Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤάσεις στην κατασκευή ιστοσελίδωνΤάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων

Τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων

Ο σχεδιασμός ιστοσελίδων εξαρτάται πολύ περισσότερο από τις μετατοπίσεις της τεχνολογίας σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς εκτυπωτές. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ο τρόπος με τον οποίο οι σχεδιαστές ιστοσελίδων συνέχισαν να αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τεχνολογικές προκλήσεις και εξακολουθούν να καταφέρνουν να δημιουργούν ιστότοπους φιλικούς προς το χρήστη, σαφείς και καινοτόμους, συμβατούς με το εταιρικό στυλ, προσαρμόσιμοι σε κάθε νοητή συσκευή και απλά όμορφο ταυτόχρονα .

 

Το 2018 είδαμε πολλές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κινητών που ξεπέρασαν την περιήγηση στην επιφάνεια εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι το 2019 θα πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις λειτουργίες κινητής τηλεφωνίας με τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί, ενώ η προβολή ιστοσελίδας σε παραδοσιακούς υπολογιστές θα πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται για να συνεχίσει να τραβάει την προσοχή των επισκεπτών. Με όλα αυτά κατά νου, ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες αξιοσημείωτες τάσεις στο σχεδιασμό ιστοσελίδων έρχονται έτοιμες εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες στο τέλος της χρονιάς του 2018 και στην αρχή του 2019.

 

1. Παίξτε τις σκιές και το βάθος

Η χρήση των σκιών δεν είναι καινούργια, οπότε γιατί το αναφέρω; Παρά το γεγονός ότι οι σκιές ήταν ένα βασικό στοιχείο της σχεδίασης ιστοσελίδων για αρκετό καιρό, χάρη στην πρόοδο των web browsers, βλέπουμε τώρα μερικές συναρπαστικές παραλλαγές. Με τα πλέγματα και τις διατάξεις εναλλαξ, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων παίζουν με σκιές περισσότερο από ποτέ για να δημιουργήσουν βάθος και την ψευδαίσθηση ενός κόσμου πέρα από την οθόνη. Αυτή είναι μια άμεση αντίδραση στην επίπεδη τάση σχεδιασμού που ήταν δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Το παιγνίδι με τις σκιές δημιουργεί ένα εκπληκτικά ευέλικτο αποτέλεσμα που αυξάνει όχι μόνο την αισθητική μιας ιστοσελίδας αλλά και βοηθά στην εμπειρία χρήστη (UX) δίνοντας έμφαση. Για παράδειγμα, η χρήση μαλακών, λεπτών σκιών ως κραδασμών για να δηλώσετε μια σύνδεση δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά συνδυάζοντάς τις με ζωντανές μεταβολές χρώματος (περισσότερο σε αυτό αργότερα), όπως παραπάνω παραδείγματα ενισχύει την τρισδιάστατη επίδραση των παλιών σκιών.

2. Ζωντανά, κορεσμένα σχέδια χρώματος

Το 2018 είναι σίγουρα το έτος για σούπερ υπερβολικά χρώματα στο διαδίκτυο. Ενώ στο παρελθόν πολλοί σχεδιαστές ιστοσελίδων είχαν κολλήσει με χρώματα ασφαλή για το διαδίκτυο, περισσότεροι σχεδιαστές δοκιμάζουν περισσότερες επιλογές στο χρώμα -περιλαμβανομένου του υπερκορεσμού και των ζωντανών αποχρώσεων σε συνδυασμό με επικεφαλίδες που δεν είναι πλέον μόνο οριζόντια αλλά επαναπροσδιορίζονται με λοξές και σκληρές γωνίες.

Αυτό βοηθάται εν μέρει από την τεχνολογική πρόοδο σε οθόνες και συσκευές με οθόνες που είναι πιο κατάλληλες για αναπαραγωγή πλουσιότερων χρωμάτων. Τα ζωντανά και  συγκλονιστικά χρώματα μπορούν να είναι χρήσιμα για σχεδίαση ιστοσελίδων που θέλουν έντονη σχεδίαση για να προσελκύσουν άμεσα την προσοχή των επισκεπτών τους.

3. Σχεδιασμός ιστοσελίδων με κινούμενο Φόντο

Τα κινούμενο φόντο αποτελεί μια εξαιρετική λύση για τους ιστότοπους με θέματα επιδόσεων που τρέχουν με φόντο βίντεο. Αυτά τα κινούμενα σχέδια είναι ελαφριά javascript που επιτρέπουν τη δημιουργία κίνησης ως μέρος του φόντου, όλα χωρίς να πάρει πολύ χρόνο για να φορτώσετε περίπλοκα και βαριά γραφικά.

Λένε ότι μια εικόνα αξίζει πάνω από χίλιες λέξεις. Εμείς λέμε οτι αξίζει ακόμα περισσότερες όταν είναι κινούμενη. Ομοίως, τα κινούμενο φόντο προσελκύει άμεσα την προσοχή του χρήστη. Με αυτό τον τρόπο κατα τη σχεδίαση της ιστοσελίδας μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αξέχαστη εμπειρία για το χρήστη σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Επιπλέον, τα κινούμενα γραφικά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, παρέχοντας εντυπωσιακές συνδέσεις προς τις σελίδες προορισμού.

4. Σχεδιασμός ιστοσελίδων πρώτα για τα κινητά

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η περιήγηση στο κινητό έχει ξεπεράσει επίσημα την περιήγηση από υπολογιστή. Σχεδόν όλοι οι χρήστες του διαδικτύου πλέον κάνουν αγορές και παραγγελίες μέσω του smartphone τους. Στο παρελθόν, αυτή ήταν μια περίεργη διαδικασία που οι χρήστες δεν ήταν τόσο διατεθειμένοι να ακολουθήσουν. Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων ήταν μπερδεμένοι: πώς θα έχουμε ένα αξιοπρεπές μενού, υπομενού και sububmenu σε μια μικρή οθόνη;

Αλλά τώρα η σχεδίαση ιστοσελίδων για κινητές συσκευές έχει ωριμάσει. Η τεχνολογία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, ελαχιστοποιώντας το μενού για τη μικρή οθόνη. Μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τις μεγάλες, όμορφες φωτογραφίες που σας στέλνει ο πελάτης στην έκδοση για κινητά, αλλά τα εικονίδια είναι πολύ πιο οικονομικά από άποψη μεγέθους αρχείου και έχουν γίνει τόσο συνηθισμένα ώστε ο χρήστης δεν έχει πρόβλημα να τα καταλάβει.

Θα μπορούσαμε να πούμε οτι η κατασκευή ιστοσελίδων φιλικών προς κινητά αποτέλεσε τη σημαντικότερη αλλαγή στη σχεδίαση ιστοσελίδων τα τελευταία χρόνια. Η ανάγκη αυτή αυτή προέκυψε από δυο σημαντικούς παράγοντες. Ο πρώτος ηταν η ίδια η επικράτηση των κινητών συσκευών σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς επιτραπέζιους υπολογιστές. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η πριμοδότηση που δίνει η google σε σελίδες φιλικές προς μηχανές αναζήτησης όσον αφορά την προώθηση ιστοσελίδων.

Η φιλικότητα προς κινητές συσκευές και η ταχύτητα φόρτωσης αποτελούν σήμερα τις δυο σημαντικότερες προδιαγραφές για την κατάταξη ιστοσελίδων στην πρώτη σελίδα της google.

Rate this post

Must Read

spot_img