Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚατασκευή ιστοσελίδων με wordpress3 κανόνες για την σχεδίαση ιστοσελίδας που δεν πρέπει ποτέ να παραβείτε

3 κανόνες για την σχεδίαση ιστοσελίδας που δεν πρέπει ποτέ να παραβείτε

3 κανόνες για την σχεδίαση ιστοσελίδας

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε και να επικεντρωθείτε περισσότερο στο αισθητικό μέρος της σχεδίασης μιας ιστοσελίδας. Αρκεί όμως η αισθητική για να είναι μια ιστοσελίδα επιτυχημένη; Η απάντηση είναι, ΟΧΙ. Θα χρειαστεί να επικεντρωθείτε σε κάτι ακόμα περισσότερο, πέρα από την εμφάνιση της ιστοσελίδας σας, αν θέλετε να έχει επιτυχία. Αυτό το ιστολόγιο, μοιράζεται μαζί σας τους τρεις κορυφαίους αλλά και χρυσούς κανόνες που δεν πρέπει ποτέ να παραβείτε όταν σχεδιάζετε μια ιστοσελίδα.

Υπάρχουν δισεκατομμύρια ιστότοποι όπου μπορεί να επισκεφτεί ένας χρήστης του διαδικτύου, που σημαίνει ότι έχετε να αντιμετωπίσετε πολύ σκληρό ανταγωνισμό στον διαδικτυακό κόσμο. Αναμφισβήτητα, ο ιστότοπός σας χρειάζεται έναν πολύ καλό σχεδιασμό για να ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος κι είναι σημαντικό, γιατί ο σχεδίαση ιστοσελίδας, μετράει στην πρώτη εντύπωση του επισκέπτη σε ποσοστό 94%. 

Αλλά τι ακριβώς συνεπάγεται ένας καλός σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας; Μήπως σχετίζεται με την χρωματική παλέτα που θα επιλέξετε; Μήπως αφορά στην τοποθέτηση του λογότυπου επάνω στην οθόνη; Ή μήπως έχει να κάνει με τις γραμματοσειρές που θα επιλέξετε για το περιεχόμενό σας; Ο καλός σχεδιασμός στηρίζεται βεβαίως σε όλα αυτά, αλλά και σε πολλά περισσότερα. Καταρχάς, η επιλογή μιας αξιόπιστης κατασκευαστικής εταιρείας ιστοτόπων είναι αυτό που χρειάζεστε για μια σωστή σχεδίαση ιστοσελίδας.

1. Κάνοντας την πλοήγηση εύκολη υπόθεση

Βασικά, κάνοντας την ιστοσελίδα εύκολη στην πλοήγηση σημαίνει ότι οι χρήστες βρίσκουν ευκολότερα τις πληροφορίες που ψάχνουν. Ιδανικά, οι επισκέπτες σας θα πρέπει να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στον ιστότοπό σας και να βρίσκουν αμέσως που θα κάνουν κλικ για να μεταβούν εκεί που θέλουν.

Ο στόχος σας είναι να δελεάσετε τους επισκέπτες σας να παραμείνουν στην ιστοσελίδα σας όσο γίνεται περισσότερο, ώστε να εκτελέσουν τις ενέργειες που εσείς θέλετε όπως ακριβώς το κάνουν και οι αγορές, για παράδειγμα. Όταν ένας επισκέπτης μπερδεύεται για το τί πρέπει να κάνει, τότε απογοητεύεται και εγκαταλείπει τον ιστότοπο. 

Στην πραγματικότητα, τα προαπαιτούμενα για την εύκολη χρήση και την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, περιλαμβάνουν την δημιουργία φορμών ή σελίδων εγγραφής για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι χρήστες θα μπορούν να ολοκληρώσουν τα στάδια με ευκολία. Αυτό που θέλετε είναι να εξασφαλίσετε την εύκολη πλοήγηση των επισκεπτών σας στα διάφορα σημεία και στις σελίδες του ιστότοπου.

2. Σχεδιάστε Ιστότοπους που ανταποκρίνονται σωστά

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κινητό τους αντί του Η/Υ. Τα εύχρηστα πλέον κινητά έχουν θέσει τον βασικό κανόνα στον σχεδιασμό ιστοσελίδων, καθώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν σταδιακά περισσότερο τα κινητά τους τηλέφωνα για να σερφάρουν στο διαδίκτυο, για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, για την διασκέδασή τους καθώς επίσης για τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να απολαμβάνουν την πλοήγηση στον ιστότοπό σας, ανεξαρτήτως της συσκευής που χρησιμοποιούν. 

Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να φροντίσετε οι σημαντικές πληροφορίες σας να παρουσιάζονται σωστά σε όλα τα μεγέθη οθόνης. Είναι σκόπιμο να κάνετε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες του ιστότοπού σας εύκολα προσβάσιμες. Οι χρήστες φορητών συσκευών, σε αντίθεση με τους χρήστες desktop, αναζητούν συγκεκριμένες πληροφορίες στον ιστότοπό σας. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι τα στοιχεία επικοινωνίας, η τιμή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που επιθυμούν να αγοράσουν. Συνεπώς, αυτός ο παράγοντας δεν μπορεί να αγνοηθεί στην σχεδίαση ενός ιστότοπου.

3. Συνετή επιλογή χρωμάτων και γραμματοσειρών

Σε αυτό που διαφέρει ένας επαγγελματίας από έναν αρχάριο, είναι ότι ποτέ δεν θα το παρατραβήξει με ένα σχέδιο. Στην προσπάθεια για εξεζητημένα σχέδια, φτάνουμε στα άκρα, με κείμενα που αναβοσβήνουν, με κινούμενες εικόνες, με λέξεις που φλέγονται και υπερβολικά πολλά χρώματα. 

Αυτού του είδους η προσέγγιση, όταν ακολουθηθεί και στην επιλογή γραμματοσειρών και στυλ, εκτός των άλλων, έρχεται και σε σύγκρουση με την κατευθυντήρια γραμμή συμμόρφωσης της  ADA compliance για τον σχεδιασμό ιστοσελίδων. Κάποιες άλλες φορές, οι αρχάριοι, κάνοντας σχέδια απλά, οδηγούνται να δημιουργούν κάτι αδιάφορο που δεν κάνει καμία αίσθηση στο επισκέπτη. Χρειάζεται, λοιπόν, μια καλή ισορροπία στην επιλογή χρωμάτων και γραμματοσειρών που θα κάνει την ιστοσελίδα σας εξίσου ελκυστική και ευανάγνωστη. 

Συνοψίζοντας

Παρότι σε καμία περίπτωση όλα τα παραπάνω δεν καλύπτουν και δεν εξαντλούν το ζήτημα της σχεδίασης ενός ιστοτόπου, εντούτοις, πρόκειται για τους 3 πιό σημαντικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθεί κάθε ιστοσελίδα. Τα ζητούμενα είναι: πρώτον: η διασφάλιση ότι το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας είναι προσβάσιμο μέσω απλής και εύκολης πλοήγησης. Δεύτερον: η διασφάλιση ότι οι επισκέπτες σας έχουν εύκολη και απρόσκοπτη εμπειρία από οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιούν, και τρίτον: η εγγύηση ότι το περιεχόμενό σας είναι σαφές και ξεκάθαρο, με επιλεγμένες γραμματοσειρές που είναι κομψές και λιτές.

μετάφραση: Μαρία Νάσταρη

πηγή: 3 Web Design Rules You Should Never Break

Rate this post

Must Read

spot_img