είναι λιγότερο επιεικής.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, πρέπει να δώσουμε τον τελικό γύρο του WordPress εναντίον του Joomla στο πρώτο.

Για να κάνετε προώθηση ιστοσελίδων το wordpress αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Ήδη παραπάνω είδαμε οτι πλεονεκτεί στη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης. Η προώθηση ιστοσελίδας είμαι μια συνεχιζόμενη διαδικασία δημοσίευσης βελτιστοποιημένου περεριεχομένου. Για να κάνετε εύκολα και σωστά την προώθηση της ιστοσελίδας σας το wordpress μέσω του Yoast δίνει την καλύτερη και πληρέστερη λύση. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την προώθηση ιστοσελίδας.

Και οι δυο πλατφόρμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή eshop. Υπάρχουν πρόσθετα για την ηλεκτρονικού καταστήματος που μπορούν να μετατρέψουν τον ιστότοπο σε ένα πλήρες ηλεκτρονικό κατάστημα. Και εδώ νικητής είναι το wordpress διότι διαθέτει το κορυφαίο πρόσθετο WooCommerce. Πρόκειται για εξαιρετική επιλογή κατασκευής eshop. Πλέον δεν είναι απαραίτητο να επιλεξετε μια από τις τυποποιημένες λύσεις δημιουργίας eshop. Τόσο το joomla όσο και το wordpress διαθέτουν πρόσθετα δημιουργιας eshop. Εμείς προτιμάμε τη λύση του wordpress αν πάμε σε τέτοια επιλογή κατασκευής eshop.

Rate this post

Must Read

spot_img