Πέμπτη, 10 Αυγούστου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚατασκευή eshop με opencartWeb designer. Εργασία, Μισθός, Σπουδές.

Web designer. Εργασία, Μισθός, Σπουδές.

Web designer. Εργασία, Μισθός, Σπουδές.

Ο απόλυτος οδηγός για να γίνετε web designer: Γιατί πρέπει να σκεφτείτε αυτή την εργασία. Ο μισθός ενός web designers και οι σπουδές που απαιτούνται

Web Designer σπουδέςΤο να γίνεις σχεδιαστής ιστοσελίδων δεν είναι εύκολο, αλλά ανταμείβει. Πρέπει να έχετε αφοσίωση, πάθος και διάθεση για μάθηση αν θέλετε να διαπρέψετε σε αυτόν τον τομέα.

Η ζήτηση για web designers  συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερους ιστότοπους που να είναι φιλικοί προς το χρήστη και προσβάσιμοι από διάφορες συσκευές.

Σε αυτό το άρθρο του ιστολογίου, θα διερευνήσουμε τι χρειάζεται για να γίνει κανείς σχεδιαστής ιστοσελίδων, τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις και τις προοπτικές καριέρας αυτού του επαγγέλματος, καθώς και τις διαφορετικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε αν θέλετε να εξειδικευτείτε σε αυτόν τον τομέα.

Web designer εργασία
Τι κάνει ένας web designer;

Ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων δημιουργεί τη διάταξη ενός ιστότοπου και σχεδιάζει (και μερικές φορές γράφει) το περιεχόμενο για τον ιστότοπο. Λαμβάνουν υπόψη τους διάφορους παράγοντες κατά το σχεδιασμό ενός ιστότοπου, όπως το κοινό, ο προϋπολογισμός και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο στόχος για τους περισσότερους ιστότοπους είναι να δημιουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις για την εταιρεία τους.

Ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων μπορεί επίσης να δημιουργήσει άλλο ψηφιακό περιεχόμενο, όπως λογότυπα, εικονογραφήσεις ή διαφημίσεις. Οι περισσότεροι σχεδιαστές ιστοσελίδων είναι ειδικευμένοι τόσο στην front-end όσο και στην back-end ανάπτυξη.

Οι προγραμματιστές front-end δημιουργούν την εμφάνιση και την αίσθηση ενός ιστότοπου με γλώσσες προγραμματισμού όπως η HTML, η CSS και η JavaScript. Δημιουργούν επίσης το σχεδιασμό, την πλοήγηση και τη λειτουργικότητα ενός ιστότοπου χρησιμοποιώντας ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS).

Ορισμένα από τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν το σχεδιασμό και την οργάνωση ιστοσελίδων, τη δημιουργία του σχεδιασμού και της διάταξης ενός ιστότοπου και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις σωστές γραμματοσειρές και τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν.

Οι Back-end Developers επικεντρώνονται στη λειτουργικότητα ενός δικτυακού τόπου. Γράφουν υπολογιστικούς κώδικες για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων ενός δικτυακού τόπου, την επεξεργασία δεδομένων και τη λειτουργία του δικτυακού τόπου.

Ορισμένοι προγραμματιστές back-end ειδικεύονται στη δημιουργία καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου, στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) και στην εμπειρία χρήστη (UX).

Πώς να γίνεις web designer;

Για να γίνετε σχεδιαστής ιστοσελίδων, θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε ποια εξειδίκευση θέλετε να ακολουθήσετε. Μπορείτε είτε να εξειδικευτείτε στην front-end ή στην back-end ανάπτυξη, είτε να γίνετε ένας full-stack web designer που έχει εμπειρία και στους δύο τομείς.

Αν θέλετε να εξειδικευτείτε σε έναν τομέα, θα πρέπει να ξεκινήσετε με τις βασικές δεξιότητες του άλλου. Αν θέλετε να γίνετε σχεδιαστής ιστοσελίδων πλήρους ανάπτυξης, θα πρέπει να ξεκινήσετε με την εκμάθηση κώδικα με βασικές έννοιες.

Το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσετε για την εκπαιδευτική πορεία που προτιμάτε. Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να γίνετε σχεδιαστής ιστοσελίδων.

Μπορείτε να αποκτήσετε πτυχίο από ένα πανεπιστήμιο, να ολοκληρώσετε ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή να ακολουθήσετε μια αυτοδίδακτη πορεία. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον προϋπολογισμό σας, τη δέσμευση χρόνου και το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται για να πετύχετε.

Web designer σπουδές 

Εκπαιδευτικές απαιτήσεις για να γίνετε web designers

Δεν υπάρχει επίσημο πρότυπο για τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις για να γίνετε σχεδιαστής ιστοσελίδων, αλλά πιθανότατα θα χρειαστείτε τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου ή ισοδύναμο GED. Πολλοί άνθρωποι σε αυτόν τον τομέα έχουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό, ενώ πολλά κολέγια προσφέρουν επίσης προγράμματα πιστοποίησης.

Αν θέλετε να γίνετε web designers , πιθανότατα θα χρειαστείτε πτυχίο πτυχίου στην επιστήμη των υπολογιστών, τη μηχανική υπολογιστών ή την πληροφορική ή σε συναφή τομέα.

Για να γίνετε web designer , μπορείτε επίσης να σπουδάσετε πληροφορική, αλλά μπορείτε επίσης να επικεντρωθείτε στη γραφιστική σχεδίαση ή στα πολυμέσα.

Υπάρχουν επίσης πολλά διαδικτυακά και υβριδικά προγράμματα σπουδών στην επιστήμη των υπολογιστών και την πληροφορική.

To πιο δημοφιλές στην Ελλάδα είναι το σεμινάριο web design που θεωρείται ως η πιο ολοκληρωμένη επαγγελματική πρόταση για σπουδές στο web design από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το οποίο υποστηρίζει μια από τις παλαιότερες εταιρείες του χώρου της κατασκευής ιστοσελίδων και δημιουργίας eshop η DreamWeaver.Gr  ενώ το πρόγραμμα στηρίζει με εκπαιδευτικό υλικό και την ομάδα της το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων

Μπορείτε επίσης να βρείτε πιστοποιητικά σε διάφορα προγράμματα λογισμικού, όπως το WordPress ή εφαρμογές γραφικών όπως το Adobe Photoshop και το InDesign.

Μπορείτε επίσης να πιστοποιηθείτε σε άλλους συμπληρωματικούς τομείς, όπως το μάρκετινγκ, το seo , η επικοινωνία ή η διοίκηση επιχειρήσεων.

Βασικές δεξιότητες για να γίνετε web designer

Ακόμα και πριν εκπαιδευτείτε επίσημα στον σχεδιασμό ιστοσελίδων, μπορείτε να αρχίσετε να αναπτύσσετε τις δεξιότητες που απαιτούνται για να πετύχετε σε αυτόν τον τομέα. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας στο σχολείο, παρακολουθήστε όσο το δυνατόν περισσότερα μαθήματα σχεδιασμού και τεχνολογίας.

Μπορείτε επίσης να αναλάβετε μερικά παράπλευρα έργα για να δημιουργήσετε το χαρτοφυλάκιο σας και να αποκτήσετε εμπειρία στον πραγματικό κόσμο.

Ακολουθούν ορισμένες βασικές δεξιότητες που θα χρειαστείτε για να πετύχετε ως web designer

Επικοινωνία – Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων χρειάζονται εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες, ειδικά σε ομαδικές συναντήσεις. Πρέπει να είναι σε θέση να συνεργάζονται με τους πελάτες και τα άλλα μέλη της ομάδας για να αποσαφηνίζουν τις προσδοκίες, να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα και να επιλύουν τυχόν εμπόδια που προκύπτουν στην πορεία.

Αυτές οι δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι ένας ιστότοπος ανταποκρίνεται με επιτυχία στις ανάγκες του πελάτη.

Δημιουργικότητα – Η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη για τη διαδικασία σχεδιασμού, επειδή τροφοδοτεί τον καταιγισμό ιδεών που οδηγεί σε πιο καινοτόμους και ελκυστικούς ιστότοπους.

Ενώ πολλοί σχεδιαστές προτιμούν ένα νηφάλιο και λειτουργικό στυλ, η δημιουργικότητα είναι αυτό που εμπνέει τους σχεδιαστές να σπάσουν το καλούπι.

Οργάνωση – Ο σχεδιασμός ιστοσελίδων είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και οργάνωση, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα έργα παραμένουν εντός χρονοδιαγράμματος και τηρούν τις προθεσμίες τους.

Οι web designers πρέπει να είναι σε θέση να ακολουθούν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα καθώς και να συντονίζονται με άλλα μέλη της ομάδας που εργάζονται σε διαφορετικές πτυχές του έργου.

Σημαντικές συμβουλές για τους επίδοξους web designers

Δικτυωθείτε με συναδέλφους web designers – Μπορείτε να μάθετε πολλά από άλλους στον τομέα σας, ειδικά όταν ξεκινάτε. Μπορείτε επίσης να γνωρίσετε άλλους σχεδιαστές που μπορεί να είναι σε θέση να σας παραπέμψουν πελάτες όταν είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε τη δική σας πελατειακή βάση.

Αποκτήστε όσο το δυνατόν περισσότερη εμπειρία στον πραγματικό κόσμο – Αν και η απόκτηση εμπειρίας στον πραγματικό κόσμο είναι σημαντική, μην περιμένετε ότι το πτυχίο σας θα σας ανοίξει πόρτες. Πραγματοποιήστε μια πρακτική άσκηση ή βρείτε ανεξάρτητη εργασία στον τομέα σας και δημιουργήστε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο εργασιών που θα μπορείτε να παρουσιάσετε σε μελλοντικούς εργοδότες ή πελάτες.

Μάθετε να προγραμματίζετε – Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός προγραμματιστής, αλλά είναι χρήσιμο να έχετε μια βασική κατανόηση του τρόπου κατασκευής των ιστότοπων. Αυτή η κατανόηση μπορεί να σας βοηθήσει να συνεργαστείτε πιο αποτελεσματικά με τα μέλη της ομάδας σας, καθώς και να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Ένας εργοδότης και ένας πελάτης μπορεί να απαιτήσει από έναν σχεδιαστή ιστοσελίδων να εκτελεί διάφορα καθήκοντα και ευθύνες σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα.

Για παράδειγμα, εδώ είναι μερικά καθήκοντα και ευθύνες που μπορεί να εκτελούν οι σχεδιαστές ιστοσελίδων.

Αξιολόγηση της συμπεριφοράς των επισκεπτών του δικτυακού τόπου στην αξιολόγηση της συμπεριφοράς των επισκεπτών προκειμένου να καθοριστούν οι στόχοι και οι επιθυμίες τους. Δημιουργία προσχεδίων σχεδίων, τα οποία στη συνέχεια οριστικοποιούνται για την παραγωγή του δικτυακού τόπου.

Αναθεωρούνται τα υπάρχοντα πρότυπα, σχέδια και διατάξεις, καθώς και η δημιουργία κουμπιών πλοήγησης.

  • Παράγονται τα σχεδιαγράμματα.
  • Αναπτύσσονται τεχνικές προδιαγραφές.
  • Επιλέγονται συνδυασμοί χρωμάτων, καθώς και μια συγκεκριμένη παλέτα.
  • Δημιουργούνται επίσης ο οπτικός σχεδιασμός και η διακόσμηση.
  • Γίνονται επίσης εργασίες γενικού σχεδιασμού.
  • Δημιουργείται ένας αριθμός διαφορετικών στοιχείων σχεδιασμού (banners , λογότυπα και άλλα)
  • H καταχώριση λογαριασμών (δημόσιων και ιδιωτικών) στα διάφορα social media.

και πολλές άλλες δραστηριότητες που απαιτούνται για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας.

Web designer μισθός

Χωρίς καμία αμφιβολία ο μισθός του web designer είναι υψηλότερος σε σχέση με άλλους εξειδικευμένους υπαλλήλους γραφείου , ακόμα και σε σχέση με υπάλληλους με γνώσεις σε άλλους τομείς της επιστήμης της πληροφορικής. 

Αυτό φυσικά αφορά τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα οποίοι ουσιαστικά μετεκπαιδεύονται στις τεχνολογίες κατασκευής ιστοσελίδων από παλαιότερους και εμπειρότερους συναδέλφους τους.

Όσοι διαθέτουν ήδη εργασιακή εμπειρία στο χώρο καθώς και πρόσθετες δεξιότητες και ικανότητες όπως πχ γνώσεις σε γλώσσες προγραμματισμού του διαδικτύου ( html , css , JavaScript,php,MySQL κ.α), γνώσεις σε εξειδικευμένες πλατφόρμες δημιουργίας ιστοσελίδων και eshop ( βλ. WordPress,Οpencart,Mangeto,Joomla κ.α), οι μισθοί τους ξεκινούν από τις 2000 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τις 5000 ευρώ το μήνα.

Τα υπέρ και τα κατά του επαγγέλματος

ΥΠΕΡ 

  • Υψηλοί μισθοί. Ένα βασικό στοιχείο που κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό το επάγγελμα των web designers . Δίνει υψηλές αποδοχές που σας κατατάσσει αμέσως μισθολογικά υψηλότερα από τον μέσο όρο των υπόλοιπων εργασιών. Φυσικά, οι προσπάθειες για εξειδικευμένη γνώση είναι απαραίτητη για την απόδοση των μέγιστων αποδοχών και στην καταπολέμηση του ανταγωνισμού.
  • Το δημιουργικό κομμάτι του. Ως επάγγελμα χρειάζεται δημιουργικότητα και φαντασία και δεν είναι απλό για έναν άνθρωπο που δεν κατέχει αυτές τις δεξιότητες. Όπως λέει και η λέξη Designer ( σχεδιαστής).
  • Η δυνατότητα εργασίας εξ’ αποστάσεως. Η εργασία του Web Designer δεν απαιτεί την φυσική του παρουσία στον χώρο της εργασίας. Μπορεί να εκπληρώσει τις εργασιακές του υποχρεώσεις μέσα από την εξ αποστάσεως τηλεργασία και να γλιτώσει τις καθημερινές διαδρομές που θα είχε για να βρίσκεται εκεί. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση στην βενζίνη ή εξοικονόμηση στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και εξοικονόμηση χρόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ξεκούραση του ή την διενέργεια μιας άλλης πράξης. 
  • Καριέρα και δυνατότητες εξέλιξης. Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων όταν αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες θα προσπαθήσουν να περάσουν από τον χώρο του ιδιωτικού υπάλληλου στον χώρο του ελεύθερου επαγγελματία και να ανοίξουν την δικιά τους επιχείρηση και να συνεργαστούν με δικούς τους συνεταίρους. Είναι σημαντικό η αποδοχή και των θετικών και αρνητικών πτυχών του επαγγέλματος και μακροπρόθεσμη διάρκεια στον χώρο και όχι πιθανές μελλοντικές απογοητεύσεις.

ΚΑΤΑ

  • Η ύπαρξη μεγάλου ανταγωνισμού. Όταν τα υπέρ είναι ελκυστικά έτσι και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερος. Αμέτρητοι άνθρωποι με πτυχία και δεξιότητες και προεμπειρία σε έναν τόσο εξειδικευμένο και όχι τυχαίο τομέα προσπαθούν να αποκτήσουν θέση στον χώρο της εργασίας. 
  • Υψηλά επίπεδα άγχους. Δεν είναι ένα επάγγελμα απλό έχει περιπλοκότητα και απαιτήσεις και παράλληλα ο χρόνος δεν είναι πάντα υπέρ μας . Έτσι , όπως κάθε επάγγελμα έτσι και αυτό αποτελεί μια δοκιμασία στο στρες μας που απαιτεί ανθρώπους με ψυχικές αντοχές. 
  • Απαιτητικό  ωράριο εργασίας. Είναι ένα επάγγελμα που άλλες μέρες θα είναι καλύτερες και οι απαιτήσεις θα είναι λίγες όπως και φυσικά θα υπάρχουν ημέρες που οι απαιτήσεις θα είναι υψηλές. Μπορούν να προκύψουν ζητήματα που θα απαιτούν άμεση επίλυση και αυτό καθιστά τον επαγγελματία ιστοσελίδων να πρέπει να ελέγχει για πιθανόν ζητήματα μα κυρίως να έχει την ικανότητα να αντιδράσει σε πιθανόν συμβάντα κάτι που σημαίνει επίσης πως ανεξάρτητα την χρονική περίοδο ( Χριστούγεννα , Πάσχα , Καλοκαίρι) ο επαγγελματίας θα πρέπει να σκεφτεί την δουλειά.

Συμπέρασμα

Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέρος της ζωής μας και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια. Αυτό καθιστά τον τομέα του σχεδιασμού ιστοσελίδων πολύ ελπιδοφόρο. Για να γίνετε σχεδιαστής ιστοσελίδων, θα χρειαστείτε δημιουργικότητα και μια βασική κατανόηση γλωσσών προγραμματισμού όπως η HTML, η CSS και η JavaScript.

Μπορείτε είτε να αποκτήσετε πτυχίο είτε να ολοκληρώσετε ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε μια αυτοδίδακτη πορεία, αν είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε τις δεξιότητες που θα χρειαστείτε για αυτό το επάγγελμα.

Δεν σας συνιστούμε αυτή την επιλογή ειδικότερα όταν υπάρχουν επαγγελματικά προγράμματα σαν το προαναφερθέν του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και μικρό χρονικό διάστημα εκπαίδευσης

4.1/5 - (136 votes)

Must Read

spot_img