Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήImage EditingΜαθήματα photoshop για αρχάριους. Εισαγωγή (2022)

Μαθήματα photoshop για αρχάριους. Εισαγωγή (2022)

Μαθήματα photoshop για αρχάριους. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ADOBE PHOTOSHOP ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Εργασία του σπουδαστή Κωνσταντίνου Ντόντου από το πρόγραμμα web designer / developer του Πανεπιστημίου Αιγαίου – ΚΕΔΙΒΙΜ. Ενημερωθείτε για το νέο σεμινάριο web design του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σεμινάριο web design σπουδές | Web Designer (2022-2023)

Μαθήματα photoshop για αρχάριους.

Τι είναι το Adobe Photoshop

Το Adobe Photoshop είναι μια εφαρμογή λογισμικού για επεξεργασία εικόνων και ρετουσάρισμα φωτογραφιών σε υπολογιστές με Windows ή MacOS. Το Photoshop προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργούν, να βελτιώνουν, να επεξεργάζονται εικόνες και έργα τέχνης.

Η αλλαγή φόντου, η προσομοίωση ενός πίνακα ζωγραφικής ή η δημιουργία μιας εναλλακτικής άποψης του φυσικού περιβάλλοντος είναι δυνατά με το Adobe Photoshop.

Είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο λογισμικού για επεξεργασία φωτογραφιών, χειρισμό εικόνας και ρετούς για πολλές μορφές αρχείων εικόνας. Τα εργαλεία του Photoshop καθιστούν δυνατή την επεξεργασία τόσο μεμονωμένων εικόνων όσο και μεγάλων συλλογών φωτογραφιών.

Υπάρχουν πολλές εκδόσεις του Photoshop, όπως το Photoshop CC, το Photoshop Elements, το Photoshop Lightroom, το Photoshop Express, εκδόσεις του Photoshop για iOS και Android με μειωμένες δυνατότητες.

Το Adobe Photoshop είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για σχεδιαστές, προγραμματιστές ιστού, γραφίστες, φωτογράφους και γενικότερα για δημιουργικούς επαγγελματίες. Χρησιμοποιείται ευρέως για δημιουργία συνθέσεων εικόνων, μακέτες ιστοτόπων και προσθήκη εφέ.

Οι ψηφιακές ή σαρωμένες εικόνες μπορούν να επεξεργαστούν για χρήση online ή έντυπη. Μπορούν να δημιουργηθούν γραφικά στοιχεία ιστοτόπων στο Photoshop πριν οι προγραμματιστές περάσουν στο στάδιο της κωδικοποίησης.

Μπορούν να δημιουργηθούν και να εξαχθούν αυτόνομα γραφικά για χρήση σε άλλα προγράμματα.

 

Πότε και από ποιους δημιουργήθηκε το Adobe Photoshop

Το Photoshop δημιουργήθηκε αρχικά από δύο αδέρφια, τον John Knoll και τον Thomas Knoll. Το 1987, ο Thomas Knoll ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan και σπούδαζε μηχανικός, αλλά ενδιαφερόταν επίσης για τη φωτογραφία.

Το ενδιαφέρον του Thomas για τη φωτογραφία προήλθε από τον πατέρα του, τον Glen, όταν είχαν ακόμη ένα σκοτεινό θάλαμο στο υπόγειό τους. Ο πατέρας του Thomas ήταν καθηγητής σε τοπικό κολέγιο και είχε πρόσβαση σε έναν υπολογιστή Apple II Plus.

Μια μέρα με τις μηχανολογικές του γνώσεις, ο Thomas έγραψε ένα σενάριο στον υπολογιστή Apple του πατέρα του που του επέτρεψε να μετατρέψει τις μονοχρωματικές εικόνες σε κλίμακα του γκρι.

Μετά από αυτό το αρχικό σενάριο, ο Thomas συνέχισε να αναπτύσσει πρόσθετες διαδικασίες που εφαρμόζουν εφέ στις εικόνες του στην οθόνη. Ο αδερφός του Thomas, John, εκείνη την εποχή εργαζόταν στο Industrial Light and Magic του George Lucas.

Μόλις είδε τι είχε δημιουργήσει ο Thomas, ενθάρρυνε τον Thomas να μετατρέψει τα προγράμματά του σε ένα πλήρως λειτουργικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.

Με τον Thomas και τον John να συνεργάζονται στο έργο, εργάστηκαν για την περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής και κυκλοφόρησαν την πρώτη έκδοση του Photoshop το 1988 με το αρχικό όνομα “Image Pro”.

Επηρεάζοντας την ιστορία της “φωτογραφίας” και της “διαφήμισης”

Το Photoshop άλλαξε την ιστορία της φωτογραφίας. Στο παρελθόν, έπρεπε να είσαι πολύ υπομονετικός ως φωτογράφος. Αν ήθελες να πιάσεις κάτι θεαματικό, έπρεπε να κουβαλάς τη φωτογραφική μηχανή μαζί σου παντού μέχρι να δεις κάτι ιδιαίτερο. Για να απαθανατίσεις μια ανατολή έπρεπε να σηκωθείς την αυγή.

Τα μοντέλα έπρεπε να περνούν ώρες στην αίθουσα μακιγιάζ και τα στούντιο έπρεπε να είναι καλά φωτισμένα. Όλα όσα μόλις ανέφερα άλλαξαν αμέσως με την εφεύρεση του Photoshop. Σήμερα, όταν κοιτάτε μια καταπληκτική φωτογραφία ή εικόνα, η πρώτη σας εντύπωση μπορεί να είναι “ουάου” αλλά η δεύτερη σκέψη σας είναι πως πιθανώς “αυτό πρέπει να έχει γίνει με photoshop”.

Οι ψηφιακοί καλλιτέχνες και οι manipulators ξέρουν πώς να τραβήξουν μια συνηθισμένη φωτογραφία και να τη μετατρέψουν σε κάτι εντελώς διαφορετικό και εξαιρετικό.

Η διαφήμιση έχει αλλάξει για πάντα λόγω της χειραγώγησης της εικόνας. Μια ματιά να ρίξεις σε ένα περιοδικό θα δεις δεκάδες διαφημίσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με το photoshop.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που έδειχναν διαφημίσεις με κείμενο ή έπρεπε να προσλάβουν έναν φωτογράφο για να τραβήξει τις φωτογραφίες τους, μπορούν τώρα απλώς να πληρώσουν κάποιον για να κάνει τη διαφήμισή τους σε έναν υπολογιστή.

Το Photoshop έχει αλλάξει τη διαφήμιση και τις επιχειρήσεις συνολικά.

Σημασία της εκμάθησης του Photoshop

Το να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το Adobe Photoshop είναι πολύτιμο όχι μόνο για όσους θέλουν να χτίσουν μια καριέρα στη δημιουργική βιομηχανία, αλλά και για όσους δεν θέλουν.

Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η δημιουργία περιεχομένου αποκτούν τόσο μεγάλο έδαφος στη λειτουργικότητα των επιχειρήσεων, οποιαδήποτε εμπειρία με εφαρμογές γραφικών όπως το Adobe Photoshop θα σας δώσει ένα πλεονέκτημα όταν κάνετε αίτηση για την επόμενη μεγάλη ευκαιρία εργασίας σας.

Όταν οι δημιουργικές εταιρείες δημοσιεύουν έναν ανοιχτό ρόλο στην ομάδα τους, σχεδόν πάντα θα αναφέρουν την εμπειρία με το Adobe Photoshop ως απαίτηση.

Το Adobe Photoshop είναι πολύ ευέλικτο και επιτρέπει στους δημιουργούς να ολοκληρώσουν μια μεγάλη ποικιλία εργασιών με αυτό. Το Adobe Photoshop μπορεί μερικές φορές να είναι το μόνο πρόγραμμα που θα χρειαστεί ποτέ ένας επαγγελματίας να έχει στο “οπλοστάσιό” του.

Η εκμάθηση του Photoshop μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες σε διάφορους τομείς. Μόλις κατανοήσετε καλά το Photoshop, αυτό θα σας φέρει επίσης σε εξαιρετική θέση να μάθετε και να χρησιμοποιήσετε και τα υπόλοιπα προγράμματα της Adobe.

Ορισμένα εργαλεία και συντομεύσεις είναι πολύ παρόμοια σε όλα τα προγράμματα της Adobe. Αν διδάξετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί άλλα προγράμματα της Adobe εκτός του Photoshop, θα σας επιτρέψει να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και να δημιουργήσετε μοναδικά “έργα τέχνης”!

Οι προδιαγραφές του εξοπλισμού που απαιτούνται για την χρήση του

Το Adobe Photoshop είναι διαθέσιμο τόσο σε υπολογιστές Mac όσο και σε υπολογιστές Windows, ωστόσο δεν έχουν κατασκευαστεί όλοι οι υπολογιστές το ίδιο.

Είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας πριν αγοράσετε έναν υπολογιστή για να βεβαιωθείτε ότι θα διαθέτετε το σωστό hardware για τον υπολογιστή σας ειδικά όσων αφορά τον επεξεργαστή, τη RAM και τη κάρτα γραφικών.

Η Adobe έχει μια αναλυτική σελίδα που καλύπτει την πιο τεχνική πτυχή αυτών των στοιχείων. Η Adobe συνιστά ο επεξεργαστής του υπολογιστή σας να έχει ταχύτητα επεξεργασίας τουλάχιστον 2,0 GHz και υποστήριξη 64 bit. Ο επεξεργαστής είναι ουσιαστικά ο εγκέφαλος του υπολογιστή.

Ο επεξεργαστής βοηθά τον υπολογιστή να ολοκληρώσει τις εντατικές εργασίες που μπορείτε να εκτελέσετε με το Photoshop. Όσο πιο γρήγορος είναι ο επεξεργαστής, τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρώσει την εργασία.

Συνιστώ να αγοράσετε τον καλύτερο και ταχύτερο επεξεργαστή που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τη στιγμή της αγοράς του υπολογιστή σας, καθώς είναι πιο δύσκολο να αναβαθμίσετε έναν επεξεργαστή αργότερα.

Σήμερα η Apple έχει καταστήσει αδύνατη την αντικατάσταση του επεξεργαστή για τους περισσότερους υπολογιστές της. Όταν πρόκειται για τη μνήμη RAM, και πάλι, εάν μπορείτε να αγοράσετε περισσότερα, κάντε το.

Η RAM είναι αυτή που επιτρέπει στον υπολογιστή σας να χειρίζεται πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Όταν εργάζεστε ως σχεδιαστής ή ψηφιακός καλλιτέχνης, η χρήση πολλαπλών εφαρμογών της Adobe ταυτόχρονα μπορεί να γίνει μια πολύ συνηθισμένη πρακτική.

Οι εφαρμογές της Adobe μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντικές σε οποιονδήποτε υπολογιστή και η περισσότερη μνήμη RAM βοηθά στην γρήγορη ολοκλήρωση αυτών των εργασιών.

Έχοντας περισσότερη μνήμη RAM συνδεδεμένη στον επεξεργαστή σας, θα διασφαλίσετε ότι έχετε έναν εξαιρετικά βελτιστοποιημένο κεντρικό υπολογιστή για να χειρίζεστε όλες τις εργασίες του Photoshop.

Οι περισσότεροι υπολογιστές σήμερα διαθέτουν τουλάχιστον 8 GB μνήμης RAM που είναι επαρκής. Ένα ωραίο πράγμα σχετικά με τη μνήμη RAM σε αντίθεση με έναν επεξεργαστή είναι ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μνήμη RAM και να προσθέσετε περισσότερη μετά την αγορά της.

Ωστόσο, φροντίστε να το ελέγξετε αυτό, καθώς εταιρείες όπως η Apple έχουν καταστήσει αδύνατη την αντικατάσταση της μνήμης RAM στους υπολογιστές τους. Πάντα αξίζει τον διπλό έλεγχο!

Δεδομένου ότι το Photoshop και οι υπόλοιπες εφαρμογές της Adobe χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία γραφικών και την επεξεργασία εικόνων, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή κάρτα γραφικών.

Στη σελίδα απαιτήσεων συστήματος που παρέχει η Adobe αναφέρεται ότι πρέπει να έχετε κάρτα γραφικών με τουλάχιστον 2 GB μνήμης GPU. Ένα σημείο ακόμα που θέλω να αναφέρω είναι το μέγεθος του σκληρού δίσκου του υπολογιστή σας.

Η αποθήκευση είναι σημαντική όταν χρησιμοποιείτε εφαρμογές όπως το Photoshop για τη δημιουργία γραφικών, καθώς τα αρχεία που δημιουργείτε θα καταλάβουν τελικά χώρο στον υπολογιστή σας. Με τον καιρό αυτό θα επιβραδύνει τον υπολογιστή σας.

Αν δώσετε στον υπολογιστή σας αρκετό αποθηκευτικό χώρο, θα διασφαλίσετε ότι ο υπολογιστής σας θα παραμείνει εύχρηστος καθώς μπορείτε να συνεχίσετε να δημιουργείτε.

Οι περισσότερες από τις βασικές επιλογές για υπολογιστές διαθέτουν, πλέον, τουλάχιστον 256 GB χώρου. Αυτό μπορεί να είναι εντάξει, αλλά έχω διαπιστώσει ότι ο αποθηκευτικός χώρος 256 GB μπορεί να γεμίσει αρκετά γρήγορα και μόλις γεμίσει, θα αναγκαστείτε να μετακινήσετε αρχεία σε ξεχωριστό σκληρό δίσκο ή ακόμη και να αρχίσετε να διαγράφετε αρχεία.

Και πάλι, στην περίπτωση του σκληρού δίσκου προτείνω 500 GB και πάνω.

Η πολυπλοκότητα του Photoshop

Παρόλο που υπάρχουν πολλά εργαλεία για την επεξεργασία μιας εικόνας, πολύ λίγοι έχουν καταλάβει πλήρως το Photoshop όσον αφορά τις δυνατότητες και τη λειτουργικότητα. Χωρίς αμφιβολία, το Photoshop είναι ένα τεράστιο και πολύπλοκο κομμάτι λογισμικού και υπάρχουν τόσα πολλά ενσωματωμένα και εργαλεία τρίτων που είναι διαθέσιμα για αυτό, που θα ήταν αδύνατο να προσπαθήσουμε να τα μάθετε όλα.

Στην πραγματικότητα, τα εργαλεία του Photoshop εξελίχθηκαν τόσο πολύ με τα χρόνια, που θα μπορούσε κανείς να πάρει παρόμοια αποτελέσματα χρησιμοποιώντας πολύ διαφορετικά εργαλεία.

Αν ψάχνετε στο Διαδίκτυο για έναν τρόπο για να κάνετε κάτι στο Photoshop, μπορεί να συγκλονιστείτε από αυτό που θα βρείτε.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι φωτογράφοι καταλήγουν να δείχνουν μια σειρά από διαφορετικές τεχνικές για να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση, ειδικά για εκείνους που ξεκινούν.

Αντί να προσπαθούμε να μάθουμε τα πάντα για το λογισμικό, πολλοί από εμάς επιλέγουμε να μαθαίνουμε μόνο τα συγκεκριμένα εργαλεία που πραγματικά χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να μάθετε Photoshop.

Μόλις μάθουμε ένα συγκεκριμένο εργαλείο στο Photoshop, χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορεί να είναι μια αργή διαδικασία, αλλά μόλις τη συνηθίσετε, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Μαθήματα photoshop για αρχάριους.

Μερικά βασικά εργαλεία του Adobe Photoshop

Touch Ups

Το Photoshop προσφέρει το πλεονέκτημα του αγγίγματος φωτογραφιών που διαφορετικά μπορεί να καταστραφούν από ένα λανθασμένο κομμάτι σκόνης, ένα ανεπιθύμητο άτομο ή αντικείμενο στο παρασκήνιο ή από ένα λεκέ από ρούχα.

Εργαλεία όπως το εργαλείο “Clone” του λογισμικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιγραφή μιας αντίστοιχης περιοχής της ίδιας εικόνας και την τοποθέτηση της πάνω από την ανεπιθύμητη περιοχή, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη εικόνα.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το εργαλείο κλωνοποίησης, μια επιθυμητή φωτογραφία ενός ηλιόλουστου ουρανού που έχει ένα ανεπιθύμητο πουλί στη λήψη μπορεί να επεξεργαστεί για να αφαιρέσει το πουλί από τη σκηνή χωρίς ο θεατής να δει αποχρωματισμό ή σημεία που λείπουν.

Layers

Το Photoshop είναι ένα από τα μοναδικά προγράμματα λογισμικού γραφικών που επιτρέπει στους χρήστες να εργάζονται με Layers. Τα Layers είναι ένας τρόπος στοίβαξης σχεδίων και, στη συνέχεια, αφαίρεσης ή απόκρυψής τους για να δείτε πώς φαίνεται η δουλειά σας.

Αλλαγή χρώματος

Το Photoshop δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια χρωματική παλέτα. Μέσω ορισμένων εργαλείων επιλογής και βελτίωσης χρωμάτων του Photoshop, ένας χρήστης μπορεί να αλλάξει γρήγορα το χρώμα των ματιών ενός μοντέλου, να αλλάξει την απόχρωση σε ένα φούτερ για να το συμπεριλάβει σε έναν κατάλογο ή να προσθέσει ένα σχέδιο γραβάτας σε μια κουβέρτα.

Το Photoshop επιτρέπει επίσης γραφικές αλλαγές, όπως αλλαγή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη ή σέπια. Μια άλλη επιλογή είναι να προσθέσετε ένα στοχευμένο χρώμα, όπως όταν μια ασπρόμαυρη φωτογραφία παρουσιάζει ένα ή μερικά μεμονωμένα σημεία με έντονες χρωματικές εκρήξεις, τραβώντας την προσοχή σε ένα αντικείμενο όπως ένα λουλούδι, ένα μπαλόνι ή ένα παπούτσι.

Φίλτρα Photoshop

Στο Adobe Photoshop, τα φίλτρα είναι μεμονωμένοι αλγόριθμοι (ή υπολογισμοί στο παρασκήνιο) που αλλάζουν την εμφάνιση μιας εικόνας.

Για παράδειγμα, ένα απλό φίλτρο μπορεί να θολώσει μια επιλογή, ενώ ένα προηγμένο φίλτρο θα μπορούσε να κάνει μια φωτογραφία να μοιάζει με σκίτσο που σχεδιάστηκε με το χέρι.

Τα φίλτρα είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο του Photoshop και η εκμάθηση του τι κάνει το καθένα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την βέλτιστη χρήση του προγράμματος.

Χωρίς καμία γνώση ή εμπειρία με τα φίλτρα Photoshop, το σύνολο δεξιοτήτων σας στο Photoshop είναι πιο περιορισμένο από ό,τι νομίζετε.

  • Φίλτρα θολώματος (Blur)

Όταν προσπαθείτε να καταλάβετε τον σκοπό των φίλτρων στο Photoshop, η κατηγορία Θάμπωμα είναι η πιο εύκολη για εξήγηση. Η γενική ιδέα είναι να απαλύνετε την εικόνα, αλλά κάθε συγκεκριμένο φίλτρο μια διαφορετική προσέγγιση εξομάλυνσης.

  • Φίλτρα παραμόρφωσης (Distort)

Μετά τα φίλτρα Blur του Photoshop, μπαίνει η κατηγορία Distort. Το Distort παρέχει εφέ αλλαγής σχήματος σε μια εικόνα. Βασικά, παίρνει την εικόνα και «κινεί» τα εικονοστοιχεία χωρίς κανένα είδος ανάμειξης ή θολώματος.

  • Φίλτρα θορύβου (Noise)

Στην επεξεργασία εικόνας, ο “θόρυβος” αναφέρεται σε εικονοστοιχεία που έχουν ασυμβίβαστες τιμές χρώματος. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα χρώματα κατανέμονται τυχαία. Σκεφτείτε το σαν ένα πάντρεμα ανάμεσα στο στατικό της τηλεόρασης και ένα καλειδοσκόπιο.

  • Φίλτρα Pixelate

Τα φίλτρα Photoshop Pixelate παίρνουν μια ομάδα pixel και μετατρέπουν τα χρώματα στην ίδια απόχρωση, γεγονός που τα κάνει αποτελεσματικά σε ένα μεγαλύτερο «pixel» με τη σειρά τους. Ωστόσο, όπως πάντα, διαφορετικά φίλτρα σε αυτήν την κατηγορία ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θα πρέπει να συνδυαστούν οι ομάδες εικονοστοιχείων.

  • Φίλτρα Render

Σε αντίθεση με τα άλλα φίλτρα στο Photoshop που παραθέσαμε, το Render δημιουργεί εντελώς νέα εφέ από την αρχή, ανεξάρτητα από την ίδια την εικόνα.

  • Φίλτρα Sharpen

Αυτή η ομάδα είναι το αντίθετο της κατηγορίας Blur. Όταν μια εικόνα οξύνεται, τα εικονοστοιχεία παρόμοιων χρωμάτων αλλάζουν για να βελτιωθεί η αντίθεση, η οποία μειώνει την εμφάνιση απαλότητας.

  • Φίλτρα στυλιζαρίσματος (Stylize)

Τα φίλτρα stylize είναι πιθανώς η αγαπημένη μας κατηγορία φίλτρων, καθώς αυτά τα φίλτρα δημιουργούν μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα εφέ.

Μαθήματα photoshop για αρχάριους.

Το Photoshop πέρα ​​από την επεξεργασία φωτογραφιών

Γραφιστική

Το Photoshop έχει μια μεγάλη γκάμα χαρακτηριστικών που το καθιστούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο γραφιστικού σχεδιασμού, επιτρέποντάς σας να δημιουργείτε όμορφα και εκλεπτυσμένα σχέδια.

μαθήματα photoshop για αρχάριους

Αφίσες πλήρως δημιουργημένες σε Adobe Photoshop από τον Marketing Manager του Παλληνιακού Α.Ο. της σεζόν 2018-19 Κωνσταντίνου Ντόντου.

Logo design

Το Photoshop είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη δημιουργία λογότυπων.

μαθήματα photoshop για αρχάριους

Το logo του Παλληνιακού πάνω στην κάρτα διαρκείας της σεζόν 2018-19 πλήρως δημιουργημένα σε Adobe Photoshop από τον Marketing Manager του Παλληνιακού Α.Ο. της σεζόν 2018-19 Κωνσταντίνου Ντόντου.

 

Ζωγραφική

Το Photoshop είναι μόνο μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για τη δημιουργία ψηφιακής τέχνης. Ενώ τα στυλ ζωγραφικής μπορούν να κυμαίνονται σε μια γκάμα ανάλογα με το τι σχεδιάζετε, μπορείτε να μιμηθείτε οπωσδήποτε τα έργα τέχνης της παλιάς σχολής, με πινέλο στο χέρι μέσω του Photoshop.

Με το πρόγραμμα ως τον αξιόπιστο καμβά σας και ένα tablet ως πινέλο, μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως το νέο σας αριστούργημα. Χρησιμοποιώντας πινέλα ή στρώσεις ανάμειξης, μπορείτε επίσης να συνδυάσετε διαφορετικά χρώματα για να δημιουργήσετε έναν πίνακα.

Επιπλέον, μπορείτε να εφαρμόσετε ψηφιακά εφέ πινέλου στην εικόνα σας, που κυμαίνονται από υφές λαδιού, κάρβουνο και μελάνι. Αυτά τα εφέ έρχονται συχνά με τη μορφή προσαρμοσμένων πινέλων, τα οποία μπορούν να ληφθούν μέσω της Adobe ή μέσω τρίτου προμηθευτή. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε το δικό σας.

Μαθήματα photoshop για αρχάριους

Digital oil painting by Michael Adamidis

Web design

Η σχεδίαση ιστοσελίδων δεν είναι η κύρια εστίαση του Photoshop. Υπάρχουν άλλα προγράμματα της Adobe που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτό, αλλά το Photoshop μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο όταν δημιουργείτε μια μακέτα για το front end του ιστότοπου ή της εφαρμογής σας.

Στην κατασκευή ιστοσελίδων είναι συνήθης  πρακτική να συνεργάζονται ένας γραφίστας που δημιουργεί το σχεδιαστικό περίγραμμα μιας ιστοσελίδας και ένας coder που αναλαμβάνει να δημιουργήσει το back-end μιας σελίδας (το διαχειριστικό περιβάλλον της) ή να την ενσωματώσει σε μια υπάρχουσα πλατφόρμα όπως το wordpress

Αυτό γίνεται για να μπορείτε να δείτε πώς μπορεί να φαίνεται ένα σχέδιο. Η κωδικοποίηση ενός ιστότοπου είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει επίσης να αφιερώσετε χρόνο για να σχεδιάσετε τα γραφικά.

Εάν δεν το κάνετε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες αλλαγές της τελευταίας στιγμής όταν συνδυάσετε τα πάντα.

Μαθήματα photoshop για αρχάριουσ

Χρησιμοποιώντας το Adobe Photoshop CC για Web Design και Front End Development

 

 Δημιουργία GIF

Τα GIF είναι ο βασικός πυλώνας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το να ξέρεις πώς να φτιάχνεις ένα GIF δεν θεωρείται μόνο ένα ωραίο πράγμα, αλλά μια έξυπνη δεξιότητα που πρέπει να μάθεις.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Photoshop για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς δημιουργίας GIF, που κυμαίνονται από memes έως αποσπάσματα ταινιών μικρού μήκους.

Video editing

Είναι απολύτως δυνατή η επεξεργασία βίντεο στο Photoshop. Δεν πρόκειται να φτιάξετε μία χολυγουντιανή ταινία ή μια ταινία μικρού μήκους αλλά για την επεξεργασία μικρών κλιπ μπορεί να είναι πολύ βολικό.

Το καλύτερο πράγμα σχετικά με την επεξεργασία βίντεο στο πρόγραμμα είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε adjustment layers, όπως θα κάνατε αν επεξεργάζεστε μια φωτογραφία.

Εάν γνωρίζετε πώς να επεξεργάζεστε φωτογραφίες, αλλά δεν ξέρετε πώς να χρησιμοποιείτε εφαρμογές όπως το Adobe Premiere Pro ή το After Effects, το Photoshop μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική. Όλα τα εργαλεία με τα οποία είστε ήδη εξοικειωμένοι είναι ήδη εκεί.

Μαθήματα adobe photoshop video editing

Video editing με Adobe Photoshop CC.

Photoshop .PSD

Από όλες τις μορφές αρχείων που υποστηρίζει το Photoshop, η μορφή PSD είναι ίσως η πιο σημαντική. Το PSD σημαίνει “Έγγραφο Photoshop”, και όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι η εγγενής μορφή αρχείου του Photoshop.

Το PSD είναι ένας από τους λίγους τύπους αρχείων που υποστηρίζουν πλήρως όλες τις ισχυρές δυνατότητες που μας δίνει το Photoshop, όπως layers, layer masks, adjustment layers, κανάλια, διαδρομές κ.λπ.

Λειτουργεί επίσης ως αρχείο εργασίας. Όταν ανοίγουμε μια εικόνα στο Photoshop, ανεξάρτητα από τον τύπο αρχείου που χρησιμοποιούσε αρχικά η εικόνα, το Photoshop τη μετατρέπει προσωρινά σε αρχείο PSD στα παρασκήνια, ώστε να μπορούμε να το επεξεργαστούμε με όλα τα εργαλεία, τις εντολές και τις δυνατότητες του Photoshop που έχουμε στη διάθεσή μας.

Τα αρχεία PSD είναι η καλύτερη επιλογή για να χρησιμεύσουν ως κύρια αρχεία και για αρχειοθέτηση σε usb stick ή εξωτερικό σκληρό δίσκο για ασφαλή αποθήκευση.

Εάν έχετε κάνει οποιοδήποτε είδος επεξεργασίας σε μια εικόνα και υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να χρειαστεί να επιστρέψετε ξανά σε αυτήν κάποια στιγμή στο μέλλον, αποθηκεύστε την εργασία σας ως αρχείο PSD του Photoshop.

Δεν υπάρχει απώλεια στην ποιότητα εικόνας όσες φορές και αν ανοίξετε ξανά και αποθηκεύσετε ξανά ένα PSD και όλα τα layers, layer masks, adjustment layers και ούτω καθεξής θα αποθηκευτούν ως μέρος του αρχείου, επιτρέποντάς σας να επιστρέψετε ανά πάσα στιγμή και να κάνετε αλλαγές στην εικόνα ή να συνεχίσετε να εργάζεστε από εκεί που σταματήσατε.

Μπορείτε εύκολα να εκτυπώσετε τις εικόνες σας στο σπίτι με το Photoshop απευθείας από το αρχείο PSD και πολλοί εκτυπωτές μπορούν πλέον να δέχονται και PSD, αν και ορισμένοι μπορεί να απαιτούν μια έκδοση EPS ή TIFF του αρχείου, επομένως είναι πάντα καλύτερο να ελέγχετε τον εκτυπωτή σας για να βεβαιωθείτε ότι του δίνετε τη μορφή που χρειάζεται.

Ένα από τα νεότερα πλεονεκτήματα των αρχείων PSD είναι ότι μπορούν πλέον να εισαχθούν απευθείας στο Adobe InDesign, δίνοντάς σας πλήρη πρόσβαση στα επιμέρους layers του αρχείου καθώς σχεδιάζετε το layout της σελίδας σας.

Μπορείτε ακόμη και να ανοίξετε ξανά ένα αρχείο PSD στο Photoshop απευθείας από το InDesign, να κάνετε αλλαγές στο αρχείο, να το αποθηκεύσετε και να ενημερώσετε αμέσως τις αλλαγές στο layout σας!

Το μόνο πραγματικό μειονέκτημα των αρχείων PSD είναι ότι το μέγεθος του αρχείου μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο, ειδικά αν εργάζεστε σε μια εικόνα με εκατοντάδες ή και χιλιάδες επίπεδα.

Όμως, καθώς οι σκληροί δίσκοι και η μνήμη των υπολογιστών είναι τόσο φθηνές αυτές τις μέρες, είναι ένα μικρό τίμημα για τη δημιουργική ελευθερία που μας δίνει το Photoshop και η εγγενής μορφή του αρχείου PSD.

Συμπερασματικά, το αρχείο PSD είναι το πιο σημαντικό αρχείο που μπορείτε να έχετε, επομένως φροντίστε να αποθηκεύσετε ένα κύριο αντίγραφο της εργασίας σας ως αρχείο PSD, ώστε να μπορείτε πάντα να επιστρέφετε σε αυτό όταν το χρειάζεστε.

Γενικό συμπέρασμα

Όταν οι περισσότεροι σκέφτονται τη γραφιστική, την ψηφιακή ζωγραφική, το logo design, σκέφτονται το Photoshop. Και είναι λογικό. Το Photoshop είναι η πιο ισχυρή εφαρμογή τόσο για τη δημιουργία όσο και για τη βελτίωση εικόνων.

Οι δυνατότητές του το καθιστούν απλό στην ανάπτυξη προτύπων που μπορούν να τεθούν σε επεξεργασία και να αναδιαταχθούν με ένα κλικ.

Τα εργαλεία προσαρμογής είναι πολύ πιο ισχυρά από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή και επιτρέπουν μικροσκοπικές αλλαγές στο χρώμα, την αντίθεση, τη φωτεινότητα και πάρα πολλά άλλα.

 

 

 

 

 

Rate this post
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Must Read

spot_img