Σε αυτή την ενότητα ασχολούμαστε ειδικά με την προώθηση ιστοσελίδων που έχουν δημιουργηθεί με την πλατφόρμα wordpress. Πιθανώς ο αναγνώστης να αναρωτηθεί για ποιο λόγο αναφέρουμε το WordPress. Η απάντηση είναι επειδή το 27% των ιστοσελίδων παγκοσμίως χρησιμοποιεί αυτή την πλατφόρμα και είμαστε ανάμεσα σε αυτούς που το υποστηρίζουμε ένθερμα (τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί κάτι καλύτερο, όπως εξάλλου γίνεται πάντα).
Κάθε σελίδα ή άρθρο πρέπει να είναι βελτιστοποιημένο για μια λέξη ή φράση. Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε τη βελτιστοποίηση μιας μεμονωμένης σελίδας ή άρθρου.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα plugin για το wordpress. Μπορούμε να βρουμε πολλά σχετικά plugins, κάνοντας αναζήτηση στο Google με τη φράση «wordpress SEO plugin». Μια πολύ καλή πρόταση αποτελεί το «WordPress SEO by Yoast», το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε και στη συνέχεια του παραδείγματος.
Το plugin αυτό μπορούμε να το βρούμε στη διεύθυνση: https://wordpress. org/ plugins/wordpress-seo/
Στο παράδειγμα που παρουσιάζουμε θα βελτιστοποιήσουμε μια σελίδα για τη φράση «προώθηση ιστοσελίδων».
Η φράση αυτή πρέπει να περιέχεται στον τίτλο του άρθρου και στην κεντρική ετικέτα h1, ενώ καλό θα ήταν να περιέχεται και σε κάποια ετικέτα h2.
Η φράση πρέπει να περιέχεται αρκετές φορές στο κείμενο του άρθρου∙ δεν πρέπει να είναι πάντα η ίδια, αλλά να υπάρχει σε παραλλαγές. Για παράδειγμα, «προώθηση ιστοσελίδων», «προώθηση ιστοσελίδας», «προβολή ιστοσελίδας». Καλό είναι κάποιες από αυτές τις φράσεις να είναι έντονες, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουμε τις ετικέτες <b> ή <strong>. Επίσης, ενδείκνυται να περιέχεται η φράση στην πρώτη παράγραφο του άρθρου και, αν είναι δυνατόν, στην πρώτη πρόταση.
Η φράση πρέπει να περιέχεται στα alt και title τουλάχιστον μίας από τις εικόνες του άρθρου.
Καλό είναι να περιέχεται και στο όνομα του αρχείου, αλλά σε greeklish. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχουν κενά μεταξύ των λέξεων στο όνομα του αρχείου και οι λέξεις να χωρίζονται μεταξύ τους με παύλες. Για παράδειγμα, «proothisi-istoselidon.jpg».
Καλό είναι να υπάρχει και σε περισσότερες εικόνες, αλλά σε παραλλαγές, για παράδειγμα, «προώθηση ιστοσελίδας».
Το πλήθος λέξεων του άρθρου πρέπει να υπερβαίνει τις 300 (τουλάχιστον 300 λέξεις).
Το πλήθος χαρακτήρων του τίτλου καλό είναι να μην είναι μικρότερο από 40, ούτε μεγαλύτερο από 70 χαρακτήρες.
Η φράση-κλειδί πρέπει να περιέχεται στον τίτλο της σελίδας, καθώς και στην ετικέτα meta- keywords. Επίσης, καλό είναι η φράση-κλειδί να περιέχεται στις ετικέτες (tags) του άρθρου.
Όταν χρησιμοποιούμε το «WordPress SEO by Yoast», το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε τη φράση-κλειδί στο πεδίο «Focus Keyword». Την επόμενη φορά που θα κάνουμε αποθήκευση, θα υπολογίσει αυτόματα κατά πόσο οι παραπάνω απαιτήσεις ικανοποιούνται.
Το plugin «WordPress SEO by Yoast» μας διευκολύνει στην οργάνωση όλων των παραπάνω, επειδή μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε το αποτέλεσμα οπτικοποιημένα για καθεμία από τις επιμέρους απαιτήσεις.
Ακολουθεί ένα παράδειγμα που δείχνει τον τρόπο παρουσίασης της πληροφορίας από το plugin. Στόχος μας πρέπει να είναι να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πράσινες ενδείξεις και όσο το δυνατόν λιγότερες κόκκινες ενδείξεις.

Πόσο σημαντικό είναι το on-site SEO
Καλό το on-site SΕΟ, αλλά απλώς για να μας ανοίξει τον δρόμο στο off-site. Ενέργειες μόνο στο επίπεδο του on-site SΕΟ δεν αρκούν. Είναι μια διαδεδομένη πλάνη ότι αν βάλετε ένα title, meta- keywords και meta-description, μπορεί να σας οδηγήσει στην πρώτη σελίδα του Google.
Το καλύτερο που θα μπορούσαν να σας αποφέρουν on-site ενέργειες είναι κάποιες πρωτιές σε λέξεις-κλειδιά χαμηλού ανταγωνισμού. Για να πάρετε μια ιδέα για τα περίφημα meta-keywords, το Google πλέον σχεδόν αδιαφορεί πλήρως για την ύπαρξη τους.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να δώσουμε βάρος στο on-site SEO; Σε καμία περίπτωση. Όχι μόνο είναι το απαραίτητο σημείο εκκίνησης για τις ενέργειες του ofsite SΕΟ, αλλά ακόμη και οι «μικρές πρωτιές» που μπορούμε να επιτύχουμε μέσω αυτού σε λέξεις-κλειδιά χαμηλού ανταγωνισμού είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.
Θα πάρουμε από αυτές και κάποιες επισκέψεις, έστω και λίγες ενδεχομένως, στην ιστοσελίδα μας, αλλά κυρίως θα θέσουμε τις σωστές βάσεις στην όλη μαραθώνια διαδικασία της προώθησης του ιστοτόπου μας στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων του Google.
Μία ακόμη βασική αλήθεια που πρέπει να γίνει κατανοητή είναι ότι επειδή καταφέρατε να βγείτε στην πρώτη σελίδα σε κάποιες λέξεις-κλειδιά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα «θρονιάστείτε» εκεί. Το Διαδίκτυο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και το ίδιο συμβαίνει και με τα αποτελέσματά του. Άλλοτε αλλάζουν έπειτα από λίγες ημέρες, άλλοτε έπειτα από λίγους μήνες. Ωστόσο αλλάζουν.
Αν αυτό σας κάνει να υποψιάζεστε σκληρή και συνεχόμενη δουλειά, και άρα σας κάνει να το αντιπαθείτε, σκεφτείτε ότι αν το Google δεν ανανέωνε τα αποτελέσματα του, ο ιστότοπός σας ποτέ δεν θα κατάφερνε να μπει στην πρώτη σελίδα, εκτοπίζοντας κάποιον ιστότοπο του οποίου ο ιδοκτήτης σταμάτησε να ασχολείται με το offsite SEO. ‘Ετσι δεν συμβαίνει και στη ζωή εξάλλου;
Πριν προχωρήσουμε στο of-site SEO, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει το on-site SEO.
Μορφή της διεύθυνσης ιστοσελίδας
Οι διευθύνσεις URL των εγγράφων στο Διαδίκτυο έχουν μεγάλη αξία από άποψη αναζήτησης.
Οι μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν τις διευθύνσεις URL στα αποτελέσματα. Αυτό συνεπάγεται οτι η διεύθυνση URL μπορεί να επηρεάσει την επισκεψιμότητα. Οι διευθύνσεις URL χρησιμοποιούνται επίσης στην κατάταξη των εγγράφων. Ενδείκνυται οι διευθύνσεις URL να περιλαμβάνουν τις λέξεις κλειδιά. Είτε αυτούσιες τις λέξειςι-κλειδιά, είτε περιγραφική χρήση αυτών.

Τις διευθύνσεις URL μπορούμε να τις δούμε στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης ιστού, όπως φαίνεται στην εικόνα 2.10, στην οποία το url είναι: «http://www.dreamweaver.gr/προώθηση-ιστοσελίδων.php»
Ενώ αυτό έχει γενικά μικρό αντίκτυπο στις μηχανές αναζήτησης, η κακή δομή και ο κακός σχεδιασμός των URL μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές εμπειρίες των χρηστών. Για παράδειγμα, αν δούμε την εικόνα 2.10, καταλαβαίνουμε ότι είναι καλύτερο τα χρησιμοποιήσουμε ως url μία φράση που περιγράφει το θέμα το οποίο παρουσιάζει η συγκεκριμένη σελίδα.
Η παραπάνω διεύθυνση URL χρησιμοποιείται ως άγκυρα κείμενου του συνδέσμου που οδηγεί στην αναφερόμενη σελίδα σε αυτή την ανάρτηση του μπλογκ.
Η δηµιουργία περιγραφικών κατηγοριών και ονοµάτων αρχείων για τα έγγραφα του ιστοτόπου σας δεν διευκολύνει µόνο την καλύτερη οργάνωση του ιστοτόπου, αλλά και τον εντοπισµό των εγγράφων σας από τις µηχανές αναζήτησης.
Επίσης, εξυπηρετεί τη δηµιουργία απλούστερων, «φιλικότερων» προς τον χρήστη διευθύνσεων τοποθεσίας για όσους επιθυµούν να συνδεθούν µε το περιεχόµενο του ιστοτόπου σας. Οι εξαιρετικά µακροσκελείς και αινιγµατικές διευθύνσεις τοποθεσίας, που περιλαµβάνουν ελάχιστες αναγνωρίσιµες λέξεις, λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επισκέπτες.
Τέτοιες διευθύνσεις τοποθεσίας µπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να δυσκολέψουν τον χρήστη. Οι χρήστες δυσκολεύονται να αποστηθίσουν τη διεύθυνση τοποθεσίας ή να δηµιουργήσουν έναν δεσµό προς αυτή. Επίσης, οι χρήστες ίσως θεωρούν ότι ένα τµήµα της διεύθυνσης τοποθεσίας δεν είναι απαραίτητο, κυρίως αν σε αυτή εµφανίζονται µη αναγνωρίσιµες παράµετροι. Εποµένως, ενδέχεται να παραλείψουν ένα τµήµα της απενεργοποιώντας τον δεσµό.
Ορισµένοι χρήστες ενδέχεται να συνδέονται µε τη σελίδα σας χρησιµοποιώντας ως λεκτικό µέρος του συνδέσµου τη διεύθυνση τοποθεσίας αυτής της σελίδας. Αν η διεύθυνση τοποθεσίας περιέχει σχετικές λέξεις, τότε παρέχει περισσότερες πληροφορίες στους χρήστες και στις µηχανές αναζήτησης σε σχέση µε ένα αναγνωριστικό ή µια παράµετρο µε περίεργη ονοµασία.
Τέλος, µην ξεχνάτε ότι η διεύθυνση τοποθεσίας για ένα έγγραφο εµφανίζεται ως τµήµα των αποτελεσµάτων αναζήτησης στο Google κάτω από τον τίτλο και το απόσπασµα του εγγράφου.
Όπως συµβαίνει µε τον τίτλο και το απόσπασµα, οι όροι αναζήτησης που χρησιµοποίησε ο χρήστης στο ερώτηµά του εµφανίζονται µε έντονη γραφή στη διεύθυνση τοποθεσίας των αποτελεσµάτων αναζήτησης.
Οδηγίες δομής των URL
Χρησιµοποιήστε λέξεις στις διευθύνσεις τοποθεσίας:
Οι διευθύνσεις τοποθεσίας που περιέχουν λέξεις σχετικές µε το περιεχόµενο και τη δοµή του ιστοτόπου σας είναι φιλικότερες προς τους επισκέπτες σας. Οι επισκέπτες µπορούν να αποστηθίσουν καλύτερα και να δηµιουργήσουν συνδέσµους προς αυτές τις διευθύνσεις.
Αποφύγετε:
- τη χρήση µακροσκελών διευθύνσεων τοποθεσίας, µε περιττές παραµέτρους και αναγνωριστικά λειτουργίας σελίδας,
- την επιλογή γενικών ονοµάτων σελίδας, όπως «page1.html»,
- τη χρήση υπερβολικά μεγάλου αριθµού λέξεων-κλειδιών, όπως «sapounixeiropoiitosapouni-xeiropoiito-sapouni-xeiropoiito.htm».
∆ηµιουργήστε µια απλή δοµή καταλόγου:
Χρησιµοποιήστε µια δοµή καταλόγου που οργανώνει κατάλληλα το περιεχόµενό σας και διευκολύνει την περιήγηση των επισκεπτών στον ιστότοπό σας. Προσπαθήστε να χρησιµοποιήσετε µια δοµή καταλόγου η οποία υποδεικνύει τον τύπο του περιεχοµένου σε αυτή τη διεύθυνση τοποθεσίας.
Αποφύγετε:
- τη χρήση δευτερευόντων ένθετων υποκαταλόγων, όπως «…/dir1/dir2/dir3/ dir4/dir5/dir6/page.html»,
- τη χρήση ονοµάτων καταλόγου που δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόµενό τους.
Χρησιµοποιήστε µία µόνο έκδοση διεύθυνσης τοποθεσίας για τη µετάβαση σε ένα έγγραφο:
Για να αποφύγετε τη σύνδεση ορισµένων χρηστών σε µια έκδοση της διεύθυνσης τοποθεσίας και τη σύνδεση άλλων χρηστών σε διαφορετική έκδοση (δηµιουργώντας σύγχυση µεταξύ των χρηστών για τη διεύθυνση τοποθεσίας), χρησιµοποιήστε και δηµιουργήστε αναφορές σε µία µόνο διεύθυνση τοποθεσίας, τόσο στη δοµή όσο και στις εσωτερικές συνδέσεις µεταξύ των σελίδων σας.
Σε περίπτωση που οι χρήστες έχουν πρόσβαση στο ίδιο περιεχόµενο µέσω πολλαπλών διευθύνσεων τοποθεσίας, σας προτείνουµε να δηµιουργήσετε µία σελίδα µόνιµης ανακατεύθυνσης µε κωδικό 301 redirect, η οποία πραγµατοποιεί την ανακατεύθυνση των χρηστών από µη προτιµώµενες διευθύνσεις τοποθεσίας στη βασική διεύθυνση τοποθεσίας.
Αποφύγετε:
- την πρόσβαση στο ίδιο περιεχόµενο από σελίδες υποτοµέων και από τον κεντρικό κατάλογο ταυτόχρονα (π.χ. «domain.com/page.htm» και «sub.domain. com/page.htm»),
- τον συνδυασµό διευθύνσεων τοποθεσίας µε το επίθηµα www. και χωρίς το επίθηµα www. στην εσωτερική δοµή συνδέσεων,
- τη χρήση κεφαλαίων χαρακτήρων στις διευθύνσεις τοποθεσίας (πολλοί χρήστες αναµένουν και αποστηθίζουν καλύτερα διευθύνσεις τοποθεσίας µε πεζούς χαρακτήρες).
Η χρήση λέξεων-κλειδιών είναι σημαντική (αλλά η κατάχρηση είναι επικίνδυνη).
Αν η σελίδα σας στοχεύει σε έναν συγκεκριμένο όρο ή φράση, φροντίστε να τη συμπεριλάβετε στη διεύθυνση URL. Ωστόσο, μην το παρακάνετε με την προσπάθεια να χωρέσετε πολλές λέξεις-κλειδιά για λόγους SEO. Η κατάχρηση μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Προτιμήστε τις στατικές διευθύνσεις
Αν έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε στατικές ή δυναμικές διευθύνσεις url, τότε είναι καλύτερο να επιλέξτε τις στατικές.24
Οι λέξεις ενδείκνυται να διαχωρίζονται με παύλες
Αν, για παράδειγμα, θέλετε να δημιουργήσετε url για τη φράση «προώθηση ιστοσελίδων», τότε είναι καλύτερο να επιλέξετε «προώθηση-ιστοσελίδων». Αποφύγετε να επιλέξετε «προώθηση_ιστοσελίδων» ή «προώθηση+ιστοσελίδων» ή «προώθηση ιστοσελίδων» (με κενό).
Κατασκευή ιστοσελίδων με το wordpress
Η κατασκευή ιστοσελίδων με το wordpress αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ιστοτόπων που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Η πλατφόρμα του wordpress εδώ και αρκετά χρόνια έχει αφήσει πίσω το δεύτερο σημαντικότερο content management system και την κατασκευή ιστοσελίδων. Επί πολλά χρόνια κυριαρχούσε το Joomla ως βασικό εργαλείο κατασκευής ιστοσελίδων. Πλέον όμως η δημιουργία ιστοσελίδων είναι καλύτερο να γίνεται με το wordpress. Οι αιτίες για τις οποίες οι περισσότεροι κατασκευαστές ιστοσελίδων επιλέγουν το wordpress για τη δημιουργία ιστότοπων είναι πάρα πολλές και δεν μπορούμε να τις αναλύσουμε στα πλαίσια αυτού του άρθρου. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πώς κάνουμε βελτιστοποίηση όταν έχουμε χρησιμοποιήσει το wordpress για την κατασκευή της ιστοσελίδας.
Το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή αναφέρεται στη βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας. Η προώθηση της ιστοσελίδας συνίσταται στη βελτιστοποίηση όλων των σελίδων του ιστότοπου. Επίσης η προώθηση ιστοσελίδων αφορά τη βελτιστοποίηση όλων των άστρων που θα τοποθετηθούν και τρίτους ιστότοπους με σκοπό να ανεβάσουμε την προωθούμενη σελίδα στην πρώτη σελίδα του Google. Εφόσον έχει προηγηθεί η κατασκευή της ιστοσελίδας σε wordpress τότε δύο πράγματα απαιτούνται για να προωθήσουμε την ιστοσελίδα. Το πρώτο είναι να βελτιστοποιήσουμε την ίδια την ιστοσελίδα. Και το δεύτερο είναι να γράψουμε πάρα πολλά προωθητικά άρθρα σε άλλες ιστοσελίδες βελτιστοποιημένα ως προς τη λέξη κλειδί ή συνδυασμούς αυτής. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι κεντρικό σημείο στην προώθηση ιστοσελίδας είναι να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία βελτιστοποίησης ιστοσελίδων. Μπορείτε να εμβαθύνετε σε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες μέσα από μία επαγγελματική προσέγγιση της προώθησης ιστοσελίδων.
Στην κατασκευή e-shop έχουμε να κάνουμε με προϊόντα και όχι με άρθρα. Εμείς θέλουμε να κάνουμε προώθηση του ηλεκτρονικού καταστήματος τότε θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε να περιλαμβάνονται άρθρα στην ιστοσελίδα του καταστήματος. Για το λόγο αυτό στη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος στο ίδιο τρόπο να προσθέσουμε ένα blog. Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουμε blog μέσα στο ηλεκτρονικό κατάστημα είναι να χρησιμοποιήσουμε το wordpress. Εάν η κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος έχει γίνει με το ίδιο τον wordpress τότε δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω διότι το e-shop περιλαμβάνει ήδη δυνατότητα συγγραφής άρθρων καθώς και τη βελτιστοποίηση αυτών. Εάν όμως για την κατασκευή του e-shop έχει χρησιμοποιηθεί το opencart το PrestaShop ή κάποιο άλλο λογισμικό δημιουργίας e-shop τότε θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα χωριστό blog. Το κέρδος σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αποφορτίζουμε την κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος από την ασφυκτική βελτιστοποίηση η οποία θα μπορούσε να μας οδηγήσει ακόμα και σε Google πέναλτι. Και μεταφέρουμε τον κύριο όγκο της βελτιστοποίησης μέσα στο blog για το οποίο υπάρχουν πολλά εργαλεία για να μας βοηθήσουν. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Μία εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή ηλεκτρονικών καταστημάτων όπως για παράδειγμα η dreamweaver.gr είναι βέβαιο ότι θα σας ενημερώσει για όλα αυτά τα ζητήματα πριν προχωρήσετε στη δημιουργία ενός e-shop. Διότι κεντρικός άξονας του επαγγελματισμού είναι να ενημερώνεται ο πελάτης προκαταβολικά και αύριο τα σκοτεινά σημεία που Θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εξέλιξης ενός project. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων μπορείτε να πατήσετε εδω.
Οι τεχνικές βελτιστοποίησης ιστότοπου με wordpress περιγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο προώθησης ιστοσελίδων με τίτλο “πώς να βρίσκεστε στην πρώτη σελίδα του Google”. Το βιβλίο προώθηση ιστοσελίδων κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος και αποτελεί το καλύτερο βιβλίο της Ελληνικής αγοράς για όσους θέλουν να εμβαθύνουν τις λεπτομέρειες της προώθησης ιστοσελίδων. Αρκετές σελίδες στο βιβλίο αφιερώνεται στα πολύ σημαντικό κομμάτι της βελτιστοποίησης ιστότοπου κατασκευασμένο με το wordpress. Επίσης το βιβλίο “πώς να βρίσκεστε στην πρώτη σελίδα του Google” περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων που χρησιμοποιούνται στην αγορά. Εδώ μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο προώθησης ιστοσελίδων.
Κατά την ταπεινή μας άποψη πιστοποίηση ιστοσελίδας wordpress πρέπει να είναι ο κεντρικός άξονας ένα σεμινάριο προώθηση ιστοσελίδων. Σαφώς και ένα σεμινάριο παίρνει κατεύθυνση ανάλογα με το επίπεδο και τις απαιτήσεις των εκπαιδευομένων. Θα ήταν όμως αδιανόητο να ολοκληρώσει κάνεις την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου σου και να μη μάθει πως με περιοχές της το πεις ιστοσελίδας wordpress. Το αναφέρουμε αυτό διότι πολλά σεμινάρια δυστυχώς μένουν σε πολύ θεωρητικό επίπεδο χωρίς να μπουν σε εξαντλητική και αναλυτική πρακτική εφαρμογή. Κατά τη γνώμη μας είναι πολύ σημαντικό ο εκπαιδευόμενος να ένα σεμινάριο προώθησης ιστοσελίδων να κάνει εξάσκηση στις επιλογές του yoast seo μία προς μία. Αυτό το λέμε βάσει εμπειρίας διότι είναι η μόνη γνώση προώθηση ιστοσελίδων που θα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση εάν αναλάβει τη συντήρηση και υποστήριξη μιας ιστοσελίδας. Αυτό που μπορούμε να σας πούμε με βεβαιότητα είναι ότι στα σεμινάρια προώθησης ιστοσελίδων που διοργανώνει η εταιρεία dreameweaver γίνεται πολύ καλή δουλειά πάνω στην εξάσκηση για τη βελτιστοποίηση του wordpress. Πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να μεταβείτε στα συγκεκριμένα σεμινάρια προώθησης ιστοσελίδων.
Επειδή αναφερθήκαμε στην κατασκευή e-shop είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εάν πρόκειται να κάνουμε βελτιστοποίηση ηλεκτρονικού καταστήματος είναι προτιμότερο να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο e-commerce. Διότι εδώ πρέπει να εστιάσουμε στις ιδιαιτερότητες του ηλεκτρονικού καταστήματος και όχι στις λεπτομέρειες βελτιστοποίησης που επιτάσσει η Google. Καλό είναι βέβαια να παρακολουθήσετε και τα δύο σεμινάρια τόσο το σεμινάριο προώθηση ιστοσελίδων όσο και το σεμινάριο ηλεκτρονικού εμπορίου. Εάν όμως ενδιαφέρεστε μόνο για την προώθηση ηλεκτρονικού καταστήματος και δεν έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε και τα δύο σεμινάρια τότε ίσως είναι προτιμότερο να παρακολουθήσετε μόνο το σεμινάριο ηλεκτρονικού εμπορίου. Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα πράγματα για τα σεμινάρια ηλεκτρονικού εμπορίου.