Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήπροσβασιμότηταWCAG validator- τι κάνουν λάθος τα περισσότερα sites;

WCAG validator- τι κάνουν λάθος τα περισσότερα sites;

WCAG validator- o κριτής των sites

Αν  και οι περισσότερες ιστοσελίδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο έχουν σαν κύριο σκοπό την επισκεψιμότητα από όσο το δυνατον περισσότερους χρήστες, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα προσβασιμότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός ιστοσελίδων παραμένουν άχρηστες για δισεκατομμύρια χρήστες. Μια σειρά από εικόνες αποκαλύπτουν πώς πραγματικά φαίνονται οι ιστοσελίδες αυτές σε άτομα με αναπηρία όρασης.

Από ευανάγνωστα κείμενα μέχρι υποτιτλισμένα βίντεο, υπάρχουν πολλά βήματα που οι σχεδιαστές ιστοσελίδων μπορούν να κάνουν ώστε οι ιστοσελίδες να είναι προσβάσιμες από όσο το δυνατό περισσότερους χρήστες. Δυστυχώς, πολύ μεγάλος αριθμός ιστοτόπων έχουν δύσκολη ή ακόμα και αδύνατη πλοήγηση για άτομα με οπτική αναπηρία, όπως εύκολα διακρίνεται και από την παρακάτω εικόνα.

Το ToolTester αποκάλυψε τα ευκολότερα και δυσκολότερα προσβάσιμα sites παγκοσμίως, αφού ανέλυσε πάνω από 150 από τα δημοφιλέστερα από αυτά, αναλύοντας την ευκολία πρόσβασής τους από άτομα με  οπτική αδυναμία. Μαζί με τα αποτελέσματα το ToolTester δημιούργησε εικόνες που βοηθούν τον αναγνώστη να οπτικοποιήσει το  πώς μπορεί το internet να φαίνεται  σε άτομα με οπτική αδυναμία.

Για παράδειγμα, σε άτομα με αχρωματοψία οι ιστοσελίδες εμφανίζονται πάρα πολύ διαφορετικές από αυτό που αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι από εμάς. “ Τη στιγμή που σε ορισμένες ιστοσελίδες τα πράγματα μπορεί να δείχνουν λίγο διαφορετικά, εάν ποτέ χρησιμοποιήσεις χρώμα για να αλλάξεις τη σημασία, αυτό από μόνο του θα απέκοπτε όλη τη σημασία. Μπορεί να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ότι ένα πράσινο κουμπί σημαίνει εγγραφή και ένα κόκκινο κουμπί σημαίνει ακύρωση, αλλά αυτό δεν θα ήταν τόσο ξεκάθαρο σε όλους”, συμπληρώνει ο ToolTester.

Εντωμεταξύ, μία έλλειψη ενός απλού περιγραφικού κειμένου μπορεί να μετατρέψει μία ιστοσελίδα σε μη προσβάσιμη. Όπως η εικόνα του Netflix δείχνει παρακάτω, χωρίς λεπτομερείς περιγραφές που μπορούν να διαβάζονται δυνατά από αναγνώστες οθόνης, οι ιστοσελίδες μπορούν να γίνουν μια κενή μάζα με καμία πληροφορία.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι στις πιο προσβάσιμες ιστοσελίδες στον κόσμο περιλαμβάνονται το LinkedIn, H&M, PayPal και Amazon. Από τις λιγότερο προσβάσιμες είναι το ASOS, Instagram και Facebook. Η ευκολία πρόσβασης μετριέται σε 3 επίπεδα. Ο υψηλότερος βαθμός είναι το ΑΑΑ. «Η αντίθεση χρώματος είναι μαύρο πάνω σε άσπρο, τα βίντεο χρειάζονται νοηματική γλώσσα, δεν θα σου τελειώσει ποτέ ο χρόνος όταν κάνεις μια παραγγελία και συμβουλές εμφανίζονται όταν χρειάζεται εξήγηση για το ποιος είναι ο σκοπός του περιεχομένου». Μόνο 0.18% από τις ιστοσελίδες με τα υψηλότερα σκορ είναι μη προσβάσιμες ενώ οι αυτές με τα χαμηλότερα έχουν ένα εκρηκτικό ποσοστό 23% μη προσβάσιμου περιεχομένου.

μεταφραση: Εμη Τσαρκατζόγλου

Πηγή:creativebloq.com 

 

 

Rate this post
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Must Read

spot_img