Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήhtmlΠως να ξεκινήσετε την κατασκευή ιστοσελίδων

Πως να ξεκινήσετε την κατασκευή ιστοσελίδων

Η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για ανθρώπους που να γνωρίζουν πως να κάνουν κατασκευή ιστοσελίδων. Αν κάνετε μια αναζήτηση στο internet θα βρείτε πάρα πολλά σεμινάρια κατασκευής ιστοσελίδων. Επίσης αν ψάξετε λίγο παραπάνω θα βρείτε πάρα πολλά tutorials κατασκευής ιστοσελίδων. Τελικά είναι τόσο εύκολο να μάθει κάποιος να κάνει δημιουργία ιστοσελίδων; Ή μήπως τελικά είναι πολύ δύσκολο;

Ολοκληρωμένη κατασκευή ιστοσελίδων

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι διφορούμενη. Μπορούμε να απαντήσουμε με ένα ξεκάθαρο ναι, ότι η κατασκευή site αποτελεί μια διαδικασία πολύ απλή στην εκμάθησή της. Αλλά μπορούμε με την ίδια ευκολία να απαντήσουμε και ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή η δημιουργία ιστοσελίδων είναι μια πολύ δύσκολη τεχνική εργασία που είναι πολύ δύσκολο να τη μάθει κάποιος. Η απάντηση εξαρτάται από αυτό που εννοούμε όταν λέμε δημιουργία ιστοσελίδας. Εάν εννοούμε τη δημιουργία ενός απλού ιστότοπου λίγων δεκάδων σελίδων, τότε η διαδικασία είναι απλή. Σε αυτή την περίπτωση η εκμάθηση κατασκευής ιστοσελίδων μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες μαθημάτων και εξάσκησης. Εάν όμως θέλουμε να γίνει ολοκληρωμένη κατασκευή ιστοσελίδων, τότε οι απαιτήσεις αλλάζουν. Μια εταιρεία θέλει να έχει ένα μοντέρνο ιστότοπο, με εντυπωσιακά γραφικά. Θέλει αυτός ο ιστότοπος να λειτουργεί άψογα σε όλων των ειδών τις συσκευές: υπολογιστές, tablet, smartphone. Θέλει ο ιστότοπος να βγαίνει ψηλά στη λίστα αποτελεσμάτων της google. Και ίσως θέλει και να γίνονται αγορές μέσα από τον ιστότοπο. Επιπλέον για κάθε σύγχρονη επιχείρηση θεωρείται αδιανόητο να πέσει το site και να μείνει επί κάποιες μέρες χωρίς ενεργή ιστοσελίδα. Άρα θέλουμε και ασφάλεια ιστοσελίδας. Η κάλυψη όλων αυτών των απαιτήσεων απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις κατασκευής και προώθησης ιστοσελίδων. Οι εταιρείες στην Ελλάδα που μπορούν να καλύψουν όλες αυτές τις απαιτήσεις μέσα στα πακέτα κατασκευής ιστοσελίδων που διαθέτουν, είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από ολοκληρωμένη κατασκευή ιστοσελίδων τότε δεν έχετε παρά να πατήσετε εδώ.

Κόστος κατασκευής ιστοσελίδας

Τις απαιτήσεις για την κατασκευή και προώθηση ιστοστόπου πρέπει να τις ξεκαθαρίσει ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου. Συνήθως όμως δεν έχει τις γνώσεις, άρα πρέπει να τις ξεκαθαρίσει ο κατασκευαστής ιστοσελίδων. Μια λογική σκέψη είναι να πει κάποιος ότι τα θέλει όλα: και να λειτουργεί καλά σε κινητά, και ασφάλεια, και πρώτη σελίδα στο google. Εδώ όμως έχουμε δυο ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι ανεβαίνει το κόστος κατασκευής site. Άλλο είναι το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας που πρέπει να πληρεί όλες τις παραπάνω απαιτήσεις, και άλλο είναι το κόστος κατασκευής ενός απλού site με τη γλώσσα html. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι δεν έχουν όλα τα είδη επιχειρήσεων τις ίδιες απαιτήσεις. Για παράδειγμα ένα πρακτορείο προ-πο στην επαρχεία δεν έχει ανάγκες ούτε για προώθηση ούτε για ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για ένα πρατήριο βενζίνης. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις καλύπτονται από ένα απλό site html. Δηλαδή να μπορεί ο επισκέπτης να δει μερικές φωτογραφίες, το χάρτη, τα τηλέφωνα επικοινωνίας, τα κοινωνικά δίκτυα,  και ίσως μια ακόμα σελίδα με συμβουλές ή συχνές ερωτήσεις. Εκεί το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας είναι χαμηλό, και οι γνώσεις που απαιτούνται για την κατασκευή της λίγες.

Απαιτήσεις κατασκευής ιστοσελίδας

Ας εξηγήσουμε με λίγα παραπάνω λόγια όσα αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο. Αναφέραμε την κατασκευή ενός απλού site με λίγες δεκάδες σελίδες. Εδώ μας καλύπτει η τεχνολογία html και css. Η εκμάθηση καθεμιάς από αυτές τις τεχνολογίες δεν θα απαιτήσει πάνω από μια ή δυο εβδομάδες. Αυτές οι τεχνολογίες αποτελούν το πρώτο, και ίσως το σημαντικότερο βήμα για τον επίδοξο κατασκευαστή ιστοσελίδων. Τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά αν οι απαιτήσεις για τη δημιουργία ιστοσελίδας σταματούσαν εκεί. Αυτές οι απαιτήσεις ίσχυαν πριν από δέκα χρόνια. Πλέον οι απαιτήσεις από έναν ιστότοπο είναι πολύ περισσότερες. Μια πρώτη αύξηση των απαιτήσεων προκύπτει από την ανάγκη να ικανοποιήσουμε όλους τους χρήστες, από οποιαδήποτε συσκευή και να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι ιστότοποι που πληρούν αυτή την προϋπόθεση ονομάζονται responsive, και η κατασκευή ιστοσελίδων τέτοιου είδους ονομάζεται responsive web design. Η δημιουργία responsive ιστοτόπων επιτυγχάνεται με συνδυασμό των τεχνολογιών css και javascript. Η εκμάθηση της javascript ξεφεύγει από το απλό επίπεδο των css και html. Πλέον αναφερόμαστε σε μια κανονική γλώσσα προγραμματισμού. Και οι απαιτήσεις δεν σταματούν εκεί. Κάθε ιδιοκτήτης ιστοτόπου θέλει η ιστοσελίδα του να βγαίνει στην πρώτη σελίδα του google. Αυτό όμως απαιτεί ακόμα περισσότερες γνώσεις. Διότι πρέπει να επηρεάσουμε όλα τα κομμάτια της ιστοσελίδας:  τα ονόματα εικόνων, τις μετα ετικέτες, τους τίτλους, και πολλά άλλα. Και μάλιστα να το κάνουμε με τρόπο δήθεν φυσικό ώστε το google να μην υποψιαστεί ότι πάμε να το κοροϊδέψουμε. Και να το κάνουμε συστηματικά, τόσο στο δικό μας ιοστότοπο όσο και σε άλλους ιστοτόπους. Τώρα βέβαια κάποιος θα ισχυριστεί ότι πλέον έχουμε μπει φύγει από την κατασκευή και έχουμε μπει στα χωράφια της προώθησης ιστοσελίδων. Δυστυχώς η ευτυχώς, συνηθίζεται την κατασκευή και την προώθηση μιας ιστοσελίδας να την αναλαμβάνει η ίδια εταιρεία, ή γενικότερα μια ομάδα συνεργατών ή συνεργαζόμενων εταιρειών. Ώστε ο ιδιοκτήτης του ιστοτόπου να μη γίνεται χίλια κομμάτια ψάχνοντας να βρει ποιος φταίει για το λάθος αν κάτι πάει στραβά με την κατασκευή και την προώθηση της ιστοσελίδας του.

Διαφήμιση στο ιντερνετ

Και έχουμε αφήσει εντελώς έξω από τη συζήτηση τα θέματα διαφήμισης στο internet. Η διαφήμιση στο διαδίκτυο απαιτεί και αυτή κάποιες τεχνικές γνώσεις. Όμως δεν θα επεκταθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διαφήμιση το ιντερνετ τότε πατήστε εδώ.

Προώθηση ιστοσελίδων

Ξεκινώντας από την κατασκευή φτάσαμε στην ανάγκη για προώθηση ιστοσελίδων. Πλέον δεν έχεις λόγο να φτιάξεις έναν ιστότοπο εάν δεν μεριμνήσεις για την προώθησή του. Ένας ιστότοπος που δεν είναι ορατός από τις μηχανές αναζήτησης, είναι εντελώς άχρηστος. Είναι σαν να μην υπάρχει. Θα τον βλέπουν μόνο όσοι γνωρίζουν τη διεύθυνσή του, το domain του. Όμως όσοι γνωρίζουν το domain, προφανώς γνωρίζουν και την εταιρεία. Άρα ο ιστότοπος δεν θα φέρνει νέους επισκέπτες στην επιχείρηση. Με απλά λόγια, στο 90% των περιπτώσεων κατασκευής ιστοσελίδας, αν ενημερώσουμε τον πελάτη ότι δεν θα φαίνεται ο ιστότοπός του στο google, τότε δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή. Οι περισσότεροι πελάτες έχουν στο μυαλό τους μια θολή και συγκεχυμένη κατάσταση, στην οποία το internet με κάποιο μαγικό τρόπο θα φέρει κόσμο στην ιστοσελίδα τους. Μαγικές λύσεις όμως δεν υπάρχουν. Υπάρχουν απλά τεχνολογίες που οφείλει να τις γνωρίζει αυτός που ασχολείται με την κατασκευή της ιστοσελίδας. Το σύνολο των παρεμβάσεων που γίνονται σε έναν ιστότοπο ώστε αυτός να είναι φιλικός προς τις μηχανές αναζήτησης ονομάζεται βελτιστοποίηση ιστοσελίδας ή αλλιώς onsite seo. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την προώθηση ιστοσελίδων πατώντας εδώ.

 

Content management Systems για την κατασκευή site

Μια πολύ καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα Content management System, ή αλλιώς CMS. Τα πιο γνωστά και δημοφιλή CMS για την κατασκευή ιστοσελίδων είναι το wordpress και το joomla, ενώ για την κατασκευή eshop είναι το oepncart, το magento και τον presta. Σε αυτή την περίπτωση, αξιοποιώντας το CMS δεν είναι απαραίτητο να έχετε γνώσεις τεχνολογιών κατασκευής ιστοσελίδας, διότι το CMS περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό των απαιτήσεων και καλύπτει και θέματα που αγγίζουν την ασφάλεια και την προώθηση ιστοσελίδας. Βέβαια εδώ να τονίσουμε ότι η γνώση τεχνολογιών κατασκευής ιστοσελίδων είναι επιθυμητή διότι κάθε CMS έχει τα όριά του και αν ζητηθεί κάτι στο οποίο δεν μας καλύπτει το CMS τότε απαιτούνται καλές γνώσεις προγραμματισμού στο internet.

Κατασκευή eshop

Ειδικότερα για τη δημιουργία eshop, η χρήση CMS δεν συζητιέται, είναι επιβεβλημένη. Εμείς για την κατασκευή eshop συνιστούμε το opencart. Σε αυτό το άρθρο δεν θα επεκταθούμε σε τεχνικές δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα τότε μπορείτε να επισκεφθείτε την κορυφαία Ελληνική εταιρεία κατασκευής eshop.

Τεχνολογίες κατασκευής ιστοσελίδων

Έχοντας σκιαγραφήσει το πλαίσιο των απαιτήσεων κατασκευής ιστοσελίδας, πλέον μπορούμε να δούμε τις τεχνολογίες που είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος για να ασχοληθεί με την κατασκευή site. Εάν θέλει να φτιάξει απλά το site της επιχείρησής του, τότε καλύπτεται πλήρως από το wordpress. Ενδείκνυται  να μάθε και λίγο html και css. Εάν όμως κάποιος θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την κατασκευή ιστοσελίδων, τότε καλό θα είναι να μάθει καλά πολλές τεχνολογίες. Οι εντελώς απαραίτητες είναι το html, το css, η javascript, το jquery, η γλώσσα προγραμματισμού php και η βάση δεδομένων mysql, καθώς και τα βασικά CMS όπως το  wordpress και το opencart.

Rate this post

Must Read

spot_img