Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚατασκευή eshop με opencartΕπεκτάσεις (Extensions) στο opencart

Επεκτάσεις (Extensions) στο opencart

Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε τα βασικά του μενού των Επεκτάσεων (Extensions) στον πίνακα διαχείρισης του OpenCart. Είναι το μέρος όπου μπορείτε να κάνετε όλες τις τροποποιήσεις των αρχείων του καταστήματος Ecommerce. Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενοτήτων, τη διαμόρφωση πληρωμών και τις διάφορες επιλογές για μεθόδους αποστολής, καθώς και άλλες υπηρεσίες και επεκτάσεις τρίτων που συνδέονται με την ιστοσελίδα σας.

Επεκτάσεις Opencart

Για να ξεκινήσετε, κάντε κλικ σε

Επεκτάσεις (Extensions) > Eγκατάσταση Επεκτάσεων (Extension Installer).

Αυτό είναι το πρώτο μενού των Επεκτάσεων.

Εγκατάσταση Επεκτάσεων (Extension Installer) σε eshop opencart

Εδώ θα περάσετε αρκετή ώρα όταν ξεκινήσετε να πειραματίζεστε με τις διάφορες επεκτάσεις του OpenCart. Όποτε χρειαστεί να επεκτείνετε τη λειτουργικότητα του καταστήματός σας, θα πρέπει να κάνετε download μια επέκταση και να την εγκαταστήσετε χρησιμοποιώντας το εργαλείο Εγκατάσταση Επεκτάσεων (Extension Installer).

Σημείωση: Μπορείτε να εγκαταστήσετε επεκτάσεις μέσω FTP, αλλά το αρχείο ocmod.zip πρέπει να εγκατασταθεί μέσω του προγράμματος εγκατάστασης επεκτάσεων (Extension Installer). Η εγκατάσταση μιας επέκτασης είναι πολύ απλή διαδικασία. Κάντε κλικ στο κουμπί Φόρτωση (Upload) και βρείτε το αρχείο ocmod.zip της επέκτασης που θέλετε να εγκαταστήσετε. Η πρόοδος της εγκατάστασης θα εμφανιστεί με μια ράβδο προόδου (Progress Bar). Θα σας ενημερώσει αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τη διαδικασία ή εάν η εγκατάσταση ήταν επιτυχής. Εάν η επέκταση (extension) την οποία κάνετε εγκατάσταση, πρέπει να αντικαταστήσει κάποια αρχεία του OpenCart, θα εμφανιστεί στη λίστα κάτω από τη ράβδο προόδου. Σημείωση: Εάν θέλετε να προσθέσετε ένα αρχείο ocmod.zip με code tag που είναι το ίδιο με άλλο code tag κάποιου άλλου (υπάρχοντος) αρχείου ocmod, το αρχείο δεν θα αντικαταστήσει το άλλο. Θα καταγραφτεί ως σφάλμα. Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να διαγράψετε το άλλο (υπάρχον) αρχείο ocmod και, στη συνέχεια, να κάνετε upload το αρχείο ocmod που θέλετε – εναλλακτικά, μπορείτε απλά να αλλάξετε το code tag.

Αν συναντήσετε κάποια δυσκολία με την εγκατάσταση μιας επέκτασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενότητα QuickFix για να επιλύσετε το πρόβλημα. Όταν εμφανιστεί ένα πρόβλημα, χρησιμοποιήστε το κουμπί Clear (Απαλοιφή) για να διαγράψετε τα προσωρινά αρχεία και να ξεκινήσετε από την αρχή.

εγκατάσταση επεκτάσεων Opencart

Κατασκευή ιστοσελίδων

Η έννοια των επεκτάσεων είναι πολύ συνηθισμένη στην κατασκευή ιστοσελίδων. Οι επεκτάσεις επεκτείνουν τη λειτουργικότητα του πυρήνα ενός Content Management System (C.M.S.). Σε όλα τα C.M.S. η κατασκευή ιστοσελίδας στηρίζεται στις επεκτάσεις. Για παράδειγμα στο wordpress, οι περισσότερες από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που προκύπτουν κατά τη δημιουργία ιστοσελίδας αντιμετωπίζονται με την επιλογή του κατάλληλου πρόσθετου. Στο wordpress αυτή η επέκταση ονομάζεται πρόσθετο ή αλλιώς plugin, Στα Αγγλικά. Η ίδια λογική υπάρχει και στο άλλο δημοφιλές πακέτο για την κατασκευή site, στο joomla. Κατά τη δημιουργία ιστοσελίδων με το joomla η κάθε ειδική απαίτηση του πελάτη που απαιτεί επιπλέον λειτουργικότητα λύνεται με την εγκατάσταση extensions. Στο joomla το στοιχείο που επεκτείνει τη λειτουργικότητα ονομάζεται extension. Το opencart αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα λογισμικά και δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει αυτή τη δυνατότητα που έχουν όλα τα C.M.S. κατασκευής ιστοσελίδων. Εάν έχετε ήδη ασχοληθεί με κατασκευή ιστοσελίδας σε wordpress ή joomla, τότε το συγκεκριμένο άρθρο θα σας φανεί πολύ απλό στην κατανόησή του. Όσοι ενδιαφέρεστε για την επαγγελματική δημιουργία ιστοσελίδας δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τη σελίδα της dreamweaver που εξειδικεύεται στην επαγγελματική κατασκευή site.

Τροποποιήσεις (Modifications)

Το σύστημα τροποποίησης του OpenCart σας επιτρέπει να τροποποιήσετε και να επεκτείνετε τη λειτουργικότητα του καταστήματός σας χωρίς να επεξεργαστείτε απευθείας το βασικό σύστημα αρχείων. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τις τροποποιήσεις από την επιλογή Actions. Αφού ολοκληρώσετε την επεξεργασία των τροποποιήσεων, πρέπει να κάνετε κλικ στο Refresh (Ανανέωση) για να ανοικοδομήσει την μνήμη (cache) των τροποποίησεων σας. Αυτό ισχύει και για την ενεργοποίηση, απενεργοποίηση ή διαγραφή τροποποιήσεων.

Τροποποιήσεις Opencart

Το αρχείο (Log) στις Τροποποιήσεις (Modifications) δείχνει τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει, ποιες δεν έχουν εφαρμοστεί, και ποια γραμμή έχει τροποποιηθεί.

Αρχείο Καταγραφής (Log)Analytics

Η τυπική πλατφόρμα OpenCart διαθέτει μια εγγενή επέκταση Google Analytics που μπορεί να εγκατασταθεί και να ενεργοποιηθεί για το κατάστημά σας. Αφού εγκαταστήσετε το Google Analytics, κάντε κλικ στο Edit (Επεξεργασία), όπου θα έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε την υπηρεσία.

Google Analytics

Για να αποκτήσετε το Google Analytics για το κατάστημά σας θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό και προφίλ ιστοσελίδας. Μόλις τελειώσετε με αυτά, θα λάβετε έναν Google Analytics κωδικό, τον οποίο θα χρειαστεί να καταχωρήσετε στο παρακάτω πεδίο. Για να τελειώσετε, ενεργοποιήστε (enable) το πεδίο Status και η ιστοσελίδα OpenCart θα είναι πλέον έτοιμη να ξεκινήσει με την καταγραφή των analytics.

Επεξεργασία Google Analytics

Προώθηση ιστοσελίδων

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να κάνουμε προώθηση σελίδας για το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Το πρώτο βήμα στην προώθηση ιστοσελίδων είναι να αναγνωρίσουμε ποιες από τις σελίδες του ιστότοπου έχουν τη μέγιστη επισκεψιμότητα και από ποιες λέξεις κλειδιά προέρχεται αυτή η επισκεψιμότητα. Με την προώθηση ιστοσελίδας προσπαθούμε να αυξήσουμε την κίνηση που προέρχεται από τα οργανικά αποτελέσματα του google. Για να κάνουμε σωστά και επαγγελματικά την προώθηση site είναι χρήσιμο να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα επισκεψιμότητας του ιστοτόπου μας όπως αυτά καταγράφονται επίσημα από τη google. Για να ακριβολογούμε, είναι αδιανόητο να ξεκινήσουμε προώθηση ιστοσελίδας χωρίς πρόσβαση στο Google Analytics. Στην περίπτωση του ηλεκτρονικού καταστήματος opencart τη δυνατότητα αυτή μας τη δίνει η επέκταση που Google Analytics. Η μέθοδος με την οποία θα αξιοποιήσετε τα δεδομένα που παρέχονται από το Google Analytics ξεφεύγει από τους σκοπούς αυτού του άρθρου. Απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις προώθηση ιστοσελίδων ώστε να αξιοποιήσετε σωστά τα δεδομένα και να φέρετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της google. Εάν θέλετε να αναθέσετε σε εξειδικευμένη ομάδα την προώθηση της ιστοσελίδας σας τότε δεν έχετε παρά να πατήσετε εδώ.

Captcha σε opencart eshop

Είναι πολύ σημαντικό να επαληθεύσετε το ότι οι επισκέπτες σας είναι πραγματικά χρήστες και όχι bots, ιδιαίτερα για τη σελίδα εγγραφής μέλους. Έχετε δύο επιλογές με την εγγενή εγκατάσταση του OpenCartBasic Captcha και Google reCAPTCHA. Διαλέξτε και εγκαταστήστε τη μέθοδο Captcha που προτιμάτε και κάντε κλίκ στο εικονίδιο επεξεργασίας για επιπρόσθετες ρυθμίσεις.

Captcha

Για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία, θα πρέπει να εγγράψετε την ιστοσελίδα στη σελίδα Google reCAPTCHA. Εκεί, θα βρείτε τον κωδικό σελίδας και τον μυστικό κωδικό που πρέπει να καταχωρηθούν στα αντίστοιχα πεδία τους. Ενεργοποιήστε το Status σας και το κατάστημά σας θα προστατεύεται από την εφαρμογή Captcha.

Google reCAPTCHA

Feeds

Αυτή η επέκταση σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο με τον οποίο θα προβληθούν τα προϊόντα σας από το Google ή άλλες μηχανές αναζήτησης. Για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή τη λειτουργία, θα πρέπει να συντάξετε ένα αρχείο με έναν κατάλογο των προϊόντων του OpenCart καταστήματός σας και των χαρακτηριστικών των προϊόντων αυτών.

Feeds Προϊόντων Opencart

Το Google Base, Google Sitemap και OpenBay Pro είναι τα τρία βασικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτό τον σκοπό. Το Google Base απαιτεί από τον χρήστη να κάνει upload πληροφορίες προϊόντος, έτσι ώστε να μπορούν να εμφανιστούν στη μηχανή αναζήτησης Google. Υπάρχουν προδιαγραφές που έχει εκδώσει το Google όσον αφορά τα product feeds. Μπορείτε να τις δείτε στη σελίδα υποστήριξης FAQ του Google.

Google Base

Διαφήμιση στο διαδίκτυο

Η χρήση της επέκτασης του Google Analytics είναι χρήσιμη και για όσους θέλουν να κάνουν διαφήμιση στο ιντερνετ. Σε αυτή την περίπτωση το analytics μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε ποιο ποσοστό της κίνησης προέρχεται από διαφήμιση στο internet. Χρησιμοποιούμε τα δεδομένα του Google Analytics για να διαγνώσουμε ποιες καμπάνιες διαφήμισης στο διαδίκτυο είχαν επιτυχία και ποιες όχι. Η διαφήμιση στο ιντερνετ απαιτεί καθημερινή παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τις επιλογές διαφήμισης στο ιντερνετ.

Προστασία κατά της Απάτης (Anti-Fraud)

Υπάρχουν τρεις υπηρεσίες προστασίας από απάτη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με την βασική εγκατάσταση του OpenCart.

Προστασία κατά της Απάτης στο opencart

Το FraudLabs Pro εξετάζει συναλλαγές πιστωτικών καρτών για ηλεκτρονική απάτη. Ανιχνεύει πιθανές παραγγελίες-απάτες και βοηθάει τους διαδικτυακούς εμπόρους να διατηρήσουν τα κέρδη τους ψηλά, αποτρέποντας ψευδείς chargebacks και άλλες κακόβουλες ενέργειες. Η Υπηρεσία Anti-Fraud IP σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια λίστα από πιθανότατα απειλητικές διευθύνσεις IP που θα εντοπίσει το κατάστημά σας όταν ένας χρήστης επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας. Το MaxMind είναι η δεύτερη υπηρεσία τρίτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προστατέψετε το OpenCart κατάστημά σας. Η υπηρεσία αυτή ανιχνεύει, συλλέγει και αναλύει τις πληροφορίες του κάθε χρήστη στο κατάστημά σας και σας αποστέλλει μια αναφορά αξιολόγησης κινδύνου γι’ αυτούς.

Επεκτάσεις (Modules)

Η Λίστα Επεκτάσεων (Module List) είναι το μέρος όπου βρίσκονται όλες οι επεκτάσεις. Είναι, επίσης, το μέρος όπου θα διαλέξετε ποιες επεκτάσεις θα εγκαταστήσετε ή θα απενεργοποιήσετε όπως και επίσης να τις τροποποιήσετε και να τις ρυθμίσετε. Κύριες Επεκτάσεις (Core Modules): Account (Λογιαριασμός) , Affiliate (Συνεργάτης), Banners (Διαφημίσεις/Εμβλήματα), Bestsellers, Carousel, Category (Κατηγορία), Featured, Google Hangouts, HTML Content (Περιεχόμενο HTML), Information (Πληροφορίες), Latest (Πρόσφατα), Παρουσίαση (Slideshow), Specials, Store (Κατάστημα). Μερικές επεκτάσεις στο OpenCart χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν επιπρόσθετες επεκτάσεις, τις οποίες μπορείτε να αντιστοιχίσετε με διάφορες διατάξεις στο κατάστημά σας. Για παράδειγμα, η επεκτάσεις slideshow (παρουσίαση) χρησιμοποιείται για να δημιουργήσετε διαφορετικές εκδόσεις του slideshow που παρατίθενται και ως ξεχωριστές επεκτάσεις στην λίστα επεκτάσεις ( Module List). Τέλος, μπορείτε να εγκαταστήσετε επεκτάσεις τρίτων για να αλλάξετε, να επεκτείνετε και να βελτιώσετε τη λειτουργικότητα του καταστήματός σας στο OpenCart.

Λίστα Επεκτάσεων opencart

Κατασκευή eshop

Είναι ολοφάνερο το πόσο σημαντικές είναι οι επεκτάσεις του opencart για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος. Όσο περισσότερο εμβαθύνετε στην κατασκευή eshop τόσο περισσότερες επεκτάσεις θα είστε σε θέση αν χρησιμοποιείτε με άνεση και εμπειρία. Σε μεγάλο βαθμό η εμπειρία στην κατασκευή eshop είναι ευελιξία στη χρήση των επεκτάσεων. Η κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος είναι μια διαδικασία στην οποία ενδέχεται να προκύψουν πολλών ειδών απαιτήσεις από τον πελάτη. Πριν αρχίσετε να πειράζετε τα αρχεία και τον κώδικα του opencart, καλό θα είναι να εξετάσετε μήπως υπάρχει κάποια επέκταση του opencart η οποία να σας δίνει λύση. Δεν είναι μόνο η ταχύτερη αντιμετώπιση ενός προβλήματος στη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος αν αυτό γίνει μέσω επέκτασης. Δεν είναι μόνο η μειωμένη (εως μηδενική) πιθανότητα λάθους κατά τη δημιουργία eshop. Έχετε και ένα επιπλέον πλεονέκτημα εάν χρησιμοποιείτε επεκτάσεις κατά την κατασκευή e-shop. Το πλεονέκτημα αυτό είναι η συμβατότητα με τις επόμενες εκδόσεις του opencart. Είναι ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα κατά την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού καταστήματος σε επόμενη έκδοση. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα πάνω στην επαγγελματική κατασκευή eshop.

Πληρωμές (Payments)

Αυτή είναι η λίστα με όλες τις μεθόδους πληρωμής που έχετε διαθέσιμες στο σύστημα του OpenCart από προεπιλογή. Μπορείτε να τις εγκαταστήσετε, να τις ενεργοποιήσετε και να τις ρυθμίσετε κατά προτίμηση, έτσι ώστε οι πελάτες σας να έχουν πολλαπλές επιλογές για να κάνουν τις πληρωμές τους. Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε επιπρόσθετες μεθόδους πληρωμής, μπορείτε να το κάνετε προσθέτοντάς τους ως επεκτάσεις (extensions) μέσω του Extension Installer.

Πληρωμές

Αποστολή (Shipping) σε ηλεκτρονικό κατάστημα opencart

Οι προεπιλεγμένες μέθοδοι αποστολής που έχετε στο OpenCart παρατίθενται εδώ. Όπως και με τις μεθόδους πληρωμής, μπορείτε να τις εγκαταστήσετε, ενεργοποιήσετε και ρυθμίσετε όπως θέλετε. Είναι καλύτερα να έχουμε πολλαπλές μεθόδους αποστολής ούτως ώστε οι διάφοροι πελάτες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές που προτιμούν περισσότερο. Μπορείτε να προσθέσετε νέες μεθόδους αποστολής με την τοποθέτηση μιας νέας επέκτασης (extension) μέσω του Extension Installer.

Αποστολές

Σύνολο Παραγγελίας (Order Totals) στο opencart

Οι επεκτάσεις Order Totals μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσθήκη επιπλέον χρεώσεων στο συνολικό ποσό μιας παραγγελίας στο καλάθι αγοράς (shopping cart) του καταστήματός σας. Πέρα από την καταβολή τελών, μπορείτε επίσης να προσθέσετε Κουπόνια (Coupons) και Πόντους Ανταμοιβής (Reward Points), εάν βεβαίως τα έχετε διαμορφώσει από πριν. Για να διαμορφώσετε το τελικό σύνολο παραγγελίας, προστίθενται επίσης τα κόστη αποστολής και μεθόδου πληρωμής.

synola-paraggelias-opencart

Rate this post

Must Read

spot_img