Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img

Πωλήσεις στο opencart

Ως διαχειριστής ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, μία από τις ενότητες του πίνακα διαχείρισης που θα επισκεφθείτε πολύ στο OpenCart είναι οι πωλήσεις.

Πωλήσεις στο opencartΗ 5η επιλογή στο προεπιλεγμένο μενού του πίνακα διαχείρισης του OpenCart είναι Πωλήσεις (Sales) και βρίσκεται μετά την επιλογή Σχεδιασμός (Design) και πριν από την ενότητα Πελάτες (Customers). Οι Πωλήσεις είναι το τμήμα όπου μπορείτε να διαχειριστείτε τις παραγγελίες, επιστροφή προϊόντων και λοιπές πωλήσεις που διαθέτει το διαδικτυακό κατάστημά σας. Η προεπιλεγμένη ενότητα Πωλήσεις (Sales) έχει πέντε συνολικά υπομενού και στις παρακάτω ενότητες θα δούμε το κάθε ένα ξεχωριστά. Εάν δεν έχετε διαβάσει την προηγούμενη ενοτητα τότε μπορείτε να πάτε στο σχεδιασμό ηλεκτρονικού καταστήματος opencart.

Παραγγελίες (Orders)

Το πρώτο και πιο σημαντικό υπομενού εντολών είναι Παραγγελίες (Orders). Από εδώ μπορείτε να διαχειριστείτε τις παραγγελίες σας: Προβολή, επεξεργασία ή διαγραφή, προσθήκη νέων, εκτύπωση τιμολογίου παραγγελίας, λίστα απεσταλμένων παραγγελιών κλπ.

Καταχώρηση Παραγγελιών

Αφού ανοίξετε τη σελίδα Πωλήσεις, θα δείτε μια λίστα με όλες τις παραγγελίες στο κατάστημά σας. Ο κατάλογος περιέχει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με κάθε παραγγελία όπως:

  • Order ID (Ταυτότητα Παραγγελίας): Η ταυτότητα παραγγελίας (Order ID) είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε παραγγελία στο κατάστημά σας.
  • Customer (Πελάτης) : Το όνομα του πελάτη που έχει κάνει την παραγγελία.
  • Status (Κατάσταση): Η κατάσταση της παραγγελίας. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ ελέγξτε την ενότητα Order Status παρακάτω.
  • Total (Σύνολο): Το συνολικό ποσό της παραγγελίας.
  • Date Added (Ημερομηνία προσθήκης): Η ημερομηνία κατά την οποία προστέθηκε η παραγγελία.
  • Date Modified (Ημερομηνία Τροποποίησης): Η τελευταία ημερομηνία κατά την οποία τροποποιήθηκε η παραγγελία.
  • Actions (Ενέργειες): Προβολή, Επεξεργασία και Διαγραφή της παραγγελίας

Όλες αυτές οι στήλες, εκτός από την επιλογή Actions (Ενέργειες), είναι προσβάσιμες και η καταχώρηση παραγγελίας μπορεί να διευθετηθεί από αυτές.

Σελίδα Καταχώρησης Παραγγελιών

Δημιουργία eshop

Ο λόγος για τον οποίο μια εταιρεία προχωράει στη δημιουργία eshop είναι η αύξηση των πωλήσεων. Για την ακρίβεια κάνει κατασκευή eshop με σκοπό να αποκτήσει ένα δεύτερο σημείο πώλησης. Το ηλεκτρονικό κατάστημα μπορούμε να θεωρούμε οτι είναι κάτι σαν ένα δεύτερο μαγαζί, μια δεύτερη βιτρίνα. Η άμεση ανταπόκριση στην παραγγελία του πελάτη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας ή αποτυχίας του ηλεκτρονικού καταστήματος. Συνιστούμε θερμά να κατανοήσετε όλες τις παραμέτρους και όλα τα στάδια της παραγγελίας στο opencart ώστε είστε σε θέση να διαχειρίζεστε εύκολα και γρήγορα τις πωλήσεις. Δεν αρκεί μόνο η κατασκευή e-shop. Πρέπει να υπάρχει και το εκπαιδευμένο προσωπικό που να το χειρίζεται. Αυτό είναι ένα πράγμα που θα ακούσετε από κάθε αξιόλογη εταιρεία που ασχολείται με δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος. Πρέπει η κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος να συνοδεύεται από εκπαίδευση πάνω σε αυτό. Και το σημαντικότερο σημείο αυτής της εκπαίδευσης είναι η διαχείρηση των πωλήσεων. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της dreamweaver.gr για να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνονται κατά την κατασκευή eshop.

Φίλτρα Καταχώρησης Παραγγελιών (Οrder Listing Filters)

Επιπλέον, υπάρχουν φίλτρα στην κορυφή του καταλόγου, τα οποία θα σας βοηθήσουν να βρείτε εύκολα τις παραγγελίες που αναζητάτε:

Λίστα Παραγγελιών στο opencart

Επιπρόσθετες Επιλογές Παραγγελιών (Additional Order Buttons)

Υπάρχουν άλλα τρία κουμπιά στο επάνω δεξί μέρος της σελίδας. Τα δύο πρώτα είναι απενεργοποιημένα εάν δεν έχει επιλεχτεί καμία από τις παραγγελίες. Εάν έχετε επιλέξει τουλάχιστον μία παραγγελία κάνοντας κλικ στο κουτάκι μπροστά, τα δύο κουμπιά θα γίνουν ενεργά. Το πρώτο κουμπί με το εικονίδιο του οχήματος χρησιμοποιείται για εκτύπωση καταλόγων αποστολής. Αφού κάνετε κλικ σε αυτό, θα εμφανιστεί μια σημείωση με τις πληροφορίες παραγγελιών, που μπορούν να εκτυπωθούν αργότερα. Το δεύτερο κουμπί με το εικονίδιο του εκτυπωτή είναι για τα τιμολόγια. Κάνοντας κλικ στο κουμπί θα δημιουργηθεί το τιμολόγιο της παραγγελίας. Το τρίτο εικονίδιο είναι για τη δημιουργία μιας νέας παραγγελίας. Η προβολή της νέας παραγγελίας είναι παρόμοια με αυτή στη σελίδα επεξεργασίας παραγγελίας, αλλά με τη διαφορά ότι όλα τα πεδία είναι κενά. Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει όταν κάνετε κλικ στην επιλογή Προβολή (View) παραγγελίας.

Κατασκευή Ηλεκτρονικού Φαρμακείου

Η ανάγκη εκπαίδευσης πάνω στις πωλήσεις και στο χειρισμό παραγγελιών μέσω του opencart είναι ιδιαίτερα έντονη στην περίπτωση της Κατασκευής Ηλεκτρονικού Φαρμακείου. Σε ένα eshop φαρμακείου η ροή των παραγγελιών ενδέχεται να είναι πολύ έντονη. Για παράδειγμα σε ένα επιτυχημένο φαρμακείο η ροή μπορεί να είναι μια παραγγελία ανά πεντάλεπτο. Κατά την κατασκευή online φαρμακείου ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν σωστά είναι η εκπαίδευση πάνω στη διαχείρηση παραγγελιών του opencart. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την κατασκευή ηλεκτρονικού φαρμακείου.

Σελίδα Προβολής Παραγγελίας (Order View Page)

Η σελίδα προβολής παραγγελίας (Order View Page) περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κάθε παραγγελία.

Σελίδα Προβολής Παραγγελίας OpenCart

Τα περισσότερα από τα στοιχεία είναι αρκετά σαφή και περιγραφικά γι’ αυτό δε θα τα δούμε αναλυτικά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι το OpenCart δεν παράγει αυτόματα τον αριθμό τιμολογίου, και, εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα για μια συγκεκριμένη παραγγελία, θα πρέπει να πάτε σε αυτή τη σελίδα και να κάνετε κλικ στο πράσινο κουμπί Τιμολόγιο. Αφού κάνετε κλικ στο κουμπί, θα δημιουργηθεί ο αριθμός του τιμολογίου και θα προστεθεί αργότερα στο τιμολόγιο.

Προϊόντα (Products)

Στην καρτέλα προϊόντων, μπορούμε να δούμε το προϊόν που έχει παραγγείλει ο πελάτης μαζί με επιλεγμένες επιλογές, το μοντέλο του προϊόντος, την ποσότητα της παραγγελίας, τιμές και το σύνολο παραγγελίας.

Ιστορικό (History)

Κάθε φορά που η κατάσταση μιας παραγγελίας έχει αλλάξει, αποθηκεύεται στο ιστορικό παραγγελιών.

Σελίδα Επεξεργασίας Παραγγελίας (Order Edit Page)

Στη σελίδα επεξεργασίας παραγγελίας, μπορούμε να επεξεργαστούμε όλα τα στοιχεία που έχουμε ήδη δει στη σελίδα προβολής παραγγελίας. Η σελίδα επεξεργασίας παραγγελίας χωρίζεται σε δυο καρτέλες και η κάθε μια από αυτές μας επιτρέπει να τροποποιήσουμε διαφορετικές λεπτομέρειες της παραγγελίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κλικ στις ίδιες τις καρτέλες, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη ή την προηγούμενη κάνοντας κλικ στο “Continue” ή “Back” αντίστοιχα, που βρίσκονται στο κάτω μέρος της κάθε καρτέλας.

Επεξεργασία Παραγγελίας opencart

Η πρώτη καρτέλα επιλογής ονομάζεται Πληροφορίες Πελάτη (Customer Details). Εδώ θα βρούμε όλες τις πληροφορίες του πελάτη: Όνομα, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο, κλπ. Η δεύτερη καρτέλα θα είναι Προϊόντα. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε την ποσότητα των προϊόντων σε μια παραγγελία, προσθήκη ή διαγραφή προϊόντος, κλπ.

Στην τρίτη καρτέλα, (η καρτέλα που περιέχει τις λεπτομέρειες πληρωμής), μπορούμε να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες πληρωμής της παραγγελίας. Η καρτέλα με τις λεπτομέρειες αποστολής είναι αρκετά παρόμοια με την καρτέλα με τις λεπτομέρειες πληρωμής. Εδώ μπορούμε να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες αποστολής. Στην τελευταία καρτέλα, την καρτέλα συνόλων, μπορούμε να δούμε όλα τα προϊόντα που έχουν παραγγελθεί σε έναν κατάλογο, αλλά εδώ δεν μπορείτε να τα επεξεργαστείτε. Σε αυτή την καρτέλα πρέπει να επεξεργαστείτε τη μέθοδο αποστολής, τρόπο πληρωμής, κουπόνια, επιβράβευση, κλπ. Εδώ μπορείτε, επίσης, να αλλάξετε την κατάσταση της παραγγελίας.

Κατάσταση Παραγγελίας (Order Statuses)

Η προεπιλεγμένη εγκατάσταση του OpenCart έρχεται με μερικές προκαθορισμένες καταστάσεις παραγγελίας.

Αυτές είναι:

  • Ακυρώθηκε (Canceled)
  • Αντιστροφή Ακύρωσης (Canceled reversal)
  • Ακυρώσεις (Chargeback)
  • Ολοκληρώθηκε (Complete)
  • Δεν Ολοκληρώθηκε (Denied)
  • Έληξε (Expired)
  • Απέτυχε (Failed)
  • Εκκρεμεί (Pending)
  • Έχει διεκπεραιωθεί (Processed)
  • Σε Εξέλιξη (Processing)
  • Έχει επιστραφεί (Refunded)
  • Αντιστράφηκε (Reversed)
  • Έχει Αποσταλεί (Shipped)
  • Άκυρη (Voided)

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε προσαρμοσμένες καταστάσεις παραγγελίας αφού μεταβείτε στο Σύστημα (System) > Εντοπισμός (Localisation) > Κατάσταση Παραγγελίας (Order Statuses). Σχετικά μ’ αυτό, όμως, θα μάθετε περισσότερα στο επόμενο tutorial που θα εξηγήσει περισσότερο την ενότητα Σύστημα (System). Για την ώρα, μας αρκεί να γνωρίζουμε ότι το OpenCart έχει τόσο προκαθορισμένες καταστάσεις παραγγελίας όσο και μια επιλογή για προσθήκη προσαρμοσμένων καταστάσεων. Μπορείτε να ορίσετε μια προεπιλεγμένη κατάσταση παραγγελίας (στη προεπιλεγμένη εγκατάσταση OC αυτή θα ήταν η Εκκρεμεί (Pending), η οποία θα χρησιμοποιείται για νέες παραγγελίες. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες μέθοδοι πληρωμής έρχονται με μια επιλογή για τη ρύθμιση της κατάστασης της παραγγελίας. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραγγελίες που έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο πληρωμής θα ρυθμιστούν με την αντίστοιχη κατάσταση παραγγελίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ελέγξετε το tutorial για την ενότητα επέκτασης > Πληρωμές (Payments).

Σεμινάριο e-commerce

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να εκπαιδευθείτε πάνω στη διαχείρηση πωλήσεων με το opencart αλλά και στη χρήση του opencart γενικότερα είναι να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο e-commerce. Η dreamweaver.gr διοργανώνει σεμινάρια elearning ηλεκτρονικό εμπόριο σε συνργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Πρόκειται για σεμινάρια elearning, δηλαδή για εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Ένα σεμινάριο e-commerce αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εκμάθησης του opencart. Η dreamweaver.gr πρωτοπορεί στον τομέα του elearning ηλεκτρονικό εμπόριο διοργανώοντας ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σεμινάριο για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για το σεμινάριο e-commerce καθώς και για όλα τα σεμινάρια elearning της εταιρείας.

Rate this post

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Must Read

spot_img