Παρουσιάζουμε τις απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που γίνονται από αρχάριους στο wordpress. Όλοι κάποαι στιγμή θα ψάξετε την απάντηση σε κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις αν ασχοληθείτε με την κατασκευή ιστοσελίδων στο wordpress.
1. Δεν βλέπω το μενού των πρόσθετων στον πίνακα διαχειριστή μου
Απάντηση: Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό. Εάν το ιστολόγιό σας φιλοξενείται στην πλατφόρμα Free WordPress.com, δεν έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε πρόσθετα. Αν δεν έχετε λογαριασμό επιπέδου διαχειριστή στην WordPress εγκατάστασή σας, τότε δεν θα δείτε την καρτέλα Πρόσθετα.
2. Έχω κλειδωθεί έξω από το wp-admin και η ιστοσελίδα μου δείχνει μια κενή λευκή οθόνη
Απάντηση: Αυτό πιθανότατα συμβαίνει όταν επικολλήσετε κώδικα από μια ιστοσελίδα με λάθος μορφοποίηση. Μερικές φορές η λάθος μορφοποίηση γίνεται στην ιστοσελίδα, από όπου είναι διαθέσιμος ο κώδικας, αλλά τις περισσότερες φορές, αυτό το σφάλμα συμβαίνει επειδή επικολλήσατε τον κώδικα σε λάθος θέση. Δυστυχώς, δεν θα είστε σε θέση να κάνετε τις αλλαγές χρησιμοποιώντας την ενότητα wp-admin. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το FTP για να συνδεθείτε με τον διακομιστή σας και να τροποποιήσετε το αρχείο του θέματός σας.
3. Αναβάθμισα το WordPress και τώρα δεν βλέπω την περιοχή Custom Fields, authors και άλλα
Απάντηση: Στις νεότερες εκδόσεις του WordPress, η ομάδα της διεπαφής χρήστη (UI) αποφάσισε να κάνει το περιβάλλον του διαχειριστή πολύ πιο καθαρό. Ως εκ τούτου, αυτές οι επιλογές είναι απενεργοποιημένες από προεπιλογή. Αν κοιτάξετε στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης σας, υπάρχει μια καρτέλα Επιλογές Προβολής. Κάντε κλικ σε αυτή και ελέγξτε τα πεδία που θέλετε να δείτε.
Όλες αυτές οι λεπτομέρειες ρυθμίζονται κατά την υποστήριξη ιστοσελίδων. Για όλους όσους ασχολούνται με κατασκευή ιστοσελίδων είναι κάτι παραπάνω από αυτό εννοείται ότι μετά την κατασκευή του site πρέπει να ακολουθήσει η συντήρηση της ιστοσελίδας. Όταν λέμε συντήρηση ιστοσελίδων εννοούμε την υποστήριξη της ιστοσελίδας κατά τη λειτουργία της. Αποτελεί τη διαδικασία εκείνη στην οποία ρυθμίζει με όλες τις παραμέτρους και φροντίζουν αυτό είναι τέλεια και η λειτουργία της ιστοσελίδας να μη διακόπτεται από τίποτα. Εάν αποφασίσετε να κάνετε μόνος σας την υποστήριξη της ιστοσελίδας σας τότε θα πρέπει να αποκτήσετε πολλές γνώσεις όπως για παράδειγμα να δώσεις hosting αλλά και γνώση των γλωσσών προγραμματισμού πάνω στις οποίες φτιάχτηκε ιστοσελίδα σας. Μία καλύτερη επιλογή είναι να αναθέσετε τη συντήρηση της ιστοσελίδα σας στους ειδικούς. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την υποστήριξη ιστοσελίδων.
4. Το Facebook Like Button δεν εμφανίζει τον σωστό τίτλο ή εικονίδιο
Απάντηση: Αυτό δεν είναι θέμα του WordPress. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το script του Facebook δεν μπορεί να ανιχνεύσει σωστά τις πληροφορίες από την ιστοσελίδα σας. Ωστόσο, υπάρχουν πρόσθετα για το WordPress που επιτρέπουν την απρόσκοπτη ενσωμάτωση με το Facebook με τα οποία θα απαλλαγείτε από αυτό το πρόσθετο. Σκεφτείτε την εγκατάσταση και ενεργοποίηση του πρόσθετου «Simple Facebook Connect». Δεν χρειάζεται να το ρυθμίσετε ή οτιδήποτε. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το πρόσθετο «WordPress SEO» που έχει ένα ενσωματωμένο χαρακτηριστικό κοινωνικής λειτουργίας και που θα λύσει αυτό το πρόβλημα.
Τα κουμπάκια των κοινωνικών δικτύων είναι απαραίτητο στοιχείο της εξωστρέφειας ενός ιστότοπου. Αποτελούν το ελατήριο το οποίο θα εκτινάξει την επισκεψιμότητα του ιστότοπου σας όταν κάνετε διαφήμιση στο ίντερνετ. Υποθέτοντας πάντα ότι το περιεχόμενο του ιστότοπου είναι καλό τότε οι χρήστες που θα το επισκεφθούν θα θέλει να το διαμοιραστουν. Πριν ξεκινήσετε διαφήμιση στο Google η διαφήμιση στο Facebook Καλό θα είναι να έχετε εγκαταστήσει τα κουμπάκια κοινωνικών δικτύων. Ο τρόπος με τον οποίο θα παρακινήσει το τον επισκέπτη της ιστοσελίδας σας να μοιραστεί το περιεχόμενο που δημοσιεύεται αποτελεί μία τέχνη. Στην εταιρεία dreamweaver.gr υπάρχει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία όσον αφορά όλα τα θέματα διαφήμισης στο Facebook η τη διαφήμιση στο Google. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη διαφήμιση στο Facebook.
5. Η ιστοσελίδα μου φορτώνει αργά, πώς μπορώ να την επιταχύνω;
Απάντηση: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε την ιστοσελίδα σας. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε ένα πρόσθετο προσωρινής αποθήκευσης στο WordPress. Χρησιμοποιούμε και προτείνουμε το «W3 Total Cache». Ίσως, επίσης, χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε έναν καλύτερο πάροχο web hosting. Οι κοινόχρηστοι hosts είναι συνήθως πιο αργοί. Εάν λαμβάνετε πολλή κίνηση, τότε θα πρέπει να εξετάσετε τη μετάβαση σε ένα VPS ή Dedicated server.
Όταν δείτε την ιστοσελίδα σας να πηγαίνει αργά δεν πρέπει να τα αγνοήσετε. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί αμέσως. Γιατί εκτός από σας το βλέπουν και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας καθώς και το ίδιο το Google. Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές δεν υπάρχει περίπτωση μία ιστοσελίδα που πηγαίνει αργά να εμφανιστεί στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της Google. Όταν κάνουμε προώθηση ιστοσελίδων ένα από τα πράγματα τα οποία πρέπει να είμαστε σίγουροι είναι ότι ο ιστότοπος είναι γρήγορος. Εάν συνεχίσουμε να κάνουμε προώθηση σελίδας σε έναν αργό ιστότοπο τότε θα πρέπει να αφιερώσουμε πολύ περισσότερο κόπο και με πολύ πιο αβέβαιο αποτέλεσμα. Καλό θα είναι λοιπόν να προσέξετε όλες τις συμβουλές που δίνουμε στην ιστοσελίδα μας πάνω στην ταχύτητα φόρτωσης ώστε να μην έχετε προβλήματα με την προώθηση της ιστοσελίδας σας και την κατάταξη αυτής σε υψηλές θέσεις στο Google. Περισσότερες πληροφορίες πάνω στην προώθηση ιστοσελίδων μπορείτε να μάθετε εδώ.
6. Πώς μπορώ να ενσωματώσω βίντεο σε δημοσιεύσεις WordPress;
Απάντηση: Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλά να επικολλήσετε τη διεύθυνση URL του βίντεο σε μια γραμμή από μόνη της.
7. Πώς μπορώ να δημιουργήσω ένα αναδυόμενο παράθυρο lightbox στο WordPress;
Απάντηση: Σας προτείνουμε ένα πρόσθετο που ονομάζεται OptinMonster. Πρόκειται για ένα επί πληρωμή πρόσθετο, αλλά κάνει ό,τι θέλετε και ακόμα περισσότερα.
8. Μπορώ να εγκαταστήσω το WordPress στον υπολογιστή μου;
Απάντηση: Ναι, μπορείτε να εγκαταστήσετε το WordPress στον υπολογιστή σας για σκοπούς δοκιμής. Ωστόσο, αν θέλετε να βλέπουν και άλλοι τον WordPress ιστότοπό σας, τότε θα πρέπει να έχετε φιλοξενία web hosting.
Κατασκευή ιστοσελίδων off line
Πριν δημιουργηθούν τα content management systems όπως είναι για παράδειγμα το wordpress η το Joomla η το opencart η διαδικασία κατασκευής ιστοσελίδας μπορούσε να γίνει στον υπολογιστή μας και στη συνέχεια να μεταφερθεί εύκολα σε κάποιο hosting. Εκείνα τα πρώτα χρόνια της κατασκευής ιστοσελίδων η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο κόσμος ήταν κατά κύριο λόγο η γλώσσα html σε συνδυασμό με τη css. Όταν τελείωνε η κατασκευή της ιστοσελίδας ακολουθούσε η πολύ απλή διαδικασία του ftp και η ιστοσελίδα ήταν έτοιμη. Όταν όμως μπήκαν στη ζωή μας τα content management systems τότε έπαψε να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ιστοσελίδας στον υπολογιστή μας. Το πρόβλημα γεννιέται από πολλούς παράγοντες και πολλές ρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να είναι ίδιες στον υπολογιστή αλλά και στο πακέτο φιλοξενίας. Ένα τυπικό παράδειγμα συμβατότητας που μπορεί να προκύψει από τη βάση δεδομένων. Θα πρέπει να κάνουμε τις ίδιες ρυθμίσεις στις βάσεις δεδομένων στο server με εκείνες που έχουμε κάνει στον οικιακό μας υπολογιστή. Ένα δεύτερο παράδειγμα συμβατότητας που μπορεί να προκύψει κατά την κατασκευή ιστοσελίδας στον υπολογιστή μας είναι οι ρυθμίσεις του php. Για να λειτουργήσει Χωρίς προβλήματα ο ιστότοπος που μόλις κατασκευάσαμε θα πρέπει να είναι ακριβώς ίδιες ρυθμίσεις. Η δυνατότητα να επιτύχουμε όλες τις ρυθμίσεις οι ίδιες Δεν είναι απλή ούτε. Απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις που δεν τις έχει ο απλός κατασκευαστής ιστοσελίδων. Για αυτό το λόγο Καλό είναι να κατασκευάσουμε την ιστοσελίδα μας απευθείας στο πακέτο φιλοξενίας ώστε να είμαστε σίγουροι για την ορθή λειτουργία αυτής. Μπορείτε να πατήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις δυνατότητες κατασκευής ιστοσελίδων.
Κατασκευή eshop
Τα ίδια ισχύουν και για την κατασκευή eshop. Μπορείτε μεν αν εγκαταστήσετε το openart στον υπολογιστή σας, όμως θα αντιμετωπίσετε προβήματα κατά τη μεταφορά στο διαδίκτυο. Για τους ίδιους λόγους καλό είναι να κάνετε τη δημιουργία eshop κατευθείαν στο διαδίκτυο.
9. Πώς μπορώ να προσθέσω μια συλλογή εικόνων στη σελίδα μου;
Απάντηση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο χαρακτηριστικό Gallery για να προσθέσετε μια γκαλερί εικόνων στις αναρτήσεις σας ή/και στις σελίδες σας στο WordPress. Αν θέλετε να έχετε μια δομή άλμπουμ/γκαλερί, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο όπως το «NextGen Gallery». Το έχουμε χρησιμοποιήσει και το βρήκαμε λίγο παραφορτωμένο.
10. Πώς να δημιουργήσω ένα slider στο WordPress;
Απάντηση: Υπάρχουν ένα σωρό δωρεάν και επί πληρωμή πρόσθετα διαθέσιμα για sliders στο WordPress. Χρησιμοποιούμε και προτείνουμε το SlideDeck γιατί είναι πολύ εύκολο στη χρήση από τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κοιτάξετε τον, βήμα προς βήμα, οδηγό μας για τη δημιουργία ενός slider στο WordPress με το Slidedeck.
Πώς να δημιουργήσω μια φόρμα επικοινωνίας στο WordPress;
Απάντηση: Υπάρχει ένα δωρεάν πρόσθετο που ονομάζεται «Contact Form 7» το οποίο είναι σπουδαίο για τις περισσότερες βασικές φόρμες επικοινωνίας. Ωστόσο, εάν θέλετε ένα πραγματικά ισχυρό πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο «Gravity Forms». Χρησιμοποιούμε αυτό το πρόσθετο εκτενώς σε όλες τις ιστοσελίδες μας καθώς και στην ιστοσελίδα του πελάτη μας. Σας επιτρέπει να συλλέξετε πληρωμές μέσω της φόρμας επικοινωνίας, να λάβετε e-mail για το optin, και πολλά άλλα.