Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήImage EditingΕπεξεργασία εικόνων - Μορφές αρχείων. Μάθημα 2ο

Επεξεργασία εικόνων – Μορφές αρχείων. Μάθημα 2ο

Επεξεργασία εικόνων

Επεξεργασία εικόνων – Μορφές αρχείων. Μάθημα 2ο

Επεξεργασία εικόνων. Αν δεν έχετε διαβάσει το πρώτο μέρος του tutorial μας μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Υπάρχουν διάφορες μορφές αρχείων που χρησιμοποιούνται με εικόνες – images. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις βασικές αρχές των μορφών αρχείων εικόνας – image, καθώς και τις πιο συνηθισμένες που θα συναντήσετε όταν εργάζεστε με εικόνες.

Μέγεθος αρχείου και συμπίεση εικόνας

Τα ψηφιακά αρχεία εικόνων μπορεί να είναι πολύ μεγάλα και να καταλαμβάνουν πολύ χώρο στον σκληρό δίσκο. Εξαιτίας αυτού, πολλές μορφές αρχείων χρησιμοποιούν συμπίεση για να μειώσουν το μέγεθος του αρχείου. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι συμπίεσης αρχείων:

  • Συμπίεση με απώλειες (Lossy): Αυτός ο τύπος συμπίεσης αφαιρεί κάποιες πληροφορίες από την εικόνα και μειώνει τη συνολική ποιότητα για να μειώσει το μέγεθος του αρχείου.
  • Συμπίεση χωρίς απώλειες (Lossless): Αυτός ο τύπος συμπίεσης δεν αφαιρεί καμία πληροφορία αλλά συνήθως δεν μπορεί να μειώσει το μέγεθος του αρχείου τόσο πολύ όσο η συμπίεση με απώλειες.

Οι εικόνες – images που χρησιμοποιούν συμπίεση με απώλειες μπορούν να αποθηκευτούν σε διαφορετικά επίπεδα ποιότητας. Όσο χαμηλότερη είναι η ποιότητα, τόσο μικρότερο είναι το μέγεθος του αρχείου. Αυτό συμβαίνει επειδή η μείωση της ποιότητας αφαιρεί επίσης περισσότερες πληροφορίες από την εικόνα. Στο παρακάτω παράδειγμα, μπορείτε να δείτε την ίδια εικόνα αποθηκευμένη σε διαφορετικά επίπεδα ποιότητας.

1-7-image-editing

Δοκιμάστε αυτό!

Σύρετε το ρυθμιστικό στο παρακάτω διαδραστικό πλαίσιο για να ρυθμίσετε την ποιότητα συμπίεσης. Να θυμάστε ότι τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας θα αυξήσουν επίσης το μέγεθος του αρχείου. Προσπαθήστε να βρείτε μια ρύθμιση που να φαίνεται καλή, διατηρώντας παράλληλα το μέγεθος του αρχείου σχετικά μικρό.

Συνιστώμενες μορφές αρχείων

Αυτές είναι οι πιο κοινές μορφές αρχείων. Συνιστούμε τη χρήση τους τις περισσότερες φορές:

  • JPEG: Αυτός ο τύπος αρχείου, που προφέρεται jaypeg, χρησιμοποιείται συνήθως για φωτογραφίες και οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές αποθηκεύουν τις φωτογραφίες σε αυτή τη μορφή από προεπιλογή. Το JPEG χρησιμοποιεί συμπίεση με απώλειες, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ποιότητας χωρίς πολύ μεγάλο μέγεθος αρχείου.
  • PNG: Αυτός ο τύπος αρχείου, που προφέρεται ping ή p-n-g, χρησιμοποιείται συνήθως για γραφικά και εικονογραφήσεις, αν και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για φωτογραφίες. Το PNG χρησιμοποιεί συμπίεση χωρίς απώλειες, πράγμα που σημαίνει ότι οι φωτογραφίες που αποθηκεύονται με αυτόν τον τύπο είναι συνήθως υψηλότερης ποιότητας από τις εικόνες JPEG, αλλά το μέγεθος του αρχείου θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αυτές είναι οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες μορφές εικόνας που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή μιας ιστοσελίδας οι οποίες όμως συνήθως αλλάζουν εκ των υστέρων με την χρήση κάποιων συμπιεστών εικόνων για τους οποίους όμως θα αναφερθούμε σε κάποιο άλλο άρθρο μας

Άλλες κοινές μορφές αρχείων

Υπάρχουν διάφορες άλλες μορφές αρχείων εικόνας – image που μπορεί να συναντήσετε. Μια κοινή μορφή εικόνας είναι η GIF. Προφέρεται gif ή jif, ο τύπος αρχείου GIF σχεδιάστηκε αρχικά για γραφικά, αλλά τώρα χρησιμοποιείται συχνότερα για απλές κινούμενες εικόνες στο διαδίκτυο. Η παρακάτω εικόνα είναι ένα κινούμενο αρχείο GIF.

1-8-image-editing

Υπάρχουν επίσης ορισμένες μορφές αρχείων που δεν χρησιμοποιούν συμπίεση, όπως το RAW και το BMP. Ορισμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούν μορφή RAW για την αποθήκευση εικόνων πολύ υψηλής ποιότητας. Επειδή αυτές οι μορφές δεν συμπιέζονται, τα αρχεία τείνουν να είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αρχεία JPEG και PNG.

Επεξεργασία εικόνων- Διατήρηση των πρωτοτύπων σας

Κάθε φορά που επεξεργάζεστε ένα αρχείο εικόνας – image, υπάρχει πιθανότητα να χαθούν κάποιες από τις αρχικές πληροφορίες της εικόνας. Επίσης, αν επεξεργάζεστε το ίδιο αρχείο ξανά και ξανά, η επεξεργασμένη εικόνα μπορεί να αρχίσει να φαίνεται πολύ χειρότερη από την αρχική. Αυτό ονομάζεται υποβάθμιση εικόνας – image και είναι ιδιαίτερα προβληματικό για αρχεία που χρησιμοποιούν συμπίεση με απώλειες, όπως οι εικόνες JPEG.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα. Αν σκοπεύετε να κάνετε ακόμη και βασικές αλλαγές σε μια εικόνα, όπως περικοπή ή αλλαγή μεγέθους, θα πρέπει να κρατήσετε και μια αρχική, μη επεξεργασμένη έκδοση του αρχείου. Σας συνιστούμε να συνηθίζετε να το κάνετε αυτό κάθε φορά που εργάζεστε με αρχεία εικόνων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε πάντα να επιστρέφετε στην αρχική έκδοση.

 

Προηγούμενο Μάθημα
Προηγούμενο Μάθημα

Επόμενο Μάθημα
Επόμενο Μάθημα

 

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το Image EditingΕπεξεργασία εικόνας στο σχετικό θεματικό τμήμα του blog μας που μπορείτε να δείτε εδώ.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα παρακολουθήστε αυτό και άλλα σεμινάρια εξ αποστάσεως από το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων

Πηγή: GCFGlobal

 

Rate this post

Must Read

spot_img