Εάν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζετε να χρησιμοποιήσετε το WordPress για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας, οι παρακάτω πληροφορίες θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες! Πρόκειται για μια ξενάγηση του διαχειριστικού κομματιού του WordPress, για να αποκτήσετε μια αρχική ιδέα!
Για να πραγματοποιήσετε είσοδο στο διαχειριστικό μέρος του ιστοτόπου, γνωστό ως Dashboard, θα χρειαστεί αρχικά να επισκεφθείτε την σελίδα εισόδου. Για να βρεθείτε στη σελίδα εισόδου, πληκτρολογήστε στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή (browser) σας το όνομα τομέα (domain) της ιστοσελίδας σας, και προσθέστε τη συμβολοσειρά «/wp-admin)». Πατήστε Enter.
Με την ολοκλήρωση της φόρτωσης, θα πρέπει να βλέπετε την φόρμα σύνδεσης. Για να πραγματοποιήσετε είσοδο εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που δημιουργήσατε κατά την διάρκεια της εγκατάστασης του WordPress.
Με την ολοκλήρωση της σύνδεσης, θα ανακατευθυνθείτε στον Πίνακα Ελέγχου του WordPress. Στα αριστερά βρίσκεται το μενού ενώ στα δεξιά θα παρατηρήσετε διάφορα πλαίσια με πληροφορίες.
Τα πλαίσια με τις πληροφορίες είναι ένα είδος προεπισκόπησης του ιστοτόπου σας. Στην ενότητα αυτή μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την πρόσφατη δραστηριότητα της σελίδας και νέα σχετικά με το WordPress.
Στα αριστερά της οθόνης, θα βρείτε τις επιλογές του μενού διαχειριστή, κάποιες από τις οποίες είναι Πίνακας Ελέγχου, Άρθρα, Πολυμέσα, Σελίδες κ.λπ.
Αρχικά, για λόγους συντομίας, θα αναφερθούμε μόνο στις κεντρικές ενότητες, με τις οποίες θα αλληλεπιδράτε περισσότερο, ενώ θα εμβαθύνουμε σε επόμενες ενότητες.
Με μία γρήγορη περιήγηση στον Πίνακα Ελέγχου, θα παρατηρήσετε πως το μεγαλύτερο μέρος είναι αυτο-επεξηγηματικό, οπότε θα είναι εύκολο να κατανοήσετε.
Κύριοι τομείς του πίνακα ελέγχου
Στην ενότητα Άρθρα θα βρείτε την επιλογή για δημιουργία ενός νέου άρθρου, συνήθως για ένα ιστολόγιο (blog). Τα άρθρα φέρουν χρονική σήμανση (timestamp) και έχουν τη δυνατότητα της κατηγοριοποίησης. Περισσότερα στοιχεία για τα άρθρα θα έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε σε μεταγενέστερο κεφάλαιο.
Προσωρινά σκεφθείτε την επιλογή Άρθρα ως το σημείο, στο οποίο δημιουργείτε και επεξεργάζεστε τα άρθρα του ιστολογίου (blog).
Στην επιλογή Σελίδες δημιουργείτε νέες σελίδες στην ιστοσελίδα σας, όπως για παράδειγμα μια σελίδα «Επικοινωνία» ή «Σχετικά με εμάς». Σκεφτείτε τις σελίδες ως ένα στατικό ή «αειθαλές» περιεχόμενο που δεν ορίζεται χρονικά και δεν κατηγοριοποιείται, ούτε υπάρχει ανάγκη να κατηγοριοποιηθεί, σε αντίθεση με τα Άρθρα. Στην επιλογή Σελίδες, δημιουργείτε επίσης τις σελίδες εγγραφής, προσγείωσης (landing page) και «Ευχαριστούμε».
Στην επιλογή Πολυμέσα θα βρείτε όλες τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα αρχεία PDF που χρησιμοποιεί η ιστοσελίδα. Από εκεί θα μπορείτε να ανεβάζετε νέα αρχεία και να τα επεξεργάζεστε. Θα μιλήσουμε περισσότερο για αυτό σε μεταγενέστερα κεφάλαια.
Στην ενότητα Εμφάνιση, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το θέμα της ιστοσελίδας, να την τροποποιήσουμε μέσω της επιλογής Προσαρμογή του WordPress, να κατασκευάσουμε μενού πλοήγησης, να προσθέσουμε Μικροεφαρμογές κ.α. Σε επόμενη ενότητα αυτού του βιβλίου θα αναλύσουμε περεταίρω τις Μικροεφαρμογές.
Επισκεφθείτε την ενότητα Πρόσθετα για να αναζητήσετε και να εγκαταστήσετε νέα πρόσθετα (plugins) για τον ιστότοπό σας. Σκεφτείτε τα πρόσθετα σαν εφαρμογές. Τα Πρόσθετα στο WordPress είναι παρόμοια με τις εφαρμογές σε ένα iPhone ή Android. Έχουμε ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στην κατανόηση και τη χρήση των πρόσθετων, οπότε προς το παρόν δεν θα εμβαθύνουμε σε αυτό.
Δύο σημαντικά τμήματα που θα χρειαστεί να κατανοήσετε ως νέοι χρήστες του WordPress είναι οι ενότητες Εργαλεία και Ρυθμίσεις.
Αυτά τα δύο μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση όταν πρωτοξεκινάτε, οπότε επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε τη διαφορά.
H ενότητα Εργαλεία είναι το μέρος όπου μπορείτε να εισάγετε
περιεχόμενο από μία άλλη ιστοσελίδα WordPress ή να εξάγετε
το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας. Όταν αλλάζετε domains ή μετακινείτε την ιστοσελίδα σας σε διαφορετικό πάροχο, η δυνατότητα εισαγωγής και εξαγωγής είναι πολύ πρακτική. Σε γενικές γραμμές, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε συχνά την ενότητα Εργαλεία.
Η ενότητα Ρυθμίσεις, από την άλλη πλευρά, είναι ένα από τα
πιο σημαντικά τμήματα του dashboard, και δεν είναι
πάντα εύκολα διαχειρίσιμη για όλους.
Στην υπο-ενότητα Γενικά, στις Ρυθμίσεις, ορίζετε ή τροποποιείτε τον τίτλο της ιστοσελίδας και τον υπότιτλο (tagline). Τα παραπάνω χρησιμοποιεί η Google σαν προεπιλογή για το πώς θα εμφανίζει την σελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης, καθώς και ο φυλλομετρητής (browser) . Τέλος, εδώ σας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξετε το email του διαχειριστή της σελίδας, τη ζώνη ώρας, τη γλώσσα, και πολλά άλλα.
Συνεχίζοντας στην υπο-ενότητα Σύνταξη, θα βρείτε τις ρυθμίσεις που αφορούν τον συγγραφέα των δημοσιεύσεων, ενώ στην υπο-ενότητα Ανάγνωση θα βρείτε ρυθμίσεις που αφορούν τον αναγνώστη – επισκέπτη της ιστοσελίδας.
Στην υπο-ενότητα Συζήτηση μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σχετικά με τα σχόλια, τις ειδοποιήσεις από backlink, το
gravatar, και πολλά άλλα.
Στα Πολυμέσα (κάτω από την καρτέλα Ρυθμίσεις) μπορείτε να ρυθμίσετε τα μεγέθη της μικρογραφίας. Στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι, σας προτείνουμε απλώς να τα αφήσετε στις αρχικές τους ρυθμίσεις.
Αυτό που θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε και να ρυθμίσετε σωστά είναι το περιεχόμενο της υπό-ενότητας Μόνιμοι Σύνδεσμοι.
Η υπο-ενότητα αυτή καθορίζει το πώς εμφανίζονται οι διευθύνσεις URL (ή μόνιμοι σύνδεσμοι) στη μπάρα διευθύνσεων του φυλλομετρητή (browser) των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας.
Παραμένοντας λοιπόν στις ρυθμίσεις μόνιμων συνδέσμων, κάτω από τον τίτλο Κοινές Ρυθμίσεις θα παρατηρήσετε διαφορετικές επιλογές για την εμφάνιση των permalinks. Είναι κοινή πρακτική στους σύγχρονους ιστοτόπους να επιλέγεται το «Όνομα Άρθρου». Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι μηχανές αναζήτησης έχουν την τάση να δίνουν προτεραιότητα σε αυτή τη δομή.
Εδώ ολοκληρώνεται η αρχική μας αναφορά στον Πίνακα Ελέγχου του WordPress. Σε επόμενα κεφάλαια, θα εμβαθύνουμε σε όλες τις επιλογές, δίνοντας έμφαση στην κατανόησή τους, προκειμένου να μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε με αυτοπεποίθηση.
Σημείωση: Πολλά από τα πρόσθετα που θα εγκαταστήσετε, θα δημιουργήσουν επιπλέον υπο-ενότητες στις Ρυθμίσεις. Εάν λοιπόν στο μέλλον αναζητάτε κάποια ρύθμιση για να τροποποιήσετε ένα πρόσθετο, το πιο πιθανό είναι να τη βρείτε σε υπο-ενότητα στις Ρυθμίσεις. Σε επόμενα κεφάλαια θα αναφερθούμε εκτενέστερα στα πρόσθετα.
Για το ΤΠΕ Ήρων
Μαρία Ταβουλάρη
Βίκτωρ Γασπαράκης