Κάθε θέμα στο WordPress έχει αυτό που ονομάζεται «περιοχές μικροεφαρμογών». Αυτές οι περιοχές μικροεφαρμογών μερικές φορές αναφέρονται ως «πλαϊνές μπάρες», αλλά είναι το ίδιο.
Πως χρησιμοποιούνται οι μικροεφαρμογές κατά την κατασκευή ιστοσελίδων με wordpress
Οι περιοχές μικροεφαρμογών είναι περιοχές που έχουν σχεδιαστεί για να εμφανίζουν μικροεφαρμογές, οι οποίες είναι βασικά μπλοκ περιεχομένου που εμφανίζουν πρόσθετα χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα σας.
Σκεφτείτε το κάπως έτσι: Το τηλέφωνό σας διαθέτει εφαρμογές που κάνουν διαφορετικά πράγματα, σωστά; Μπορεί να έχετε μια εφαρμογή για σημειώσεις, μια εφαρμογή για Facebook, μια εφαρμογή που εμφανίζει εικόνες, κλπ.
Λοιπόν, σκεφτείτε τις μικροεφαρμογές ως μικρά «apps» για την ιστοσελίδα σας. Κάθε μικροεφαρμογή κάνει κάτι διαφορετικό και το καθένα έχει έναν σκοπό. Για παράδειγμα, υπάρχουν μικροεφαρμογές κειμένου για την εμφάνιση κειμένου, μικροεφαρμογές για την εμφάνιση μιας λίστας από κατηγορίες, μικροεφαρμογές για να εμφανίζουν τα πρόσφατα άρθρα σας και πολλά, πολλά άλλα.
Αλλά αυτές οι μικροεφαρμογές (ή «apps») μπορούν να τοποθετηθούν μόνο σε ορισμένες περιοχές στην ιστοσελίδα σας – περιοχές που ο σχεδιαστής του θέματος δημιούργησε ειδικά για να προβάλλουν μικροεφαρμογές. Αυτές ονομάζονται «περιοχές μικροεφαρμογών».
Μπορείτε να βάλετε όποια μικροεφαρμογή θέλετε σε αυτές τις περιοχές μικροεφαρμογών, αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε τη θέση στην οποία βρίσκονται οι περιοχές μικροεφαρμογών στο θέμα σας (τουλάχιστον όχι χωρίς κάποια γνώση συγγραφής και επεξεργασίας κώδικα).
Ας δούμε πώς μπορείτε να προσθέσετε μικροεφαρμογές στις περιοχές μικροεφαρμογών του θέματός σας.
Προσθήκη μικροεφαρμογής στις περιοχές μικροεφαρμογών
Για να βρείτε τις μικροεφαρμογές σας, πηγαίνετε στο Εμφάνιση και κάντε κλικ στο Μικροεφαρμογές.
Όπως μπορείτε να δείτε, το WordPress έρχεται με ορισμένες μικροεφαρμογές από προεπιλογή, όπως αναζήτηση, κείμενο, σελίδες, κατηγορίες και άλλα.
Για να προσθέσετε μια μικροεφαρμογή σε μία περιοχή μικροεφαρμογών, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε κλικ και να σύρετε.
Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ σε μια μικροεφαρμογή και μετά να επιλέξετε την περιοχή μικροεφαρμογών στην οποία θέλετε να το προσθέσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη Μικροεφαρμογής”.

Μόλις η μικροεφαρμογή τοποθετηθεί σε μια περιοχή μικροεφαρμογών, στη συνέχεια θα δείτε επιλογές ρυθμίσεων για τη μικροεφαρμογή. (Ίσως χρειαστεί να κάνετε κλικ στη μικροεφαρμογή για να δείτε τις ρυθμίσεις της.)
Δεν έχουν όλες οι μικροεφαρμογές ρυθμίσεις, αλλά όλες έχουν έναν τίτλο, ο οποίος δεν είναι απαραίτητος. Μόλις η μικροεφαρμογή σας βρίσκεται σε μια περιοχή μικροεφαρμογών, μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα σας και θα τη δείτε να εμφανίζεται. Δεν υπάρχει το παραδοσιακό κουμπί «Δημοσίευση» ή «Αποθήκευση», πέρα από τα κουμπιά αποθήκευσης που βρίσκονται σε κάθε μεμονωμένη μικροεφαρμογή.

Ένα πράγμα που μπερδεύει τους νέους χρήστες του WordPress είναι η αντίληψη του σημείου που βρίσκονται οι περιοχές μικροεφαρμογών στο θέμα και ο τρόπος με τον οποίο μετακινούνται. Το αγγίξαμε στην αρχή αυτού του κεφαλαίου, αλλά αξίζει να αναφερθούμε άλλη μια φορά.
Κάθε θέμα έχει διαφορετικές περιοχές μικροεφαρμογών σε διάφορες θέσεις, ανάλογα με το πώς έχει χτιστεί. Δεν υπάρχει τρόπος από προεπιλογή στο WordPress για να μετακινήσετε μία περιοχή μικροεφαρμογών χωρίς να αλλάξετε τον κώδικα του θέματος. Οι σχεδιαστές θεμάτων θα δουν το θέμα τους και θα πουν «Αυτό είναι ένα μέρος όπου μπορεί κάποιος να θέλει να προσθέσει ή να αφαιρέσει περιεχόμενο», όπως μια γραμμή αναζήτησης ή μια φόρμα επικοινωνίας ή τα πρόσφατα άρθρα. Έτσι θα δημιουργήσουν μία περιοχή μικροεφαρμογών και θα την τοποθετήσουν σε εκείνο το μέρος.
Θα το τονίσουμε και πάλι, επειδή πολλοί αρχάριοι του WordPress έχουν την τάση να μπερδεύονται με τις μικροεφαρμογές: Σκεφτείτε τις μικροεφαρμογές για τις ιστοσελίδες σας, όπως τις εφαρμογές σε ένα κινητό, και οι περιοχές μικροεφαρμογών είναι απλά τα μέρη που προβάλλουν τις «εφαρμογές» σας.
Χρησιμοποιούμε επίσης τη μεταφορά με τις εφαρμογές και στα πρόσθετα, αλλά όπως θα αναφέρουμε στο κεφάλαιο των πρόσθετων, αυτό συμβαίνει επειδή τα πρόσθετα μπορούν να λειτουργήσουν ως μικροεφαρμογές.
Αυτό είναι ένα άλλο ελαφρώς συγκεχυμένο μέρος του WordPress, αλλά σκεφτείτε τις μικροεφαρμογές και τα πρόσθετα ως εξής:
Το WordPress έρχεται με κάποιες προεπιλεγμένες μικροεφαρμογές (αναζήτηση, κείμενο, και τα λοιπά.). Αυτά υπάρχουν μόνο ως μικροεφαρμογές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εμφανιστούν μόνο σε περιοχές μικροεφαρμογών και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιοδήποτε άλλον τρόπο.
Ωστόσο, μπορείτε να κατεβάσετε πρόσθετα για να προσθέσετε επιπλέον λειτουργικότητα στον WordPress ιστότοπό σας και, στη συνέχεια, αν πρόκειται για ένα πρόσθετο που έρχεται ως μικροεφαρμογή, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μικροεφαρμογή του πρόσθετου ως έναν τρόπο για να το προβάλλετε στις περιοχές μικροεφαρμογών.
Αν μπερδευτήκατε, μην ανησυχείτε. Θα μάθουμε πολλά περισσότερα για τα πρόσθετα και έχουμε ένα ολόκληρο α΄ρθρο αφιερωμένο στα πρόσθετα, θα δημοσιευτεί αργότερα στην ιστοσελίδα μας.
Προς το παρόν, απλά να θυμάστε ότι οι μικροεφαρμογές προστίθενται στις περιοχές μικροεφαρμογών για να προβάλλουν «εφαρμογές» (προεπιλεγμένες μικροεφαρμογές και κατεβασμένα πρόσθετα) που προσθέτουν λειτουργικότητα για στην ιστοσελίδα σας.
Δημιουργία και προσαρμογή πλαϊνών μπαρών
Τώρα ας τα συνδέσουμε όλα μαζί εξετάζοντας το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε και να προσαρμόσουμε τις πλαϊνές μπάρες στην ιστοσελίδα μας.
Θυμάστε που είπαμε ότι οι περιοχές μικροεφαρμογών μερικές φορές ονομάζονται πλαϊνές μπάρες; Ωραία, αυτό γίνεται επειδή οι πλαϊνές μπάρες, σε μια ιστοσελίδα WordPress, συνήθως αποτελούνται από μικροεφαρμογές.
Οπότε τι γίνεται αν θέλουμε να κάνουμε μια διαφορετική πλαϊνή μπάρα για τα διαφορετικά τμήματα του ιστοτόπου μας; Για παράδειγμα, τι γίνεται αν θέλουμε η πλαϊνή μπάρα της σελίδας «Επικοινωνήστε Μαζί Μας» να είναι διαφορετική από την πλαϊνή μπάρα του «Blog» μας;
Μια καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε και να προσαρμόσετε πλαϊνές μπάρες για διαφορετικές σελίδες στον δικτυακό σας τόπο. Ένα αξιόλογο πρόσθετο κατάλληλο για αυτή τη δουλειά ονομάζεται «Custom Sidebars».

Στο πλαίσιο αυτού του πρόσθετου, οι πλαϊνές μπάρες αναφέρονται σε οποιαδήποτε περιοχή μικροεφαρμογών, οπότε δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να βρίσκονται στο πλάι της σελίδας. Μπορούν να είναι στο κάτω μέρος της σελίδας ή στην επικεφαλίδα ή οπουδήποτε αλλού έχει περιοχές μικροεφαρμογών το θέμα σας.
Για να δείξουμε πώς λειτουργεί αυτό το πρόσθετο θα δημιουργήσουμε μία πλαϊνή μπάρα για τη σελίδα «Blog» και μία για τη «Σελίδα Επικοινωνίας».

Τώρα πρέπει να ανοίξουμε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου των σελίδων αυτών και στη συνέχεια, στη δεξιά πλευρά, θα δούμε την επιλογή για να επιλέξουμε μια διαφορετική πλαϊνή μπάρα για αυτή τη σελίδα.

Θα επιλέξουμε την πλαϊνή μπάρα με την οποία θέλουμε να αντικαταστήσετε την πρότυπή μας και, στη συνέχεια, θα κάνουμε κλικ στο Save. Τώρα η πλαϊνή μπάρα μας θα εμφανίζεται μόνο σε αυτή τη σελίδα. Μπορούμε επίσης να κάνουμε το ίδιο πράγμα για να εμφανίσουμε διαφορετικές πλαϊνές μπάρες για ορισμένες κατηγορίες ή για ορισμένους τύπους άρθρων.
Πιθανότατα θα καταλήξετε με ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους για να δημιουργήσετε και να προσαρμόσετε τις πλαϊνές μπάρες σας, οπότε αισθανθείτε ελεύθεροι να διερευνήσετε και να κάνετε όσες αλλαγές χρειάζεστε. Η μετακίνηση των μικροεφαρμογών μέσα στις περιοχές μικροεφαρμογών στο WordPress είναι απίστευτα απλή, απλώς κάνετε κλικ και τα σέρνετε.
Και αν θέλετε να μετακινήσετε μια μικροεφαρμογή εκτός μιας πλαϊνής μπάρας ή μίας περιοχής μικροεφαρμογών, χωρίς να τη διαγράψετε τελείως, απλά σύρετέ τη προς τα κάτω, στην ενότητα «Ανενεργές μικροεφαρμογές» στην αριστερή πλευρά της σελίδας μικροεφαρμογών, ακριβώς κάτω από όλες σας τις μικροεφαρμογές.
Αυτά για τις μικροεφαρμογές. Τώρα που καταλαβαίνουμε τις μικροεφαρμογές και τις πλαϊνές μπάρες, ήρθε η ώρα να μάθουμε περισσότερα για τα πρόσθετα στο επόμενο κεφάλαιο.
Κατασκευή ιστοσελίδων με το wordpress
Τα πρόσθετα αποτελούν ενα πολύ ισχυρό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας όταν κάνουμε κατασκευή ιστοσελίδων με το wordpress. Είναι πάρα πολλές οι απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν όταν αναλάβουμε να κάνουμε δημιουργία ιστοσελίδων. Εάν ξεκινήσουμε να γράφουμε κώδικα για καθεμία από τις απαιτήσεις αυτές, τότε το κόστος κατασκευής ιστοσελίδων θα εκτοξευτεί στα ύψη. Τα πρόσθετα του wordpress αποτελούν την καλύτερη λύση για τη συντριπτική πλειοψηφία των απαιτήσεων που προκύπτουν κατά τη δημιουργία ιστοσελίδων. Μας δίνουν την ευκαιρία να πάρουμε λύσεις web design έτοιμες, αξιόπιστες και δοκιμασμένες. Η σωστή επιλογή πρόσθετων αποτελούν τη σημαντικότερη ίσως δεξιότητα κατασκευής ιστοσελίδων. Εάν θέλετε να μάθετε πολλές τεχνικές δημιουργίας ιστοσελίδων αλλά και να ακολουθήσετε το δρόμο που βαδίζουν οι κορυφαίοι επαγγελματίες κατασκευής ιστοσελίδας τότε δεν έχετε παρά να πατήσετε εδώ.
Προώθηση ιστοσελίδων στο wordpress
Η επιλογή κατάλληλων πρόσθετων είναι στρατηγικής σημασίας για την προώθηση ιστοσελίδων. Για παράδειγμα αν θέλετε να προωθήσετε σελίδα κατασκευασμένη με το wordpress τότε είναι πολύ χρήσιμο να εγκαταστήσετε το yoast seo plugin. Υπάρχουν πολλά πρόσθετα που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την προώθηση ιστοσελίδας. Όσο αποκτάτε εμπειρία στην προώθηση site τόσο μεγαλύτερη ευχέρεια και ευελιξία θα αποκτάτε πάνω στην επιλογή του κατάλληλου πρόσθετου. Μπορείτε να μάθετε πολλά πάνω σε τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων εάν διαβάζετε τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ.
Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων wordpress
Τα πρόσθετα δίνουν μια ακόμα δυνατότητα βελτιστοποιησης ιστοσελίδων. Ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κλειδιά σε όλες τις δυνατές θέσεις που περιλάμβανει το πρόσθετο. Κατά κύριο λόγο στα σημεία που μετράνε πολύ για τη βελτιστοποίηση σελίδας. Όπως έχουμε αναφέρει σε πολλά άλλα άρθρα τα κρίσιμα σημεία για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδας είναι οι τίτλοι και οι επικεφαλίδες. Το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων βρίσκεται συγκεντρωμένο σε ένα κορυφαίο άρθρο το οποίο βρίσκεται εδώ.
Κατασκευή eshop στο wordpress
Στο wordpress υπάρχουν καταπληκτικά πρόσθετα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή e-shop. Άλλωατε δεν ήταν δυνατό το δημοφιλέσετρο λογισμικό κατασκευής ιστοσελίδων να μην επιτρέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος. Ένα από τα καλύτερα plugins του wordpress για την κατασκευή eshop είναι το woocommerce. Σαφώς και δεν έχει την ευελιξία και τη λειτουργικότητα του opencart, όμως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία eshop μέσα από το wordpress. Εάν θέλετε αν δείτε ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ατ μειονεκτήματα του κάθε λογισμικού για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος τότε καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην κατασκευή e-shop. Μια από τις κορυφαίες Ελληνικές εταιρείες το θέμα της κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος θα τη βρειτε εδώ.
Βιβλίο κατασκευής ιστοσελίδων με το wordpress
Πολλοί άνθρωποι είναι αυτοδίδακτοι στην κατασκευή ιστοσελίδων. Αυτό είναι πολύ καλό και τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Όμως για να συνεχίσουν να βελτιώνονται και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στον εξαιρετικά απαιτητικό χώρο της κατασκευής ιστοσελίδας καλό θα είναι να αποκτήσουν αξιόλογο υπόβαθρο γνώσεων. Αυτό το κενό έρχεται να το καλύψει το βιβλίο κατασκευής ιστοσελίδων με θέμα “ανάπτυξη ιστοσελίδων με το wordpress“. Το βιβλίο κατασκευής ιστοσελίδων είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη δημιουργία ιστοσελίδων. Το wordpress είναι το πιο δημοφιλές λογισμικό δημιουργίας ιστοσελίδων. Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο κατασκευής ιστοσελίδων πατώντας εδώ.
Διαφήμιση στο ίντερνετ
Τα πρόσθετα του wordpress ανοίγουν το δρόμο στην ιστοσελίδα μας να επιτρέπει συμμετοχή σε διαφήμιση στο ινυερνετ. Οι διαφημίσεις στο internet στηρίζονται σε διαφημιστικά Μπάνερ. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε διαφήμιση στο ιντερνετ είναι τα πρόσθετα του wordpress. Η διαφήμιση στο διαδίκτυο αποτελεί πηγή εσόδων για έναν ιστότοπο και δεν πρέπει να παραβλέπεται κατά τη δημιουργία ιστοσελίδων. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τη διαφήμιση στο ίντερνετ πατώντας εδώ.