Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚατασκευή ιστοσελίδων με wordpressΠώς να χρησιμοποιήσετε τα Πρόσθετα (Plugins)

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα Πρόσθετα (Plugins)

Τα Πρόσθετα (Plugins) είναι ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά του WordPress.

Το WordPress.org ορίζει τα Πρόσθετα ως «…τρόπους για την επέκταση και την προσθήκη λειτουργικότητας που υπάρχει ήδη στο WordPress».

Όπως θα παρατηρήσατε, ο ορισμός των προσθέτων μοιάζει πολύ με εκείνον των μικροεφαρμογών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε τη μεταξύ τους σχέση λόγω του ότι η σύνδεση τους είναι στενή.

Ο παραλληλισμός που κάναμε μεταξύ των apps των smartphones και των μικροεφαρμογών στο WordPress, ισχύει και για τα Πρόσθετα, καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω μικροεφαρμογές και πρόσθετα είναι ουσιαστικά ένα και το αυτό.

Σκεφτείτε τις μικροεφαρμογές ως έναν τρόπο για να εμφανίσετε ή να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο. Είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό, αλλά προς το παρόν ας αντιμετωπίσουμε τις μικροεφαρμογές, ως εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εμφανίσετε πρόσθετα και επιπλέον χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμα κοινό σημείο που έχουν τα πρόσθετα και τα apps των smartphones είναι το ότι για να εισάγετε ένα νέο πρόσθετο στον ιστότοπό σας, θα πρέπει να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που θα εγκαθιστούσατε μια εφαρμογή στο smartphone σας.

Μόλις εγκατασταθεί ένα πρόσθετο (ανάλογα με τον τύπο του πρόσθετου) υπάρχουν συνήθως δύο τρόποι για να το εμφανίσετε – ή να το χρησιμοποιήσετε- στην ιστοσελίδα σας.

 

Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τον επονομαζόμενο σύντομο κωδικό, ο οποίος μοιάζει κάπως έτσι:

[παράδειγμα-shortcode]

Τα πρόσθετα που χρησιμοποιούν κωδικό, συνήθως τον γράφουν ούτως ώστε να μπορείτε να τον αντιγράψετε και να τον επικολλήσετε, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για περεταίρω ενέργειες από μέρους σας.

Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο είναι να χρησιμοποιήσετε τη μικροεφαρμογή του πρόσθετου και να τη βάλετε σε μία από τις περιοχές μικροεφαρμογών του θέματός σας.

Αν όλα τα παραπάνω σας έχουν προβληματίσει, ας τα βάλουμε όλα σε μία σειρά μέσα από ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι θέλετε μια φόρμα επικοινωνίας στην πλαϊνή μπάρα του ιστοτόπου σας. Καθώς έχουμε αναφερθεί προηγούμενα στο θέμα της ιστοσελίδας μας, γνωρίζουμε ότι η πλαϊνή μπάρα είναι μία από τις περιοχές μικροεφαρμογών του, οπότε, αρχικά θα πάμε στις μικροεφαρμογές μας για να δούμε αν υπάρχει κάποια φόρμα επικοινωνίας που να μπορούμε να τοποθετήσουμε εκεί. Όπως πιθανώς θα δείτε, δεν υπάρχει κάποια μικροεφαρμογή για τη φόρμα επικοινωνίας, οπότε θα πρέπει να «προσθέσουμε λειτουργικότητα στον WordPress ιστότοπό μας». Άλλωστε έτσι λειτουργούν εξ’ ορισμού τα πρόσθετα.

Ας δούμε αν μπορούμε να βρούμε ένα πρόσθετο για αυτόν τον σκοπό. Θα κάνουμε κλικ στο Πρόσθετα, στην αριστερή πλευρά στο ταμπλό και θα δούμε μια λίστα από πρόσθετα που έχουμε εγκαταστήσει. Ίσως να αναρωτιέστε ποια είναι αυτά τα πρόσθετα, αλλά προς το παρόν μην ανησυχείτε γι’ αυτό. Σε αυτή τη φάση, απλά θα κάνουμε κλικ στην επιλογή Νέο Πρόσθετο και στην κορυφή και θα μεταφερθούμε στο αποθετήριο των πρόσθετων. Το αποθετήριο των Πρόσθετων του WordPress είναι παρόμοιο με τον κατάλογο θεμάτων, αλλά για πρόσθετα. Όλα τα πρόσθετα σε αυτή την περιοχή είναι δωρεάν, όπως και τα θέματα, και η διαδικασία εγκατάστασης είναι επίσης παρεμφερής.

 

Για να βρούμε αυτό που χρειαζόμαστε, θα κάνουμε αναζήτηση για «contact form» στη γραμμή αναζήτησης και θα πατήσουμε enter.

Θα δούμε μια μεγάλη λίστα από πρόσθετα φόρμας επικοινωνίας, αλλά στα πλαίσια αυτού του παραδείγματος, ας υποθέσουμε ότι έχουμε κάνει σχετική έρευνα στο διαδίκτυο και βρήκαμε ένα συγκεκριμένο πρόσθετο φόρμας επικοινωνίας που έχει πολύ καλές κριτικές. Το πρόσθετο μας ονομάζεται «Contact Form 7», οπότε κάνουμε την αντίστοιχη αναζήτηση και πατάμε enter. Τώρα, αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτό και για το πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε, κάντε κλικ στην επιλογή «Περισσότερες Πληροφορίες».

Θυμάστε που είπαμε ότι τα πρόσθετα συνήθως εμφανίζονται ή χρησιμοποιούνται με δύο τρόπους: με τη χρήση μικροεφαρμογής ή χρησιμοποιώντας τον σύντομο κωδικό του πρόσθετου;

Λοιπόν, πολλές φορές θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον σύντομο κωδικό για να εμφανίσετε ή να χρησιμοποιήσετε το πρόσθετό σας και πολλές φορές συμβαίνει ο κάθε σύντομος κωδικός να βρίσκεται σε διαφορετική θέση, ανάλογα με τον σχεδιαστή του πρόσθετού του.

Μερικά πρόσθετα θα έχουν τον σύντομο κωδικό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάτω από το τμήμα περιγραφής στις λεπτομέρειες του πρόσθετου, όπως φαίνεται εδώ…

…ενώ άλλα πρόσθετα μπορεί να τον έχουν κάτω από την ενότητα Εγκατάσταση, όπως για παράδειγμα εδώ:

Μερικά πρόσθετα, όπως το «Contact Form 7», σας δίνουν τον σύντομο κωδικό που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε, αφού έχετε δημιουργήσει μια φόρμα, οπότε δεν θα τον δείτε εδώ.

Η εύρεση των σύντομων κωδικών μπορεί να αποτελέσει πηγή σύγχυσης, αλλά να θυμάστε, για να εμφανιστεί το πρόσθετό σας (ή να χρησιμοποιήσετε το πρόσθετό σας), τις περισσότερες φορές θα πρέπει να έχετε είτε έναν σύντομο κωδικό, είτε μια μικροεφαρμογή. Υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτό, αλλά θα μιλήσουμε γι’ αυτή στο τέλος αυτής της ενότητας. Προς το παρόν, ας κάνουμε εγκατάσταση του «Contact Form 7» ώστε να δούμε πώς δουλεύει.

Τώρα που έχουμε εγκαταστήσει το πρόσθετο, πού το βρίσκουμε ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε; Αυτό είναι άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των πρόσθετων του WordPress:

ΚΑΘΕ PLUGIN ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ WORDPRESS DASHBOARD ΣΑΣ – ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΤΟΥ PLUGIN.

 Ορισμένοι προγραμματιστές πρόσθετων τοποθετούν το ταμπλό (ή ρυθμίσεις) του πρόσθετου στην καρτέλα «Ρυθμίσεις». Μερικοί θα το τοποθετήσουν κάτω από την καρτέλα «Εργαλεία», κάποιοι θα το έχουν μόνο ως μικροεφαρμογή και κάποιοι θα δημιουργήσουν μια εντελώς νέα καρτέλα, αποκλειστικά για το πρόγραμμά τους.

Μερικές φορές χρειάζεται λίγο ψάξιμο, όμως καλό θα είναι να θυμάστε ότι μετά από την εγκατάσταση ενός πρόσθετου, το ταμπλό ή οι ρυθμίσεις του δεν θα πάνε απαραίτητα σε μια συγκεκριμένη θέση στο ταμπλό του site σας. Υπάρχει η περίπτωση αυτό το πρόσθετο να δημιουργήσει τη δική του καρτέλα στον Πίνακα Ελέγχου WordPress ταμπλό μας, καθιστώντας το πιο εύκολο να βρεθεί.

Τώρα ας πάμε στο πρόσθετο «Contact Form 7» κι ας κάνουμε κλικ στην επιλογή Add New στην κορυφή, για να δημιουργήσουμε μια νέα απλή φόρμα αρχικά και στη συνέχεια ας κλικάρουμε στην επιλογή Save.

Οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας νέας φόρμας είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου, αλλά οι πιο αξιόλογοι σχεδιαστές πρόσθετων στατιστικά δίνουν οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιήσετε το πρόσθετο τους. Θα χρειαστεί μόνο να πάτε στα πρόσθετα και να κάνετε κλικ στην επιλογή «Περισσότερες Πληροφορίες» για να δείτε τις οδηγίες.

 

Το συγκεκριμένο πρόσθετο, τώρα που έχουμε δημιουργήσει μία φόρμα, μπορούμε να δούμε ότι μας δίνει έναν σύντομο κωδικό για να τον χρησιμοποιήσουμε, ώστε να την εμφανίσει.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον σύντομο κωδικό οπουδήποτε έχουμε έναν συντάκτη κειμένου στην ιστοσελίδα μας. Έτσι, για παράδειγμα, μπορούμε να αντιγράψουμε τον σύντομο κωδικό, να πάμε στο τμήμα των μικροεφαρμογών, να σύρουμε μια μικροεφαρμογή κειμένου σε μια περιοχή μικροεφαρμογών, στη συνέχεια να επικολλήσουμε τον σύντομο κωδικό και να κάνουμε κλικ στην επιλογή Save.

Τώρα, αν επισκεφθούμε τον ιστότοπό μας και κάνουμε ανανέωση, βλέπουμε ότι έχει εμφανιστεί μία νέα φόρμα επικοινωνίας.

Στο συγκεκριμένο πρόσθετο ο σύντομος κωδικός βρέθηκε εύκολα, αλλά καθιστούν όλα τα πρόσθετα τόσο εύκολη την εύρεση του σύντομου κωδικού τους;

Πιθανώς να χρειαστεί να ψάξετε λίγο για να βρείτε τον σύντομο κωδικό για μερικά πρόσθετα, ενώ άλλα πρόσθετα δεν θα έχουν καθόλου κωδικό. Αυτό εξαρτάται μόνο από τον σκοπό και τη χρήση του πρόσθετου.

Στην περίπτωση που αμφιβάλετε, αυτό που θα προτείναμε είναι να ψάξετε στο Google το όνομα του πρόσθετου ακολουθούμενο από τις λέξεις «short code» και το πιο πιθανό είναι ότι πολλοί ακόμα θα έχουν διατυπώσει την ίδια ερώτηση.

 

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ…

 

Θυμάστε που είπαμε ότι τα περισσότερα πρόσθετα χρησιμοποιούν σύντομους κωδικούς και μικροεφαρμογές για να εμφανιστούν στην ιστοσελίδα σας; Όπως για κάθε κανόνα, υπάρχει και μια εξαίρεση. Βλέπετε, δεν υπάρχει για όλα τα πρόσθετα η δυνατότητα να εμφανιστούν στην ιστοσελίδα σας. Μερικά πρόσθετα δημιουργούνται απλώς για να λύσουν ένα πρόβλημα, και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τα εμφανίσετε.

Θα πρέπει επίσης να υπάρχει η ενότητα Ρυθμίσεων για τα περισσότερα πρόσθετα, και θα μπορείτε να την εντοπίσετε στον Πίνακα Ελέγχου του WordPress σας, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, όμως δεν προορίζονται όλα τα πρόσθετα για προβολή.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό, καθώς σας βοηθά να καταλάβετε τι είναι πραγματικά ένα πρόσθετο.

Μην ξεχνάτε πως τα πρόσθετα προσθέτουν λειτουργικότητα στην ιστοσελίδα σας. Όπως για παράδειγμα, μια μορφή επικοινωνίας ή την επιτάχυνση του χρόνου φόρτωσης της ιστοσελίδας σας – κάτι για το οποίο δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα που μπορείτε να κάνετε πέρα από το να τροποποιήσετε λίγο τις ρυθμίσεις του πρόσθετου και να βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένο.

Ας υποθέσουμε πως κατά τη διάρκεια λειτουργίας του WordPress ιστοτόπου σας, προκύπτει μια απαίτηση που πρέπει να ικανοποιηθεί ή ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί.

Ίσως ο ιστότοπός σας φορτώνει αργά ή απλά χρειάζεστε ασφάλεια, ώστε να μην παραβιαστεί. Χωρίς το WordPress, θα χρειαζόταν πιθανότατα να προσλάβετε έναν προγραμματιστή να γράψει προσαρμοσμένο κώδικα για να προσδώσει αυτά τα χαρακτηριστικά στον ιστότοπό σας.

Αλλά, με το WordPress, αυτή τη δουλειά την κάνουν τα πρόσθετα – είναι σαν μία προκατασκευασμένη λύση που χτίστηκε από έναν προγραμματιστή και την οποία μπορείτε να αποκτήσετε είτε δωρεάν ή είτε με κάποιο κόστος.

Ακριβώς όπως και με τα θέματα, μπορείτε να αποκτήσετε επί πληρωμή τα πρόσθετα σας πηγαίνοντας σε ιστοσελίδες όπως το CodeCanyon.net[1] ή απλά πατώντας στο Google «WordPress plugin for ____».

Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το χαρακτηριστικό που κάνει το WordPress, τόσο σπουδαίο: η ικανότητα να κάνετε σχεδόν ό,τι θέλετε με την ιστοσελίδα σας χωρίς να καταβάλετε υψηλές αμοιβές σε κάποιον προγραμματιστή. Το μόνο που έχετε να κάνετε (στις περισσότερες των περιπτώσεων) είναι να βρείτε το σωστό πρόσθετο!

Εντάξει, αυτά ήταν πολλά για κάποιον νέο στο WordPress.

Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να πράξετε τη δική σας έρευνα στο διαδίκτυο για τα «καλύτερα πρόσθετα για μια νέα ιστοσελίδα WordPress» και να κοιτάξετε στο αποθετήριο πρόσθετων του WordPress, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να γνωρίζετε τι μπορούν πραγματικά να κάνουν τα πρόσθετα.

[1] https://codecanyon.net/

Rate this post

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Must Read

spot_img