Αυτό το άρθρο θα σας δείξει πώς να διαχειριστείτε τους πελάτες που επισκέπτονται το ηλεκτρονικό κατάστημά σας, να τους ταξινομήσετε σε ομάδες και να δημιουργήσετε προσαρμοσμένα πεδία για να μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες πελατών που δεν είναι προεπιλεγμένες στο OpenCart (π.χ. ημερομηνία Γενεθλίων). Πρώτα από όλα, θα ρίξουμε μια ματιά στις επιλογές που θα χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε τους πελάτες σας.
Πελάτες (Customers) στο OpenCart
Είναι πολύ απλό να διαχειριστείτε τις στήλες. Έχετε το όνομα του πελάτη, e-mail, ομάδες πελατών (το οποίο θα συζητήσουμε σε λίγο), κατάσταση (Ενεργοποιημένος ή Απενεργοποιημένος), IP και την ημερομηνία καταχώρησης/προσθήκης. Η τελευταία στήλη ονομάζεται Ενέργεια (Action) και έχει 4 κουμπιά. Το πράσινο είναι για την έγκριση του πελάτη (εάν έχει ρυθμιστεί η επιλογή έγκρισης του πελάτη στο κατάστημά σας). Από προεπιλογή, ο λογαριασμός ενός νέου πελάτη δε θα λειτουργήσει μέχρι να εγκριθεί από το μενού αυτού του πίνακα διαχείρισης. Το δεύτερο (γαλάζιο) χρησιμοποιείται για να συνδεθείτε στο κατάστημά σας ως ο συγκεκριμένος πελάτης. Το τρίτο (πορτοκαλί) κουμπί είναι για να ξεκλειδώσετε τους χρήστες που έχουν κλειδώσει τους λογαριασμούς τους μετά από πάρα πολλές (ο αριθμός προσπαθειών ρυθμίζετε από το μενού Σύστημα (System) > Ρυθμίσεις (Settings). Ελέγξτε το κεφάλαιο αυτό) ανεπιτυχείς προσπάθειες σύνδεσης. Από προεπιλογή, το τελευταίο (μπλε) κουμπί δράσης είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο. Σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες του αντίστοιχου πελάτη. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς μοιάζει ένας πίνακας πελατών.
Πάνω από τον πίνακα, υπάρχει ένα έντυπο φιλτραρίσματος το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρείτε συγκεκριμένους πελάτες. Υπάρχουν δύο κουμπιά στην κορυφή της σελίδας. Το κουμπί Δημιουργία (+) το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε έναν πελάτη, συμπληρώνοντας όλα τα στοιχεία του/της, και το κουμπί Διαγραφή (Delete) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαγράψετε τους πελάτες τους οποίους τα πλαίσια ελέγχου είναι επιλεγμένα στον πίνακα.
Κατασκευή eshop
Ο κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης που προχωρά στην κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος πάντα έχει στο μυαλό του τον πελάτη. Με τα προσαρμοσμένα πεδία μπορούμε κατά την κατασκευή eshop να καθορίσουμε τι επιπλέον στοιχεία χρειαζόμαστε από κάθε πελάτη. Εδώ βέβαια έχουμε δυο αντίθετες τάσεις που πρέπει να ζυγίσουμε κατά τη δημιουργία eshop. Η μια τάση λέει να ζητάμε πολλά στοιχεία από τον πελάτη, άρα να βάλουμε πολλά προσαρμοσμένα πεδία όταν κάνουμε δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος. Η αντίθετη τάση λέει οτι τα πολλά πεδία θα αποθαρρύνουν το χρήστη και ενδεχομένως να μην κάνει την εγγραφή. Η σωστή απάντηση βρίσκεται στη χρυσή τομή. Δηλαδή όταν κάνουμε κατασκευή e-shop να επιλέξουμε μόνο τις πληροφορίες που μας είναι εντελώς απαραίτητες. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την κατασκευή e-shop.
Ομάδες Πελατών (Customer Groups)
Οι ομάδες πελατών είναι πολύ χρήσιμες στο OpenCart. Θα σας επιτρέψουν να διαχωρίσετε τους πελάτες της ιστοσελίδας σας σε ομάδες και να τους δώσετε διαφορετικά προνόμια, διαφορετικές τιμές προϊόντος για τον κάθε ένα, κλπ.
Για να δημιουργήσετε μια ομάδα πελατών, κάντε κλικ στο μπλε κουμπί Δημιουργία (+) στην επάνω δεξιά γωνία. Θα οδηγηθείτε σε μια απλή φόρμα όπου θα πρέπει να δηλώσετε ένα όνομα, περιγραφή και να διαλέξετε εάν οι πελάτες από αυτή την ομάδα θα πρέπει να εγκριθούν από τον διαχειριστή πριν να μπορέσουν να συνδεθούν. Το πεδίο Ταξινόμηση Σειράς (Sort Order) θα σας βοηθήσει να διευθετήσετε τη σειρά των ομάδων πελατών στον πίνακα. Η διαγραφή των ομάδων πελατών γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και η διαγραφή των πελατών.
Προσαρμοσμένα πεδία (Custom Fields) στο OpenCart
Τα προσαρμοσμένα πεδία στο OpenCart σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε επιπρόσθετα πεδία πληροφοριών του πελάτη, τα οποία μπορεί να αφορούν τον λογαριασμό (ημερομηνία γέννησης, το όνομα της εταιρίας, κλπ.) ή τη διεύθυνση (να καθορίσετε την περιοχή, είσοδο σπιτιού/διαμερίσματος, κλπ.) του πελάτη. Για να δημιουργήσετε ένα νέο προσαρμοσμένο πεδίο, επαναλάβετε τα ίδια βήματα, κάνοντας κλικ στην επιλογή Δημιουργία (+) στην επάνω δεξιά γωνία. Το έντυπο το οποίο θα δείτε μοιάζει με αυτό:
Το πρώτο πεδίο είναι για την επιλογή ονομασίας του προσαρμοσμένου πεδίου (πχ. Ημερομηνία γέννησης). Το δεύτερο πεδίο είναι ένα αναπτυσσόμενο μενού που αφορά το πού θα τοποθετήσετε το πεδίο. Θα επιλέξετε Διεύθυνση (Address) εάν θέλετε το πεδίο προορίζεται για πληροφορίες σχετικά με τη διεύθυνση του πελάτη και το Λογαριασμός (Account) για οτιδήποτε άλλο. Περιττό να πω ότι, από την άποψη του πελάτη, το πεδίο θα εντοπίζεται αναλόγως της τοποθεσίας που θα επιλέξετε. Το τρίτο πεδίο είναι τον τύπο του πεδίου. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια επιλογή (αναπτυσσόμενο μενού) μέχρι και ένα αρχείο. Το τέταρτο πεδίο χρησιμοποιείται για την επαλήθευση του πεδίου. Το πέμπτο πεδίο χρησιμοποιείται για να διαλέξετε την ομάδα πελατών για το οποίο θέλετε να χρησιμοποιήσετε το προσαρμοσμένο πεδίο. Όλες οι ομάδες πελατών στο κατάστημά σας παρατίθενται εδώ. Επιλέξτε τις ομάδες για τις οποίες θέλετε να εφαρμοστεί το προσαρμοσμένο πεδίο. Το επόμενο πεδίο σας επιτρέπει να κάνετε το πεδίο υποχρεωτικό. Έτσι, θα υποχρεώνετε τους πελάτες σας να παρέχουν τις πληροφορίες του συγκεκριμένου πεδίου.
Το έβδομο πεδίο είναι απλούστατα ένας διακόπτης on/off. Επιλέξτε μεταξύ Ενεργοποιημένος (Enabled) και Απενεργοποιημένος (Disabled) για να το ρυθμίσετε. Το πεδίο Ταξινόμηση Σειράς (Sort Order) ρυθμίζει την ακριβή θέση που θα έχει το προσαρμοσμένο πεδίο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εικονίδιο μείον ούτως ώστε να μετρήσει την αξία αντίστροφα από το τελευταίο πεδίο στην προεπιλεγμένη ρύθμιση. Αν έχετε επιλέξει το Select, Radio ή Checkbox ως τον τύπο του πεδίου, θα πρέπει να έχετε έναν πίνακα κάτω από όλες τις επιλογές. Εκεί θα καταχωρήσετε την αξία. Για να προσθέσετε μια σειρά, χρησιμοποιήστε το μπλε κουμπί “+”. Προσθέστε όσες αξίες επιθυμείτε και δώστε τους ονόματα και σειρά ταξινόμησης (προαιρετικά η Σειρά Ταξινόμησης (Sort Order) χρησιμοποιείται για να ρυθμίσετε την ακριβή θέση του προσαρμοσμένου πεδίου.) Μπορείτε να εισάγετε αξίες με το εικονίδιο μείον ούτως ώστε να μετρήσει την αξία αντίστροφα από το τελευταίο πεδίο στην προεπιλεγμένη ρύθμιση. Εάν έχετε επιλέξει έναν από τους άλλους τύπους θα έχετε 2 επιπλέον πεδία μεταξύ των πεδίων Είδος (Type) και Ομάδες Πελατών (Customer Group). Το πρώτο είναι για να ορίσετε μια προεπιλεγμένη αξία για το προσαρμοσμένο πεδίο και το δεύτερο είναι για να την επικυρώσει. Η επικύρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας regular expressions και απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις regex/development.
Κατασκευή ιστοσελίδων
Έχοντας αναφέρει τεχνικούς όρους όπως είναι το regex, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την ανάγκη ολοκληρωμένων γνώσεων πάνω στην κατασκευή ιστοσελίδας. Πάρα πολλοί ιδιώτες freelancers, αλλά και αρκετές εταιρείες που ασχολούνται με κατασκευή site, κάνουν το εξής λάθος. Αρκούνται στην εκμάθηση ενός μόνο εργαλείου δημιουργίας ιστοσελίδων. Είτε αυτό είναι το wordpress, είτε το joomla, είτε το opencart, είτε κάποιο άλλο δημοφιλές CMS. Συνήθως η εκμάθηση αυτή έγινε λόγω κάποιας συγκυρίας π.χ. ενός σεμιναρίου ή λόγω της συμμετοχής σε κάποιο project. Και μετά ο συγκεκριμένος freelancer δηλώνει επαγγελματίας στη δημιουργία ιστοσελίδας. Το λάθος έγκειται στο εξής: η γνώση ενός μόνο εργαλείου έχει πάρα πολλούς περιορισμούς. Συνήθως τα εργαλεία επιτρέπουν συνεργασία και επεκτασιμότητα, αρκεί κάποιος να γνωρίζει βασικές γνώσεις κατασκευής ιστοσελίδων όπως είναι η γλώσσα html, η γλώσσα javascript, το jquery και ο συνδυασμός php / mysql. Μόλις λίγο παραπάνω είδαμε την ανάγκη γνώσεων πάνω σε regular expressions, η οποία μας λύνει ένα πρόβλημα στην κατασκευή της ιστοσελίδας. Κλείνουμε με δυο συμβουλές. Αν είστε κατασκευαστής ιστοσελίδων, τότε μην αγνοήσετε τις βασικές γνώσεις δημιουργία ιστοσελίδας που αναφέραμε παραπάνω. Αν έχετε επιχείρηση και ψάχνετε εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή της ιστοσελίδας σας, τότε να επιλέξετε εταιρεία που να έχει σφαιρική γνώση όλων των τεχνολογιών κατασκευής ιστοσελίδων.
Web design
Η κατασκευή ιστοσελίδας αποτελεί μια γενική έννοια που καταχρηστικά περιλαμβάνει τα πάντα, από το “στήσιμο” του CMS μέχρι τις τεχνικές λεπτομέρειες των γραφικών. Αν θέλουμε να ακριβολογήσουμε, η δουλειά του web designer είναι το σχεδιαστικό κομμάτι, ενώ η δουλειά του web developer είναι το προγραμματιστικό κομμάτι. Επειδή πλέον η κατασκευή ιστοσελίδων γίνεται σχεδόν πάντα με χρήση CMS, η δουλειά του developer παραβλέπεται και ταυτίζεται η δημιουργία ιστοσελίδας με τη δουλειά του web designer. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το web design.
Προώθηση Ιστοσελίδων
Η προώθηση ιστοσελίδας επηρεάζεται τόσο από το web designer όσο και από το web developer. Ουσιαστικά η προώθηση site παρεμβάλεται σε όλα τα σημεία του ιστότοπου βελτιστοποιώντας όσες παραμέτρους είναι εφικτό. Αυτό στην προώθηση ιστοσελίδων ονομάζεται on-site SEO. Από εκεί ξεκινάσει κάθε προσπάθεια προώθησης σελίδας. Αφού ολοκληρωθεί το on-site SEO, το επόμενο βήμα για την προώθηση της ιστοσελίδας είναι να πάμε στο off-site SEO. Εδώ έχουμε το σύνολο των ενεργειών προώθησης site που γίνονται εκτός του ιστότοπου, σε άλλους ιστότοπους. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα από τους ειδικούς στην προώθηση ιστοσελίδων.
Συντήρηση ιστοσελίδων
Κλεινοντας το άρθρο πρέπει να αναφέρουμε την ανάγκη για υποστήριξη ιστοσελίδων. Πολλοί υπολογίζουν το κόστος κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος και σταματάνε εκεί. Παραβλέπουν την ανάγκη για τη συντήρηση ιστοσελίδων. Αφού δημιουργηθεί ο ιστότοπος, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση από ειδικούς στην υποστήριξη ιστοσελίδων. Η συντήρηση ιστοσελίδων περιλαμβάνει πολλές ενέργειες ενημέρωσης λογισμικού και εγκτάστασης πορογραμμάτων για την ασφάλεια του ιστότοπου. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισότερα για τη συντήρηση ιστοσελίδων.