Βασικές προσαρμογές εικόνων.
Βασικές προσαρμογές εικόνων – Περικοπή – Αλλαγή μεγέθους – Περιστροφή. Μάθημα 5o
Περικοπή Εικόνων
Συχνά θα υπάρξουν φορές που μια εικόνα περιλαμβάνει πολύ επιπλέον χώρο ή περιεχόμενο που θέλετε να αφαιρέσετε. Μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα περικόπτοντας την εικόνα. Στο παρακάτω παράδειγμα, περικόψαμε την εικόνα για να δείξουμε λιγότερο το φόντο και να δώσουμε έμφαση στην πεταλούδα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την περικοπή για να αλλάξετε εντελώς τη σύνθεση ή το θέμα μιας εικόνας. Στο παρακάτω παράδειγμα, εστιάσαμε σε ένα μόνο μέρος της εικόνας – τα φανάρια στα αριστερά – και κόψαμε όλα τα υπόλοιπα.
Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι με την περικοπή με αυτόν τον τρόπο, αλλάξαμε τον προσανατολισμό της εικόνας από οριζόντιο σε κατακόρυφο.
Για να περικόψετε μια εικόνα:
Θυμηθείτε ότι θα χρησιμοποιούμε το Pixlr X σε όλο αυτό το μάθημα, οπότε η διαδικασία αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το λογισμικό που χρησιμοποιείτε.
- Μεταβείτε στο PixlrX στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Browse για να ανοίξετε την εικόνα από τον υπολογιστή σας.
- Κάντε κλικ στο κουμπί Crop (Περικοπή).
- Κάντε κλικ και σύρετε τις λαβές περικοπής μέχρι να παραμείνει ορατό μόνο το τμήμα της εικόνας που θέλετε να διατηρήσετε. Μπορείτε να επιλέξετε μία από τις προκαθορισμένες αναλογίες διαστάσεων – για παράδειγμα, 4:3 ή 3:2 – κάνοντας κλικ στο κουμπί Επιλογή διαστάσεων στο κάτω μέρος του μενού.
- Κλείστε το μενού Crop (Περικοπή) για να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας και η εικόνα σας θα περικοπεί.
- Αν σας αρέσουν τα αποτελέσματα, κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση για να διατηρήσετε αυτή τη νέα έκδοση της εικόνας.
Σε ορισμένες εφαρμογές, όπως το Microsoft Paint, μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε το τμήμα της εικόνας που θέλετε να διατηρήσετε πριν κάνετε κλικ στο κουμπί Περικοπή.
Στο παραπάνω παράδειγμα, εντοπίστε το επίπεδο ζουμ στο κάτω μέρος της οθόνης. Θα δείτε ότι στο βήμα 2 βλέπαμε την εικόνα στο 44% του πραγματικού της μεγέθους και στο βήμα 4 κάναμε ζουμ στο 85%.
Αυτό συμβαίνει επειδή η εικόνα μας έχει υψηλή ανάλυση, η οποία μας επιτρέπει να μεγεθύνουμε (έως και 100%) χωρίς να χάνουμε λεπτομέρειες. Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης θα σας δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στην περικοπή και την αλλαγή μεγέθους της εικόνας χωρίς να μειωθεί η ποιότητά της.
Να θυμάστε ότι η περικοπή αφαιρεί pixels από μια εικόνα, οπότε θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι η περικομμένη έκδοση είναι αρκετά μεγάλη για τις ανάγκες σας. Αν θέλετε να εκτυπώσετε την εικόνα ή να την προβάλλετε σε μεγάλο μέγεθος, θα χρειαστείτε γενικά μεγαλύτερη ανάλυση.
Αλλαγή μεγέθους εικόνων
Επειδή οι ψηφιακές εικόνες μπορούν να προβάλλονται σε διαφορετικά μεγέθη, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε το μέγεθος των εικόνων σας τις περισσότερες φορές.
Ωστόσο, η αλλαγή μεγέθους είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε το μέγεθος αρχείου μιας εικόνας, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο αν θέλετε να στείλετε μια εικόνα ως συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να την ανεβάσετε. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα αλλαγής μεγέθους παρακάτω.
Να θυμάστε ότι πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε τις εικόνες μεγαλύτερες από το αρχικό τους μέγεθος. Όταν το κάνετε αυτό, η εικόνα απλά δεν θα έχει αρκετή λεπτομέρεια για να φαίνεται καλή στο μεγαλύτερο μέγεθος. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω παράδειγμα, η εικόνα που έχει αλλάξει μέγεθος είναι θολή και δεν έχει πολλές λεπτομέρειες.
Για να αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας:
- Με την εικόνα ανοιχτή στο Pixlr X, κάντε κλικ στο κουμπί Arrange.
- Κάντε κλικ στο κουμπί Resize Image (Αλλαγή μεγέθους εικόνας).
- Εισάγετε τις επιθυμητές διαστάσεις για τη νέα εικόνα. Όταν εισάγετε το νέο πλάτος της εικόνας, το ύψος θα προσαρμοστεί αυτόματα για να διατηρηθεί η αρχική αναλογία διαστάσεων της εικόνας (θα συζητήσουμε αυτό το σημείο πιο αναλυτικά παρακάτω).
- Κάντε κλικ στο κουμπί Εφαρμογή. Το μέγεθος της εικόνας θα αλλάξει.
- Αν είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, κάντε κλικ στο κουμπί Save (Αποθήκευση) για να διατηρήσετε αυτή τη νέα έκδοση της εικόνας.
Ορισμένα προγράμματα, όπως το Microsoft PowerPoint, απαιτούν να κάνετε κλικ και να σύρετε τις λαβές μεγέθους έως ότου η εικόνα αποκτήσει το επιθυμητό μέγεθος.
Διατήρηση της αναλογίας διαστάσεων κατά την αλλαγή μεγέθους
Όταν αλλάζετε το μέγεθος μιας εικόνας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η νέα έκδοση χρησιμοποιεί τις ίδιες αναλογίες ή αναλογία διαστάσεων με την αρχική. Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά σε αυτή την εικόνα.
Αν θέλετε να αλλάξετε το μέγεθός της διατηρώντας την ίδια αναλογία διαστάσεων, θα πρέπει να αλλάξετε τόσο το ύψος όσο και το πλάτος κατά ίσες αναλογίες. Τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας μπορούν να το κάνουν αυτό αυτόματα όταν αλλάζετε το μέγεθος μιας εικόνας.
Ωστόσο, αν απλά προσπαθείτε να μαντέψετε ποιες αναλογίες θα χρησιμοποιήσετε ή αν χρησιμοποιείτε λαβές μεγέθους, είναι εύκολο μια εικόνα να παραμορφωθεί. Μια παραμορφωμένη εικόνα μπορεί να φαίνεται πολύ πλατιά ή πολύ στενή, όπως στα παρακάτω παραδείγματα.
Αν και μπορεί να μην είναι πάντα τόσο προφανές, τα παραδείγματα αυτά δείχνουν γιατί είναι τόσο σημαντικό να διατηρείται η αρχική αναλογία διαστάσεων όταν αλλάζετε το μέγεθος μιας εικόνας. Υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι μια εικόνα με αλλαγμένο μέγεθος θα χρησιμοποιεί την ίδια αναλογία διαστάσεων με την αρχική:
- Οι περισσότερες εφαρμογές θα σας δώσουν την επιλογή να διατηρήσετε την αναλογία διαστάσεων κατά την αλλαγή μεγέθους. Στο Pixlr X, αυτή η επιλογή ονομάζεται Constrain Proportions (Περιορισμός αναλογιών), αλλά σε άλλες εφαρμογές μπορεί να ονομάζεται Keep Proportions (Διατήρηση αναλογιών) ή (Maintain Aspect Ratio) Διατήρηση αναλογίας διαστάσεων. Σε ορισμένα προγράμματα, όπως το Photoshop, αντιπροσωπεύεται από ένα εικονίδιο κλειδαριάς. Βεβαιωθείτε ότι αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη πριν αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας. Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να προσαρμόσετε μόνο το ύψος ή το πλάτος- οι άλλες διαστάσεις θα προσαρμοστούν αυτόματα.
- Εάν χρησιμοποιείτε λαβές μεγέθους για να αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια γωνιακή λαβή μεγέθους και όχι μια πλευρική λαβή. Ορισμένες εφαρμογές απαιτούν επίσης να πατήσετε και να κρατήσετε πατημένο ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιό σας, όπως το Shift ή το Alt, για να κλειδώσετε την αναλογία διαστάσεων όταν χρησιμοποιείτε λαβές μεγέθους.
- Εάν πρέπει να προσαρμόσετε μια εικόνα σε μια νέα αναλογία διαστάσεων – για παράδειγμα, εάν πρέπει να εκτυπώσετε μια τετράγωνη εικόνα σε έκδοση 4×6 – είναι καλύτερο να περικόψετε την εικόνα στη νέα αναλογία διαστάσεων. Η απλή αλλαγή μεγέθους της εικόνας ώστε να ταιριάζει με τη νέα αναλογία διαστάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση της εικόνας.
Περιστροφή εικόνων
Μερικές φορές μια εικόνα μπορεί να περιστραφεί με λάθος τρόπο. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η φωτογραφική μηχανή ήταν γυρισμένη στο πλάι κατά τη λήψη της αρχικής εικόνας. Είναι εύκολο να το διορθώσετε αυτό περιστρέφοντας την εικόνα, όπως στο παρακάτω παράδειγμα.
Για να περιστρέψτε μια εικόνα:
- Με την εικόνα ανοιχτή στο Pixlr X, κάντε κλικ στο κουμπί Crop (Περικοπή).
- Επιλέξτε την επιθυμητή κατεύθυνση περιστροφής. Στο παράδειγμά μας, θα περιστρέψουμε την εικόνα προς τα δεξιά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Straighten(ίσιωμα), αν χρειάζεστε λεπτότερο έλεγχο της περιστροφής.
- Αν είστε ικανοποιημένοι με την περιστροφή της εικόνας, κάντε κλικ στο κουμπί Save (Αποθήκευση) για να διατηρήσετε αυτή τη νέα έκδοση της εικόνας.
Σε ορισμένα προγράμματα, το εργαλείο Rotate (Περιστροφή) θα είναι επιλογή στο μενού. Στο Photoshop, για παράδειγμα, μπορείτε να το βρείτε κάνοντας κλικ στο μενού Image (Εικόνα) και στη συνέχεια επιλέγοντας Image Rotation (Περιστροφή εικόνας).
Άλλες προσαρμογές εικόνας
Μέχρι στιγμής, έχουμε καλύψει μερικές από τις πιο βασικές προσαρμογές εικόνας, όπως περικοπή, αλλαγή μεγέθους και περιστροφή.
Ακολούθως θα καλύψουμε άλλες κοινές προσαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τις εικόνες σας, όπως φωτεινότητα και αντίθεση, κορεσμός και όξυνση.
Η σωστή επεξεργασία των εικόνων είναι σημαντική στην φόρτωση μιας ιστοσελίδας και ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα κατά την δημιουργία μιας ιστοσελίδας.
Πρόκληση!
Αν θέλετε να εξασκηθείτε στην πραγματοποίηση των προσαρμογών που καλύπτουμε σε αυτό το μάθημα, μπορείτε να κατεβάσετε μερικές ή όλες τις εικόνες του παραδείγματός μας. Απλώς κάντε κλικ σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω εικόνες για να ανοίξετε μια έκδοση σε πλήρες μέγεθος και, στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στην έκδοση σε πλήρες μέγεθος και επιλέξτε Save Image As (Αποθήκευση εικόνας ως) για να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.
- Ανοίξτε μια εικόνα σε μια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας (όπως το PixlrX).
- Χρησιμοποιήστε το εργαλείο περικοπής για να αφαιρέσετε τμήματα μιας εικόνας. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε για να δείτε πώς επηρεάζουν την εικόνα διαφορετικοί τύποι περικοπών.
- Δοκιμάστε να αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας ώστε να είναι μικρότερο από το αρχικό της μέγεθος. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε το Constrain Proportions για να δείτε πώς αυτό επηρεάζει την αναλογία διαστάσεων.
- Δοκιμάστε να αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αρχικό της μέγεθος. Παρατηρήστε πώς η εικόνα υφίσταται απώλεια ποιότητας και λεπτομέρειας.
- Χρησιμοποιήστε το εργαλείο περιστροφής για να περιστρέψετε μια εικόνα.
- Αποθηκεύστε ένα αντίγραφο της επεξεργασμένης εικόνας. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα νέο όνομα αρχείου για να αποφύγετε την κατά λάθος αντικατάσταση της αρχικής έκδοσης.
Μπορείτε να ενημερωθείτε για το Image Editing – Επεξεργασία εικόνας στο σχετικό θεματικό τμήμα του blog μας που μπορείτε να δείτε εδώ.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα παρακολουθήστε αυτό και άλλα online σεμινάρια από το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων
Πηγή: GCFGlobal