Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήImage EditingΕπεξεργασία εικόνας. Μάθημα 1ο

Επεξεργασία εικόνας. Μάθημα 1ο

Επεξεργασία εικόνας

Επεξεργασία εικόνας. Μάθημα 1ο

Επεξεργασία εικόνας. Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να επεξεργαστείτε μια εικόνα – image στον υπολογιστή σας, αλλά να μην ξέρετε πώς να ξεκινήσετε; Ίσως σας ζητήθηκε να επεξεργαστείτε μια εικόνα για ένα εταιρικό ενημερωτικό δελτίο ή ένα άρθρο σε ένα ιστολόγιο ή ίσως απλώς θέλατε να διορθώσετε μερικές φωτογραφίες από τις διακοπές σας πριν τις μοιραστείτε με τους φίλους σας. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κάθε εικόνα μπορεί να βελτιωθεί με λίγη επεξεργασία.

Αν και η επεξεργασία εικόνας – image μπορεί να φαίνεται λίγο περίπλοκη, δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας σχεδιαστής ή φωτογράφος για να μάθετε πώς λειτουργεί.

Θέλετε αποδείξεις; Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω εικόνες. Καταφέραμε να κάνουμε αυτή τη φωτογραφία να δείχνει πολύ καλύτερη με μερικές απλές προσαρμογές και χρειάστηκαν λιγότερο από πέντε λεπτά για ολόκληρη τη διαδικασία.

1-1-image-editing

Είτε πρέπει να δουλέψετε με εικόνες – images στο σπίτι είτε στο γραφείο, αυτό το σεμινάριο θα καλύψει τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε. Θα πρέπει να είστε σε θέση να εφαρμόσετε αυτές τις τεχνικές σχεδόν σε οποιοδήποτε λογισμικό επεξεργασίας εικόνας.

Μόλις μάθετε τα βασικά, μπορείτε να ανατρέξετε σε κάποια από τα άλλα μαθήματά μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών επεξεργασίας εικόνας.

Επεξεργασία εικόνας- Κατανόηση των βασικών στοιχείων

Βλέπουμε καθημερινά ψηφιακά αρχεία εικόνων – images σε διάφορους τομείς. Κάθε φορά που βλέπετε μια εικόνα σε έναν υπολογιστή ή ένα smartphone, βλέπετε ένα ψηφιακό αρχείο εικόνας.

Όταν τραβάτε μια φωτογραφία με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, την αποθηκεύετε ως αρχείο εικόνας. Ακόμα και οι εικόνες που βλέπετε εκτός σύνδεσης, όπως αυτές στις εφημερίδες και τα περιοδικά, πιθανότατα ξεκίνησαν ως ψηφιακά αρχεία εικόνας πριν εκτυπωθούν.

Έχετε ποτέ σκεφτεί πώς λειτουργούν στην πραγματικότητα τα αρχεία εικόνων; Εδώ είναι μερικά από τα βασικά.

Pixels

Κάθε ψηφιακή φωτογραφία αποτελείται από εικονοστοιχεία (pixel), συχνά συντομογραφημένα ως px. Μπορείτε να φανταστείτε ένα pixel ως ένα μικροσκοπικό τετράγωνο που χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο χρώμα. 

Όταν βλέπετε ένα αρχείο εικόνας – image σε έναν υπολογιστή, στην πραγματικότητα βλέπετε χιλιάδες και χιλιάδες pixel. Αλλά επειδή κάθε εικονοστοιχείο είναι τόσο μικρό, συνήθως δεν θα παρατηρήσετε το καθένα από αυτά, εκτός αν κάνετε ζουμ.

1-2-image-editing

Διαστάσεις

Όταν αναφέρεστε στο ύψος και το πλάτος μιας εικόνας, μιλάτε για τις διαστάσεις της. Για παράδειγμα, αν μια εικόνα έχει πλάτος 500 pixel και ύψος 200 pixel, θα μπορούσατε να πείτε ότι οι διαστάσεις της είναι 500px επί 200px (το πλάτος συνήθως αναφέρεται πρώτο). Ας δούμε μερικά άλλα παραδείγματα.

Η παρακάτω εικόνα – image είναι 450px επί 300px. Επειδή αυτή η εικόνα είναι φαρδύτερη από το ύψος της, χρησιμοποιεί οριζόντιο προσανατολισμό.

1-3-image-editing

Η παρακάτω εικόνα – image είναι 300px επί 450px. Επειδή αυτή η εικόνα είναι ψηλότερη από το πλάτος της, χρησιμοποιεί κατακόρυφο προσανατολισμό.

1-4-image-editing

Ανάλυση

Μπορείτε να θεωρήσετε την ανάλυση μιας εικόνας –image ως την ποσότητα λεπτομέρειας που περιέχεται στην εικόνα. Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας. Η ανάλυση είναι ιδιαίτερα σημαντική αν σκέφτεστε να εκτυπώσετε ή να αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορείτε γενικά να μικρύνετε μια εικόνα χωρίς να παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στην ποιότητα. Ωστόσο, το να κάνετε μια εικόνα μεγαλύτερη από το αρχικό της μέγεθος θα οδηγήσει συνήθως σε αισθητή απώλεια ποιότητας.

Το μέγεθος των εικόνων είναι ένας πολύ σημαντικό πεδίο στην φόρτωση μιας ιστοσελίδας και ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα κατά την δημιουργία μιας ιστοσελίδας.

Επίσης όμως και κατά την διάρκεια κατασκευής ενός eshop και την φόρτωση του με προϊόντα όταν μάλιστα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ενδέχεται να έχει εκατοντάδες ή χιλιάδες προϊόντα και τις αντίστοιχες εικόνες για κάθε ένα από αυτά. 

Μια μικρή ανεπαίσθητη απώλεια σε μια φωτογραφία δεν σημαίνει τίποτα για τον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας ή ενός eshop. Η καθυστέρηση στην φόρτωση όμως σημαίνει πολλά.

Στο παρακάτω παράδειγμα, η μικρότερη έκδοση εξακολουθεί να είναι ευκρινής και καθαρή.

1-5-image-editing

Αν προσπαθήσετε να μεγεθύνετε μια εικόνα – image χαμηλής ανάλυσης, απλώς δεν θα έχει αρκετή λεπτομέρεια για να φαίνεται καλή στο νέο μέγεθος. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω παράδειγμα, η εικόνα με το νέο μέγεθος είναι θολή και δεν έχει πολλές λεπτομέρειες. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι ορισμένα τμήματα της εικόνας φαίνονται μπλοκαρισμένα ή πιξελιασμένα (pixelated).

1-6-image-editing

 

Προηγούμενο Μάθημα
Προηγούμενο Μάθημα

Επόμενο Μάθημα
Επόμενο Μάθημα

 

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το Image Editing στο σχετικό θεματικό τμήμα του blog μας που μπορείτε να δείτε εδώ.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα παρακολουθήστε αυτό και άλλα σεμινάρια εξ αποστάσεως από το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων

Πηγή: GCFGlobal

 

 

Rate this post

Must Read

spot_img