Το WordPress είναι μια καταπληκτική πλατφόρμα CMS, αλλά μπορεί επίσης να είναι αρκετά αργή αν δεν βελτιστοποιηθεί σωστά. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς να επιταχύνετε το WordPress, μοιράζοντας τις στρατηγικές και τις συστάσεις μας σχετικά με την απόδοση των ιστοσελίδων. Επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο βασίζονται στο WordPress για τη διαχείριση των ιστοσελίδων τους. Χρησιμοποιείται από περισσότερους από τους μισούς χρήστες που χρησιμοποιούν ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου και σύμφωνα με το ManageWP, αυτό σημαίνει ότι πάνω από 74 εκατομμύρια ιστότοποι χρησιμοποιούν το WordPress.
Το WordPress χρησιμοποιείται από το 59,5% όλων των ιστότοπων των οποίων γνωρίζουμε το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Αυτό είναι το 26,4% όλων των ιστότοπων. Η μελέτη που περιλαμβάνει τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε βρίσκεται στον ιστότοπο w3techs.com.
Ακολουθήστε τις παρακάτω προτάσεις για να επιταχύνετε το WordPress και να μειώσετε τον χρόνο φόρτωσης του ιστότοπού σας, εξασφαλίζοντας την καλύτερη εμπειρία χρήστη για τους επισκέπτες σας, καθώς και για να βελτιώσετε τη θέση του ιστοτόπου σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
1. Χρησιμοποιήστε ένα Στιβαρό Framework / Θέμα
Πίσω από κάθε WordPress site, υπάρχει ένα θέμα ή ένα framework και μαζί με αυτό μερικές φορές μπορεί να υπάρχει και αρκετός άχρηστος κώδικας. Κάθε θέμα κωδικοποιείται διαφορετικά και εξαιτίας αυτού υπάρχουν κάποια που είναι καλύτερα από άλλα. Τα προεπιλεγμένα θέματα του WordPress όπως το Twenty Fifteen είναι πραγματικά αρκετά γρήγορα επειδή είναι πολύ ελαφριά.
Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε θέματα σε δημοφιλείς αγορές όπως το ThemeForest και το Creative Market. Ενώ υπάρχουν πολλά σπουδαία θέματα εκεί, πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσετε ότι οι προγραμματιστές μερικές φορές απλώς συνεχίζουν να προσθέτουν χαρακτηριστικά για να παράγουν περισσότερες πωλήσεις. Πρόκειται περισσότερο για την εύρεση των σωστών προγραμματιστών. Το Total WordPress από τους προγραμματιστές του WPExplorer είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός θέματος πολλαπλών χρήσεων που εξακολουθεί να λαμβάνει υπόψη του την απόδοση. Ακόμα και πολλά από τα demos τους, τα οποία είναι γεμάτα περιεχόμενο, φορτίζουν σε κάτω από 800ms.
Τα ελαφριά frameworks, όπως το Thesis Theme framework και το Genesis, έχουν επίσης πολύ καλή φήμη για την ανάπτυξη γρήγορων, καλά κωδικοποιημένων θεμάτων.
Συντήρηση ιστοσελίδων wordpress
Η επιλογή ενός καλού θέματος για το wordpress θα διευκολύνει πάρα πολύ τη συντήρηση της ιστοσελίδας. Όταν ένα θέμα είναι καλό και στιβαρό τότε η συντήρηση της ιστοσελίδας απαιτεί πολύ λιγότερο κόπο. Αντίθετα η υποστήριξη ιστοσελίδων με κακή επιλογή θέματος βγάζει πάρα πολύ δουλειά και συνεπώς ανεβάζει το κόστος συντήρησης. Καλό είναι η εταιρεία που αναλαμβάνει την κατασκευή της ιστοσελίδας να συνεχίζει και με τη συντήρηση της ιστοσελίδας καθώς και με την προώθηση αυτής. Αυτό μειώνει το συνολικό κόστος και αυξάνει το βαθμό αξιοπιστίας. Εδώ θα μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στη συντήρηση ιστοσελίδων.
2. Εκμεταλλευτείτε την Προσωρινή Αποθήκευση
Η προσωρινή αποθήκευση(caching) είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας όταν πρόκειται για την επιτάχυνση του WordPress. Η προσωρινή αποθήκευση αποθηκεύει τις σελίδες και τις αναρτήσεις σας ως στατικά αρχεία τα οποία στη συνέχεια εξυπηρετούνται στους επισκέπτες σας, μειώνοντας το φορτίο επεξεργασίας στον διακομιστή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προσωρινή αποθήκευση χρησιμοποιώντας plugins προσωρινής αποθήκευσης του WordPress, με την υλοποίηση της προσωρινής αποθήκευσης του προγράμματος περιήγησής σας και με την προσωρινή αποθήκευση στον διακομιστή.
Caching Plugins
Ακολουθούν μερικά δωρεάν και μερικά επί πληρωμή Caching πρόσθετα:
Browser Caching – Προσθήκη Επικεφαλίδων Λήξης στο WordPress
Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης προσθέτοντας επικεφαλίδες λήξης. Οι Επικεφαλίδες Λήξης λένε στο πρόγραμμα περιήγησης αν πρέπει να ζητήσει ένα συγκεκριμένο αρχείο από τον διακομιστή ή αν πρέπει να το τραβήξει από την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης. Με την προσθήκη τους, μειώνεται το ποσό των HTTP αιτήσεων που χρειάζονται.
Server Caching
Εκτός από τα WordPress caching plugins και το browser caching, μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από την προσωρινή αποθήκευση στον διακομιστή. Αυτό γίνεται συνήθως σε τοποθεσίες υψηλότερης επισκεψιμότητας. Το Varnish cache μπορεί να είναι πολύ δυνατό όταν συνδυάζεται με ένα plugin προσωρινής αποθήκευσης και ένα CDN.
Συνηθισμένα Domains Προφόρτωσης
Η προφόρτωση είναι παρόμοια με την προσωρινή αποθήκευση για το γεγονός ότι λέτε στο πρόγραμμα περιήγησης, όπως τον Chrome, να αναζητήσει πρόωρα τις ρυθμίσεις DNS όταν χρειάζεται. Ψάχνει τη σελίδα και ενεργοποιεί τυχόν Domains Προφόρτωσης που δεν έχουν ήδη αποθηκευτεί, ώστε να φορτωθούν γρηγορότερα αργότερα.
Μπορείτε να κάνετε prefetch domains στο WordPress προσθέτοντας τη σύνταξη domain στο αρχείο header.php μεταξύ των ετικετών <head> </head>. Αυτή η διαδικασία είναι μη αποκλειστική και θα εκτελείται μόνο όταν είναι δυνατόν.
3. Εφαρμογή Ενός Δικτύου Παροχής Περιεχομένου
Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη είναι η εγκατάστασή σας στο WordPress ή πόση κίνηση έχει ο ιστότοπός σας, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την υλοποίηση ενός δικτύου παροχής περιεχομένου (CDN). Ένα CDN ουσιαστικά παίρνει όλα τα αρχεία σας (CSS, Javascript, εικόνες) και τα παραδίδει σε έναν διακομιστή πιο κοντά στον επισκέπτη, γεγονός που μειώνει τον χρόνο λήψης. Εκτός από την ταχύτητα, ένα δίκτυο προβολής περιεχομένου μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά την εμπειρία των επισκεπτών σας, το ποσοστό εγκατάλειψης, τον χρόνο που παραμένουν στον ιστότοπό σας, τις μετατροπές και ακόμη και το SEO σας.
Το KeyCDN προσφέρει υπηρεσίες παροχής περιεχομένου μέσω ενός προγράμματος pay as you go. Ανάλογα με το εύρος ζώνης σας, πολλοί ιστότοποι μπορούν να εφαρμόσουν ένα CDN για λιγότερο από ένα δολάριο τον μήνα! Για να αναπτύξετε γρήγορα ένα CDN, για τις ιστοσελίδας σας στο WordPress, το KeyCDN ανέπτυξε ένανέο ελαφρύ plugin που ονομάζεται CDN Enabler. Είναι διαθέσιμο δωρεάν και η εγκατάσταση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.
Φορτώστε όλα τα στοιχεία από το WordPress CDN.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε φορτώσει ακόμη και τα μικρότερα αρχεία από το CDN σας, όπως το favicon. Αν τα πάντα φορτώνονται από το CDN αυτό δημιουργεί μία μόνο σύνδεση. Για να τροποποιήσετε το favicon απλά σύρετε το favicon στο root της εγκατάστασης του WordPress μέσω FTP και στη συνέχεια προσθέστε αυτό στο αρχείο header.php μεταξύ των ετικετών κεφαλής.
<link rel=”shortcut icon” href=”https://cdn.domain.com/favicon.ico” type=”image/x-icon” />
Προώθηση ιστοσελίδας λόγω επιτάχυνσης με το wordpress
Οι συμβουλές για να επιταχύνετε το wordpress είναι πολύτιμες όταν έχουμε να κάνουμε με προώθηση ιστοσελίδας. Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους που εξετάζει το Google είναι ο χρόνος φόρτωσης ενός site. Όταν ένας ιστότοπος είναι πολύ αργός τότε δεν υπάρχει περίπτωση να ανέβει στην πρώτη σελίδα του Google. Στην προώθηση ιστοσελίδων η ταχύτητα φόρτωσης μετράει πολύ. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνεται ο wordpress ώστε να περιορίσουμε το χρόνο φόρτωσης και να αυξήσουμε την επιτάχυνση. Όταν κάνουμε προώθηση ενός site οι παράμετροι που εξετάζονται είναι πολλές, κάποιες εκ των οποίων μεταβάλλονται κατά τη λειτουργία του ιστότοπου. Καλό είναι να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο από τη μεριά της επιτάχυνσης του wordpress ακολουθώντας τις συμβουλές που δίνεται παραπάνω σε αυτό το άρθρο. Εάν θέλετε να εμβαθύνετε πάνω στην προώθηση ιστοσελίδων τότε μπορείτε να μπείτε εδώ.
Το wordpress, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω στο άρθρο αποτελεί τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων. Δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθείτε με την κατασκευή ιστοσελίδων και να μην χρησιμοποιήσετε το wordpress. Για το λόγο αυτό καλό είναι να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία αυτού του κορυφαίου cms. Μία από τις παραμέτρους που κρίνουν την ποιότητα κατασκευής ιστοσελίδας είναι και ο χρόνος φόρτωσης. Φανταστείτε να παραδώσετε ένα site το οποίο να αργεί απελπιστικά να φορτώσει. Υπάρχει ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης να μην παραλάβει το site για να θεωρήσει ότι δεν έγινε σωστά η δουλειά της κατασκευής της ιστοσελίδας. Εάν θέλετε να γίνετε καλοί στην κατασκευή site τότε θα πρέπει να μάθετε πώς γίνεται η επιτάχυνση με το wordpress. Για να λάβετε περισσότερες συμβουλές από τους ειδικούς πάνω στην κατασκευή ιστοσελίδων μπορείτε να πατήσετε εδω.
Όταν κάνουμε βελτιστοποίηση ιστοσελίδας συνήθως χρησιμοποιούμε το πρόσθετο yoast seo. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο βελτιώνει πολύ τη διαδικασία της βελτιστοποίησης σελίδων. Δυστυχώς όμως εκείνο το οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη από το συγκεκριμένο πρόσθετο είναι η ταχύτητα φόρτωσης του ιστότοπου. Αυτή είναι μία γνώση την οποία θα πρέπει να την αποκτήσετε μόνοι σας. Μία καλή ιδέα για να πετυχαίνετε άριστη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων είναι να μάθετε καλά τις τεχνικές που περιγράφονται στο παραπάνω άρθρο. Εάν θέλετε να μάθετε όλες τις τεχνικές βελτιστοποίησης ιστοσελίδας τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας.
4. Βελτιστοποιήστε τη Βάση Δεδομένων του WordPress
Το WordPress έχει την τάση να αρχίζει να επιβραδύνεται αν δεν διατηρήσετε τη βάση δεδομένων σας βελτιστοποιημένη. Υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσετε τη βάση σας καθαρή, απενεργοποιώντας ή περιορίζοντας τις αναθεωρήσεις αναρτήσεων, διαγράφοντας παλιές αναθεωρήσεις και έχοντας επίγνωση του περιορισμού 100 σελίδων του WordPress.
Απενεργοποιήστε και περιορίστε τις αναθεωρήσεις αναρτήσεων του WordPress
Το WordPress δημιουργεί πολλές αναθεωρήσεις όταν γράφετε. Εάν δεν είστε προσεκτικοί, μπορείτε να καταλήξετε με χιλιάδες περιττές αναθεωρήσεις στη βάση δεδομένων σας.
Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, μπορείτε είτε να απενεργοποιήσετε εντελώς τις αναθεωρήσεις είτε να περιορίσετε τον αριθμό των αναθεωρήσεων.
Απενεργοποιήστε τις αναθεωρήσεις του WordPress
Για να απενεργοποιήσετε τις αναθεωρήσεις WordPress, θα χρειαστεί να προσθέσετε τον ακόλουθο κώδικα στο αρχείο wp-config.php. Αυτό αλλάζει το προεπιλεγμένο διάστημα αυτόματης αποθήκευσης από 60 δευτερόλεπτα σε 5 λεπτά και στη συνέχεια απενεργοποιεί τις αναθεωρήσεις αναρτήσεων. Από προεπιλογή, εξακολουθεί να υπάρχει μία αυτόματη αποθήκευση ανά δημοσίευση.
define(‘AUTOSAVE_INTERVAL’, 300); // secondsdefine(‘WP_POST_REVISIONS’, false);
Υπάρχει επίσης ένα πολύ καλό δωρεάν plugin που αποκαλείται Disable Post Revision, το οποίο θα κάνει τα παραπάνω για εσάς χωρίς να χρειάζεται να τροποποιήσετε κανέναν κώδικα.
Περιορίστε τον αριθμό των αναθεωρήσεων του WordPress
Για να περιορίσετε τις αναθεωρήσεις του WordPress, θα πρέπει να προσθέσετε τον ακόλουθο κώδικα στο αρχείο wp-config.php. Αυτό αλλάζει το προεπιλεγμένο διάστημα αυτόματης αποθήκευσης από 60 δευτερόλεπτα σε 5 λεπτά και ορίζει τον αριθμό των αναθεωρήσεων σε τρεις. Μπορείτε να ορίσετε τον αριθμό των αναθεωρήσεων που αποθηκεύονται σε οποιονδήποτε αριθμό προτιμάτε.
define(‘AUTOSAVE_INTERVAL’, 300); // secondsdefine(‘WP_POST_REVISIONS’, 3);
Διαγράψτε τις παλιές αναθεωρήσεις του WordPress από τη βάση δεδομένων σας.
Αφού απενεργοποιήσετε ή περιορίσετε τις αναθεωρήσεις αναρτήσεών σας, θα θέλετε επίσης να καθαρίσετε και να διαγράψετε τις παλιές αναθεωρήσεις. Συνιστούμε την προσωρινή εγκατάσταση του δωρεάν WordPress plugin WP-Optimize.
Με αυτό το plugin, μπορείτε να καθαρίσετε όλες τις αναθεωρήσεις αναρτήσεων, να καθαρίσετε την αυτόματη δημιουργία προσχεδίου ανάρτησης, να αφαιρέσετε τα spam σχόλια, τα μη εγκεκριμένα σχόλια, τις παροδικές επιλογές, τα pingbacks και τα trackbacks. Στη νεότερη έκδοση του WP-Optimize, μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε την αυτόματη εκκαθάριση σε προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Προσοχή στο όριο 100 σελίδων του WordPress
Κατά τον καθορισμό της δομής για τον ιστότοπό σας πρέπει να γνωρίζετε ότι το WordPress δεν προορίζεται για να χειριστεί περισσότερες από 100 σελίδες. Θα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε θέματα μνήμης και θα παρατηρήσετε σημαντική επιβράδυνση στο backend. Αυτό δεν επηρεάζει την ταχύτητα του front end. Το WordPress αναφέρει αυτόν τον περιορισμό στα έγγραφά του.
Σημείωση: Αυτή η παράμετρος σχεδιάστηκε για τις Σελίδες. Προσέξτε, όταν την επιλέγετε για τον προσαρμοσμένο τύπο δημοσίευσής σας – αν σχεδιάζετε να έχετε πολλές καταχωρήσεις – (για παράδειγμα, πάνω από 100) θα αντιμετωπίσετε προβλήματα μνήμης. Όταν αυτή η παράμετρος έχει οριστεί σε true, το WordPress θα συγκεντρώσει όλες τις καταχωρήσεις του συγκεκριμένου τύπου ανάρτησης, μαζί με όλα τα μεταδεδομένα, σε κάθε φόρτωση της σελίδας διαχείρισης για τον τύπο της ανάρτησής σας. (Πηγή: Function Reference/ register post type).
Οι σελίδες έχουν ένα δέντρο ιεραρχίας. Επομένως, οτιδήποτε σχετίζεται με μια σελίδα καταλήγει να χρειάζεται να φορτώσει ολόκληρη την ιεραρχία δέντρου στο backend για να διακρίνει τον τρόπο με τον οποίο αυτή η σελίδα σχετίζεται με άλλες. Όταν ασχολείστε με μια ανάρτηση δεν υπάρχουν σύνδεσμοι με άλλες αναρτήσεις, μόνο η ημερομηνία της σχετικής ανάρτησης, έτσι δεν χρειάζεται να φορτώσετε τόσα πολλά. Να θυμάστε ότι το WordPress αρχικά δημιουργήθηκε ως πλατφόρμα blogging.
Η λύση; Θα πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε προσαρμοσμένους τύπους αναρτήσεων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν πρόσθετο, όπως το Post Type Switcher αν έχετε πολλές σελίδες που θέλετε να μετατρέψετε σε προσαρμοσμένους τύπους αναρτήσεων.
Όταν παίρνουμε κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος τότε πάλι πρέπει να εξετάσουμε τις παραμέτρους που αφορούν το χρόνο φόρτωσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πού η επιλογή του wordpress ως λογισμικό για την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος προκρίνεται σαν τη βέλτιστη λύση. Ο λόγος που επιλέγουμε το wordpress για την κατασκευή e-shop είναι διότι πλεονεκτεί σε σχέση με τυπικά λογισμικά δημιουργίας e-shop στον τομέα της βελτιστοποίησης ιστοσελίδας. Με απλά λόγια το wordpress δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες βελτιστοποίησης σε σχέση με το opencart. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι χωρίς να μάθουμε νέο λογισμικό μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή e-shop. Περισσότερα θέματα που αφορούν τη δημιουργία e-shop καθώς και απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που σας απασχολούν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να λάβετε εδώ.
Ένα καλό βιβλίο για την κατασκευή ιστοσελίδων πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τεχνικές πληροφορίες που να αφορούν την επιτάχυνση του ιστότοπου. Εάν έχετε επιλέξει να κατασκευάζετε ιστοσελίδες με το wordpress τότε έχουμε μία εξαιρετική πρόταση για εσάς. Σας συνιστούμε να επιλέξετε το βιβλίο «Ανάπτυξη ιστοσελίδων με WordPress». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις φυλάτος. Αν κάνετε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο θα μπορέσετε να αγοράσετε το βιβλίο ανάπτυξη ιστοσελίδων με WordPress.
[…] Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε κάποιες συμβουλές επιτάχυνσης του wordpress. Βελτιώνοντας την ταχύτητα και την απόδοση των ιστοσελίδων το κέρδος είναι πολλαπλό. Όχι μόνο βελτιώνουμε την εμπειρία του χρήστη αλλά επιπλέον κάνουμε και ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ιστοσελίδας μας στην πρώτη σελίδα του Google. Εδώ υπάρχουν ακόμη περισσότερες συμβουλές για να επιταχύνετε το wordpress. […]