Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήImage EditingΑλλαγή χρώματος σε εικόνα - φωτογραφία. Μάθημα 7o

Αλλαγή χρώματος σε εικόνα – φωτογραφία. Μάθημα 7o

Αλλαγή χρώματος σε εικόνα – φωτογραφία

Image editing – Χρωματικές διορθώσεις. Μάθημα 7o

Αλλαγή χρώματος σε εικόνα – φωτογραφία: Μπορεί να υπάρξουν φορές που θέλετε να προσαρμόσετε τα χρώματα σε μια εικόνα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να τονίσετε ορισμένα χρώματα στην εικόνα ή ακόμη και να αλλάξετε τα χρώματα για καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Κορεσμός

Μερικές φορές τα χρώματα σε μια εικόνα μπορεί να φαίνονται θαμπά ή υποτονικά. Μπορείτε να το αντισταθμίσετε αυτό αυξάνοντας τον κορεσμό, ο οποίος μπορεί να κάνει τα χρώματα να φαίνονται πιο πλούσια ή πιο ζωντανά. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα αυτού στις παρακάτω εικόνες.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να μειώσετε τον κορεσμό για να κάνετε τα χρώματα λιγότερο ζωντανά. Εάν αφαιρέσετε εντελώς τον κορεσμό, θα παραχθεί μια ασπρόμαυρη ή σε κλίμακα του γκρι εικόνα. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα αυτού στις παρακάτω εικόνες.

Δοκιμάστε αυτό!

Σύρετε το ρυθμιστικό στο παρακάτω διαδραστικό για να ρυθμίσετε τον κορεσμό της εικόνας. Προσοχή, όμως! Ο υπερβολικός κορεσμός θα προκαλέσει απώλεια λεπτομερειών στην εικόνα.

Για να ρυθμίσετε τον κορεσμό:

  1. Με την εικόνα ανοιχτή στο Pixlr X, κάντε κλικ στο κουμπί Adjust (Προσαρμογή).

  2. Κάντε κλικ και σύρετε το ρυθμιστικό Saturation (Κορεσμός) για να αυξήσετε ή να μειώσετε τον κορεσμό. Καθώς προσαρμόζετε τη ρύθμιση, θα εμφανίζεται μια προεπισκόπηση.

  3. Αν είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, κάντε κλικ στο κουμπί Save για να διατηρήσετε αυτή τη νέα έκδοση της εικόνας.

Προσέξτε να μην αυξήσετε πολύ τον κορεσμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αφύσικη εμφάνιση των χρωμάτων, όπως στο παρακάτω παράδειγμα.

Άλλες διορθώσεις χρώματος

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι προσαρμογής των χρωμάτων σε μια εικόνα. Τα εργαλεία διόρθωσης χρωμάτων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας που χρησιμοποιείτε, αλλά μπορείτε να μάθετε περισσότερα για ορισμένα κοινά εργαλεία παρακάτω.

  • Vibrance (Ζωτικότητα): Αυτό το εργαλείο σάς επιτρέπει να ενισχύσετε τον κορεσμό των τμημάτων της εικόνας που είναι λιγότερο χρωματιστά, χωρίς να υπερκορεστούν τα τμήματα που είναι ήδη χρωματιστά. Αυτό συμβάλλει στο να μην φαίνονται τα χρώματα αφύσικα.

  • Temperature (Θερμοκρασία): Αυτό το εργαλείο ρυθμίζει πόσο ζεστά ή ψυχρά εμφανίζονται τα χρώματα στην εικόνα. Σε γενικές γραμμές, μια θερμότερη θερμοκρασία θα φαίνεται πιο κόκκινη ή πορτοκαλί, ενώ μια ψυχρότερη θερμοκρασία θα φαίνεται πιο μπλε.

  • Φίλτρα: Πολλές εφαρμογές, όπως το Instagram, διαθέτουν προκαθορισμένους συνδυασμούς χρωματικών προσαρμογών που μπορείτε να εφαρμόσετε γρήγορα για να δημιουργήσετε ενδιαφέροντα εφέ. Για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν τις φωτογραφίες σας να μοιάζουν σαν να έχουν τραβηχτεί με μια vintage φωτογραφική μηχανή.

Όξυνση

Μερικές φορές μια εικόνα μπορεί να μην είναι τόσο καθαρή όσο θα θέλατε. Η όξυνση μπορεί να σας βοηθήσει να τις κάνετε να φαίνονται ευκρινείς και καθαρές, ενισχύοντας τις άκρες των αντικειμένων της εικόνας.

Ωστόσο, η προσθήκη υπερβολικής ευκρίνειας μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει μια εικόνα να φαίνεται χειρότερη ή να οδηγήσει σε απώλεια λεπτομέρειας της εικόνας. Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω παράδειγμα.

Όπως μπορείτε να δείτε, η σωστή ποσότητα ευκρίνειας κάνει τη φωτογραφία να φαίνεται πολύ καθαρή. Στην κεντρική εικόνα, για παράδειγμα, είναι εύκολο να διακρίνετε τις άκρες των φτερών του πουλιού.

Αλλά η προσθήκη υπερβολικής ευκρίνειας μπορεί να κάνει τις άκρες να φαίνονται υπερβολικές και αφύσικες, όπως στην εικόνα στα δεξιά.

Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι το φόντο στην εικόνα με την υπερβολική ευκρίνεια έχει πολύ πρόσθετο θόρυβο εικόνας.

Δοκιμάστε αυτό!

Σύρετε το ρυθμιστικό στο παρακάτω διαδραστικό για να ρυθμίσετε την ευκρίνεια της εικόνας. Προσπαθήστε να κάνετε την εικόνα να φαίνεται καθαρή αλλά όχι υπερβολικά ευκρινής.

Για να οξύνετε μια εικόνα:

  1. Με την εικόνα ανοιχτή στο Pixlr X, κάντε κλικ στο κουμπί Filter (Φίλτρο).

  2. Κάντε κλικ και σύρετε το ρυθμιστικό για να προσθέσετε την επιθυμητή ποσότητα ευκρίνειας. Μια προεπισκόπηση θα εμφανίζεται καθώς προσαρμόζετε κάθε ρύθμιση.
  3. Αν είστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα, κάντε κλικ στο κουμπί Save για να διατηρήσετε αυτή τη νέα έκδοση της εικόνας.

 Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την όξυνση, ανατρέξτε σε αυτό το σεμινάριο από το Cambridge in Colour.

 

Προηγούμενο Μάθημα
Προηγούμενο Μάθημα

Επόμενο Μάθημα
Επόμενο Μάθημα

 

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το Image EditingΕπεξεργασία εικόνας στο σχετικό θεματικό τμήμα του blog μας που μπορείτε να δείτε εδώ.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα παρακολουθήστε αυτό και άλλα online σεμινάρια από το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων

Πηγή: GCFGlobal

Rate this post

Must Read

spot_img