Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΚατασκευή ιστοσελίδων με wordpressΔημιουργία μενού πλοήγησης

Δημιουργία μενού πλοήγησης

Έχοντας πλέον δημιουργήσει λίγο περιεχόμενο, ήρθε η σειρά να δημιουργήσουμε ένα μενού για την ιστοσελίδα μας.

Για να ξεκινήσουμε, τοποθετούμε τον κέρσορα πάνω στο Εμφάνιση και επιλέγουμε Μενού. Στο σημείο αυτό μπορούμε απλά να πληκτρολογήσουμε το όνομα του νέου μας μενού και στην συνέχεια να το δημιουργήσουμε πατώντας στο Δημιουργία μενού. Είμαστε πλέον έτοιμοι να προσθέσουμε στοιχεία στο μενού μας.

Στα αριστερά της οθόνης μας, μπορούμε να δούμε όλες τις επιλογές για προσθήκη στο μενού μας. Πιο συγκεκριμένα μας δίνεται η δυνατότητα για προσθήκη Σελίδων, Άρθρων, Συνδέσμων και Κατηγοριών. Κάνοντας κλικ σε μια από αυτές τις επιλογές, το WordPress μας αποκαλύπτει τι μπορούμε να προσθέσουμε.

Αμέσως μετά την προσθήκη στο μενού, μπορείτε κάνοντας παρατεταμένα κλικ, να σύρετε τα στοιχεία και ν’ αλλάξετε τη σειρά σας.

Η πλειοψηφία των πραγμάτων είναι αυτονόητη, ωστόσο υπάρχουν δύο βασικές θεματικές ενότητες, σχετικές με το μενού, που χρήζουν περεταίρω ανάλυσης.

Η πρώτη είναι τα εμφωλευμένα στοιχεία μενού, ή αλλιώς υπο-μενού και η δεύτερη είναι οι προσαρμοσμένοι σύνδεσμοι.

 

Υπο-μενού

Το υπο-μενού είναι ένα εμφωλευμένο στοιχείο μενού μέσα σε ένα μενού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η περίπτωση όπου έχετε ένα στοιχείο μενού κατηγορίας κι επιθυμείτε να τοποθετήσετε τις υποκατηγορίες αυτής της κατηγορίας ως ένα εμφωλευμένο μενού μέσα σε αυτό το μενού.

Ίσως ακούγεται κάπως πολύπλοκο, αλλά θα εξηγήσουμε αμέσως τι εννοούμε.

Όλα τα ένθετα στοιχεία μενού, τα οποία ανήκουν στο ίδιο υπο-μενού θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα. Όλα όσα επιθυμείτε να είναι περεταίρω εμφωλευμένα στο μενού, θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους και δεξιότερα του μενού «γονέα» τους.

Τώρα όταν αποθηκεύσετε και ανανεώσετε, θα δείτε ότι τα ένθετα στοιχεία του μενού, τα οποία έχετε προσθέσει, εμφανίζονται μόνο όταν οδηγήσετε τον κέρσορα σας πάνω στο «γονικό» μενού.

 

Προσαρμοσμένοι σύνδεσμοι

 

Ας υποθέσουμε, για τους σκοπούς του παραδείγματος, ότι επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα στοιχείο μενού που ονομάζεται «Υπηρεσίες».

Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε στοιχεία υπο-μενού για καθεμία από τις παρεχόμενες Υπηρεσίες σας.

Τώρα, ας υποθέσουμε ότι δεν έχετε μία πραγματική σελίδα «Υπηρεσίες», η οποία τις απαριθμεί στο σύνολο τους. Αντ’ αυτού έχετε σελίδες προορισμού (landing pages), για κάθε μία από τις υπηρεσίες σας κι επιθυμείτε να κατευθύνετε τους επισκέπτες στην σελίδα προορισμού της εκάστοτε υπηρεσίας για την οποία ενδιαφέρονται.

Για να το πετύχετε, θα πρέπει να προσθέσετε έναν προσαρμοσμένο σύνδεσμο στο μενού και το κείμενο του συνδέσμου να αναγράφει «Υπηρεσίες». Η διεύθυνση URL, καθώς τεχνικά δε γίνεται να είναι κενή, θα πρέπει να αντικατασταθεί προσωρινά με ένα σύμβολο ( «/» ή «#»).

Αμέσως μετά την προσθήκη του στοιχείου μενού, κλικάρετε το, για να μπορείτε να το επεξεργαστείτε, κι εν συνεχεία διαγράψτε τη διεύθυνση URL και αποθηκεύστε.

Τώρα θα έχετε ένα στοιχείο μενού, το οποίο δεν είναι σύνδεσμος, αλλά ένα στοιχείο του «μητρικού» μενού, το οποίο οδηγεί τους επισκέπτες στο σωστό στοιχείο υπο-μενού, όπως οι Υπηρεσίες στην περίπτωση του παραδείγματος μας.

 

Διαχείριση Τοποθεσιών Μενού

 

Δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στα μενού, χωρίς να αναφερθούμε στην Διαχείριση τοποθεσιών. Είναι το σημείο από όπου ορίζετε σε ποια σημεία θα χρησιμοποιείται το μενού.

Για να εμφανιστούν οι επιλογές, θα χρειαστεί να κάνετε κλικ στο επάνω μέρος της σελίδας, στην επιλογή «Διαχείριση τοποθεσιών». Στη σελίδα αυτή, εμφανίζονται όλες οι διαθέσιμες θέσεις που επιτρέπει το θέμα σας για την εμφάνιση του μενού.

Εάν δεν ορίσετε σε ποια σημεία θα εμφανίζεται το μενού σας, αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί στην ιστοσελίδα, με μόνη εξαίρεση τυχόν χρήση του σε μικροεφαρμογή, αλλά αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να το εξετάσουμε σε άλλο κεφάλαιο.

Οι σχεδιαστές, λοιπόν, των θεμάτων, ορίζουν συγκεκριμένες θέσεις για την εμφάνιση των μενού. Συνήθεις θέσεις είναι η κεφαλίδα και το υποσέλιδο, αλλά θα τύχουν φορές που μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρξουν θέσεις για «δευτερεύον» μενού ή οτιδήποτε άλλο. Εάν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να επιλέξετε και να κάνετε δοκιμές, για να δείτε σε ποιο σημείο θα εμφανίζεται το μενού. Τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί απλά να επιλέξετε τη θέση «κύριο μενού».

 

Έλεγχος εμφάνισης στοιχείων μενού

 

Κλείνοντας το κεφάλαιο, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μια χρήσιμη συμβουλή που θα σας βοηθήσει στην εμφάνιση των μενού – δεν είναι απαραίτητο για την λειτουργία της ιστοσελίδας, οπότε εάν πιστεύετε ότι μπορεί να σας μπερδέψει περισσότερο από το να σας βοηθήσει, προχωρήστε την ανάγνωση κατευθείαν στο επόμενο κεφάλαιο.

Ας εξετάσουμε λοιπόν την περίπτωση, στην οποία επιθυμείτε να εμφανίζονται στοιχεία του μενού μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Παραδείγματος χάρη, εάν κάποιος χρήστης έχει πραγματοποιήσει είσοδο στον ιστότοπό σας. Για να επιτύχετε κάτι τέτοιο, σας προτείνουμε την χρήση του προσθέτου Menu Item Visibility Control[1].

Η εγκατάστασή του είναι εύκολη, καθώς το πρόσθετο διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το εντοπίσετε στην βιβλιοθήκη προσθέτων του WordPress.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του προσθέτου και την ενεργοποίησή του, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα διαχείρισης των μενού (Εμφάνιση -> Μενού). Πλέον, επιλέγοντας ένα στοιχείο του μενού, παρατηρείτε πως εμφανίζεται επιπλέον η επιλογή ορατότητας (visibility).

Το σημείο αυτό ενώ είναι σχετικά πολύπλοκο, θα σας βοηθήσει ταυτόχρονα να πάρετε μια πρώτη γεύση από την «γλώσσα του WordPress». Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό που οι δημιουργοί του WordPress ονομάζουν «υπό όρους ετικέτες». Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες από αυτές που θα αναφέρουμε, μπορείτε να ανατρέξετε στο διαδικτυακό εγχειρίδιο του WordPress[2], στον σύνδεσμο https://codex.wordpress.org/Conditional_Tags.

Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως στο μενού σας έχετε μια εγγραφή «Αρχική», η οποία κατευθύνει τον επισκέπτη στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου σας,  αλλά επιθυμείτε να εμφανίζεται στο μενού σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα, πέραν της αρχικής.

Ορίστε λοιπόν πώς θα το επιτύχετε. Έχοντας εγκαταστήσει το παραπάνω πρόσθετο / Plugin (Menu Item Visibility Control), και ενώ επεξεργάζεστε το μενού σας, επιλέξτε την εγγραφή «αρχική». Στη συνέχεια, στο πεδίο «visibility», θα γράψετε το εξής:

! is_front_page()

To is_front_page είναι μια υπό όρους ετικέτα που σημαίνει ότι αυτό ισχύει για την αρχική σελίδα. Το σύμβολο «!» στην αρχή σημαίνει «όχι». Ουσιαστικά λοιπόν, αυτό που πληκτρολογήσαμε στο πλαίσιο «visibility» σημαίνει «εάν η σελίδα δεν είναι η αρχική».

Εάν αποθηκεύσετε το μενού, θα δείτε ότι πλέον στην ιστοσελίδα σας, η εγγραφή στο μενού με τον τίτλο «αρχική» θα εμφανίζεται σε κάθε άλλη σελίδα, πέραν της αρχικής!

Μία ακόμα χρήσιμη εφαρμογή των παραπάνω, θα ήταν εάν για παράδειγμα, επιθυμείτε να εμφανίζονται οι κατηγορίες των άρθρων στους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας, αλλά μόνο όταν εκείνοι βρίσκονται στην σελίδα του ιστολογίου (blog). Επίσης, αντίστοιχα θα μπορούσατε για παράδειγμα, να εμφανίζετε αποκλειστικά και μόνο την εγγραφή στο μενού για την σελίδα επικοινωνίας, όταν ο επισκέπτης της ιστοσελίδας επισκέπτεται την σελίδα με τις πληροφορίες τιμολόγησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς θα προσδιορίζετε κάθε φορά την υπό όρους ετικέτα της σελίδας που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://developer.wordpress.org/reference/functions/is_page/[3]

 

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χρήσης του WordPress, είναι το μέγεθος της κοινότητάς του. Εάν προκύψει οποιαδήποτε απορία, με μια απλή αναζήτηση στο Google θα βρείτε μια πληθώρα από απαντήσεις.

 

Φτάνουμε λοιπόν, στο τέλος του κεφαλαίου για τα μενού. Συνοψίζοντας, θα πρέπει πλέον να γνωρίζετε τον τρόπο δημιουργίας μενού και υπο-μενού, να εμφανίζετε τα μενού σας στα σημεία που εσείς επιθυμείτε αλλά και να αποκρύπτετε ή να εμφανίζετε συγκεκριμένες εγγραφές του μενού επιλεκτικά και κάτω από τις συνθήκες που επιλέγετε.

[1] https://wordpress.org/plugins/menu-items-visibility-control/

[2] https://codex.wordpress.org/Conditional_Tags

[3] https://developer.wordpress.org/reference/functions/is_page/

Rate this post

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Must Read

spot_img