Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚατασκευή ιστοσελίδων με wordpressΠώς να χρησιμοποιήσετε μικροεφαρμογές (widgets) και πλαϊνές μπάρες (sidebars)

Πώς να χρησιμοποιήσετε μικροεφαρμογές (widgets) και πλαϊνές μπάρες (sidebars)

Κάθε θέμα στο WordPress διαθέτει αυτό που ονομάζεται «περιοχές μικροεφαρμογών». Αυτές τις περιοχές ενδέχεται να τις συναντήσετε και με τον όρο «πλαϊνές μπάρες» (sidebars).

Ο σχεδιασμός αυτών των περιοχών εξυπηρετεί το σκοπό της εμφάνισης μικροεφαρμογών, οι οποίες είναι βασικά μπλοκ περιεχομένου που παρέχουν πρόσθετα χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα σας. 

Σκεφτείτε το ως εξής: Το τηλέφωνο σας διαθέτει εφαρμογές που λειτουργούν με διάφορους τρόπους, σωστά; Ίσως να έχετε μία εφαρμογή για σημειώσεις, μία για το Facebook, μία για Εικόνες κτλ.

        Σκεφτείτε λοιπόν τις μικροεφαρμογές ως μικρά “apps” για την ιστοσελίδα σας. Καθεμία λειτουργεί διαφορετικά από τις υπόλοιπες και εξυπηρετεί το δικό της σκοπό. Μερικά παραδείγματα είναι οι μικροεφαρμογές για την εμφάνιση του κειμένου, την εμφάνιση μιας λίστας κατηγοριών, την εμφάνιση των πλέον πρόσφατων άρθρων σας και πολλές ακόμη.

        Αυτές οι μικροεφαρμογές ή «apps» τοποθετούνται αποκλειστικά στις ορισμένες από το σχεδιαστή του θέματος περιοχές μικροεφαρμογών.

        Μπορείτε να τοποθετήσετε όποια μικροεφαρμογή επιθυμείτε σε αυτές τις περιοχές, ωστόσο δεν μπορείτε να αλλάξετε τη θέση στην οποία βρίσκονται οι περιοχές μικροεφαρμογών στο θέμα σας (τουλάχιστον χωρίς την προ-απαιτούμενη εμπειρία και γνώση συγγραφής και επεξεργασίας κώδικα).

         Ας δούμε πώς μπορείτε να προσθέσετε μικροεφαρμογές στις περιοχές μικροεφαρμογών του θέματός σας.

 

 

Προσθήκη μικροεφαρμογής στις περιοχές μικροεφαρμογών

 

Για να βρείτε τις μικροεφαρμογές σας, θα χρειαστεί να πάτε στο στοιχείο Εμφάνιση και να κλικάρετε το Μικροεφαρμογές.

        Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, το WordPress διαθέτει κάποιες μικροεφαρμογές από προεπιλογή (by default). Μερικά παραδείγματα είναι: αναζήτηση, κείμενο, σελίδες κατηγορίες κ.α.

        Για να προσθέσετε μια μικροεφαρμογή σε μία περιοχή μικροεφαρμογών, το μόνο που χρειάζεται είναι να την κλικάρετε και να σύρετε.

Μπορείτε επίσης να κλικάρετε σε μια μικροεφαρμογή και μετά να επιλέξετε την περιοχή μικροεφαρμογών στην οποία θέλετε να την προσθέσετε. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκη Μικροεφαρμογής.

Μόλις την τοποθετήσετε στην επιθυμητή περιοχή, θα δείτε κάποιες επιλογές ρυθμίσεων για τη μικροεφαρμογή αυτή (Ίσως χρειαστεί να κλικάρετε στη μικροεφαρμογή, για να εμφανιστούν οι ρυθμίσεις).

        Δεν έχουν απαραίτητα όλες οι μικροεφαρμογές ρυθμίσεις, όμως έχουν όλες την προαιρετική επιλογή για τον ορισμό κάποιου τίτλου. Τώρα που η μικροεφαρμογή σας έχει τοποθετηθεί σε μία περιοχή μικροεφαρμογών, μπορείτε να τη δείτε να εμφανίζεται στην ιστοσελίδα σας. Το παραδοσιακό κουμπί «Αποθήκευση» ή «Δημοσίευση» εκλείπει και τη θέση του έχουν πάρει τα κουμπιά αποθήκευσης της κάθε μικροεφαρμογής ξεχωριστά.

 

 

Κάτι που προβληματίζει τους νέους χρήστες του WordPress είναι το να αντιληφθούν σε ποιο σημείο του θέματος τους μπορούν να εντοπίσουν τις περιοχές μικροεφαρμογών και ο τρόπος μετακίνησης τους. Αναφερθήκαμε στο ζήτημα και στην αρχή του κεφαλαίου αυτού, όμως αξίζει μίας περεταίρω ανάλυσης.

        Κάθε θέμα, αναλόγως του τρόπου δόμησης του, διαθέτει περιοχές μιρκοεφαρμογών σε διάφορες θέσεις. Στο WordPress δεν υπάρχει εξ ορισμού η δυνατότητα μετακίνησης μίας περιοχής μικροεφαρμογών χωρίς να τροποποιήσετε τον κώδικα του θέματος. Οι σχεδιαστές του θέματος οραματίζονται κατά τα πρώιμα στάδια σχεδίασης, το σημείο όπου μπορεί ο χρήστης να προσθέσει ή να αφαιρέσει περιεχόμενο, όπως μια γραμμή αναζήτησης, μια φόρμα επικοινωνίας ή τα πιο πρόσφατα άρθρα.

Θα το τονίσουμε πάλι, επειδή πολλοί αρχάριοι χρήστες του WordPress έχουν την τάση να μπερδεύονται με τις μικροεφαρμογές: Σκεφτείτε τις μικροεφαρμογές για τις ιστοσελίδες σας, όπως τις εφαρμογές σε ένα smartphone, και οι περιοχές μικροεφαρμογών είναι τα μέρη που προβάλλουν τις «εφαρμογές» σας.

Χρησιμοποιούμε επίσης τη μεταφορά με τις εφαρμογές και στα πρόσθετα, αλλά όπως θα αναφέρουμε στο κεφάλαιο των πρόσθετων, αυτό συμβαίνει επειδή τα πρόσθετα μπορούν να λειτουργήσουν ως μικροεφαρμογές.

Το WordPress έρχεται με κάποιες προεπιλεγμένες μικροεφαρμογές (αναζήτηση, κείμενο κτλ.), οι οποίες υπάρχουν μόνο ως μικροεφαρμογές. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εμφανιστούν μόνο σε περιοχές μικροεφαρμογών και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιοδήποτε άλλον τρόπο.

        Ωστόσο, έχετε τη δυνατότητα να ενσωματώσετε Πρόσθετα (plugins) στην ιστοσελίδα σας, για να προσθέσετε επιπλέον λειτουργικότητα. Στην περίπτωση που κάποιο πρόσθετο διατίθεται ως μικροεφαρμογή, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως έναν τρόπο προβολής στις περιοχές μικροεφαρμογών.

        Εάν σας ακούγεται κάπως πολύπλοκο, μην ανησυχείτε. Στη συνέχεια θα έχουμε εκτενείς αναλύσεις και παραδείγματα στο κεφάλαιο των Προσθέτων.

Προς το παρόν, απλά να θυμάστε ότι οι μικροεφαρμογές προστίθενται στις περιοχές μικροεφαρμογών για να προβάλλουν «εφαρμογές» (προεπιλεγμένες μικροεφαρμογές και κατεβασμένα πρόσθετα) που προσθέτουν λειτουργικότητα στην ιστοσελίδα σας.

 

 

Δημιουργία και προσαρμογή πλαϊνών μπαρών (sidebars)

 

Σε αυτό το σημείο πάμε να τα συνδέσουμε όλα μαζί εξετάζοντας το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε και να προσαρμόσουμε τις πλαϊνές μπάρες (sidebars) στην ιστοσελίδα μας.

        Οι περιοχές μικροεφαρμογών μερικές φορές ονομάζονται sidebars ή αλλιώς πλαϊνές μπάρες, λόγω του ότι συνήθως στο WordPress αποτελούνται από μικροεφαρμογές.

Τι συμβαίνει λοιπόν, αν θέλουμε να κάνουμε μια διαφορετική πλαϊνή μπάρα για τα διάφορα τμήματα του ιστοτόπου μας; Για παράδειγμα, τι συμβαίνει αν θέλουμε η πλαϊνή μπάρα της σελίδας «Επικοινωνήστε Μαζί Μας» να είναι διαφορετική από την πλαϊνή μπάρα του «Blog» μας;

Μια πολύ καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε και να προσαρμόσετε πλαϊνές μπάρες για διαφορετικές σελίδες στον ιστότοπο σας. Ένα αξιόλογο και κατάλληλο πρόσθετο είναι το «Custom Sidebars».

Αυτό που το διαφοροποιεί σαν πρόσθετο είναι το γεγονός ότι οι πλαϊνές μπάρες αναφέρονται σε οποιαδήποτε περιοχή μικροεφαρμογών, οπότε μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε. Είτε στο πλάι, είτε στην επικεφαλίδα, είτε στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας σας, ή οπουδήποτε αλλού έχει περιοχές μικροεφαρμογών το θέμα σας.

Για να δείξουμε πώς λειτουργεί αυτό το πρόσθετο θα δημιουργήσουμε μία πλαϊνή μπάρα για τη σελίδα «Blog» και μία για τη «Σελίδα Επικοινωνίας».

 

Θα χρειαστεί να ανοίξουμε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου των σελίδων αυτών και στη συνέχεια, στη δεξιά πλευρά, θα δούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα επιλογής μιας διαφορετικής πλαϊνής μπάρας για αυτή τη σελίδα. 

Θα επιλέξουμε την πλαϊνή μπάρα με την οποία θέλουμε να αντικαταστήσετε την πρότυπή μας και, στη συνέχεια, θα κάνουμε κλικ στο Save. Τώρα η πλαϊνή μπάρα μας θα εμφανίζεται μόνο σε αυτή τη σελίδα. Μπορούμε επίσης με τον ίδιο τρόπο να εμφανίσουμε διαφορετικές πλαϊνές μπάρες για ορισμένες κατηγορίες ή για ορισμένους τύπους άρθρων.

         Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι δημιουργίας και προσαρμογής sidebars, οπότε έχετε πραγματικά την ελευθερία της διερεύνησης και του πειραματισμού, μέχρι να καταλήξετε στο επιθυμητό. Η μετακίνηση των μικροεφαρμογών μέσα στις περιοχές μικροεφαρμογών στο WordPress είναι απίστευτα εύκολη. Απλώς κάνετε κλικ και τις σέρνετε.

Και αν θέλετε να μετακινήσετε μια μικροεφαρμογή εκτός μιας πλαϊνής μπάρας ή μίας περιοχής μικροεφαρμογών, χωρίς να τη διαγράψετε τελείως, απλά σύρετέ τη προς τα κάτω, στην ενότητα «Ανενεργές μικροεφαρμογές» στην αριστερή πλευρά της σελίδας μικροεφαρμογών, ακριβώς κάτω από όλες τις μικροεφαρμογές σας.

Αυτά για τις μικροεφαρμογές. Τώρα που γνωρίσαμε τις μικροεφαρμογές και τις πλαϊνές μπάρες, ήρθε η ώρα να μάθουμε περισσότερα για τα πρόσθετα στο επόμενο κεφάλαιο.

 

Rate this post

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Must Read

spot_img