Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήhtmlΔιευθύνσεις αρχείων στη γλώσσα HTML

Διευθύνσεις αρχείων στη γλώσσα HTML

Η διεύθυνση ενός αρχείου στη γλώσσα html περιγράφει τη θέση του αρχείου στο σύστημα φακέλων ενός διακομιστή. Η διεύθυνση των αρχείων χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε σε εξωτερικά αρχεία. Αναφέρουμε παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων:

  • Ιστοσελίδα
  • Εικόνα
  • Αρχείο css
  • Αρχείο javascript

Απόλυτες διευθύνσεις αρχείων

Ως απόλυτη διεύθυνση αρχείου στη γλώσσα HTML ορίζουμε το πλήρες URL της τοποθεσίας την οποία βρίσκεται στο αρχείο. Αυτό φαίνεται στο παράδειγμα που ακολουθεί:
———————————
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h2>Using a Full URL File Path</h2>
<img src=”https://www.w3schools.com/images/picture.jpg” alt=”Mountain” style=”width:300px”>

</body>
</html>
———————————
Εάν έχετε κενά στην κατανόηση του παραπάνω κώδικα html τότε ίσως πρέπει να ενημερωθείτε πάνω στα χαρακτηριστικά src and alt της γλώσσας html.
Εδώ βλέπετε το αποτέλεσμα του παραπάνω κώδικα Html:

Απόλυτες διευθύνσεις αρχείων html Απόλυτες διευθύνσεις αρχείων html

Σχετικά ονόματα αρχείων

Ως σχετική διεύθυνση αρχείου ορίζουμε τη διεύθυνση που ξεκινάει από την τρέχουσα θέση του αρχείου html και καταλήγει στο αρχείο. Γίνεται κατανοητό με το παράδειγμα:
———————————
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h2>Using a Relative File Path</h2>
<img src=”/images/picture.jpg” alt=”Mountain” style=”width:300px”>

</body>
</html>
———————————
Στο παραπάνω παράδειγμα το αρχείο εικόνας βρίσκεται στο φάκελο images ο οποίος βρίσκεται στη ρίζα του φακέλου, μαζί με το αρχείο html.

Αντίθετα στο επόμενο παράδειγμα ο φάκελος images βρίσκεται στον ίδιο φάκελό με το αρχείο html:
———————————
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h2>Using a Relative File Path</h2>
<img src=”images/picture.jpg” alt=”Mountain” style=”width:300px”>

</body>
</html>
———————————
Στο ακόλουθο παράδειγμα ο φάκελος images βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω από το αρχείο html:
———————————
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h2>Using a Relative File Path</h2>
<img src=”../images/picture.jpg” alt=”Mountain” style=”width:300px”>

</body>
</html>
———————————

Όταν κατασκευάζετε ιστοσελίδες ποιά είναι η βέλτιστη επιλογή τύπου διεύθυνσης αρχείου

Η καλύτερη επιλογή για την κατασκευή ιστοσελίδων είναι να χρησιμοποιείται τις σχετικές διευθύνσεις αρχείων.

Όταν χρησιμοποιείτε σχετικές διευθύνσεις αρχείων κερδίζετε το πλεονέκτημα οτι ο κώδικας html δεν έχει εξάρτηση από το domain, ή γενικότερα από τη διεύθυνση url που θα τοποθετηθεί η ιστοσελίδα. Όλοι οι σύνδεσμοι θα λειτουργούν επίσης και τοπικά, από τον υπολογιστή σας. Δηλαδή θα βλέπετε τη σελίδα σας τοπικά όπως ακριβώς θα τη βλέπατε στο internet. Στην κατασκευή ιστοσελίδων η σχετικών διευθύνσεων αρχείων είναι η καλύτερη πολιτική. Δεν έχετε λόγο να πάτε σε απόλυτες διευθύνσεις αρχείων. Εδώ μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς στην επαγγελματική κατασκευή ιστοσελίδων.

Όταν προωθείτε ιστοσελίδες ποιά είναι η βέλτιστη επιλογή τύπου διεύθυνσης αρχείου

Στην προώθηση ιστοσελίδων η χρήση των σχετικών διευθύνσεων αρχείων δεν είναι απλά συμβουλή, αλλά θα τολμούσαμε αν πούμε οτι είναι διαταγή. Εάν χρησιμοποιείτε απόλυτες διευθύνσεις τότε κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε για cross site scripting. Σε αυτή την περίπτωση θα τιμωρηθείτε με ποινή από τη google. Και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Είναι προτιμότερο να βρίσκονται όλα τα αρχεία του ιστότοπου συγκεντρωμένα σε ένα διακομιστή. Αλλιώς θα κινήσετε υποψίες στη google. Γιατί άραγε δεν έχετε όλα τα αρχεία σας συγκεντρωμένα στον ίδιο διακομιστή; Μήπως δεν έχετε δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε αυτά τα αρχεία; Μήπως τα χρησιμοποιείτε χωρίς άδεια; Μήπως είναι επικίνδυνα αρχεία και φοβάστε μήπως προξενήσουν ζημιά στο διακομιστή σας; Μήπως έχετε άλλου είδους ύποπτα κίνητρα; Όλα αυτά θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την προώθηση της ιστοσελίδας σας. Πάντως το σίγουρο είναι οτι η google θα προτιμήσει να εμφανίσει σε υψηλότερη θέση έναν ιστότοπο που χρησιμοποιεί σχετικά url παρά έναν ιστότοπο που χρησιμοποιεί απόλυτα url. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα πράγματα για την προώθηση της ιστοσελίδας σας.

Rate this post

Must Read

spot_img