Πώς να χρησιμοποιήσετε τoν Οδηγό Διαμόρφωσης του Rank Math για να ρυθμίσετε το SEO στην ιστοσελίδα σας.
Αυτό το άρθρο, που βασίζεται σε δεδομένα, θα σας καθοδηγήσει στο πώς να εγκαταστήσετε το Rank Math και να διαμορφώσετε τις σημαντικότερες ρυθμίσεις SEO στη σελίδα σας, αυτές δηλαδή που είναι απαραίτητες για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του SEO, πράγμα που γίνεται πολύ εύκολα με τον συγκεκριμένο Οδηγό διαμόρφωσης.
Περιεχόμενα:
- Εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης
- Εισαγωγή
- Η σελίδα σας
- Analytics
- Sitemap
- Βελτιστοποίηση
- Έτοιμοι
- Σύνθετες επιλογές
- Role manager
- 404 + Ανακατευθύνσεις
- Schema Markup
1. Εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης
Όταν εγκαταστήσετε το Rank Math για πρώτη φορά, η διαδικασία ξεκινάει αυτόματα. Παράλληλα, έχουμε και την επιλογή να ακυρώσουμε την εγκατάσταση και να διαμορφώσουμε τις ρυθμίσεις μόνοι μας, ή να επιλέξουμε να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης αργότερα.Εάν δε χρησιμοποιήσετε τον οδηγό διαμόρφωσης τη στιγμή που θα εγκαταστήσετε το Rank Math, μπορείτε να ανατρέξετε ξανά σε αυτόν επιλέγοντας από τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress τις εξής καρτέλες: Rank Math > Πίνακας Ελέγχου > Εγκατάσταση.
Όταν ανοίξετε την καρτέλα θα ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης και θα σας εμφανιστεί στην οθόνη το εξής:Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.
Το πρώτο σκέλος είναι το σημείο που βλέπετε τα βήματα για την εγκατάσταση. Σε κάθε βήμα, το Rank Math θα σας κάνει κάποιες βασικές ερωτήσεις. Με βάση τις απαντήσεις σας, θα διαμορφώσει και τις ρυθμίσεις για το SEO.
Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει 3 επιλογές. Όπως θα δείτε, το Rank Math υποστηρίζει προς το παρόν τις εξής 3 επιλογές:
- Easy
- Advanced
- Custom Mode PRO
Μπορείτε να διαλέξετε οποιοδήποτε από τις 3 επιλογές. Το Custom Mode προς το παρόν επιτρέπεται μόνο σε χρήστες του Rank Math PRO. Τα βήματα στις άλλες δύο επιλογές δεν έχουν πολλές διαφορές. Η επιλογή Advanced έχει κάποιες επιπλέον, πιο προχωρημένες παραμέτρους. Θα χρησιμοποιήσουμε την εγκατάσταση της επιλογής Advanced, σημειώνοντας, κάθε φορά, το εάν το κάθε βήμα εμφανίζεται στην Easy ή την Advanced επιλογή.
Σημείωση: Μπορείτε να κάνετε εναλλαγή στις επιλογές αυτές όποτε το επιθυμείτε, επομένως επιλέξτε την Advanced, ακόμα και εάν δεν είστε σίγουροι για αυτό. Εάν δείτε ότι δυσκολεύεστε, μπορείτε να επιλέξετε την Easy.
Το επόμενο σκέλος περιλαμβάνει τον έλεγχο συμβατότητας. Το Rank Math κάνει έλεγχο συμβατότητας πριν την εκκίνηση της εγκατάστασης έτσι ώστε να μην υπάρξουν θέματα κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης. Σε περίπτωση που όλα είναι συμβατά, θα δείτε το ακόλουθο μήνυμα:Μπορείτε να κάνετε κλικ την επιλογή Περισσότερα για να δείτε τους ελέγχους που έγιναν.
Επιπλέον, εδώ μπορείτε να δείτε τα plugins που δεν είναι συμβατά με το Rank Math, εφόσον τα βρει, ώστε να μπορέσετε να τα απενεργοποιήσετε με ασφάλεια. Στη συνέχεια, ακολουθεί η εισαγωγή των πληροφοριών αυτών των plugins στο Rank Math.
Ως τελευταία επιλογή θα δείτε το Start Wizard. Κάντε κλικ για να ξεκινήσει.
2. Εισαγωγή
Αυτή η καρτέλα εμφανίζει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες από άλλα SEO plugins της σελίδας σας , τις οποίες μπορείτε να τις εισάγετε στο Rank Math.
Κατά την εισαγωγή των πληροφοριών από τα υπόλοιπα plugins, το Rank Math φροντίζει να μη χαθούν οι πληροφορίες αυτές.
Σημείωση: Εάν έχετε παραλείψει να εισάγετε κάποιες πληροφορίες από τα plugins σας κατά τη διαδικασία του Setup Wizard μπορείτε να τις εισάγετε πηγαίνοντας στον Πίνακα Ελέγχου του WordPress kαι επιλέγοντας Πίνακας Ελέγχου > Rank Math > Status & Tools > Import & Export > Other Plugins
Κάντε κλικ στο Start Import και περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.Όταν η διαδικασία εισαγωγής των πληροφοριών ολοκληρωθεί, κάντε κλικ στο Συνέχεια για να προχωρήσετε.
3. Η σελίδα σας
Σε αυτή την καρτέλα μπορείτε να ενημερώσετε το Rank Math για το είδος της σελίδας σας. Εάν δηλαδή πρόκειται για ένα Blog με hobbies, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, μια σελίδα ενός οργανισμού κοκ. Με βάση την επιλογή σας, το Rank Math θα κωδικοποιήσει αναλόγως τη σελίδα σας έτσι ώστε να αναγνωρίζεται το είδος της και από τη Google. Οι παράμετροι που θα δείτε σε αυτή την καρτέλα είναι οι εξής:
3.2. Η Σελίδα σας είναι
Αυτή η παράμετρος λέγεται Η σελίδα σας είναι και, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, η φράση «Το Rank Math είναι..» αναφέρεται στο όνομα της σελίδας σας. Εδώ μπορείτε να ενημερώσετε το Rank Math για το είδος της σελίδας σας. Εάν κάνετε κλικ, θα δείτε ένα μενού να ανοίγει προς τα κάτω. Ακολουθούν αναλυτικά οι επιλογές που θα εμφανιστούν και πού αναφέρεται η καθεμία:
Προσωπικό Blog: Για προσωπικά blog, που περιλαμβάνουν γνώσεις-πληροφορίες και εμπειρίες.
Κοινωνικό Blog/Σελίδα ειδήσεων: Για ειδησεογραφικές σελίδες και διάφορα δημοσιογραφικά Blogs
Προσωπικό Portfolio: Για προβολή της μέχρι τώρα εμπειρίας σας και των ικανοτήτων σας
Σελίδα μικρής επιχείρησης: Για σελίδες που προωθούν την online παρουσία μικρών επιχειρήσεων
Ηλεκτρονικό κατάστημα: Για σελίδες που περιλαμβάνουν την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών (eCommerce)
Άλλες προσωπικές σελίδες: Προσωπικές σελίδες που δεν έχουν αναφερθεί παραπάνω
Άλλες επαγγελματικές σελίδες: Επαγγελματικές σελίδες που δεν έχουν αναφερθεί παραπάνω
Όλες οι παραπάνω επιλογές μπορούν να χωριστούν σε 2 μεγάλες κατηγορίες: Προσωπικές και Επαγγελματικές
Προσωπικές: Προσωπικό Blog, Προσωπικό Portfolio, Άλλες προσωπικές σελίδες
Επαγγελματικές: Κοινωνικό Blog/Σελίδα ειδήσεων, Σελίδα μικρής επιχείρησης, Ηλεκτρονικό κατάστημα, Άλλες επαγγελματικές σελίδες
Επιλέγοντας εδώ το καταλληλότερο είδος που χαρακτηρίζει τη σελίδα σας, επιτρέπει στο Rank Math να προσθέσει τα κατάλληλα metadata, που με τη σειρά τους βοηθούν τη Google να προσδιορίσει το εάν η σελίδα εκπροσωπεί ένα πρόσωπο ή μια επιχείρηση και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία γραφημάτων δεδομένων. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια πιο εκτενή λίστα με επαγγελματικές κατηγορίες σελίδων.
Στην περίπτωση προσωπικής σελίδας, οι επόμενες παράμετροι αφορούν την συγκεκριμένη επιλογή. Στην περίπτωση της επαγγελματικής σελίδας, μια σελίδα μιας μικρής επιχείρησης για παράδειγμα, εμφανίζονται διαφορετικές παράμετροι στην οθόνη (Είδος Επιχείρησης και Επωνυμία Επιχείρησης).
3.3. Είδος Επιχείρησης
Σε αυτή την παράμετρο πρέπει να γίνετε πιο συγκεκριμένοι και να εξηγήσετε στο Rank Math τι είδος επιχείρησης αντιπροσωπεύει η σελίδα σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές να διαλέξετε, επομένως πάρτε λίγο χρόνο ώστε να βρείτε αυτή που ταιριάζει περισσότερο με την επιχείρηση σας.Παρά τις τόσες πολλές επιλογές, υπάρχει το ενδεχόμενο να μη βρείτε το καταλληλότερο είδος που να ταιριάζει με αυτό της επιχείρησης σας,. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πάτε στην παράμετρο Οργανισμός.
3.4. Επωνυμία Επιχείρησης
Εδώ βάζετε το όνομα της Επιχείρησης σας. Το Rank Math θα συμπληρώσει αυτή την παράμετρο με το όνομα που έχετε στη σελίδα σας, εάν όμως αυτό διαφέρει από το όνομα της επιχείρησης σας, θα πρέπει να το αλλάξετε.
3.5. Λογότυπο για τη Google
Εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει να ανεβάσετε το λογότυπο της επιχείρησης σας ή το λογότυπο της προσωπικής σας σελίδας. Στη συνέχεια το Rank Math θα προσθέσει τον κατάλληλο κώδικα στη σελίδα σας, ώστε η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης να αναγνωρίζουν το λογότυπό σας. Το όφελος εδώ είναι ότι το λογότυπο σας θα αρχίσει να εμφανίζεται στο γράφημα δεδομένων, μαζί με άλλες πληροφορίες για τη σελίδα σας ή την επιχείρηση σας. θυμηθείτε ότι το εάν η σελίδα ή η επιχείρησή σας εμφανίζεται στο γράφημα γνώσεων έχει να κάνει με τη Google.
Για να προσθέσετε το λογότυπό σας κάντε κλικ στο Προσθήκη ή στο Ανεβάστε.
Θα εμφανιστεί η Διαχείριση των μέσων του WordPress. Εκεί μπορείτε να προσθέσετε το λογότυπο σας με drag and drop ή να το επιλέξετε εάν το έχετε ήδη ανεβασμένο.
Μόλις επιλέξετε το λογότυπο, κάντε κλικ στο Χρήση αυτού του αρχείου.
Το λογότυπο σας θα εμφανιστεί κάτω ακριβώς από την αντίστοιχη επιλογή. Η μικρότερη δυνατή ανάλυση είναι 160×90 pixel, ενώ η μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση που υποστηρίζεται είναι 1920×1080 pixel. Εάν έχετε το λογότυπό σας σε τετράγωνη μορφή, προτείνουμε να επιλέξετε αυτή.
3.6. Προεπιλεγμένη Εικόνα στα Social Media
Οποιοδήποτε από τα post που κοινοποιείτε στα social media συνοδεύεται και από μια εικόνα. Με άλλα λόγια, όταν ένα post εμφανίζεται στο Facebook, δεν περιλαμβάνει ένα σκέτο link, περιλαμβάνει συνήθως μια εικόνα, μια περιγραφή και άλλα. Ως προεπιλογή, η εικόνα που συνοδεύει κάποιο post είναι η εικόνα που έχετε επιλέξει, όμως, το Facebook ενδέχεται να πάρει εικόνες και από το ίδιο το post. Εάν δεν έχετε κάποια επιλεγμένη εικόνα, ή δεν έχετε άλλες εικόνες, παράμετρος των εικόνων φαίνεται άδεια, πράγμα που δεν δείχνει ωραίο.
Η παράμετρος αυτή σας επιτρέπει να επιλέξετε μια προεπιλεγμένη εικόνα που θα χρησιμοποιείται κάθε φορά που ανεβαίνει κάποιο post στο Facebook, όταν σε αυτό δεν υπάρχουν άλλες εικόνες.
Η διαδικασία που ρυθμίζει το παραπάνω είναι παρόμοια. Απλώς κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκη ή Ανεβάστε και επιλέξτε ή ανεβάστε την εικόνα σας μέσω της Διαχείρισης Αρχείων του WordPress. Η προτεινόμενη ανάλυση είναι 1200×630 pixel.
3.7. Πηγαίνοντας στο επόμενο βήμα
Όταν ολοκληρώσετε όλες τις ρυθμίσεις αυτής της ενότητας, κάντε κλικ στο Αποθήκευση και Συνέχεια, για να συνεχίσετε.
4. Στατιστικά
Δε μπορείς να βελτιώσεις αυτό που δε μπορείς να μετρήσεις. Αυτό είναι ένα κοινό ρητό για τις επιχειρήσεις. Είτε έχετε μια παραδοσιακή επιχείρηση είτε μια διαδικτυακή επιχείρηση, τα νούμερα είναι σημαντικά. Το Rank Math συμπεριλαμβάνει μια δυνατή ενότητα για στατιστικές αναλύσεις, που θα σας δώσει πρόσβαση σε όλες τις σημαντικές μετρήσεις για την επιχείρηση σας, μέσω του WordPress admin. Αρχικά, όταν ανοίξετε την αντίστοιχη καρτέλα, θα δείτε τα έξης:Υπάρχει μια τεράστια επιλογή στη μέση της σελίδας που σας ζητά να συνδεθείτε στις Υπηρεσίες Google. Αυτό γίνεται διότι εάν συνδεθείτε σε αυτές τις υπηρεσίες το Rank Math θα έχει πρόσβαση σε χιλιάδες πληροφορίες μέσω του Google Analytics, της μηχανής αναζήτησης τα Google, ακόμη και μέσω της AdSense.
Το Rank Math λειτουργεί απλώς ως ενδιάμεσος που συλλέγει τις πληροφορίες από τη Google ώστε να σας τις δείξει. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση αυτών των πληροφοριών κάνοντας κλικ εδώ.
Ας δούμε πώς συνδέουμε το Rank Math με τον λογαριασμό Google και στη συνέχεια θα δούμε και κάποιες άλλες σημαντικές λεπτομέρειες. Ξεκινήστε κάνοντας κλικ στην τεράστια επιλογή Σύνδεση στις Υπηρεσίες Google. Στην επόμενη σελίδα, επιλέξτε τον λογαριασμό που χρησιμοποιείτε για τις Google Υπηρεσίες ή προσθέστε τον. Τα επόμενα βήματα σχετίζονται με τη χορήγηση αδειών. Καθώς το Rank Math πραγματοποιεί πολλές ενέργειες , χρειάζεται και άδειες για πολλές από αυτές. Παρακάτω θα δείτε τις απαραίτητες άδειες που χρειάζονται, μια-μια.
Άδεια για τη δημιουργία Google Analytics Property. Αυτή είναι χρήσιμη, εάν δεν έχετε εγκατεστημένο στη σελίδα σας το Google Analytics.
Άδεια για τη διαχείριση των δεδομένων του Google Analytics. Αυτό είναι επίσης απαραίτητο, εάν το Rank Math δημιουργήσει για εσάς τον λογαριασμό στο Google Analytics.
Άδεια για την προβολή και την αποθήκευση των δεδομένων του Google Analytics. Αυτή χρειάζεται ώστε να μπορεί το Rank Math να κατεβάσει για εσάς τα δεδομένα ώστε να μπορεί να σας τα παρουσιάζει για να τα βλέπετε.
Άδεια για την πρόσβαση στα δεδομένα της AdSense. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το Rank Math μπορεί να συλλέγει και τα δεδομένα της υπηρεσίας AdSense, εάν χρησιμοποιείται το ίδιο e-mail. Επομένως χρειάζεται και η συγκεκριμένη άδεια.
Άδεια για την προβολή και διαχείριση των δεδομένων του Search Console των έγκυρων σελίδων σας. Και πάλι, η συγκεκριμένη άδεια χρειάζεται ώστε να μπορεί το Rank Math να συλλέγει και να προβάλλει σε εσάς τα δεδομένα του Search Console.
Άδεια για τη διαχείριση της λίστας των σελίδων και των domain που είναι στην κατοχή σας. Αυτή η άδεια χρειάζεται ώστε να επικυρωθεί η σελίδα σας αυτόματα από το Google Search Console.
4.1. Ποιες άδειες να επιτρέψω;
Όπως αναφέραμε, δεν αποθηκεύουμε τις παραπάνω πληροφορίες, ούτε τις συλλέγουμε ή τις πουλάμε. Τις χρησιμοποιούμε μόνο για να τις παρουσιάσουμε στη σελίδα σας. Σας προτείνουμε να επιτρέψετε όλες τις άδειες , ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από το Rank Math, ωστόσο μπορείτε να απορρίψετε κάποιες εάν το επιθυμείτε. Με το να απορρίψετε κάποιες κάποιες άδειες, κάτι που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ενδεχομένως να μην έχετε κάποιες λειτουργίες.
Μόλις ελέγξετε όλες τις παραμέτρους για τις άδειες, θα δείτε μια περίληψη όλων των αδειών που έχετε επιτρέψει και απορρίψει. Επιβεβαιώστε αυτές τις επιλογές κάνοντας κλικ στο Allow για να συνεχίσετε. Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε στο Setup Wizard, όπου τώρα θα μπορείτε να δείτε τις παρακάτω επιλογές. Τώρα, θα μπορείτε να δείτε τις αναφορές από το Search Console, το Analytics, το AdSense, και το SEO.
4.2. Search Console
Στην παράμετρο του Search Console θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τη σελίδα σας από ένα μενού που ανοίγει προς τα κάτω με το κλικ, όπως επίσης και τη χώρα-στόχο σας. Σημειώστε ότι η επιλογή που αφορά τη χώρα-στόχο είναι διαθέσιμη μόνο για τους χρήστες του Rank Math PRO.
4.3. Analytics
Στην καρτέλα του Analytics πρέπει να διαλέξετε το Account, το Property και το View. Εάν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει το Google Analytics, αυτό το βήμα θα σας είναι γνώριμο. Εδώ επίσης υπάρχει η επιλογή της χώρας-στόχου για τους χρήστες του Rank Math PRO.
Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε το Google Analytics 4 και δε μπορείτε να βρείτε τη σελίδα σας στα Properties, μπείτε σε αυτές τις οδηγίες για να διορθώσετε το πρόβλημα.
Εάν η σελίδα σας είναι καινούρια και δεν έχετε το Google Analytics εγκατεστημένο ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το toggle ώστε να το κάνει για εσάς το Rank Math. Εάν ενεργοποιήσετε το toggle, θα δείτε κάποιες επιπλέον επιλογές. Οι παράμετροι ανώνυμες διευθύνσεις IP, enable cookieless tracking και η χρήση self–hosted analytics JS file είναι διαθέσιμες μόνο στο Rank Math PRO. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το toggle ώστε να αποκλείσετε τους συνδεδεμένους χρήστες, πράγμα που θα αποτρέψει την εμφάνιση εσωτερικής επισκεψιμότητας στα analytics δεδομένα σας.
4.4. AdSense PRO
Το AdSense data module είναι διαθέσιμο μόνο για τους χρήστες του Rank Math PRO. Εάν έχετε την PRO έκδοση έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τον AdSense λογαριασμό από το μενού που ανοίγει προς τα κάτω με το κλικ . Με αυτή την ενέργεια το Rank Math θα σας παρουσιάσει τα δεδομένα στον πίνακα των Analytics.
4.5. E-mail Reports
Το τελευταίο κομμάτι αυτής της καρτέλας αφορά στα E-mail Reports. Εφόσον έχετε διευθετήσει τα Analytics και το Search Console Property, το Rank Math μπορεί να εντοπίζει τις αλλαγές που σχετίζονται με την επισκεψιμότητα της σελίδας σας, τις εντυπώσεις, τα keywords και την γενικότερη τοποθέτηση της σελίδας σας.
Αυτές οι πληροφορίες παρουσιάζονται ως μια SEO Reports και αποστέλλονται κατευθείαν στα εισερχόμενά σας, κάθε μήνα. Οι χρήστες του PRO, του Business και του Agency μπορούν επιπλέον, να αλλάξουν τη συχνότητα των συγκεκριμένων Reports. Οι χρήστες του Business και του Agency έχουν περισσότερες επιλογές Whitelabel, ώστε να προσαρμόζουν τα Reports και να τα στέλνουν κατευθείαν στον πελάτη τους. Όλα αυτά τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμα μόνο με την ενεργοποίηση των E-mail Reports.
Αρχικά, αυτό που θα δείτε είναι μια απλή επιλογή για την ενεργοποίηση ή την απόρριψη των E-mail Reports. Στην περίπτωση όμως των χρηστών του Business και του Agency, εμφανίζεται μια επιπλέον επιλογή που τους επιτρέπει να προσθέσουν μια ή περισσότερες e-mail διευθύνσεις όπου θα τους αποστέλλονται τα συγκεκριμένα Reports.
Σημείωση: Στους χρήστες του Business και του Agency υπάρχουν περισσότερες Whitelabel επιλογές, αρκεί να επιλέξουν τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress > Γενικές Ρυθμίσεις > Analytics > Εmail Reports.
4.6. Επεξήγηση των πλεονεκτημάτων της Analytics παραμέτρου
Με την παράμετρο Analytics, το Rank Math δεν συλλέγει και παρουσιάζει μόνο GA και GSC δεδομένα. Μπορεί επίσης να επαληθεύσει τη σελίδα σας αυτόματα, με το Google Search Console. Εάν έχετε ακολουθήσει τα ακριβή βήματα που σας δείξαμε παραπάνω, η σελίδα σας θα επαληθευτεί με το Google Search Console. Όλη η διαδικασία πλέον, με το Rank Math, γίνεται αυτόματα.
Εκτός από το GSC, μπορείτε επίσης να προσθέσετε αυτόματα τον Google Analytics κωδικό στη σελίδα σας, χωρίς να χρειάζεται copy-paste. Σε περίπτωση που δεν έχετε χρησιμοποιήσει το GA ξανά, μπορείτε να ρυθμίσετε ένα view μέσω του Rank Math.
Τέλος, όταν επαληθευτεί ο λογαριασμός σας το Rank Math θα βάλει αυτόματα και τους sitemaps στο Google Search Console, χωρίς να χρειαστεί να κουνήσετε ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι. Όταν διευθετήσετε τις παραπάνω ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο Αποθήκευση και Συνέχεια για να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
5. Sitemap
Τα sitemaps αποτελούν τα ευρετήρια των μηχανών αναζήτησης, ώστε να βρίσκουν γρήγορα συγκεκριμένες σελίδες και post στην ιστοσελίδα σας. Είναι δηλαδή κάτι σαν ευρετήρια σε βιβλία. Το Rank Math διαθέτει έναν ενσωματωμένο, δημιουργό συμβατών Google sitemaps, που θα σας δημιουργήσει αυτόματα το sitemap της σελίδας σας. Επομένως δε χρειάζεται η χρήση άλλου plugin για τη δημιουργία του sitemap της σελίδας σας.
Παρακάτω ακολουθούν οι παράμετροι που θα συναντήσετε στην καρτέλα των sitemap του Rank Math.
5.1 Sitemaps
Η συγκεκριμένη καρτέλα σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό των sitemap. Εάν έχετε ήδη ένα sitemap plugin, τότε μάλλον επιλέξετε να το απενεργοποιήσετε. Ωστόσο, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να το ενεργοποιήσετε, καθώς η χρήση πολλών plugins μειώνει την ταχύτητα φόρτωσης ενώ η σελίδα σας ενδέχεται να είναι ευάλωτη εάν δεν τα ενημερώνετε συχνά. Η επιλογή των sitemaps είναι ενεργοποιημένη προεπιλογή, ενώ εάν την απενεργοποιήσετε, απενεργοποιούνται και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις τους.
5.2. Sitemaps με εικόνες
Αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να επιλέξετε εάν θα συμπεριλάβετε εικόνες στα sitemaps σας. Είναι ενεργοποιημένη προεπιλογή και σας προτρέπουμε να την αφήσετε ενεργοποιημένη. Η μοναδική περίπτωση που σας προτείνουμε να την απενεργοποιήσετε είναι σε περίπτωση που έχετε πολλές εικόνες στη σελίδα σας, καθώς μπορεί να επηρεαστεί η αρχειοθέτηση της σελίδας σας, στις περισσότερες περιπτώσεις.
5.3. Είδη Δημόσιων Post
Η συγκεκριμένη επιλογή σας επιτρέπει να διαλέξετε ποια είδη post επιθυμείτε να συμπεριλαμβάνονται στο sitemap. Τα Post και οι Σελίδες θα παρουσιάζονται και θα επιλέγονται από προεπιλογή και εάν χρησιμοποιείτε προσαρμοσμένους τύπους Post (προϊόντα Woocommerce, Elementor κτλ), επίσης θα εμφανίζονται εδώ.
5.4. Δημόσιες Ταξινομήσεις
Αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να επιλέξετε ποιες ταξινομήσεις θα περιλαμβάνονται στο sitemap. Θα δείτε όλες τις ταξινομήσεις που χρησιμοποιεί η σελίδα σας και θα χρειαστεί να επιλέξετε αυτές που επιθυμείτε να συμπεριληφθούν στο sitemap.
5.5. Sitemap Ειδήσεων PRO
Η συγκεκριμένη επιλογή σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το Sitemap Ειδήσεων, μια παράμετρο που είναι διαθέσιμη μόνο στους χρήστες του Rank Math PRO. Το Rank Math σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα πλήρως συμβατό Sitemap Ειδήσεων, το οποίο χρειάζεται για την προβολή των άρθρων ειδήσεων στις Ειδήσεις Google, στο Google Discover και για την προώθηση ασύγχρονου-ευαίσθητου περιεχομένου στα αποτελέσματα αναζήτησης. Με βάση τις οδηγίες της Google, ο Sitemap Ειδήσεων θα περιλαμβάνει όλα τα άρθρα νέων που έχετε δημοσιεύσει τις τελευταίες 2 ημέρες. Αρχικά, θα δείτε μόνο την επιλογή ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του Sitemap Ειδήσεων, αλλά με την ενεργοποίησή του εμφανίζονται και άλλες σχετικές επιλογές.
5.6. Όνομα Δημοσιεύσεων Ειδήσεων Google PRO
Σε αυτό το πεδίο, θα χρειαστεί να εισάγετε την ονομασία των δημοσιευμένων άρθρων ειδήσεων, ακριβώς όπως εμφανίζονται. Για παράδειγμα, εάν έχουμε ονομάσει τη δημοσίευση μας Rank Math, θα βάζαμε ακριβώς αυτή την ονομασία. Σημειώστε ότι πρέπει η ονομασία να ταιριάζει με αυτήν που εμφανίζεται στις Ειδήσεις Google.
5.7. Είδος Δημοσίευσης Είδησης PRO
Αυτή η παράμετρος σας επιτρέπει να επιλέξετε τον τύπο των δημοσιεύσεων που επιθυμείτε να συμπεριλάβετε στο Sitemap Ειδήσεων. Θα βρείτε όλους τους τύπους αναρτήσεων που χρησιμοποιεί η σελίδα σας και μπορείτε να επιλέξετε αυτούς που πρέπει να συμπεριλάβετε στο Sitemap Ειδήσεων.
5.8. Βίντεο Sitemap PRO
Αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το βίντεο Sitemap, κάτι το οποίο είναι και πάλι μια δυνατότητα Rank Math PRO. Τα Βίντεο Sitemap, βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να βρουν ευκολότερα την τοποθεσία των βίντεο σας αλλά και να έχουν καλύτερη κατάταξη στην Αναζήτηση βίντεο. Αρχικά, θα βρείτε μόνο την επιλογή ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του Βίντεο Sitemap όμως, εφόσον το ενεργοποιήσετε, θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τον Τύπο δημοσίευσης βίντεο.
5.9. Τύπος Δημοσιεύσεων Βίντεο PRO
Αυτή η επιλογή σάς επιτρέπει να επιλέξετε τον τύπο αναρτήσεων που πρέπει να συμπεριληφθούν στο Βίντεο Sitemap. Μπορείτε να δείτε όλους τους τύπους δημοσιεύσεων που χρησιμοποιεί η σελίδα σας και να επιλέξετε μόνο τους τύπους δημοσιεύσεων που επιθυμείτε το Rank Math να αναζητά βίντεο αυτόματα και να τα συμπεριλαμβάνει στο Βίντεο Sitemap.
5.10 Προχωρώντας στο επόμενο βήμα
Εφόσον έχετε διευθετήσει τις ρυθμίσεις που χρειάζονται στην παράμετρο των Sitemaps, κάντε κλικ στο Αποθήκευση και Συνέχεια, για να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
6. Βελτιστοποίηση
Στην παράμετρο της Βελτιστοποίησης , θα τροποποιήσουμε ορισμένες απλές ρυθμίσεις SEO στη σελίδα σας, που όμως θα κάνουν τη διαφορά. Εδώ είναι όλες οι επιλογές που θα βρείτε σε αυτήν την ενότητα.
6.1. Noindex Κενή Κατηγορία και Αρχεία Ετικετών
Πολλές φορές, προσθέτετε πολλές κατηγορίες και ετικέτες στη σελίδα σας, ελπίζοντας να τις χρησιμοποιήσετε στο μέλλον, κάτι το οποίο δεν γίνεται ποτέ. Στο WordPress, κάθε κατηγορία, ταξινόμηση και ετικέτα έχει μια αντίστοιχη σελίδα αρχειοθετημένη και έτσι δημιουργείται μια συλλογή όλων των δημοσιεύσεων.
Αυτές οι αρχειοθετημένες σελίδες είναι αρχειοθετημένες από προεπιλογή. Για τις κατηγορίες και τις ετικέτες όμως που δεν περιλαμβάνονται σε δημοσιεύσεις η αρχειοθέτηση τους αποτελεί σπατάλη του Page Rank and του crawl budget. Όταν ενεργοποιείται η συγκεκριμένη επιλογή, αυτόματα οι κατηγορίες και οι ετικέτες που δεν περιλαμβάνονται σε δημοσιεύσεις δεν αρχειοθετούνται, υπάρχουν όμως για το SEO. Σας προτείνουμε την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης παραμέτρου.
6.2 Nofollow Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Κανονικά μπορείτε να κάνετε Nofollow οποιονδήποτε σύνδεσμο προσθέτοντας το χαρακτηριστικό rel=”nofollow” σε αυτόν, χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή συνδέσμων του WordPress. Ωστόσο, εάν προσθέτετε πολλούς συνδέσμους στις δημοσιεύσεις σας, το Nofollow μπορεί να είναι χρονοβόρο. Η ενεργοποίηση αυτής της ρύθμισης θα κάνει Nofollow ως προεπιλογή σε όλους τους εξωτερικούς συνδέσμους, πράγμα που θα σας εξοικονομήσει αρκετό χρόνο.
Ακόμη και όταν ενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή, εξακολουθείτε να διατηρείτε τον πλήρη έλεγχο των συνδέσμων σας. Επιπλέον, το Rank Math έχει ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό διαχείρισης συνδέσμων, το οποίο ονομάζουμε Link Blacklist και Whitelist. Χρησιμοποιώντας αυτές τις επιλογές, μπορείτε να παραθέσετε σε μαύρη ή λευκή λίστα domains ή διευθύνσεις URL που θα παρακάμψουν την προεπιλογή του Nofollow. Προς το παρόν προτείνουμε να ενεργοποιήσετε την παράμετρο Nofollow.
6.3. Άνοιγμα εξωτερικών συνδέσμων σε νέα καρτέλα/ παράθυρο
Όταν προσθέτετε έναν εξωτερικό σύνδεσμο στη σελίδα σας, δεν θέλετε ένας χρήστης να την εγκαταλείψει και να μεταβεί σε αυτό τον σύνδεσμο, σωστά; Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να ρυθμίσετε τη σύνδεση με τον κωδικό target=”_blank”, έτσι ώστε ο σύνδεσμος να ανοίξει σε μια νέα καρτέλα.
Αν και μπορείτε να προσθέσετε από μόνοι σας τον χαρακτηριστικό στόχο σε συνδέσμους, θα πρέπει να το έχετε υπόψη σας κάθε φορά που εισάγετε έναν εξωτερικό σύνδεσμο. Εάν ενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή, το Rank Math προσθέτει το χαρακτηριστικό σε όλους τους εξωτερικούς συνδέσμους σας, εξοικονομώντας σας χρόνο.
6.4. Πηγαίνοντας στο επόμενο βήμα
Εφόσον έχετε ρυθμίσει τις παραμέτρους βελτιστοποίησης, κάντε κλικ στο Αποθήκευση και Συνέχεια για να συνεχίσετε.
7. Έτοιμοι
H καρτέλα Ready δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις, είναι απλώς μια σελίδα επιβεβαίωσης για την ολοκλήρωση των βημάτων που έχετε κάνει μέχρι τώρα. Παρακάτω βλέπετε το πώς φαίνεται και τι δείχνουν οι διάφορες ενότητες και οι σύνδεσμοι. Εάν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία Easy Setup, τότε δεν θα δείτε την επιλογή σύνθετης ρύθμισης αλλά την επιλογή ολοκλήρωσης της εγκατάστασης. Κάντε κλικ στην επιλογή Διαμόρφωση Σύνθετων Επιλογών για να συνεχίσετε.
8. Σύνθετες επιλογές
Μόλις προχωρήσετε στην καρτέλα Σύνθετες Επιλογές, θα δείτε μια εντελώς νέα σελίδα και οι παλιές καρτέλες θα εξαφανιστούν. Στο Easy Mode δεν υπάρχει αυτή η καρτέλα. Μη σας ανησυχεί όμως αυτό, εφόσον υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ξεκινήσετε ξανα τη διαδικασία εγκατάστασης στο Advanced Mode. Επίσης, μπορείτε να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις του Advanced Mode μέσα από τις ρυθμίσεις του Rank Math, χωρίς τη διαδικασία εγκατάστασης. Έχετε επομένως πολλές επιλογές. Ακολουθούν οι παράμετροι που θα δείτε στην καρτέλα Advanced.
9. Role manager
Το Rank Math διαθέτει πολλά role management χαρακτηριστικά, τα οποία μπορείτε να τα διαμορφώσετε σε αυτή την σελίδα. Δείτε τι υπάρχει ως προεπιλογή.Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του role management, εάν, για παράδειγμα, εργάζεστε με μια ομάδα και θέλετε να αναθέσετε συγκεκριμένους ρόλους στον καθένα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή. Μόλις το κάνετε, θα δείτε να ανοίγουν πολλές αρμοδιότητες για κάθε άτομο. Ακολουθούν ρόλοι για τους οποίους μπορείτε να δώσετε την άδεια σας:
- Διαχειριστής
- Συντάκτης
- Κειμενογράφος
- Contributor
- Συνδρομητής
- Πελάτης
- Διευθυντής καταστήματος
- Λογιστής
- Εργάτης
- Πωλητής
Να έχετε υπόψη ότι ενδέχεται να δείτε περισσότερες ή λιγότερες αρμοδιότητες, ανάλογα με τους ρόλους που έχετε δημιουργήσει και ανάλογα με τα plugins που χρησιμοποιείτε στη σελίδα σας. Για όλους τους ρόλους στη σελίδα σας, επιλέξτε μόνο τα δικαιώματα στα οποία θέλετε να έχουν πρόσβαση. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις σας. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε αυτές τις άδειες αργότερα, επομένως μην ανησυχείτε για τυχόν λάθη την πρώτη φορά. Αφού διαμορφώσετε αυτές τις επιλογές, αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις σας για να μεταβείτε στην επόμενη σελίδα.
10. 404 + Ανακατευθύνσεις
Το Rank Math διαθέτει έναν ισχυρό έλεγχο σφαλμάτων 404 και επίσης έναν εκπληκτικό διαχειριστή ανακατεύθυνσης, που σημαίνει ότι μπορείτε να πείτε αντίο σε κατεστραμμένους συνδέσμους. Εδώ, έχετε την επιλογή να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε αυτές τις παραμέτρους. Και πάλι, εάν χρησιμοποιείτε ήδη άλλα plugins για αυτές τις δυνατότητες, μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε το Rank Math αντί για αυτά.
11. Schema Markup
Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με το Schema Markup. Το Schema είναι μεταδεδομένα που σχετίζονται με τη σελίδα σας και τις αναρτήσεις που μπορείτε να προσθέσετε σε αυτήν, για να δώσετε περιεχόμενο στις μηχανές αναζήτησης. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια σελίδα σχετικά με ένα γραφικό στοιχείο, η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης δεν γνωρίζουν εάν αναφέρετε ειδήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο γραφικό στοιχείο, εάν απλά μιλάτε για το γραφικό στοιχείο, εάν εξετάζετε το γραφικό στοιχείο ή εάν το πουλάτε. Προσθέτοντας Schema στην ανάρτησή σας, μπορείτε να βοηθήσετε τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα τα παραπάνω για τη σελίδα σας.
Το Schema άρχισε να είναι σημαντικό τα τελευταία χρόνια και θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό στα επόμενα. Το Rank Math περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο Schema manager, που σας επιτρέπει να προσθέσετε μεταδεδομένα Schema σε όλες τις αναρτήσεις σας και να διαμορφώσετε ορισμένες προεπιλογές στη σελίδα σας. Εδώ βλέπετε τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη παράμετρος.Όπως βλέπετε, το Schema είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή, καθώς είναι πολύ σημαντικό. Μπορείτε όμως και μόνοι σας να διαμορφώσετε το προεπιλεγμένο Schema για αναρτήσεις, σελίδες και προσαρμοσμένες αναρτήσεις (αν τις δημιουργήσατε εσείς). Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για να τις διαμορφώσετε με λεπτομέρεια και με κάθε τύπο Schema.
Λάβετε υπόψη ότι αυτές είναι απλώς οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που υπάρχουν για κάθε ανάρτηση όταν τη δημιουργείτε. Μπορείτε προφανώς να μεταβείτε στη δημοσίευση και να αλλάξετε τον τύπο Schema και τις διαφορετικές ρυθμίσεις για αυτό. Εφόσον είστε έτοιμοι, κάντε κλικ στο Αποθήκευση και Συνέχεια για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση και να επιστρέψετε στον Πίνακα Ελέγχου.
Μετάφραση: Ελένη Ελευθερίου
Εικόνες: Νάγια Φενέκου