Η πρώτη προϋπόθεση που πρέπει να εξασφαλίσουμε όταν κάνουμε προώθηση ιστοσελίδων είναι οτι οι σελίδες του ιστότοπου που προοωθούμε είναι ορατές από τη google. Αυτό δεν είνα αυτονόητο οτι συμβαίνει πάντα. Πολλές φορές, κατά λάθος, υπάρχει περίπτωση να μην επιτρέπουμε στη μηχανή αναζήτησης να έχει πρόσβαση στις σελίδες μας.

Ας δούμε κάποιες συνηθισμένες αιτίες για τις οποίες η μηχανή αναζήτησης δεν μπορεί να προσεγγίσει κάποιες σελίδες:
Το ρομπότ του google δεν μπορεί να συμπληρώσει φόρμες
Αν απαιτείται από τους χρήστες να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε συγκεκριμένο περιεχόμενο, τότε το πιθανότερο είναι πως οι μηχανές αναζήτησης δεν θα δουν ποτέ αυτές τις σελίδες. Το ρομπότ δεν μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία της φόρμας ούτε να κάνει υποβολή τη φόρμας.
Σύνδεσμοι που δημιουργούνται μέσω της γλώσσας JavaScript
Το ρομπότ του google δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους συνδέσμους που δημιουρεγούνται μέσω της γλώσσας JavaScript. Οι μηχανές αναζήτησης συνήθως δεν ανιχνεύουν τις συνδέσεις που δημιουργούνται μέσω της γλώσσας javascript . Αλλά και στην περίπτωση που ανιχνεύσουν τέτοιου είδους συνδέσμους, δίνουν πολύ μικρή σημασία σε αυτούς. Ενδείκνυται να χρησιμοποιείτε τις τυπικές συνδέσεις HTML και όχι τις συνδέσεις που προκύπτουν από τη Javascript. Εάν δεν γνωρίζετε τι είναι η γλώσσα javascript τότε μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας για την εισαγωγή στη γλώσσα JavaScript
Αποκλεισμός σελίδων μέσω της ετικέτας Meta Robots ή του αρχείου robots.txt
Η ετικέτα Meta Robot και το αρχείο robots.txt επιτρέπουν σε έναν ιδιοκτήτη ιστοσελίδας να περιορίσει την πρόσβαση των ρομπότ σε μια ιστοσελίδα. Εάν δηλώσετε ότι δεν θέλετε να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας τα ρομπότ των μηχανών αναζήτησης, τότε προφανώς το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας δεν θα καταλογογραφηθεί.
Σελίδες που παρουσιάζονται μέσα σε πλαίσια
Τόσο τα πλαίσια όσο και τα iframes ενδείκνυται να αποφεύγονται διότι συνήθως δεν καταλογογραφούνται σωστά από τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό ισχύει και για τους συνδέσμους που περιέχονται μέσα σε πλαίσια ή σε iframes.
Σύνδεσμοι που περιέχονται σε Flash, Java ή άλλα plug-ins
Το ρομπότ του google δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους συνδέσμους που περιέχονται σε Flash, Java ή άλλα plug-ins. Οι σύνδεσμοι που είναι ενσωματωμένοι μέσα σε Flash, Java ή άλλα plug-ins δεν είναι ορατοί απο τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό ήδη το είδαμε στο παράδειγμα του ιστοτόπου friv που παρουσιάσαμε στο άρθρο μας με θέμα τη βελτιστοποίηση ιστότοπου (On-site SEO) .
Υπερβολικά μεγάλο πλήθος συνδέσμων
Όταν μια σελίδα περιλαμβάνει υπερβολικά μεγάλο πλήθος συνδέσμων τότε είναι ύποπτη. Όταν το πλήθος των συνδέσμων είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την έκταση του κειμένου σε αυτή τη σελίδα, τότε κινεί τις υποψίες της google οτι κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι φυσιολογισκό μια σελίδα να περιέχει πάρα πολλούς συνδέσμους. Το αναμενόμενο είναι να έχει το πολύ ένα ή δύο συνδέσμους σε κάθε παράγραφο. Εάν έχει πολύ περισσότερους συνδέσμους, τότε το πιθανότερο είναι οτι η μηχανή αναζήτησης θα αγνοήσει τους συνδέσμους.
Κατά τη δημιουργία ιστοσελίδων οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε όλες οι σελίδες ενός ιστότοπου να είναι προσβάσιμες στη μηχανή αναζήτησης. Μια απλή διαδικασία για την οποία ενδείκνυται να κάνουμε έλεγχο σε κάθε κατασκευή ιστοσελίδας είναι να επιβεβαιώσουμε ότι το αρχείο robots.txt δεν μπλοκάρει κανένα κομμάτι του ιστότοπου. Είναι ένα συνηθισμένο λάθος που γίνεται κατά την αντιγραφή του αρχείου. Πολλοί δημιουργοί ιστοσελίδων συνηθίζουν να κάνουν αντιγραφή κάποια τυποποιημένα κομμάτια του ιστότοπου όπως για παράδειγμα τα αρχεία robots και css. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά την αντιγραφή του αρχείου robots ώστε να αποφευχθεί μπλοκάρισμα τμήματος της ιστοσελίδας. Είναι κρίμα να χάσουμε προοπτικές προώθησης για να γλιτώσουμε τρία λεπτά από την κατασκευή της ιστοσελίδας. Εάν θέλετε να μάθετε πολλές τεχνικές κατασκευής ιστοσελίδων τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τον ιστότοπο της εταιρείας dreamweaver.

Κατά τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων αυτό που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι το πλήθος των συνδέσμων. Ας υποθέσουμε ότι μπαίνετε σε μια ιστοσελίδα με πάρα πολλούς συνδέσμους. Είναι βέβαιο ότι θα μπερδευτείτε και πιθανότατα θα αλλάξετε αμέσως σελίδα στο φυλλομετρητη. Ακριβώς το ίδιο θα κάνει και το google και αυτό είναι ένα από τα πραγματα που θέλουμε να αποφύγουμε όταν κάνουμε βέλτιστοποίηση ιστοσελίδας. Μια πολύ καλή πρακτική είναι να πιάσουμε μια προς μια όλες τις σελίδες του ιστότοπου και να κάνουμε σε καθεμία ξεχωριστά βελτιστοποίηση σελίδας. Στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων προσέχουμε τόσο να τραβήξουμε την προσοχή του google με ωραίο και ευχάριστο τρόπο, όσο και να αποφύγουμε να εκνευρισουμε το google. Είναι πολλές οι τεχνικές βελτιστοποίησης και παρά πολλές οι παράμετροι που πρέπει να εξετάσουμε. Εδώ μπορείτε να μάθετε όλα τα σημαντικότερα στοιχεία για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.
Ένα συνηθισμένο λάθος που γίνεται κατά την προώθηση ιστοσελίδων είναι οι εσωτερικές φόρμες. Αυτή η τεχνική διευκολύνει μεν την κατασκευή ιστοσελίδων, καταστρέφει όμως κάθε προσπάθεια προώθησης της ιστοσελίδας. Διότι το google δεν έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει τη φόρμα. Συνεπώς η προώθηση σελίδων στις οποίες οδηγούμαστε μέσω φόρμας είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσει η προώθηση ιστοσελίδων είναι να διώξουμε τα βαρίδια που καθυστερούν την άνοδο του ιστότοπου στην πρώτη σελίδα της google. Ένα από αυτά τα βαρίδια είναι η χρήση φόρμας για την πλοήγηση. Μπορείτε να ενημερωθείτε πάνω σε όλες τις τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων πατώντας εδώ.

Οι σωστές ρυθμίσεις στο αρχείο robots είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε κατά την κατασκευή eshop. Εάν το αρχείο μπλοκάρει μεγάλα κομμάτια του ηλεκτρονικού καταστήματος από τις μηχανές αναζήτησης, τότε η προώθηση αυτών των προϊόντων και αυτών των κατηγοριών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος κατά τη δημιουργία eshop είναι η χρήση flash η java. Πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών καταστημάτων επιλέγουν να κάνουν χρήση flash η java με σκοπό να κάνουν πιο εντυπωσιακή την αρχική σελίδα του eshop. Εδώ όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού κομματιών του e-shop. Εάν όλοι οι σύνδεσμοι της αρχικής σελίδας του eshop τοποθετηθούν μέσα σε τέτοιου είδους αρχεία τότε αυτό το περιεχόμενο ενδέχεται να μην είναι ορατό στις μηχανές αναζήτησης. Η χρήση flash η java είναι τεχνικές που πλέον δεν συνιστάται να χρησιμοποιούνται στην κατασκευή e-shop. Υπάρχουν εξαιρετικά ωραία θέματα που δίνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Για να παραμείνει το περιεχόμενο προσβάσιμο στις μηχανές αναζήτησης για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 μέρες ανά έτος πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στη συντήρηση ιστοσελίδων. Όταν λέμε συντήρηση ιστοσελίδων εννοούμε όλες εκείνες τις τεχνικές ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε ώστε η ιστοσελίδα μας να λειτουργεί αδιάκοπα και αποδοτικά. Χρειάζεται να προσέξετε παραμέτρους που αποτελούν κίνδυνο όπως για παράδειγμα οι επιθέσεις από χάκερ, η διαχείριση της αυξημένης κίνησης αλλά και βλάβες από αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού. Η υποστήριξη ιστοσελίδων είναι απαραίτητη για την προώθηση της ιστοσελίδας. Διότι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους που εξετάζει το google είναι η αδιάλειπτη καλή λειτουργία του ιστότοπου. Δεν είναι εύκολο να εγγυηθεί κάποιος την υποστήριξη ιστοσελίδων διότι απαιτείται ευρεία γκάμα τεχνικών γνώσεων κατασκευής και φιλοξενίας ιστοσελίδων. Εάν θέλετε να ενημερωθείτε πάνω σε επαγγελματικές τεχνικές συντήρησης ιστοσελίδων τότε μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο.
Όσο περισσότερο αυξάνεται η αξιοπιστία της ιστοσελίδας σας, τόσο πιθανότερο είναι να βρεθεί σε υψηλές θέσεις των μηχανών αναζήτησης αλλά και στην πρώτη σελίδα του google. Η πιστοποίηση ιστοσελιδων αποτελεί μια διαδικασία που λειτουργεί πολύ θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν κάνουμε πιστοποίηση ιστοσελίδων τότε σίγουρα επιτυγχάνουμε αύξηση του κύρους του ιστότοπου. Το αυξημένο κύρος δίνει στο google το μήνυμα ότι ο ιστότοπος είναι αξιόλογος και συνεπώς αξίζει τον κόπο να τον προσφέρει στους επισκέπτες του. Με αυτό τον τρόπο η πιστοποίηση ιστοσελιδων βοηθάει πολύ το έργο της προώθησης ιστοσελίδων. Γενικότερα η πιστοποίηση ιστοσελίδας δεν βοηθάει μόνο την προώθηση αλλά βοηθάει και τους χρήστες και τους επισκέπτες να εμπιστευθούν τον ιστότοπό σας ευκολότερα. Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα τότε η πιστοποίηση ιστοσελιδας είναι μια διαδικασία που τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Μπορείτε να μάθετε πώς γίνεται η πιστοποίηση ιστοσελιδας πατώντας εδώ.
Όλα όσα γράφτηκαν σε αυτό το άρθρο μπορείτε να τα βρείτε στο βιβλίο προώθησης ιστοσελίδων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλατος. Το βιβλίο έχει τίτλο “Πως να βρίσκεστε στην πρώτη σελίδα του google”. Στο βιβλίο προώθησης ιστοσελίδων βρίσκονται πάρα πολλές τεχνικές προώθησης με τις οποίες δεν θα δυσκολευτεί τεχνικές να επιτύχετε την πρώτη σελίδα στο google. Εδώ μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο προώθησης ιστοσελίδων.

Η προώθηση ιστοσελίδας είναι μια τεχνική γνώση που μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε σε σεμιναρια προώθησης ιστοσελίδων. Πρόκειται για ένα προσόν που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από κάθε εργοδότη. Εφόσον προσλαμβάνει υπάλληλο, είναι προφανές ότι θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα κάθε προσόν που μπορεί να βοηθήσει την πρόοδο της επιχείρησης και την προσέλκυση πελατών σε αυτήν. Μέσα από τα σεμινάρια προώθησης ιστοσελίδων όχι μόνο θα γίνετε ειδικοί στην προώθηση ιστοσελίδων αλλά θα πάρετε και βεβαίωση σπουδών. Η βεβαίωση παρακολούθησης δίνεται και στα σεμινάρια elearning seo και αποτελεί πολύτιμο επαγγελματικό εφόδιο. Τα σεμινάρια elearning seo γίνονται εξ αποστάσεως. Τα καλύτερα σεμιναρια προώθησης ιστοσελίδων θα τα βρείτε εδώ.
Σε αυτό το άρθρο αναφέρονται έννοιες όπως html, javascript, flash και άλλοι τεχνικοί όροι. Εάν έχετε κάποια κενά στις παραπάνω έννοιες, τότε ίσως πρέπει να δημιουργήσετε ένα αξιόλογο τεχνικό υπόβαθρο σε τεχνολογίες κατασκευής ιστοσελίδων. Μια καλή αρχή είναι να διαβάσετε τη σειρά άρθρων που έχουμε γράψει σε πολλά τεχνικά θέματα που είναι θεμελιώδη για την κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων όπως javascript, css, html. Προτείνουμε να ξεκινήσετε με την εισαγωγή στη γλώσσα html.
