Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΝέαSELFIE: ανακαλύψτε τις ψηφιακές δυνατότητες του σχολείου σας

SELFIE: ανακαλύψτε τις ψηφιακές δυνατότητες του σχολείου σας

Αξιοποιεί το σχολείο σας στο έπακρο τις ψηφιακές τεχνολογίες στον τομέα της διδασκαλίας και της μάθησης;

Το SELFIE είναι ένα δωρεάν, εύχρηστο, προσαρμόσιμο εργαλείο που βοηθά τα σχολεία να αναστοχαστούν ως προς την πρόοδό τους τους για τη μάθηση στην ψηφιακή εποχή.

Τι είναι το SELFIE

To SELFIE, ακρωνύμιο των (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies / Αναστοχασμός για την αποτελεσματική μάθηση με την ενίσχυση της χρήση καινοτόμων εκπαιδευτικών τεχνολογιών) είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα σχολεία να ενσωματώσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες στη διδασκαλία, στη μάθηση και στην αξιολόγηση των μαθητών. Μπορεί να καταγράψει τι λειτουργεί ικανοποιητικά, πού χρειάζονται βελτιώσεις και ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο σήμερα στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ θα προστεθούν και άλλες γλώσσες στο μέλλον.

Το SELFIE συγκεντρώνει – ανωνύμως – τις απόψεις των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των υπευθύνων του σχολείου σχετικά το πώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία στο σχολείο τους. Αυτό πραγματοποιείται μέσω σύντομων προτάσεων και ερωτημάτων και μιας απλής πεντάβαθμης κλίμακας. Τα ερωτήματα καλύπτουν τομείς όπως η ηγεσία, η υποδομή, η κατάρτιση των εκπαιδευτικών και οι ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών

Για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων χρειάζονται περίπου 30 λεπτά. Τα ερωτήματα είναι προσαρμοσμένα σε κάθε ομάδα. Για παράδειγμα, οι μαθητές απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν τη μαθησιακή εμπειρία τους, οι εκπαιδευτικοί για τις πρακτικές κατάρτισης και διδασκαλίας και οι επικεφαλής του σχολείου για τον σχεδιασμό και τη γενική στρατηγική ως προς τη χρήση των τεχνολογιών.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το εργαλείο παράγει έναν έλεγχο προόδου – μια φωτογραφία («SELFIE» :-)) των δυνατών σημείων και των αδυναμιών ενός σχολείου όσον αφορά τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για διδασκαλία και μάθηση. Όσο περισσότερα άτομα από το σχολείο συμμετέχουν, τόσο πιο ακριβές θα είναι το SELFIE σχετικά με το σχολείο τους.

Μόνο το σχολείο σας μπορεί να δει τα αποτελέσματα και τα διδάγματα που θα αντληθούν από τη διαδικασία SELFIE και δεν θα κοινοποιηθούν σε κανέναν, εκτός εάν εσείς το επιλέξετε.

Τα πορίσματα θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε σε ποιο επίπεδο βρίσκεστε και, από το σημείο αυτό, να ξεκινήσετε μια συζήτηση για τη χρήση της τεχνολογίας και να αναπτύξετε ένα σχέδιο δράσης για το σχολείο σας. Το SELFIE μπορεί εν συνεχεία να χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο για τη μέτρηση της προόδου και την προσαρμογή του σχεδίου δράσης.

Πώς λειτουργεί

Η διαδικασία εγγραφής κάθε σχολικής μονάδας καθώς και της συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων περιγράφεται με αναλυτικά στον υπερσύνδεσμο.

Δείτε το ανάλογο βίντεο:

Rate this post

Must Read

spot_img