Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚατασκευή ιστοσελίδων με wordpressΟδηγός για τους ρόλους και τα δικαιώματα των χρηστών του WordPress

Οδηγός για τους ρόλους και τα δικαιώματα των χρηστών του WordPress

Το WordPress έρχεται με ένα σύστημα διαχείρισης ρόλων χρήστη το οποίο καθορίζει τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει ένας συγκεκριμένος χρήστης στον ιστότοπό σας. Η γνώση αυτών των ρόλων και δικαιωμάτων των χρηστών είναι απαραίτητη καθώς αυξάνεται ο ιστότοπος WordPress.

Κατά την εγκατάσταση του WordPress, υπάρχουν πέντε προεπιλεγμένοι ρόλοι χρηστών:

  1. Διαχειριστής (Administrator)
  2. Αρχισυντάκτης (Editor)
  3. Συντάκτης (Author)
  4. Συνεργάτης (Contributor)
  5. Συνδρομητής (Subscriber)

Σε αυτόν τον οδηγό στους ρόλους χρηστών του WordPress, θα συγκρίνουμε τους ρόλους και τα δικαιώματα των χρηστών του WordPress σε ένα εύχρηστο πίνακα:

user roles
user roles

Κατασκευή ιστοσελίδας

Όταν κάνετε κατασκευή ιστοσελίδας είναι σημαντικό να δώσετε τους σωστούς ρόλους στους συνεργάτες σας. Ο κάθε χρήστης πρέπει να έχει τα απαραίτητα δικαιώματα ώστε να μπορεί να διεκπεραιώσει το κομμάτι που του αναλογεί για τη δημιουργία της ιστοσελίδας. Όμως δεν πρέπει να έχει περισσότερα δικαιώματα ώστε να μη μπορεί να συμβεί λάθος που θα προκαλέσει πισωγυρίσματα στην κατασκευή της ιστοσελίδας σας.

1. Διαχειριστής (Administrator)

Σε μια κανονική εγκατάσταση του WordPress, ο διαχειριστής είναι ο πιο ισχυρός ρόλος χρήστη. Οι χρήστες με τον ρόλο διαχειριστή μπορούν να προσθέσουν νέες αναρτήσεις, να επεξεργαστούν οποιεσδήποτε αναρτήσεις από οποιονδήποτε χρήστη στον ιστότοπο και ακόμη και να διαγράψουν αυτές τις αναρτήσεις.

Μπορούν να εγκαταστήσουν, να επεξεργαστούν και να διαγράψουν plugins καθώς και θέματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι ένας χρήστης διαχειριστή μπορεί να προσθέσει νέους χρήστες στον ιστότοπο, να αλλάξει πληροφορίες σχετικά με υπάρχοντες χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης τους, καθώς και να διαγράψει οποιονδήποτε χρήστη (ναι και άλλους διαχειριστές).

Αυτός ο ρόλος είναι κατά βάση δεσμευμένος για τους ιδιοκτήτες ιστότοπων και σας δίνει τον πλήρη έλεγχο του ιστότοπού σας WordPress. Εάν εκτελείτε έναν ιστότοπο WordPress για πολλούς χρήστες, τότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σε ποιον αναθέτετε έναν ρόλο χρήστη διαχειριστή.

2. Αρχισυντάκτης (Editor)

Οι χρήστες με τον ρόλο του αρχισυντάκτη (Editor) στο WordPress έχουν πλήρη έλεγχο στις ενότητες περιεχομένου του ιστότοπού σας. Μπορούν να προσθέσουν, να επεξεργαστούν, να δημοσιεύσουν και να διαγράψουν οποιεσδήποτε αναρτήσεις σε έναν ιστότοπο του WordPress, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν γραφτεί από άλλους. Ένας συντάκτης μπορεί να μετριάσει, να επεξεργαστεί και να διαγράψει τα σχόλια επίσης.

Οι συντάκτες δεν έχουν πρόσβαση για να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του ιστότοπού σας, να εγκαταστήσουν πρόσθετα και θέματα ή να προσθέσουν νέους χρήστες.

3. Συντάκτης (Author)

Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι χρήστες με τον ρόλο του συντάκτη μπορούν να γράφουν, να επεξεργάζονται και να δημοσιεύουν τις δικές τους αναρτήσεις. Μπορούν επίσης να διαγράψουν τις δικές τους αναρτήσεις, ακόμη και αν έχουν ήδη δημοσιευτεί.

Κατά τη σύνταξη μηνυμάτων, οι συγγραφείς δεν μπορούν να δημιουργήσουν κατηγορίες, αλλά μπορούν να επιλέξουν από τις υπάρχουσες κατηγορίες. Από την άλλη πλευρά, μπορούν να προσθέσουν ετικέτες στις αναρτήσεις τους.

Οι συντάκτες μπορούν να βλέπουν σχόλια ακόμα και εκείνους που εκκρεμούν την αναθεώρηση, αλλά δεν μπορούν να μετριάσουν, να εγκρίνουν ή να διαγράψουν σχόλια.

Δεν έχουν πρόσβαση σε ρυθμίσεις, προσθήκες ή θέματα, επομένως είναι ένας χρήστης σχετικά χαμηλού κινδύνου σε έναν ιστότοπο, με εξαίρεση τη δυνατότητά τους να διαγράφουν τις δικές τους δημοσιεύσεις μόλις δημοσιευθούν.

4. Συνεργάτης (Contributor)

Οι συνεργάτες μπορούν να προσθέσουν νέες δημοσιεύσεις και να επεξεργαστούν τις δικές τους αναρτήσεις, αλλά δεν μπορούν να δημοσιεύσουν οποιεσδήποτε αναρτήσεις, ακόμη και δικές τους. Κατά τη σύνταξη μηνυμάτων δεν μπορούν να δημιουργήσουν νέες κατηγορίες και θα πρέπει να επιλέξουν από τις υπάρχουσες κατηγορίες. Ωστόσο, μπορούν να προσθέσουν ετικέτες στις αναρτήσεις τους.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ρόλου του συνεργάτη είναι ότι δεν μπορούν να μεταφορτώσουν αρχεία (δηλαδή δεν μπορούν να προσθέσουν εικόνες στο δικό τους άρθρο).

Οι συνεργάτες μπορούν να δουν τα σχόλια ακόμη και εκείνοι που περιμένουν τη μέτρηση. Αλλά δεν μπορούν να εγκρίνουν ή να διαγράψουν σχόλια.

Δεν έχουν πρόσβαση σε ρυθμίσεις, προσθήκες ή θέματα, ώστε να μην μπορούν να αλλάξουν ρυθμίσεις στον ιστότοπό σας.

5. Συνδρομητής (Subscriber)

Οι χρήστες με το ρόλο του συνδρομητή μπορούν να συνδεθούν στον ιστότοπό σας WordPress και να ενημερώσουν τα προφίλ των χρηστών τους. Μπορούν να αλλάξουν τους κωδικούς τους, αν θέλουν. Δεν μπορούν να γράψουν αναρτήσεις, να δουν σχόλια ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο μέσα στην περιοχή διαχείρισης του WordPress.

Αυτός ο ρόλος χρήστη είναι ιδιαίτερα χρήσιμος εάν απαιτείται από τους χρήστες να συνδεθούν πριν μπορέσουν να διαβάσουν μια δημοσίευση ή να αφήσουν ένα σχόλιο.

Super Admin

Αυτός ο ρόλος χρήστη είναι διαθέσιμος μόνο σε ένα δίκτυο Multisite WordPress. Οι χρήστες με τον ρόλο του super admin μπορούν να προσθέσουν και να διαγράψουν ιστότοπους σε ένα δίκτυο πολλαπλών σημείων. Μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν plugins και θέματα, να προσθέσουν χρήστες και να εκτελέσουν ενέργειες σε δίκτυο σε μια εγκατάσταση πολλαπλών τοποθεσιών του WordPress.

Στην προώθηση ιστοσελίδων θα πρέπει ο συγγραφέας να έχει τη δυνατότητα να εισάγει ετικέτες κατά την καταχώρηση άρθρου. Οι ετικέτες παίζουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση μιας ιστοσελίδας διότι λαμβάνονται πολύ σοβαρά από τη google προκειμένου να κατηγοριοποιήσει μια ιστοσελίδα. Για να εμφανιστείτε στην πρώτη σελίδα του google θα πρέπει η μηχανή αναζήτησης να κατατάξει σωστά τα άρθρα και τις σελίδες σας στις κατάλληλες θεματικές ενότητες. Για αν γίνει αυτό θα πρέπει ο αρθρογράφος να είναι είτε διαχειριστής (Administrator) είτε αρχισυντάκτης (Editor) ώστε να κάνει σωστά την προώθηση της ιστοσελίδας.

Προσαρμογή υφιστάμενων ρόλων χρηστών

Οι προεπιλεγμένοι ρόλοι χρηστών του WordPress έχουν σχεδιαστεί ώστε να έχουν δυνατότητες που ταιριάζουν με τις απαιτήσεις των περισσότερων ιστότοπων. Για παράδειγμα, εάν εκτελείτε έναν ιστότοπο περιοδικών, τότε μπορείτε να ορίσετε το ρόλο του αρχισυντάκτη στο ανώτερο προσωπικό σας και το ρόλο του συντάκτη στο κατώτερο προσωπικό. Μπορείτε να ορίσετε το ρόλο του συνεργάτη στους προσωρινούς επισκέπτες συγγραφείς και του συνδρομητή για τους απλούς επισκέπτες του ιστότοπού σας.

Κάποιες φορές όμως ενδεχομένως να θέλετε να τροποποιήσετε τα δικαιώματα ενός υπάρχοντος ρόλου χρήστη του WordPress.

Ένα πράγμα που δεν μας αρέσει στο ρόλο του συντάκτη είναι ότι όχι μόνο μπορούν να δημοσιεύουν τις δικές τους θέσεις, αλλά μπορούν επίσης να τις διαγράψουν μετά τη δημοσίευσή τους. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει ολόκληρη τη συντακτική ροή εργασίας σας. Επίσης μπορεί να είναι καταστροφικό εάν ένας αμειβόμενος συγγραφέας κατόπιν διαφωνίας ή παρεξήγησης ή καβγά με το διαχειριστή αποφασίσει να διαγράψει όλες τις αναρτήσεις που έγραψε (αυτές που τους πληρώσατε).

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να τροποποιήσετε τον ρόλο του συντάκτη (Author), έτσι ώστε οι συντάκτες να μην μπορούν να διαγράψουν τις δημοσιεύσεις τους μόλις δημοσιευθούν.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε και να ενεργοποιήσετε το πρόσθετο “Capability Manager Enhanced“.

Με την ενεργοποίηση, μεταβείτε στην επιλογή Users » Capabilities για να τροποποιήσετε τους ρόλους των χρηστών.

edit user capabilities
edit user capabilities

Στη συνέχεια, επιλέξτε τον ρόλο χρήστη που θέλετε να επεξεργαστείτε από το κορυφαίο πλαίσιο στη δεξιά στήλη και έπειτα κάντε κλικ στο κουμπί φόρτωσης. Αυτό θα φορτώσει τις δυνατότητες των χρηστών στα πλαίσια στα αριστερά.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καταργήσετε την επιλογή των δυνατοτήτων που θέλετε να καταργήσετε από αυτόν τον ρόλο χρήστη. Για παράδειγμα, σε αυτήν την περίπτωση θέλουμε να καταργήσουμε τη δυνατότητα διαγραφής δημοσιευμένων δημοσιεύσεων από συγγραφείς. Θα καταργήσουμε την επιλογή “Delete Published” (“Διαγραφή δημοσιευμένων”). Μόλις τελειώσετε, μετακινηθείτε προς τα κάτω στο κάτω μέρος της σελίδας και κάντε κλικ στο κουμπί αποθήκευσης αλλαγών για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας.

Δημιουργία των δικών σας προσαρμοσμένων ρόλων χρηστών στο WordPress

Μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας προσαρμοσμένους ρόλους χρηστών στο WordPress με τη δική σας δέσμη δυνατοτήτων, χρησιμοποιώντας το ίδιο πρόσθετο “Capability Manager Enhanced”. Αφού εγκαταστήσετε και ενεργοποιήσετε το πρόσθετο, μεταβείτε στην επιλογή Users » Capabilities και εισαγάγετε το όνομα του ρόλου χρήστη στο πλαίσιο ‘Create New Role’.

custom user role
custom user role

 

Η κατασκευή eshop με το woocommerse αποτελεί μια τυπική περίπτωση που απαιτείται προσαρμογή υφιστάμενων ρόλων χρηστών. Στη δημιουργάι ηλεκτρονικού καταστήματος ο διαχειριστής πρέπει να έχει όλα τα δικαιώματα, άρα πρέπει να είναι διαχειριστής (Administrator). Όσοι κάνουν καταχώρηση προϊόντων δεν χρειάζεται να έχουν πολλά δικαιώματα διότι δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία του eshop.

Rate this post

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Must Read

spot_img