Εργασία στην digital εποχή
Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, της πληροφορίας και των δεδομένων. Ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι μεγάλος και η νίκη πλέον κρίνεται στην καλύτερη διαχείριση των ηλεκτρονικών μέσων συνδυαστικά με τα ψηφιακά δεδομένα και σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Αναπόφευκτα λοιπόν, η αγορά εργασίας όσων αφορά τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο, με τη μελέτη των δεδομένων, την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων εμπορίου, παρουσιάζει ραγδαία αύξηση και ανάπτυξη.
Οι θέσεις εργασίας όπως είναι αυτές του web developer, web designer και digital marketer είναι πλέον περιζήτητες. Και οι τρείς επαγγελματίες έχουν διαφορετικά αντικείμενα αλλά έναν κοινό στόχο: να ικανοποιήσουν όσο καλύτερα μπορούν τις ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών μέσω των δραστηριοτήτων τους στο Διαδίκτυο.
Καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα απαιτητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο digital περιβάλλον ενεργώντας άμεσα και δημιουργικά για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός site ή ενός e-shop.
Άρα λοιπόν, σε ποιόν από τους τρείς θα απευθυνθεί κάποιος προκειμένου να δημιουργήσει ένα site από το μηδέν, να κάνει re-branding και targeting στην αγορά και να προσελκύσει πελάτες; Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα χαρακτηριστικά τους.
Web Developer
Είναι αυτός ο οποίος θα «χτίσει» το ηλεκτρονικό κατάστημα και την ιστοσελίδα γενικότερα. Θα στήσει το δομή και τα θεμέλια ώστε να υπάρχουν γερές βάσεις και να λειτουργούν όλα άρτια.
Η συνεργασία του με τον designer είναι στενή εφόσον μεταφέρει τα απαιτούμενα αυτού για να είναι το site απολύτως χρηστικό. Άρα, όχι μόνο θα εξασφαλίσει τη λειτουργικότητα σε επίπεδο χρήστη αλλά θα φροντίσει και τη λειτουργικότητα και συμβατότητα με οποιοδήποτε third party plugin, apps ή κάποιο σύστημα CRM.
Θα προτείνει την πλατφόρμα χρήσης ανάλογα τις ανάγκες του πελάτη e-shop/services/blog (wordpress, opencart ή woo-commerce), την υπηρεσία φιλοξενίας (web hosting), τα security systems, την ενσωμάτωση των social media και θα εξασφαλίσει ώστε το site να είναι responsive για χρήση σε mobile και tablet.
Ακόμα, και εάν θα ακολουθηθεί κάποια στρατηγική email marketing (opt pages, landing pages, PPC, ads, newsletters) ο developer θα πρέπει να φροντίσει ώστε να ανταποκρίνονται όλα όπως πρέπει.
Web Designer
Είναι ο επαγγελματίας ο οποίος θα αναλάβει τη σύνδεση της ψηφιακής επαγγελματικής έδρας και του brand (υπηρεσίες ή προϊόντα) ώστε να γίνει κάποιος γνωστός και να προσελκύει πελάτες.
Είναι αυτός, ο οποίος θα σχεδιάσει και θα φροντίσει την ψηφιακή βιτρίνα της ιστοσελίδας. Το brand, τη λειτουργικότητα, το αισθητικό κομμάτι (graphic design) μέσα στα οποία βρίσκονται οι γραμματοσειρές, κάθε οπτικο-ακουστικό μέσο, τα χρώματα αυτών και γενικότερα η εμφάνιση.
Μέσα από αυτό, ο web designer έχει ως στόχο να κρατήσει χαμηλά το bounce rate και υψηλά το conversion rate των επισκεπτών μέσα από τη βέλτιστη σχεδίαση και το ποιοτικό UI/UX της σελίδας.
Digital Marketer
Πίσω από τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την οργάνωση κάθε επιτυχημένης digital marketing στρατηγικής, βρίσκεται ο digital marketer.
Είναι υπεύθυνος να οδηγήσει στη βελτιστοποίηση του customer experience, στο USP ή UVP της επιχείρησης και στη δημιουργία και την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των πελατών και της επιχείρησης (market perception, customer loyalty).
Συγκεντρώνει τις δράσεις των δύο προηγούμενων, από το περιεχόμενο, τα social , το SEO, για να χτίσει το brand. Συγκεντρώνει το στόχο, τις αξίες και το όραμα του πελάτη για μια επιτυχημένη πορεία και παρουσία στην αγορά και θα φροντίσει να υπάρχει η βέλτιστη συνεργασία και επικοινωνία όσων εργαστούν για το σκοπό αυτό.
Θα μελετήσει τους ανταγωνιστές, θα κάνει positioning του brand στην αγορά, market research και τμηματοποίηση της ψηφιακής αγοράς (niche). Θα συλλέξει τα δεδομένα και θα προετοιμάσει το επόμενο βήμα.
Μιλώντας με ένα παράδειγμα
Και αφού αναφέρθηκαν κάποια βασικά χαρακτηριστικά των επαγγελματιών αυτών, μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι μοιάζουν μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα όμως δεν ισχύει αυτό.
Για το λόγο αυτό ακολουθεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα το οποίο έχει να κάνει με τη διαφορετική αντίληψη που έχουν για κάτι τόσο απλό όπως είναι τα χρώματα.
- Web designer: Θα δει το μπλε και τις δεκάδες αποχρώσεις αυτού.
- Web developer: Θα αρκεστεί στις βασικές εκδοχές του μπλε χρώματος.
- Digital marketer: Θα φροντίσει να μάθει την ψυχολογία του χρώματος στα conversions rates.
Το ίδιο ισχύει και για τα οπτικο-ακουστικά μέσα και πώς βλέπει για παράδειγμα ο καθένας μία εικόνα, μέσα από τόσο διαφορετική οπτική.
- Web designer: Θα σχεδιάσει την ιδανική εικόνα αντιπροσωπευτική του brand (ως μέσο).
- Web developer: Θα φροντίσει για τις σωστές προδιαγραφές (jpeg, png, pixels, size), λειτουργικότητα και τεχνικά χαρακτηριστικά.
- Digital marketer: Θα εξασφαλίσει να αντιπροσωπεύει το brand και να χτίσει τη σχέση μεταξύ αγοράς και καταναλωτή.
Άλλοτε λοιπόν, τα καθήκοντα τους περιπλέκονται και άλλοτε συνδυάζονται και ο διαχωρισμός είναι δυσδιάκριτος. Παρόλα αυτά όμως, είτε ως εργοδότης είτε ως επαγγελματίας, θα πρέπει ο καθένας να γνωρίζει τί ζητάει και τί προσφέρει για να ξεχωρίσει στην αγορά από τη δική του πλευρά.
Εάν σου άρεσε κάνε like, follow and share στη σελίδα μας!
Πηγή: tgroupmethod.com