Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠροώθηση στο googleΠως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης

Πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε κάποιες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των μηχανών αναζήτησης. Όταν κάνετε προώθηση ιστοσελίδων καλό είναι να γνωρίζετε όσο καλύτερα γίνεται τη λειτουργία της μηχανής αναζήτησης.

Τι είναι μια μηχανή αναζήτησης

 Βασικά, μια μηχανή αναζήτησης είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού που ψάχνει δικτυακούς τόπους με βάση τις λέξεις που έχετε ορίσει ως όρους αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης ψάχνουν μέσα από τις δικές τους βάσεις δεδομένων των πληροφοριών, προκειμένου να βρουν τι είναι αυτό που ψάχνετε. Οι μηχανές αναζήτησης δημιουργούν αυτόματα καταχωρήσεις ιστοσελίδων χρησιμοποιώντας αράχνες που «περπατάνε» τις ιστοσελίδες, κατατάσσουν τις πληροφορίες τους, και ιδανικά ακολουθούν τους συνδέσμους της κάθε σελίδας σε άλλες σελίδες. Οι αράχνες επιστρέφουν σε σελίδες που έχουν ήδη περπατήσει ανά αρκετά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να ελέγξουν για ενημερώσεις ή αλλαγές, και ό,τι βρίσκουν αυτές οι αράχνες πηγαίνει στη βάση δεδομένων της μηχανής αναζήτησης. Μια αράχνη, επίσης γνωστή ως ρομπότ ή crawler, είναι στην πραγματικότητα απλά ένα πρόγραμμα που ακολουθεί, ή «περπατάει», συνδέσμους σε όλο το Διαδίκτυο, αρπάζοντας το περιεχόμενο από ιστοσελίδες και προσθέτοντας το στα ευρετήρια της μηχανής αναζήτησης. Οι αράχνες ακολουθούν μόνο συνδέσμους από μία σελίδα στην άλλη και από το ένα site στο άλλο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που είναι τόσο σημαντικοί οι σύνδεσμοι προς την ιστοσελίδα σας (εισερχόμενοι σύνδεσμοι). Οι σύνδεσμοι προς την ιστοσελίδα σας από άλλες ιστοσελίδες θα δώσουν στις αράχνες των μηχανών αναζήτησης περισσότερη «τροφή» για να μασήσουν. Όσες περισσότερες φορές βρίσκουν συνδέσμους προς την ιστοσελίδα σας, τόσες περισσότερες φορές θα της κάνουν μια επίσκεψη. Η Google στηρίζεται κυρίως στις αράχνες της για να δημιουργήσει τα τεράστια ευρετήρια με τις καταχωρήσεις της. Οι αράχνες βρίσκουν ιστοσελίδες ακολουθώντας συνδέσμους από άλλες ιστοσελίδες, αλλά διαχειριστές ιστοτόπων (webmasters)  μπορούν επίσης να υποβάλουν τις ιστοσελίδες απευθείας σε μια μηχανή αναζήτησης ή σε ένα κατάλογο και να ζητήσουν μια επίσκεψη από τις αράχνες τους. Στην πραγματικότητα, είναι μια καλή ιδέα να υποβάλετε το site σας σε έναν κατάλογο που δημιουργείται από ανθρώπους, όπως στο Yahoo, και συνήθως οι αράχνες από άλλες μηχανές αναζήτησης (όπως η Google), θα το βρουν και θα το προσθέσουν στη βάση δεδομένων τους. .

Πώς επεξεργάζονται τις αναζητήσεις οι μηχανές αναζήτησης

Παρακαλούμε να θυμάστε: Οι μηχανές αναζήτησης δεν είναι απλές. Περιλαμβάνουν απίστευτα λεπτομερείς διαδικασίες και μεθοδολογίες, και ενημερώνονται όλη την ώρα. Αυτή είναι μια εντελώς βασική ματιά στο πώς δουλεύουν οι μηχανές αναζήτησης για να ανακτήσουν τα αποτελέσματα της αναζήτησής σας. Όλες οι μηχανές αναζήτησης περνάνε από αυτή τη βασική διαδικασία για τη διεξαγωγή των διαδικασιών αναζήτησης, αλλά επειδή υπάρχουν διαφορές στις μηχανές αναζήτησης, είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά ανάλογα με τη μηχανή που χρησιμοποιείτε.

  • Ο αναζητών πληκτρολογεί ένα ερώτημα σε μια μηχανή αναζήτησης.
  • Το λογισμικό της μηχανής αναζήτησης ψάχνει γρήγορα μέσα από κυριολεκτικά εκατομμύρια σελίδες στη βάση δεδομένων του για να βρει ό,τι ταιριάζει στο ερώτημα.
  • Τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης κατατάσσονται με σειρά σχετικότητας.

Προώθηση ιστοσελίδων

Στην προώθηση ιστοσελίδων, ο όρος εισερχόμενος σύνδεσμος (γνωστός και ως inbound link ή backlink) αναφέρεται σε έναν σύνδεσμο που βρίσκεται σε μια ιστοσελίδα και οδηγεί προς μια δεύτερη ιστοσελίδα. Οι σύνδεσμοι αυτοί είναι πολύ σημαντικοί επειδή βοηθούν το Google να ταξινομήσει θεματικά μια ιστοσελίδα. Είναι σημαντικό για μια ιστοσελίδα να έχει πολλούς τέτοιους συνδέσμους (backlinks) από ιστοσελίδες ή άρθρα που σχετίζονται με τις λέξεις-κλειδιά προώθησης της σελίδας. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι στη σελίδα Html.gr υπάρχει ένα άρθρο το οποίο περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο προς τη σελίδα DreamWeaver.Gr. Αυτός ο σύνδεσμος αποτελεί εισερχόμενο σύνδεσμο για τη σελίδα DreamWeaver.Gr.

Ακολουθώντας το σύνδεσμο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την προώθηση ιστοσελίδων.

Οι μηχανές αναζήτησης αποτελούνται από τρία είδη λογισμικού: το λογισμικό αναζήτησης (spider software), το λογισμικό ευρετηριασμού (index software) και το λογισμικό ερωτημάτων (query software). Αναλυτικότερα:

Λογισμικό αναζήτησης (spider software)  : Είναι οι ερευνητές ή «αράχνες» (spiders) που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για να ψάχνουν στο Διαδίκτυο και να συλλέγουν νέες ιστοσελίδες. Αυτοί οι ερευνητές δεν συλλέγουν εικόνες, αλλά «καταλαβαίνουν» μόνο το κείμενο των ιστοσελίδων, τους συνδέσμους και το URL. Να και η πρώτη συμβουλή για την ιστοσελίδα σας: Είναι πολύ σημαντικό σε όλες τις φωτογραφίες, εικόνες, φλας, λογότυπα και βίντεο να κάνουμε χρήση της ετικέτας alt (το οποίο θα αναλύσουμε στη συνέχεια) για να τα περιγράψουμε με μορφή που η Google θα είναι σε θέση να αντιληφθεί. Διαφορετικά, οι «αράχνες» θα αγνοήσουν το υλικό σας, που όχι μόνο δεν θα προσθέσει κάποια επιπλέον αξία στη διαδικασία βελτιστοποίησης ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης (SEO), αλλά ενδεχομένως να λειτουργήσει και αρνητικά ως προς αυτήν. Ένα κλασικό παράδειγμα ιστοτόπου σε φλας και τα μειονεκτήματά του αναφέρουμε στη συνέχεια του βιβλίου.

Λογισμικό ευρετηριασμού (index software) : Είναι το λογισμικό που διαθέτουν οι μηχανές αναζήτησης, το οποίο δέχεται τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι «αράχνες» και τα επεξεργάζεται μέσω ορισμένων αλγορίθμων. Οι αλγόριθμοι αυτοί είναι μαθηματικοί τύποι που χρησιμοποιούνται για την ευρετηρίαση λέξεων και φράσεων. Μέσω αυτής της διαδικασίας η Google προσπαθεί να αντιληφθεί τη θεματολογία κάθε ιστοσελίδας. Ακολούθως, «βαθμολογεί» τις σελίδες ανάλογα με το πόσο σημαντικές τις θεωρεί και κατόπιν τις αποθηκεύει.

Λογισμικό ερωτημάτων (query software)  : Είναι αυτό που βλέπουμε όταν χρησιμοποιούμε τις μηχανές αναζήτησης. Πληκτρολογούμε μια λέξη-κλειδί (keyword) και εμφανίζονται τα οργανικά αποτελέσματα γι’ αυτήν. Για να εμφανιστούν αυτά τα αποτελέσματα, το λογισμικό ερωτημάτων έχει ψάξει στις ευρετηριασμένες σελίδες που έχουν αποθηκευτεί στην Google και παρουσιάζει όσες θεωρεί πιο σχετικές και σημαντικές για τη λέξη ή τη φράση-κλειδί που χρησιμοποιήσατε.

 

Από τη στιγμή που το Google εντοπίσει αυτές τις ιστοσελίδες, αποθηκεύει επιλεγμένα τμήματά τους σε τεράστιες, όπως μπορείτε να φανταστείτε, βάσεις δεδομένων, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να ανακληθούν όταν χρειαστεί να απαντηθεί το ερώτημα (query) ενός χρήστη. Επισημαίνουμε ότι για να μπορέσει το Google να διεκπεραιώσει το τιτάνιο έργο της αποθήκευσης, ταξινόμησης και εμφάνισης ενός τέτοιου όγκου πληροφοριών μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά από κάθε αναζήτησή σας, απαιτείται η συμμετοχή χιλιάδων υπολογιστών. Ο Ιστός είναι όντως τεράστιος. Για την ακρίβεια, είναι τόσο µεγάλος, που το µέγεθός του δεν µπορεί να προσδιοριστεί εύκολα µε ακρίβεια. Τον Ιανουάριο του 2004 ο Ιστός περιείχε, σύµφωνα µε σχετικές εκτιµήσεις, περισσότερες από 10 δισεκατοµµύρια σελίδες, µε µέσο µέγεθος σελίδας 500 KB. Αν και η αρχική εκθετική αύξησή του έχει τελευταία επιβραδυνθεί, ο Ιστός παραµένει η µεγαλύτερη συλλογή εγγράφων στον κόσµο. Σύµφωνα µε την εκτίµηση του ερευνητικού προγράµµατος How Much Information του Μπέρκλεϊ, ο Ιστός περιέχει περίπου εικοσαπλάσια ποσότητα πληροφοριών από ολόκληρη την έντυπη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Γι’ αυτό, όταν προσπαθήσετε να ανέλθετε στην πρώτη σελίδα του Google με μια λέξη-κλειδί, να θυμάστε ότι δεν ανταγωνίζεστε μόνο τις ομοειδείς με εσάς επιχειρήσεις, αλλά και κάθε πληροφορία που έχει γραφτεί για αυτή τη λέξη-κλειδί στο Διαδίκτυο.

Παρουσίαση πληροφοριών στο χρήστη

Η παροχή απαντήσεων σε απορίες των χρηστών γίνεται συνήθως μέσω λιστών από σχετικές σελίδες που έχουν ανακτηθεί και ταξινομηθεί βάσει της σχετικότητάς τους. Το Google παρέχει απαντήσεις. Γι’ αυτό ενδεχομένως και η γηραιά κυρία May έκανε την πιο ευγενική αναζήτηση στο Google γράφοντας: «Παρακαλώ μεταφράστε αυτούς τους ρωμαϊκούς αριθμούς mcmxcviii, ευχαριστώ». («Please translate these roman numerals mcmxcviii thank you.») Ο εγγονός της το βρήκε πολύ χαριτωμένο και αποφάσισε να την κάνει viral στο Διαδίκτυο. Τελικά, την ευγένεια της ογδονταπεντάχρονης γιαγιάς δεν εκτίμησε μόνο το Διαδίκτυο, αλλά και η ίδια η Google, η οποία της απάντησε ότι δεν χρειάζεται να τους ευχαριστεί, όπως βλέπετε και στο σχετικό στιγμιότυπο οθόνης.

Η απάντηση της Google στην ευγενέστατη κυρία May.

Το Google είναι μια μηχανή απαντήσεων. Τώρα όμως ερχόμαστε στο πιο κρίσιμο ερώτημα. Αφού το Google σαρώσει αυτόν τον απίστευτο όγκο πληροφοριών, βάσει ποιων κριτηρίων αποφασίζει ποια θα προβάλει πρώτα και με ποια σειρά; Η απάντηση είναι, όπως προαναφέραμε, η σχετικότητα, που απλώς σημαίνει τα έγγραφα στα οποία βρήκε τη λέξη ή τη φράση που αναζητήσατε (ολόκληρη ή μέρος της) και, ακολούθως, της δημοφιλίας αυτών των ιστοσελίδων που εντόπισε. Το Google, μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία, που όμως διέπεται από κάποιες βασικές αρχές, προσπαθεί να κατατάξει τα αποτελέσματα βάσει του πόσο σχετικά είναι προς το ερώτημα αναζήτησης αλλά και πόσο δημοφιλή στους χρήστες-επισκέπτες του. Η διαδικασία βελτιστοποίησης ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης έχει ως στόχο να επηρεάσει τόσο τον παράγοντα σχετικότητα όσο και τον παράγοντα δημοφιλία. Η λέξη επηρεασμός είναι μία από τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούμε στα άρθρα μας. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, παρά μόνο μια συνεχής προσπάθεια επηρεασμού.

Σεμινάριο Προώθησης Ιστοσελίδων

Η λειτουργία των μηχανών αναζήτησης είναι αρκετά περίπλοκη και περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους όπως επίσης και πολλές  τεχνικές έννοιες.  Μία καλή πρόταση για εσάς που θέλετε να κατανοήσετε σε βάθος τη λειτουργία των μηχανών αναζήτησης είναι να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο προώθησης ιστοσελίδων . Διότι ένα καλό σεμινάριο θα σας δώσει όλες τις γνώσεις που χρειάζεστε ώστε να μην έχετε ανάγκη τη συνεχή αναζήτηση στο internet αλλά να έχετε όλο το υπόβαθρο ώστε να προωθήσετε σωστά την ιστοσελίδα σας.  μία εξαιρετική πρόταση είναι το Σεμινάριο Προώθησης Ιστοσελίδων που διοργανώνει η dreamweaver.  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαφήμιση στο ιντερνετ, στο facebook και στο στο google

Επίσης μέσα από το σεμινάριο μπορείτε να ξεκαθαρίσετε διαφορά ανάμεσα στις έννοιες της προώθησης ιστοσελίδας, της διαφήμισης στο ιντερνετ, της διαφήμισης στο facebook και της διαφήμισης στο google. Κάθε μία από αυτές τις επιλογές προβολής προώθησης και διαφήμισης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.  για παράδειγμα η προώθηση της ιστοσελίδας στο Google αργεί να φέρει αποτελέσματα Αλλά όταν φέρει το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο σταθερό και αυξάνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το κύρος της εταιρείας.  αντίθετα η διαφήμιση στο Google φέρνει ακαριαία αποτελέσματα Αλλά κοστίζει πολύ περισσότερο και όταν σταματήσουμε να την πληρώνουμε χάνεται εντελώς.  Όσο για τη διαφήμιση στο Facebook έχει το πλεονέκτημα ότι κερδίζουμε σταθερούς φίλους και σταθερά like στην ιστοσελίδα μας.  Τα κόστη είναι διαφορετικά σε κάθε περίπτωση και εξαρτώνται από τον τελικό στόχο. Μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τη διαφήμιση στο internet πατώντας εδω.  Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε την σχετική σελίδα στον ιστότοπο της dreamweaver για να ενημερωθείτε για τη διαφήμιση στο Google.  τέλος μία πολύ καλή επιλογή είναι η διαφήμιση στο Facebook για την οποία μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Rate this post

Must Read

spot_img