PHP Coding Standard
PHP και λειτουργίες που αφορούν Coding Standard
Κάθε εταιρεία ακολουθεί ένα διαφορετικό πρότυπο κωδικοποίησης – PHP Coding Standard με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της. Απαιτείται το πρότυπο κωδικοποίησης – Coding Standard, επειδή μπορεί να υπάρχουν πολλοί προγραμματιστές που εργάζονται σε διαφορετικές ενότητες, οπότε αν αρχίσουν να εφευρίσκουν τα δικά τους πρότυπα, τότε ο κώδικας θα γίνει πολύ αδύνατος και θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί αυτός ο πηγαίος κώδικας στο μέλλον.
Ακολουθούν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις προδιαγραφές κωδικοποίησης:
- Οι ομότιμοι προγραμματιστές σας πρέπει να κατανοήσουν τον κώδικα που παράγετε. Ένα πρότυπο κωδικοποίησης λειτουργεί ως το σχέδιο για όλη την ομάδα να αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα.
- Η απλότητα και η σαφήνεια που επιτυγχάνονται με τη συνεπή κωδικοποίηση σας γλιτώνουν από κοινά λάθη.
- Εάν αναθεωρήσετε τον κώδικά σας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τότε γίνεται εύκολο να κατανοήσετε αυτόν τον κώδικα.
- Το βιομηχανικό της πρότυπο να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρότυπο για να είναι πιο ποιοτικό το λογισμικό.
Υπάρχουν λίγες οδηγίες που μπορούν να ακολουθηθούν κατά την κωδικοποίηση στην PHP:
- Εσοχή και μήκος γραμμής − Χρησιμοποιήστε μια εσοχή 4 διαστημάτων και μην χρησιμοποιήσετε κανένα tab επειδή διαφορετικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν διαφορετική ρύθμιση για το tab. Συνιστάται να διατηρείτε τις γραμμές με μήκος περίπου 75-85 χαρακτήρες για καλύτερη αναγνωσιμότητα κώδικα.
- Δομές ελέγχου − Περιλαμβάνουν if, for, while, switch, κ.λπ. Οι εντολές ελέγχου πρέπει να έχουν ένα κενό μεταξύ της λέξης-κλειδιού ελέγχου και της αρχικής παρένθεσης, ώστε να διακρίνονται από τις κλήσεις συναρτήσεων. Σας ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιείτε πάντα άγκιστρα ακόμα και σε περιπτώσεις όπου είναι τεχνικά προαιρετικές.
Παραδείγματα
if ((condition1) || (condition2)) { action1; }elseif ((condition3) && (condition4)) { action2; }else { default action; } |
Μπορείτε να γράψετε δηλώσεις switch ως εξής:
switch (condition) { case 1: action1; break; case 2: action2; break; default: default action; break; } |
- Κλήσεις συναρτήσεων − Οι συναρτήσεις πρέπει να καλούνται χωρίς κενά μεταξύ του ονόματος της συνάρτησης, της αρχικής παρένθεσης και της πρώτης παραμέτρου. Κενά μεταξύ κόμματος και κάθε παραμέτρου και κανένα διάστημα μεταξύ της τελευταίας παραμέτρου, της παρένθεσης κλεισίματος και του ερωτηματικού.
Εδώ είναι ένα παράδειγμα:
$var = foo($bar, $baz, $quux) |
- Ορισμοί συναρτήσεων − Οι δηλώσεις συναρτήσεων ακολουθούν το “BSD/Allman style”.
function fooFunction($arg1, $arg2 = ”) { if (condition) { statement; } return $val; } |
- Σχόλια − Τα σχόλια της C (/* */) και τα σχόλια της standard C++ (//) είναι και τα δύο καλά. Η χρήση σχολίων της Perl/shell (#) δεν συνιστάται.
- Ετικέτες κώδικα PHP − Χρησιμοποιείτε πάντα <?php ?> για να οριοθετήσετε τον κώδικα PHP, όχι την συντομογραφία <? ?>. Αυτό απαιτείται για τη συμμόρφωση με την PHP και είναι επίσης ο πιο φορητός τρόπος για να συμπεριλάβετε κώδικα PHP σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα και ρυθμίσεις.
- Ονόματα μεταβλητών −
- Χρησιμοποιήστε όλα τα πεζά γράμματα
- Χρησιμοποιήστε το ‘_’ ως διαχωριστικό λέξεων.
- Οι καθολικές – Global μεταβλητές θα πρέπει να προσαρτώνται με ένα ‘g’.
- Οι καθολικές- Global σταθερές πρέπει να είναι όλα κεφαλαία με διαχωριστικά ‘_’.
- Οι στατικές μεταβλητές μπορούν να προστεθούν με ‘s’.
- Κάντε συναρτήσεις επανεισόδου − Οι συναρτήσεις δεν πρέπει να διατηρούν στατικές μεταβλητές που αποτρέπουν την επανεισαγωγή μιας συνάρτησης.
- Ευθυγράμμιση μπλοκ δηλώσεων − Το μπλοκ δηλώσεων πρέπει να ευθυγραμμιστεί.
- Μία δήλωση ανά γραμμή − Θα πρέπει να υπάρχει μόνο μία δήλωση ανά γραμμή εκτός εάν οι δηλώσεις συνδέονται πολύ στενά.
- Σύντομες μέθοδοι ή συναρτήσεις − Οι μέθοδοι πρέπει να περιορίζονται σε μία μόνο σελίδα κώδικα.
Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά περισσότερα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη του προγράμματος PHP.
Πάνω από όλα, η πρόθεση θα πρέπει να είναι να είστε συνεπείς σε όλο τον προγραμματισμό κώδικα και θα είναι δυνατό μόνο όταν ακολουθείτε οποιοδήποτε πρότυπο κωδικοποίησης. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας πρότυπο εάν σας αρέσει κάτι διαφορετικό.
Μπορείτε να ενημερωθείτε για την php στο σχετικό θεματικό τμήμα του blog μας που μπορείτε να δείτε εδώ.
Μια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων που χρησιμοποιεί δικό της coding standard είναι η DreamWeaver.Gr
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την php και για την δημιουργία ιστοσελίδων μέσα από μια σειρά από online σεμινάρια που παρέχει το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων
Πηγή: tutorialspoint.com