Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚατασκευή ιστοσελίδων με wordpressΔημιουργία σελίδων και άρθρων κατά την κατασκευή ιστοσελίδων wordpress

Δημιουργία σελίδων και άρθρων κατά την κατασκευή ιστοσελίδων wordpress

Ένα ελαφρώς συγκεχυμένο κομμάτι του WordPress είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε δύο διαφορετικούς τύπους βασικού περιεχομένου: σελίδες και άρθρα. Εδώ είναι η διαφορά μεταξύ των σελίδων και των άρθρων:

Τα άρθρα στην κατασκευή ιστοσελίδων με το wordpress

  • Τα άρθρα δημοσιεύονται με χρονικές σημάνσεις,
  • Είναι διαθέσιμα μέσω RSS feeds (δηλαδή οι επισκέπτες μπορούν να εγγραφούν στα RSS feeds και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις, όταν δημοσιεύετε ένα νέο άρθρο),
  • Συνήθως περιλαμβάνει ένα τμήμα σχολίων για συζήτηση,
  • Τοποθετούνται σε αντίστροφη χρονολογική σειρά στο ιστολόγιό σας,
  • Και, ίσως το πιο σημαντικό, τα άρθρα μπορούν να οργανώνονται χρησιμοποιώντας κατηγορίες και ετικέτες για καλύτερη δυνατότητα αναζήτησης και οργάνωση.

Οι σελίδες στην κατασκευή ιστοσελίδων με το wordpress

Οι Σελίδες από την άλλη πλευρά, είναι ακριβώς αυτό: στατικές σελίδες. Δεν είναι:

  • Χρονικά συγκεκριμένες
  • Κοινοπρακτικές μέσω RSS feeds
  • Στο feed του blog σας

Οι σελίδες χρησιμοποιούνται συνήθως στην κατασκευή μιας ιστοσελίδας για πράγματα όπως οι σελίδες «Σχετικά με Εμάς» ή «Επικοινωνία», περιεχόμενο το οποίο παραμένει αμετάβλητο με την πάροδο του χρόνου. Η διαδικασία δημιουργίας σελίδων και άρθρων είναι αρκετά απλή.

Κατασκευή ιστοσελίδων

Η κατασκευή ιστοσελίδων θα μπορούσε να εξεταστεί από δυο οπτικές γωνίες. Από τη μια οπτική γωνία, η κατασκευή ιστοσελίδας αποτελεί το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την κατασκευή site. Από μια άλλη οπτική γωνία όμως, η δημιουργία ιστοσελίδας είναι η διαχείρηση του περιχομένου και η προσαρμογή του στις απαιτήσεις του εκάστοτε συστήματος διαχείρησης περιεχομένου (C.M.S.). Το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή προσεγγίζει το θέμα της δημιουργία ιστοσελίδων με τη δεύτερη οπτική γωνία. Η επιλογή σελίδας ή άρθρου για την καταχώρηση περιεχομένου αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι στο σχεδιασμό ιστοσελίδων. Καλό είναι να παρατηρήσετε πολλές ιστοσελίδες κατασκευασμένες με το wordpress ώστε να αποκτήσετε εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Περισσόετρες λεπτομέρειες για την κατασκευή ιστοσελίδων μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ.

Προώθηση ιστοσελίδων

Η κατανόηση της διαφοράς ανάεμσα στα άρθρα και τις σελίδες είναι πολύ σημαντική όταν εξετάζουμε την προώθηση ιστοσελίδων. Καλό είναι τις κύριες λέξει κλειδικά για τις οποίες θέλουμε να κάνουμε προώθηση site νατις τοποθετούμε σε σελίδες. Στη συνέχεια γράφουμε πολλά άρθρα τα οποία περιέχουν συνδέσμους που παραπέμπουν στις προωθούμενες σελίδες. Αυτή η διαδικασία αποτελεί τον κεντρικό άξονα στην προώθηση ιστοσελίδας. Το θέμα της προώθηση ιστοσελίδων απρουσιάζεται με πολλές λεπτομέρειες εδώ.

Εκπαίδευση σε σελίδες και άρθρα μέσα σε Σεμινάριο Προώθησης Ιστοσελίδων

Μια εξαιρετική ευκαιρία για να κατανοήσετε στην πράξη τις διαφορές ανάμεσα στα άρθρα και τις σελίδες είναι τα σεμινάρια elearning SEO. Στο Σεμινάριο Προώθησης Ιστοσελίδων ο έμπειρος εκπαιδευτής θα σας εξηγήσει με απλά πρακτικά παραδείγματα τι πηγαίνει στις σελίδες και τι πηγαίνει στα άρθρα. Η προώθηση ιστοσελίδων στηρίζεται στα άρθρα. Και ένα καλό Σεμινάριο Προώθησης Ιστοσελίδωνω δεν μπορεί να αφήσει έξω αυτή την τόσο σημανική πληροφορία. Μάθετε για το κορυφαίο Σεμινάριο Προώθησης Ιστοσελίδων πατώντας εδώ.

Πώς να προσθέσετε ένα άρθρο

Για να προσθέσετε ένα άρθρο, πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου του WordPress και κάντε κλικ στο «Άρθρα», από το μενού στην αριστερή πλευρά. Τώρα κάντε κλικ στο κουμπί «Νέο Άρθρο» στην κορυφή.

Εισαγωγή Νέου Άρθρου
Εισαγωγή Νέου Άρθρου

Από εδώ θα εισάγετε έναν τίτλο και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου ακριβώς κάτω από τον τίτλο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα πρέπει να δείτε το νέο URL του άρθρου σας, ακριβώς κάτω από τον τίτλο που μόλις προσθέσατε.

Μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί «Επεξεργασία» δίπλα από τη διεύθυνση URL για να την αλλάξετε. Τώρα, στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (κάτω από τον τίτλο και τη διεύθυνση URL), μπορείτε να προσθέσετε περιεχόμενο στη σελίδα σας. Θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια γραμμή εργαλείων προς την κορυφή του επεξεργαστή κειμένου που σας επιτρέπει να μορφοποιήσετε το κείμενό σας, να προσθέσετε συνδέσμους και πολλά άλλα, παρόμοια με τα προγράμματα όπως το Microsoft Word.

Δείτε τη γραμμή εργαλείων και στην άκρα δεξιά πλευρά θα πρέπει να δείτε ένα εικονίδιο που μοιάζει με δύο τετράγωνα, το ένα πάνω στο άλλο, με κουκκίδες μέσα στο καθένα.

Μορφοποίηση κειμένου σε άρθρο wordpress
Μορφοποίηση κειμένου σε άρθρο wordpress

Κάντε κλικ σε εκείνο το εικονίδιο και θα δείτε μια δεύτερη σειρά εργαλείων να εμφανίζονται ακριβώς κάτω από την πρώτη σειρά.
Το πτυσσόμενο μενού, στη δεύτερη γραμμή, που λέει «Παράγραφος» είναι αυτό όπου θα αλλάξετε το μέγεθος του κειμένου σας. Οι άλλες επιλογές σε αυτή τη γραμμή είναι αρκετά απλές και οικείες ακόμα για τον αρχάριο χρήστη, καθώς οι εικόνες είναι αρκετά επεξηγηματικές. Μη φοβάστε να κάνετε κλικ τριγύρω για να δείτε τι κάνει το κάθε κουμπί.

Στην επάνω δεξιά γωνία, υπάρχει ένα παράθυρο που γράφει επάνω του «Δημοσίευση». Θα δείτε ένα κουμπί «Αποθήκευση» και ένα «Προεπισκόπηση» στο επάνω μέρος από το παράθυρο. Θα πρέπει επίσης να δείτε πράγματα όπως τα «Κατάσταση» και «Ορατότητα» σε αυτό το πλαίσιο και το καθένα θα πρέπει να έχει έναν σύνδεσμο «Επεξεργασία» δίπλα του.

Μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση σε «Προσχέδιο» ή «Για Έλεγχο». Μπορείτε να αλλάξετε την ορατότητα σε «Δημόσιο», «Έχει Συνθηματικό», ή «Απόρρητο». Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει επίσης να υπάρχει μια επιλογή που λέει «Δημοσίευση Άμεσα».

Εδώ μπορείτε είτε να προχρονολογήσετε ένα άρθρο (να φαίνεται σαν να είχε δημοσιευτεί νωρίτερα) είτε να την προγραμματίσετε ώστε να δημοσιευθεί στο μέλλον.

Στο κάτω μέρος της ίδιας ενότητας, υπάρχει ένα κουμπί «Δημοσίευση». Όπως μπορείτε να μαντέψετε, αυτό πατάτε για να δημοσιεύσετε το άρθρο σας όταν θα είναι έτοιμο να βγει στον αέρα. Μέχρις ότου κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί, κανείς δεν μπορεί να δει την ανάρτησή σας. Μετακινηθείτε λίγο προς τα κάτω από τη δεξιά πλευρά και θα δείτε ένα πλαίσιο για τις κατηγορίες (Categories) και ένα για τις ετικέτες (Tags).

Δεν έχετε δημιουργήσει κατηγορίες ή ετικέτες σε αυτό σημείο, οπότε θα πρέπει να δείτε μόνο το «Uncategorized» κάτω από το Κατηγορίες – καθώς και μια επιλογή για να προσθέσετε κατηγορίες από εδώ – και ένα πλαίσιο όπου μπορείτε να προσθέσετε ετικέτες στην ενότητα Ετικέτες.

Μετακινηθείτε προς τα κάτω ακόμη περισσότερο και θα δείτε το κουτί «Επιλεγμένη Εικόνα» (Featured Image). Εδώ μπορείτε να προσθέσετε την κύρια εικόνα του άρθρου σας. Κάθε θέμα αποφασίζει πώς και πότε θα χρησιμοποιήσει αυτή την επιλεγμένη εικόνα, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε μία εικόνα δείγμα πριν από το άρθρο ώστε να μπορείτε να δείτε πώς θα εμφανιστεί στο θέμα σας. Αυτή είναι, επίσης, η εικόνα που θα χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα, στους συνδέσμους προς αυτό το άρθρο.

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων

Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων ξεκινάει με τη δημιουργί σελίδας για κάθε κύρια λέξη κλειδί. Στη συνέχεια πρέπει να κάνουμε βελτιστοποίηση σελίδας για καθεμία από αυτές τις σελίδες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συγγραφή προωθητικών άρθρων. Για το κάθε άρθρο πρέπει επίσης να κάνουμε βελτιστοποίηση ιστοσελίδας. Η κατάλληλη επιλογή περιεχομένου τόσο για τα άρθρα όσο και για τις σελίδες αποτελεί μια πολύ σημαντική διαδικασία για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.

Kατασκευή eshop

Μια ακόμα διαφορά ανάεμσα στις σελίδες και τα άρθρα φαίνεται όταν το wordpress χρησιμοποιείται για την κατασκευή eshop. Όταν έχουμε να κάνουμε κατασκευή e-shop τότε δημιουγούμε κατηγορίες και προϊόντα. Στην περίπτωση που η διαδικασία δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος δεν γίνει μέσω του opencart αλλά γίνει μέσω του wordpress, τότε τα προϊόντα αναπαρίστανται σε χωριστά άρθρα το καθένα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το wordpress χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος. Ναι μεν δεν είναι τόσο ισχυρό όσο ένα λογισμικό που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη δημιουργία eshop, όμως έχει το πλεονέκτημα της απλότητας και της ευκολίας στη χρήση. Περισσότερες επιλογές καθώς και πολλά άρθρα πάνω στη δημιουργία eshop μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κατασκευή Ηλεκτρονικού Φαρμακείου

Η κατασκευή eshop με το wordpress δεν ενδείκνυται όμως σε περιπτώσεις απαιτητικών ηλεκτρονικών καταστημάτων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Κατασκευή Ηλεκτρονικού Φαρμακείου. Σε μια τέτοια περίπτωση το πλήθος προϊόντων είναι τεράστιο και οι διαχειριστικές απαιτήσεις επίσης τεράστιες. Όταν κάνουμε Κατασκευή Ηλεκτρονικού Φαρμακείου τότε μιλάμε για περισσότερα από 6.000 προϊόντα. Εκεί χρειαόμαστε ένα C.M.S εξειδικευμένο στην κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος όπως είναι το opencart. Μπορείτε να διαβάσετε περισότερες λεπτομέρεις για την κατασκευή ηλεκτρονικών φαρμακείων πατώντας εδώ.

Πώς να προσθέσετε μια σελίδα

Η προσθήκη και η επεξεργασία μιας σελίδας έχουν πολύ μεγάλη ομοιότητα με την προσθήκη άρθρου. Θα κάνετε κλικ στο «Σελίδες» στην αριστερή πλευρά του Πίνακα Ελέγχου του WordPress, και στη συνέχεια, στο «Προσθήκη Νέας» στην κορυφή.

Εισαγωγή Νέας Σελίδας wordpress
Εισαγωγή Νέας Σελίδας wordpress

Οι περισσότερες από τις επιλογές είναι ίδιες όπως είναι στα άρθρα, εκτός του ότι δεν υπάρχουν επιλογές για την προσθήκη κατηγοριών και ετικετών στις σελίδες. Αυτές είναι διαθέσιμες μόνο για τα άρθρα.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των σελίδων και των άρθρων, που ίσως να παρατηρήσετε, είναι το πλαίσιο «Χαρακτηριστικά Σελίδας» στη δεξιά πλευρά όταν προσθέτετε ή επεξεργάζεστε μια σελίδα. Εκεί μπορείτε να ορίσετε μία σελίδα γονέα, αν για παράδειγμα θέλετε να δημιουργήσετε μια σελίδα που θα είναι υποσελίδα μιας άλλης.

Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν εάν είχατε μια σελίδα Υπηρεσίες και δημιουργούσατε μία σελίδα για μία από τις επιμέρους υπηρεσίες σας. Ίσως θέλετε καθεμία από τις σελίδες των υπηρεσιών να είναι κάτω από την κύρια σελίδα «Υπηρεσίες».

Η διεύθυνση URL τότε θα είναι: yourdomain.com/services/individual-service

Αυτό το ίδιο τμήμα (η ενότητα «Χαρακτηριστικά Σελίδας») είναι εκεί όπου μπορείτε να αλλάξετε το πρότυπο σελίδας της σελίδας σας.

Τα πρότυπα σελίδας είναι βασικές προ-παρασκευασμένες διατάξεις σελίδας που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή του θέματος για μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Για παράδειγμα, ορισμένα θέματα θα περιλαμβάνουν ένα πρότυπο σελίδας «Full Width» που εμφανίζει τη σελίδα σε όλο το πλάτος, χωρίς πλάγια μπάρα.

Άλλοι θα έχουν ένα πρότυπο σελίδας «Landing Page» που είναι σε όλο το πλάτος, αλλά αφαιρεί επίσης την πλοήγηση και άλλα μη ουσιώδη στοιχεία, σχετικά με τη σελίδα, για να αυξήσει τις μετατροπές από τη σελίδα προέλευσης.

Σημείωση: Εάν το θέμα σας δεν έχει πολλαπλά πρότυπα σελίδας, τότε δεν θα δείτε αυτή την επιλογή για τα πρότυπα σελίδας.

Όπως και με τα άρθρα, οι σελίδες μπορούν είτε να αποθηκευτούν ως πρόχειρες, είτε να δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα, και μπορείτε να αλλάξετε την ημερομηνία δημοσίευσης σε μια προηγούμενη ημερομηνία ή να προγραμματίσετε τη δημοσίευσή της στο μέλλον.

Επεξεργασία Σελίδας
Επεξεργασία Σελίδας

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τον μόνιμο σύνδεσμο και να προσθέσετε μία επιλεγμένη εικόνα στις σελίδες, όπως ακριβώς κάνετε και με τις αναρτήσεις. Και πάλι, το αν θα εμφανίζεται η εικόνα της σελίδας σας ή όχι, εξαρτάται από το θέμα σας και το πώς έχει δημιουργηθεί.

Πώς να κάνετε αναδίπλωση κειμένου γύρω από εικόνες

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα των νέων χρηστών του WordPress είναι όταν προσπαθούν να καταλάβουν πώς να κάνουν αναδίπλωση κειμένου γύρω από μια εικόνα. Κατ’ αρχάς, προσθέστε το κείμενό σας στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην αρχή της γραμμής όπου θέλετε να είναι η εικόνα, στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί «Προσθήκη Πολυμέσων» ακριβώς πάνω από τον επεξεργαστή κειμένου.

Εισαγωγή Εικόνας στο wordpress
Εισαγωγή Εικόνας στο wordpress

Όταν εμφανιστεί η εικόνα σας, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τεράστια, οπότε θα θέλετε να κάνετε κλικ και να σύρετε τη λαβή από μία από τις γωνίες της εικόνας, ώστε να γίνει μικρότερη. Μόλις είναι σωστό το μέγεθος, κάντε κλικ στη μέση της εικόνας, και μετά, στο μικρή εργαλειοθήκη που αναδύεται προς την κορυφή της εικόνας, κάντε κλικ στο κουμπί «Στοίχιση Δεξιά».

Στοίχιση εικόνας
Στοίχιση εικόνας

Τώρα θα δείτε την εικόνα σας στα δεξιά και το κείμενο στα αριστερά.

Αποτέλεσμα στοίχισης εικόνας
Αποτέλεσμα στοίχισης εικόνας

Μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί «Προεπισκόπηση Αλλαγών» για να δείτε πώς θα φαίνεται στον ιστότοπό σας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί «Δημοσίευση» για να δημοσιεύσετε τις αλλαγές.

Προεπισκόπηση σελίδας wordpress
Προεπισκόπηση σελίδας wordpress

Αν θέλετε να μάθετε πώς να κάνετε μια διάταξη «δύο στηλών» στη σελίδα σας, ένας απλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο δημιουργίας σελίδας. Θα καλύψουμε τα πρόσθετα δημιουργίας σελίδας στο κεφάλαιο της Προσαρμογής Θεμάτων.

Πώς να κάνετε αναίρεση μιας δημοσιευμένης αλλαγής

Μην ανησυχείτε, αν κάνετε κάτι που δεν μπορείτε να αναιρέσετε, απλά ανανεώστε το πρόγραμμα περιήγησής σας χωρίς να αποθηκεύσετε και θα πάει πίσω εκεί που ήταν πριν αρχίσετε την επεξεργασία.

Εάν αποθηκεύσετε μια αλλαγή και θέλετε να αναιρέσετε αυτή την αλλαγή, δείτε στο τέλος της δεξιάς πλευράς, ακριβώς πάνω από το κουμπί «Δημοσίευση» και θα πρέπει να δείτε κάτι που λέει «Αναθεωρήσεις:» με ένα αριθμό δίπλα του.

Αναθεωρήσεις περιεχομένου κατα την κατασκευή ιστοσελίδων με το wordpress
Αναθεωρήσεις περιεχομένου κατα την κατασκευή ιστοσελίδων με το wordpress

Κάντε κλικ στον σύνδεσμο «Περιήγηση», στην ίδια γραμμή, και θα δείτε το ιστορικό των αναθεωρήσεων που έγιναν σε αυτή τη δημοσίευση ή τη σελίδα. Μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί «Προηγούμενη» πάνω αριστερά για να επανέλθετε στην πιο πρόσφατη έκδοση. Όταν βρείτε την έκδοση, στην οποία θέλετε να επιστρέψετε, κάντε κλικ στο κουμπί «Επαναφορά αυτής της αναθεώρησης» και το άρθρο ή η σελίδα σας θα γυρίσει πίσω σε αυτή την έκδοση.

Εκχώρηση σελίδων home και blog

Αφού έχετε δημιουργήσει μια-δυο σελίδες, πρέπει τώρα να πούμε στο WordPress ποια σελίδα κάνει τι.
Ξεκινήστε πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις και κάντε κλικ στην επιλογή Ανάγνωση.
Εδώ μπορείτε να επιλέξετε ποια σελίδα θέλετε να είναι η αρχική σας σελίδα («Πρώτη Σελίδα») και ποια θέλετε να είναι η σελίδα του ιστολογίου σας («Σελίδα Άρθρων») Από προεπιλογή, είναι επιλεγμένο το «Τα τελευταία σας άρθρα» δίπλα στη ρύθμιση «Η αρχική σελίδα δείχνει».

Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά θα κάνει την αρχική σας σελίδα το μέρος όπου εμφανίζεται η ροή άρθρων του ιστολογίου σας. Για να το αλλάξετε αυτό, απλά επιλέξτε το «Σελίδα» και πείτε στο WordPress ποια σελίδα θέλετε να είναι η αρχική σας σελίδα και ποια θέλετε να είναι η σελίδα του ιστολογίου σας.

Εάν δεν θέλετε να δημιουργήσει ένα ιστολόγιο στον ιστότοπό σας, αφήστε τη ρύθμιση «Σελίδα άρθρων» κενή και πατήστε «Αποθήκευση Αλλαγών».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα θέματα έχουν ρυθμιστεί ώστε η αρχική σελίδα να είναι προ-παρασκευασμένη και προσαρμόσιμη είτε μέσω των ρυθμίσεων του θέματος, είτε με την προσθήκη μικροεφαρμογών σε ειδικές περιοχές για μικροεφαρμογές, στην αρχική σελίδα.

Αν είναι αυτή η περίπτωση, θα θελήσετε πιθανώς να βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένο το «Τα τελευταία σας άρθρα». Μπορεί να μη βγάζει νόημα τώρα, αλλά δεν πειράζει. Έχει να κάνει με τον τρόπο που ορισμένοι σχεδιαστές θεμάτων επιλέγουν να εφαρμόσουν τα αρχεία προτύπων του θέματός τους ή τα αρχεία που απαρτίζουν μία ιστοσελίδα WordPress. Θα μιλήσουμε για τα αρχεία προτύπων σε πολύ μεταγενέστερη ενότητα, οπότε μην ανησυχείτε γι’ αυτά προς το παρόν.

3.7/5 - (4 votes)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Must Read

spot_img