Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τις επιλογές του opencart που αφορούν τις αναφορές.
Αναφορές
Το τελευταίο μενού στον πίνακα διαχείρισης (Admin panel) του OpenCart αφορά την παρακολούθηση δεδομένων και τις αναφορές. Αυτό το μενού περιέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις παραγγελίες σας, πωλήσεις, προϊόντα, πελάτες, εκστρατείες μάρκετινγκ, συνεργάτες κλπ. Ως ιδιοκτήτης καταστήματος, θα ήταν καλό να περνάτε λίγο χρόνο εδώ, τουλάχιστον κάθε τόσο, για να ελέγχετε τα συνδυαστικά δεδομένα από όλες τις δραστηριότητές σας στην ιστοσελίδα σας. Ας ξεκινήσουμε βρίσκοντας πρώτα πού είναι το μενού και τι επιλογές περιέχει.
Ταμπλό (Dashboard) > Αναφορές (Reports)

Όπως βλέπετε, έχουμε 4 υπο-μενού. Θα ξεκινήσουμε με το πρώτο: Πωλήσεις (Sales). Στο μενού των πωλήσεων (Sales), έχετε τις αναφορές για τις Παραγγελίες (Orders), Φορολογία (Tax), Αποστολή (Shipping), Επιστροφές (Returns) και Κουπόνια (Coupons). Υπόψη σας, αυτές οι επιλογές που έχουν διαμορφωθεί και ρυθμιστεί από άλλα μενού. Εδώ, θα μπορείτε μόνο να παρακολουθήσετε τις επιδόσεις τους.
Αναφορές (Reports) > Πωλήσεις (Sales) > Παραγγελίες (Orders)

Παραγγελίες (Orders)

Οι παραγγελίες σας δείχνουν πόσες παραγγελίες είχε το κατάστημά σας σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα πεδία φίλτρων. Μπορείτε να ταξινομήσετε τα αποτελέσματα βάσει των επιλογών Ημέρες, Εβδομάδες, Μήνες ή Έτη από το πεδίο Ταξινόμηση Βάσει (Group By). Αυτό θα διαχωρίσει τις παραγγελίες σε διαφορετικές σειρές. Επίσης, μπορείτε να ταξινομήσετε τις παραγγελίες βάσει της κατάστασής τους. Από τη γραμμή παραγγελιών, θα μπορείτε να ελέγχετε τον αριθμό των παραγγελιών και των προϊόντων που έχουν επιβεβαιωθεί, τη φορολογία και τα συνολικά σας έσοδα.
Φορολογία (Tax)
Η κάθε παραγγελία που δημιουργείται στο κατάστημά σας φορολογείται. Οι φόροι ορίζονται από το μενού Κατάλογος (Catalog) > Προϊόντα (Products) > Επεξεργασία Προϊόντος (Edit Product) > Στοιχεία (Data) > Φορολογική Κατηγορία (Tax Class). Το μενού φορολογίας στις Αναφορές παρακολουθεί τα είδη φόρων που έχουν εφαρμοστεί σε προϊόντα στις παραγγελίες των πελατών. Αυτό περιλαμβάνει τον αριθμό των παραγγελιών καθώς και την συνολικό ποσό που συσσωρεύτηκε από τους φόρους.

Αποστολή (Shipping)
Τα έξοδα αποστολής διαφέρουν ανάλογα με τις μεθόδους αποστολής που έχετε διαθέσιμα στο κατάστημά σας. Έχετε τις ίδιες επιλογές φίλτρων για την ημερομηνία, την ταξινόμηση και την κατάσταση παραγγελίας.
Στην καρτέλα Τίτλος Αποστολής μπορείτε να παρακολουθείτε τι μέθοδος αποστολής έχει χρησιμοποιηθεί, καθώς και τον αριθμό παραγγελιών και το συνολικό ποσό τους.

Επιστροφές (Returns)

Το μενού επιστροφών είναι αρκετά απλό. Έχετε μόνο ένα κύριο μετρικό σύστημα, που είναι ο αριθμός των επιστροφών σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ορίζεται από τα φίλτρα.
Για μια ακόμη φορά, μπορείτε να διαχωρίσετε τα αποτελέσματα σε σειρές βάσει ημέρας, εβδομάδας, μήνα ή έτους. Για να είναι ακόμη πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματά σας, χρησιμοποιήστε την επιλογή Κατάσταση Επιστροφής και καθορίστε τις καταστάσεις που θέλετε να δείτε.
Κουπόνια (Coupons)
Τα κουπόνια δημιουργούνται από το μενού Επεκτάσεις (Extensions) > Σύνολο Παραγγελίας (Order Totals). Όπως μπορείτε να δείτε από την παρακάτω εικόνα, οι επιλογές φίλτρων για τα κουπόνια περιορίζονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Μπορείτε να δείτε το όνομα του κάθε κουπονιού, τον κωδικό κουπονιού που πρέπει να καταχωρήσουν οι πελάτες, όπως και τις παραγγελίες και το συνολικό ποσό μετά τη χρήση του κωδικού. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο επεξεργασίας, θα οδηγηθείτε στο πεδίο διαχείρισης κουπονιών όπου μπορείτε να τροποποιήσετε το όνομα του κουπονιού, τον κωδικό του, το είδος του, την έκπτωση, κλπ.

Το επόμενο υπο-μενού του μενού Αναφορές (Reports) σχετίζεται με τα προϊόντα. Έχετε δύο πεδία όπου μπορείτε να ελέγχετε ποια προϊόντα είχαν προβληθεί και αγοραστεί.
Αναφορές (Reports) > Προϊόντα (Products) > Έχουν Προβληθεί (Viewed)
Έχουν Προβληθεί (Viewed)
Αυτός είναι ένας κατάλογος όλων των προϊόντων σας και τις θεάσεις τους από τους πελάτες σας. Η λίστα περιλαμβάνει το όνομα του προϊόντος, το μοντέλο, πόσες φορές το είδαν και το ποσοστό, το οποίο μετρά πόση θέαση είχε ένα προϊόν σε σύγκριση με άλλα.
Το πιο δημοφιλές προϊόν θα είναι στη κορυφή. Μπορείτε να ανανεώσετε τη λίστα με το κόκκινο κουμπί στην πάνω δεξιά γωνία, έτσι μπορείτε να ενημερώσετε τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή.

Αγορασθέντα Προϊόντα (Purchased)
Στο κατάλογο των αγορασθέντων προϊόντων, έχετε ένα φίλτρο όπου μπορείτε να περιορίσετε τα αποτελέσματα με βάση την ημερομηνία και την κατάσταση της παραγγελίας.

Μπορείτε να δείτε όλα τα προϊόντα που έχουν αγοραστεί από το κατάστημά σας στο OpenCart, ταξινομημένα με βάση το όνομα προϊόντος, μοντέλο, πόσες φορές το προϊόν έχει αγοραστεί και τα συνολικά έσοδα από το κάθε προϊόν.
Αναφορές (Reports) > Πελάτες (Customers) > Συνδεδεμένη Πελάτες (Customers Online)
Ήρθε η ώρα να δούμε τι είδους πληροφορίες μπορείτε να ελέγχετε σχετικά με τους πελάτες σας.
Συνδεδεμένοι Πελάτες (Customers Online)
Η αναφορά για το πόσοι πελάτες είναι συνδεδεμένοι βασίζεται στη διεύθυνση IP του επισκέπτη, ποιά είναι η τελευταία σελίδα που είδαν, ο αναφέρων (η σελίδα ή ιστοσελίδα που τους οδήγησε στην τελευταία σελίδα που είδαν) καθώς και το τελευταίο μέρος που έκαναν κλικ. Αυτό το είδος πληροφοριών είναι σημαντικό διότι έτσι μπορούμε να μάθουμε τη συμπεριφορά του κάθε χρήστη και να εντοπίσουμε τις πιθανές βελτιώσεις που μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε για να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία του πελάτη σε όλα τα μέρη της ιστοσελίδας μας στο OpenCart.

Δραστηριότητα Πελάτη (Customer Activity)
Το αρχείο καταγραφής δραστηριότητας των πελατών (customer activity log) σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε τι ενέργεια έκανε ο κάθε πελάτης σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα.
Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας παραγγελίας, εγγραφή νέου λογαριασμού, κλπ. Θα μπορείτε να δείτε τη διεύθυνση IP από την οποία έχει καταγραφεί η δραστηριότητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα για να ταξινομήσετε τη δραστηριότητα του κάθε πελάτη με βάση τη διεύθυνση IP, το όνομα του πελάτη καθώς και ημερομηνίες.

Παραγγελίες (Orders)

Το μενού παραγγελιών (orders menu), το οποίο θα βρείτε υπό τις αναφορές πελατών (customer reports), είναι αρκετά χρήσιμο για να ταξινομήσετε τους χρήστες με βάση την προτεραιότητά τους. Αυτό σας επιτρέπει να δείτε πόσες παραγγελίες έχει επιβεβαιώσει ο κάθε χρήστης, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των προϊόντων που αγοράσθηκαν και τα συνολικά έσοδα από τον πελάτη. Ο κάθε πελάτης έχει επίσης μια επιλογή επεξεργασίας (Edit) που θα σας ανακατευθύνει στο μενού διαχείρισης πελατών, όπου μπορείτε να τροποποιήσετε οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε σχετικά με τον συγκεκριμένο χρήστη.
Πόντοι Ανταμοιβής (Reward Points)
Μπορείτε να διαχειριστείτε τους πόντους ανταμοιβής από το μενού Κατάλογος (Catalog) > Προϊόντα (Products) > Επεξεργασία Προϊόντος (Edit Product) > Πόντοι Ανταμοιβής (Reward Points). Αυτό είναι το μέρος όπου μπορείτε να αναθέσετε πόντους ανταμοιβής σε ένα συγκεκριμένο προϊόν. Όσο για το μενού Πόντοι Ανταμοιβής (Reward Points) στο μενού Αναφορές (Reports), μπορείτε να ελέγξετε τους πόντους ανταμοιβής που χρησιμοποιούνται από κάθε πελάτη, όπως και πληροφορίες σχετικά με το όνομα του πελάτη, email, ομάδα πελατών, κατάσταση, αριθμό παραγγελιών και συνολικό ποσό. Το φιλτράρισμα για τους πόντους αμοιβής του πελάτη μπορεί να γίνει με βάση την ημερομηνία.

Πίστωση (Credit)
Η πίστωση καταστήματος μπορεί να ενεργοποιηθεί από το μενού Επεκτάσεις (Extensions) > Σύνολο Παραγγελίας (Order Totals > Πίστωση Καταστήματος (Store Credit). Μπορείτε να αναθέσετε πίστωση καταστήματος στους πελάτες μέσω της λειτουργίας συναλλαγών στο μενού Πελάτες (Customers) > Πελάτες (Customers) > Επεξεργασία Πελάτη (Edit Customer) > Συναλλαγές Πελατών (Transactions). Οι συναλλαγές που θα τροποποιήσετε εκεί θα εμφανιστούν στις αναφορές πίστωσης εδώ.

Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος
Ελπίζουμε αυτός ο οδηγός να αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα στις προσπάθειές σας να αναπτύξετε και να διαχειριστείτε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Αλλά και να αξιοποιήσετε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που παρέχει η πλατφόρμα του OpenCart για την κατασκευή eshop. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι στo MarketPlace του OpenCart θα βρείτε χιλιάδες extensions που μπορούν να ανεβάσουν σε άλλο επίπεδο την λειτουργικότητα του e-shop σας. Μην ξεχνάτε όμως ότι τα extensions του OpenCart δεν είναι παιχνίδι. Παρότι έκαστο έχει δοκιμαστεί, η συμβατότητα και λειτουργικότητά του με την κάθε έκδοση του OpenCart κάτι που θα ανακαλύψετε στο documentation του, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ένα extension να δημιουργεί επικαλύψεις με κάποιο άλλο. Με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί προβλήματα στην εμφάνιση και στην λειτουργικότητα του e-shop σας. Επιλέξτε σοφά και υπεύθυνα την εταιρεία που θα κατασκευάσει το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Η κορυφαία πρόταση δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος στην Ελληνική αγορά είναι η DreamWeaver.Gr. Το τεχνικό τμήμα της εταιρείας με χαρά θα ακούσει κάθε απορία και ερώτημά σας.
Σεμινάρια e-commerce
Όλες οι παραπάνω οθόνες περιγράφουν τις δυνατότητες αναφορών σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα opencart. Σε ένα σεμινάριο e-commerce με έμφαση στο opencart μπορίτε να μάθετε πολύ περισσότερα για αυτές τις δυνατότητες. Στα σεμινάρια elearning για το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζονται όλες οι δυνατότητες που σας παρέχει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Ο εκπαιδευτής ενός καλού σεμιναρίου e-commerce έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει τον εκπαιδευόμενο ώστε να αποκτήσει ολοκληρωμένη γνώση. Εδώ μπορείτε να βρείτε την καλύτερη επιλογή στην Ελληνική αγορά για σεμινάρια e-commerce.
Βιβλίο κατασκευής eshop
Το παραπάνω άρθρο δημιουργήθηκε παίρνοντας ιδέες από το μοναδικό Ελληνικό βιβλίο κατασκευής eshop με το opencart. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό βιβλίο κατασκευής eshop για το opencart που σε οδηγεί βήμα προς βήμα στην κατανόηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Η αγορά του βιβλίου opencart αποτελεί μια έξυπνη κίνηση για εκείνους που θέλουν να εμβαθύνουν στην κατασκευή eshop εύκολα και γρήγορα. Μπορείτε να προμηθευθείτε το βιβλίο κατασκευής eshop με το opencart πατώντας εδώ.
