Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚατασκευή ιστοσελίδων με wordpressΚατασκευή ιστοσελίδων με το wordpress

Κατασκευή ιστοσελίδων με το wordpress

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε πληροφορίες που αφορούν τον αρχάριο χρήστη στην κατασκευή ιστοσελίδων με το wordpress.

Κατασκευή ιστοσελίδων

Εάν ασχολείστε με την κατασκευή site τότε η γνώση του wordpress σας είναι εντελώς απαραίτητη. Πρόκειται για το νούμερο ένα λογισμικό CMS που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ιστοσελίδων. Ουσιαστικά πλέον σήμερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η δημιουργία ιστοσελίδων γίνεται μέσω του wordpress. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την κατασκευή ιστοσελίδων.

Κατανόηση του dashboard στο wordpress

Εάν δεν έχετε συνδεθεί στον WordPress ιστότοπό σας, μπορείτε να το κάνετε τώρα, πληκτρολογώντας το όνομα του τομέα (domain) της ιστοσελίδας σας στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή (browser) σας και, στη συνέχεια, προσθέστε τη συμβολοσειρά «/wp-admin)» και πατήστε enter.

Σύνδεση σε ιστότοπο wordpress
Σύνδεση σε ιστότοπο wordpress

Τώρα θα πρέπει να δείτε μια φόρμα σύνδεσης όπου θα εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που δημιουργήσατε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του WordPress. Μόλις συνδεθείτε, θα ανακατευθυνθείτε στον Πίνακα Ελέγχου του WordPress. Θα δείτε ένα μενού στην αριστερή πλευρά και αρκετά κουτιά στα δεξιά. Αυτά τα κουτιά στα δεξιά είναι ένα είδος προεπισκόπησης του ιστοτόπου (site) σας. Θα δείτε πράγματα όπως η δραστηριότητα και τα νέα σε αυτήν την ενότητα. Στα αριστερά έχετε μια λίστα στοιχείων μενού, συμπεριλαμβανομένων των: Πίνακας Ελέγχου, Άρθρα, Πολυμέσα, Σελίδες, κλπ. Για λόγους συντομίας, θα μιλήσουμε μόνο για τις κεντρικές ενότητες, με τις οποίες θα αλληλεπιδράτε περισσότερο, και θα μπούμε βαθύτερα σε μελλοντικές ενότητες. Το μεγαλύτερο μέρος είναι αρκετά αυτονόητο, οπότε δεν θα είναι και πολύ δύσκολο να το καταλάβετε, από τη στιγμή που θα ψαχτείτε λίγο στον Πίνακα Ελέγχου.

Κύριοι τομείς του πίνακα ελέγχου στο wordpress

Η ενότητα Άρθρα είναι το σημείο στο οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε νέα άρθρα, συνήθως για ένα ιστολόγιο (blog). Τα άρθρα είναι συνήθως χρονικά σφραγισμένα και μπορούν να οργανωθούν σε κατηγορίες. Υπάρχουν και μερικά ακόμη διακριτικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζετε για τα άρθρα, αλλά θα τα καλύψουμε σε ένα μεταγενέστερο κεφάλαιο, αναφερόμενο στα άρθρα.

Προς το παρόν, απλά σκεφτείτε τα Άρθρα ως το μέρος που θα δημιουργείτε και θα επεξεργάζεστε τα άρθρα του ιστολογίου.
Στο Σελίδες θα κάνετε νέες σελίδες για την ιστοσελίδα σας, όπως μια σελίδα «Σχετικά με Εμάς» ή μια σελίδα «Επικοινωνήστε Μαζί Μας». Σκεφτείτε τις σελίδες ως στατικό ή «αειθαλές» περιεχόμενο που δεν είναι χρονικά συγκεκριμένο και δεν χρειάζεται να κατηγοριοποιηθεί, όπως γίνεται συνήθως με τις δημοσιεύσεις. Το τμήμα σελίδες είναι επίσης εκεί όπου θα κάνετε τις σελίδες εγγραφής, προσγείωσης, και «Ευχαριστούμε».

Τα Πολυμέσα είναι εκεί όπου βρίσκονται όλες οι φωτογραφίες, τα βίντεο και τα αρχεία PDF. Θα είστε σε θέση να τα ανεβάσετε και να τα επεξεργαστείτε από αυτό το τμήμα. Θα μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτό σε μεταγενέστερα κεφάλαια.

Το Εμφάνιση είναι εκεί όπου θα πάμε για να αλλάξουμε το θέμα, να προσαρμόσουμε την ιστοσελίδα μας με την Προσαρμογή του WordPress, να δημιουργήσουμε μενού πλοήγησης, να προσθέσουμε μικροεφαρμογές, και άλλα. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά για τις μικροεφαρμογές σε επόμενη ενότητα στο βιβλίο.

Στην ενότητα Πρόσθετα μπορείτε να πάτε για να αναζητήσετε και να εγκαταστήσετε νέα πρόσθετα (plugins) για τον ιστότοπό σας. Σκεφτείτε τα πρόσθετα σαν εφαρμογές. Τα Πρόσθετα στο WordPress είναι παρόμοια με τις εφαρμογές σε ένα iPhone ή Android. Έχουμε ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στην κατανόηση και τη χρήση των πρόσθετων, οπότε δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα εδώ.

Δύο σημαντικά τμήματα που πρέπει να κατανοήσουμε, ως νέοι χρήστες WordPress, είναι οι ενότητες Εργαλεία και Ρυθμίσεις.

Αυτά τα δύο μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση όταν πρωτοξεκινάτε, οπότε επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω τη διαφορά.

H ενότητα Εργαλεία είναι το μέρος όπου μπορείτε να εισαγάγετε περιεχόμενο από μία άλλη ιστοσελίδα WordPress ή να εξάγετε το το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας. Όταν αλλάζετε domains ή μετακινείτε την ιστοσελίδα σας για οποιοδήποτε λόγο, το να μπορείτε να εισάγετε και να εξάγετε είναι πολύ πρακτικό. Σε γενικές γραμμές, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε συχνά την ενότητα Εργαλεία.

Η ενότητα Ρυθμίσεις, από την άλλη πλευρά, είναι ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του dashboard, και δεν είναι πάντα εύκολα διαχειρίσιμη από όλους.

Η ενότητα Γενικά, κάτω από την καρτέλα Ρυθμίσεις, είναι εκεί όπου θα αλλάξετε τον τίτλο της ιστοσελίδας και τον υπότιτλο (tagline). Αυτά εμφανίζονται στο Google από προεπιλογή και σε ορισμένα τμήματα από κάποια θέματα. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το email σας, τη ζώνη ώρας, τη γλώσσα και πολλά άλλα.

Η ενότητα Σύνταξη είναι εκεί όπου ζουν οι ρυθμίσεις που αφορούν τον συγγραφέα των δημοσιεύσεων και η ενότητα Ανάγνωση είναι εκεί όπου ζουν οι ρυθμίσεις που επηρεάζουν τον αναγνώστη.

Στο Συζήτηση μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σχετικά με τα σχόλια, τις ειδοποιήσεις από backlink, το gravatar και πολλά άλλα.

Τα Πολυμέσα (κάτω από την καρτέλα Ρυθμίσεις) είναι εκεί όπου μπορείτε να ρυθμίστε τα μεγέθη της μικρογραφίας, αν και δεν θα σας το συνιστούσα αν δεν ξέρετε τι κάνετε.

Ένα από τα πράγματα που μπορεί να θέλετε να δείτε στις Ρυθμίσεις σας αυτή τη στιγμή είναι η ενότητα Μόνιμοι Σύνδεσμοι.

Η ενότητα αυτή καθορίζει το πώς εμφανίζονται οι διευθύνσεις URL (ή μόνιμοι σύνδεσμοι) στην μπάρα διευθύνσεων του φυλλομετρητή των άλλων ανθρώπων.

Κάτω από το Κοινές Ρυθμίσεις θα παρατηρήσετε κάμποσες διαφορετικές επιλογές για την εμφάνιση των permalinks, αλλά οι περισσότεροι σύγχρονοι ιστότοποι επιλέγουν το «Όνομα Άρθρου» εδώ κυρίως γιατί κάνει τα πράγματα απλούστερα και ευκολότερα στην κατανόηση και επειδή οι μηχανές αναζήτησης έχουν την τάση να προτιμούν περισσότερο αυτή τη δομή.

Ρυθμίσεις μονίμων συνδέσμων
Ρυθμίσεις μονίμων συνδέσμων

Αυτά καλύπτουν σχετικά τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress για τώρα. Σε μεταγενέστερα κεφάλαια, θα μπούμε σε βάθος στις πιο σημαντικές πτυχές του κάθε ενός από τα τμήματα που βρίσκονται στον Πίνακα Ελέγχου του WordPress, και πώς να τα κατανοήσουμε και να τα χρησιμοποιούμε με αυτοπεποίθηση.

Και να θυμάστε: Η ενότητα Ρυθμίσεις είναι το μέρος όπου θα καθοριστούν οι επιλογές και οι ρυθμίσεις για πολλά από τα πρόσθετα που εγκαθιστάτε, οπότε ο αριθμός των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κύριας καρτέλας Ρυθμίσεις θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Κάθε φορά που ψάχνετε μια ρύθμιση για κάποιο νέο πρόσθετο, οι Ρυθμίσεις αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για να ξεκινήσετε.

Θα καλύψουμε πιο αναλυτικά τα πρόσθετα σε επόμενο άρθρο.

Κατασκευή μιας σελίδας «Υπό κατασκευή» στο wordpress

Καθώς δημιουργείτε την ιστοσελίδα σας, μπορεί να μην θέλετε να έχει πρόσβαση το κοινό σε αυτή. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της δημιουργίας μίας σελίδας «Υπό κατασκευή» (ή «Coming Soon»).

Θα το κάνουμε αυτό με την εγκατάσταση ενός πρόσθετου που ονομάζεται «Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd».

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Είναι λογικό να έχετε απορίες, αν δεν ξέρετε ακόμα τι είναι το πρόσθετο. Θα καλύψουμε τα πρόσθετα σε πολύ μεταγενέστερο κεφάλαιο, αλλά πρέπει να φτιάξουμε μια σελίδα «Υπό κατασκευή» γρήγορα, και είναι πολύ απλό να το κάνουμε.

Για τη δημιουργία της σελίδας, θα πρέπει να κάνετε κλικ στο στοιχείο του μενού «Πρόσθετα» στην αριστερή πλευρά του Πίνακα Ελέγχου του WordPress. Τώρα κάντε κλικ στο κουμπί «Νέο Πρόσθετο» στο πάνω μέρος της οθόνης.

Στη γραμμή αναζήτησης -επάνω δεξιά- πληκτρολογήστε «coming soon» και πατήστε enter. Θα πρέπει να δείτε το «Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd» κοντά στην κορυφή της λίστας των αποτελεσμάτων.

Εγκατάσταση του πρόσθετου «Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd»
Εγκατάσταση του πρόσθετου «Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd»

Έχει πάνω από 200.000 εγκαταστάσεις και μέση βαθμολογία 5 αστέρια. Είναι απλό, καθαρό και έχει όσα χαρακτηριστικά πρέπει. Ας αρχίσουμε την εγκατάστασή του πατώντας στο κουμπί Εγκατάσταση Τώρα, για να δείτε και μόνοι σας.

Αφού κάνουμε εγκατάσταση του πρόσθετου, στη συνέχεια πρέπει να κάνουμε ενεργοποίηση από το σχετικό μπλέ κουμπί:

Ενεργοποίηση του πρόσθετου «Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd»
Ενεργοποίηση του πρόσθετου «Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd»

Αφού έχουμε εγκαταστήσει το πρόσθετο, θα πρέπει να πάμε στις ρυθμίσεις του πρόσθετου, ώστε να το ρυθμίσουμε. Για να φτάσετε εκεί, ακουμπήστε τον κέρσορα του ποντικιού σας πάνω από το «Ρυθμίσεις» στην αριστερή πλευρά του Πίνακα Ελέγχου, και κάντε κλικ στην επιλογή «Coming Soon Page and Maintenance Mode».

Θα δείτε στο πάνω μέρος των ρυθμίσεων ότι, από προεπιλογή, είναι απενεργοποιημένο. Θα πρέπει να επιλέξετε το «Enable Coming Soon Mode» και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί «Save All Changes».

Τώρα μετακινηθείτε λίγο προς τα κάτω και θα δείτε ότι μπορείτε να ανεβάσετε το λογότυπό σας, να προσθέστε έναν τίτλο και να προσθέσετε ένα μήνυμα. Μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε, αλλά εμείς προτείνουμε κάτι σαν:

Ονομασία: Έρχεται Σύντομα! Μήνυμα: Η νέα μας ιστοσελίδα θα είναι σύντομα κοντά σας. Επισκεφθείτε ξανά αργότερα!

Στη συνέχεια, θα θελήσετε πιθανώς να περιλάβετε κάποιου είδους στοιχεία επικοινωνίας, όπως μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έναν αριθμό τηλεφώνου ώστε να μπορεί στο μεταξύ να σας βρει ο κόσμος.

Τώρα, απλά μετακινηθείτε προς τα κάτω, λίγο ακόμα, και κάντε κλικ στο «Save All Changes» και είστε πανέτοιμοι.

Ο ιστότοπος wordpress «Έρχεται Σύντομα»
Ο ιστότοπος wordpress «Έρχεται Σύντομα»

Φαίνεται πολύ απλό, αλλά αυτό είναι το μόνο που πραγματικά χρειάζεστε για τώρα. Ο στόχος είναι απλά να εμποδίσετε τους επισκέπτες από το να βλέπουν την ιστοσελίδα σας καθώς την κατασκευάζετε.

Εάν θέλετε, μην διστάσετε να μετακινηθείτε προς τα πάνω προς την κορυφή και να κάνετε κλικ στην καρτέλα «Design». Εκεί μπορείτε να αλλάξετε το φόντο, το χρώμα κειμένου και πολλά άλλα.

Μην ξοδέψετε πάρα πολύ χρόνο εδώ, γιατί τώρα ήρθε η ώρα να αρχίσετε να εργάζεστε στην ιστοσελίδα σας. Και στην τελική, ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστούμε για πολύ καιρό αυτό το «Έρχεται Σύντομα»!

Υποστήριξη ιστοσελίδων

Αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή της ιστοσελίδας, το επόμενο βήμα είναι η υποστήριξη ιστοσελίδων. Όταν αναφερόμαστε στην υποστήριξη ιστοσελίδων εννοούμε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται ώστε η ιστοσελίδα μας να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Με άλλα λόγια μπορούμε να την ονομάσουμε και συντήρηση ιστοσελίδων. Υπάρχουν πολλές προτάσεις στην Ελληνική αγορά πάνω στο θέμα της συντήρησης ιστοσελίδων. Εδώ έχουμε μια εξαιρετική πρόταση που αφορά την υποστήριξη ιστοσελίδων.

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων

Το επόμενο βήμα μετά από την κατασκευή ιστοσελίδας και την υποστήριξη αυτής είναι η βελτιστοποίηση ιστοσελίδας. Κατά τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων προσπαθούμε να δείξουμε στο google οτι ο ιστότοπός μας είναι συναφής και σχετικός με τη λέξη κλειδί. Η βελτιστοποίηση σελίδας περιλαμβάνει πολλές τεχνικές. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτιστοποίηση σελίδων wordpress είναι η καλή γνώση του wordpress. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα καταπληκτικό άρθρο πάνω στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων

Προώθηση ιστοσελίδων

Αφού ολοκληρωθεί και η βελτιστοποίηση ιστοσελίδας μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στην προώθηση ιστοσελίδων. Πλέον μιλάμε για μια διαδικασί απου θα συνεχίζεται για πάντα. Η προώθηση ιστοσελίδας αφορά κατα κύριο λόγο ενέργειες που γίνονται σε άλλους ιστότοπους με σκοπό να φέρουμε κίνηση στο δικό μας ιστότοπο. Εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την προώθηση ιστοσελίδων.

Βιβλίο για την Ανάπτυξη ιστοσελίδων με WordPress

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε να κάνετε κατασκευή ιστοσελίδων με wordpress είναι να προμηθευθείτε το βιβλίο για την Ανάπτυξη ιστοσελίδων με WordPress που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος. Περιλαμβάνει πολλά παραδείγματα, πολλές εικόνες, είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και το συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να μάθει το wordpress. Πατήστε στον κόλουθο σύνδεσμο για αν προμηθευθείτε το βιβλίο Ανάπτυξη ιστοσελίδων με WordPress.

Ανάπτυξη ιστοσελίδων με WordPress
Rate this post

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Must Read

spot_img